Las Primeras fábricas españolas de cemento portland (desde 1894 a 1907) / Octavio Puche Riart, Luis F. Mazadiego Martínez
Puche Riart, OctavioEn:
Llull : revista de la Sociedad Española de Historia de las Ciencias y de las Técnicas. Madrid. Vol. 47, núm. 95 (2024) , p. 155-184 : il.
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia. Resums en castellà i anglès.
El ciment portland va començar a ser fabricat a Espanya a la fi del segle XIX, més tard que als països veïns, a causa de la immaduresa del teixit industrial i a la falta d'inversions. En totes les recerques referides a aquesta mena de ciment artificial, s'afirma que la fàbrica de Tudela Veguín va ser la primera a produir-ho, concretament l'any 1898. No obstant això, com es mostra en aquest treball, abans va haver-hi altres iniciatives al nostre país que han passat desapercebudes i han estat oblidades, potser perquè en la major part dels casos els seus projectes van tenir un recorregut curt, sense aconseguir afermar-se, ja fora per falta de suport econòmic o per una deficient planificació de mercat. Aquestes empreses pioneres, cas de les situades prop de Tortosa (Tarragona), Figueras (Girona), Huelva, Cinquè d'Ebre (Saragossa) o Puerto Real (Cadis), es van anteposar als grans grups del ciment patris, com Tudela Veguín (Astúries), Rezola (Guipúscoa), ASLAND (Barcelona), Fradera (Barcelona), etc., que farien eclosió cap a 1900. Analitzarem les principals fàbriques de ciment portland que es van fundar a Espanya des de finals del segle XIX fins a 1907, concentrades, si no totes si la majoria, en la cornisa cantàbrica, la zona catalana i l'altiplà central. Les famílies que van ser propietàries d'aquestes indústries van fer grans fortunes i algunes d'elles han arribat fins als nostres dies. A fi d'estructurar el més correctament possible la cronologia d'aquestes fàbriques pioneres es descriuran atenent els criteris geogràfics i temporals.