português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
FONS
Buscar:
ALIMENTS []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 20   en el formato [Estandar]
página 1 de 15
ir a la página                         


1 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Albergínies en conserva al casal noble de Sança Ximenis de Foix i de Cabrera / text: Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Revista de Girona. Girona, núm. 339 (juliol-agost 2023), p. 56-57 : il. (Paladars elèctrics


Matèries: Noblesa ; Dona ; Fonts documentals ; Llibres de comptes ; Receptes culinàries ; Aliments ; Baixa edat mitjana
Matèries: Ximenis de Foix i de Cabrera, Sança (1397-1475)
Àmbit:Osor
Cronologia:1440 - 1444
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/418500
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Les Connexions gironines de Cristòfor Colom / Judit Pujadó, Narcís Subirana, Miquel Martín, Jaume Fàbrega



En: Revista de Girona. Girona. Any 57, núm. 266 (maig-juny 2011), p. 78-102 : il. (Reportatge

Conté: Cristòfor Colom, l'enigma continua / Judit Pujadó ; La conquesta catalana del nou món / Narcís Subirana ; Les Amèriques, de qui eren? / Narcís Subirana ; "Com està allò d'en Colom?" / Miquel Martín ; Allò que ens dugué Amèrica / Jaume Fàbrega.


Matèries: Marins ; Biografia ; Descobriment d'Amèrica ; Colonització d'Amèrica ; Comerç colonial ; Aliments ; Costums alimentaris
Matèries: Colom, Cristòfor (1451?-1506)
Àmbit:Pals ; Catalunya ; Amèrica
Cronologia:[1450 - 1550]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/243335
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Repte de l'alimentació. Entre la pagesia i l'agroindústria



En: Revista de Girona. Girona. Any 55, núm. 252 (gener-febrer 2009), p. 65-107 : il. (Dossier

Conté: Els sabors tradicionals dels productes de la terra / Elena Espiext ; Els productors agraris / Anna Roca ; Els productes de qualitat / Neus Monllor ; Els transgènics: aliments manipulats genèticament / Anna Roca ; La producció ecològica / Neus Monllor ; La indústria agroalimentària / Anna Roca ; La investigació i la transferència tecnològica / Neus Monllor ; La distribució agroalimentària / Anna Roca ; L'experiència de La Manduca / Engràcia Valls i Ribas ; El patrimoni genètic dels aliments / Emili Bassols Isamat ; El redescobriment dels aliments / Anna Roca ; El futur de l'alimentació / Anna Roca, Neus Monllor.


Matèries: Aliments ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Productes agraris ; Tecnologia ; Indústria alimentària ; Agricultura ; Comerç
Àmbit:Girona, província ; Catalunya
Cronologia:[2009]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/130317 [presentació]
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació actual i l'herència grecoromana / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


En: Revista de Girona. Girona. Any 53, núm. 245 (novembre-desembre 2007), p. 58-61 : il. (Gastronomia


Matèries: Costums alimentaris ; Aliments ; Colonització grega ; Epoca romana
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2007]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/103961
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Real Food / Neri Slavova Kyuruleva
Slavova Kyuruleva, Neri


En: Annals del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca. Olot, núm. 33 (2022) , p. 337-340 (Premis Salvador Reixach i Jordi Pujiula

Hem creat un projecte basat en un restaurant apte per a persones amb intoleràncies, centrant-nos en aquest nínxol de mercat tan específic que no està gaire cobert encara. La idea és posar en funcionament un restaurant amb productes de qualitat, aprofitant els que tenim a la comarca de la Garrotxa, potenciant els aliments de proximitat i explotacions agràries del voltant.


Matèries: Treballs escolars ; Projectes ; Restaurants ; Aliments ; Producció agrícola
Àmbit:Garrotxa
Cronologia:[2022]
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsPEHOC/article/view/426795
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Sibhil·la; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Lleida; Institut Ramon Muntaner; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Què menjaven els torroellencs fa set-cents anys? / Xavier Soldevila i Temporal
Soldevila i Temporal, Xavier


En: Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí. Torroella de Montgrí (1996) , p. 23-32 : il.


Matèries: Tradicions populars ; Costums alimentaris ; Baixa edat mitjana ; Aliments ; Alimentació humana ; Vida quotidiana
Àmbit:Torroella de Montgrí
Cronologia:[1200 - 1400]
Accés: https://raco.cat/index.php/LlibreFestaMajor/article/view/189171
Localització: B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Pesca a la mar de Torroella de Montgrí i l'Estartit a l'edat moderna (1550-1840) / Marcel Pujol Hamelink, Marcel
Pujol i Hamelink, Marcel


En: 249670 VIII Beques de Recerca Joan Torró i Cabratosa. [Torroella de Montgrí] : [Museu del Montgrí i del Baix Ter, Centre d'Estudis i Arxiu : Ajuntament de Torroella de Montgrí, Àrea de Cultura], 2013. p. 6-135 : il

Bibliografia.


Matèries: Pesca ; Edat moderna ; Drets i privilegis senyorials ; Aliments ; Pescadors ; Sistemes de pesca ; Vaixells de pesca ; Delmes ; Peixaters ; Impostos-exaccions ; Indústria del corall ; Comerç ; Transport marítim ; Naufragis
Àmbit:Torroella de Montgrí
Cronologia:1550 - 1840
Accés: https://www.museudelamediterrania.cat/ca/artistes/l/1075-recerca-i-territori.html [Exemplar complet]
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya; B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí)


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 283
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Productes alimentaris tradicionals del Baix Empordà : denominació comarcal de productes alimentaris / Consell Comarcal del Baix Empordà



[La Bisbal de l'Empordà] : Consell Comarcal del Baix Empordà, 1994
1 f. pleg. ; 22 cm



Matèries: Aliments ; Indústria alimentària ; Costums alimentaris ; Denominació d'origen
Àmbit:Baix Empordà
Cronologia:1994
Autors add.:Consell Comarcal del Baix Empordà
Localització: B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 283
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Menjar de rics, menjar de pobres / text de Maria Coll, il·lustracions de Cinta Fosch
Coll, Maria


En: Sàpiens. Barcelona, núm. 262 (gener 2024), p. 10-15: il. (Actualitat



Matèries: Alimentació humana ; Aliments ; Hàbits culturals ; Costums alimentaris
Àmbit:Catalunya ; Món
Cronologia:[0000 - 2023]
Autors add.:Fosch, Cinta (Il·l.)
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Arxiu Històric de Sabadell; Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Fams endèmiques, fams episòdiques. Crisis i conjuntures frumentàries als comtats de Barcelona, Osona, Manresa i Girona (990-1090) / Pere Benito i Monclús
Benito i Monclús, Pere


En: Recerques : història, economia, cultura. Barcelona, núm. 81 (2022) , p. 5-36 (Articles
Notes a peu de pàgina. Títols i resums en català i anglès.


Matèries: Edat mitjana ; Fam ; Crisi de subsistència ; Aliments ; Blat
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[990 - 1090]
Accés: https://raco.cat/index.php/Recerques/article/view/414755
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Els Beneficis de l'avellana de Riudoms / Arnau Bes Pastor
Bes Pastor, Arnau


En: Lo Floc : revista del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. Riudoms. Any XLV, núm. 244 (abril-juny 2023), p. 50-53 (Agroecologia

Després de realitzar l'anàlisi nutricional de l'oli d'oliva verge extra en l'anterior article publicat el trimestre passat, aquesta vegada és el torn d'un dels altres aliments de producció local per excel·lència: l'avellana. L'avellana està classificada dintre del grup dels fruits secs, dins del qual hi podem trobar també ametlles, nous, festucs, cacauets, nous de Brasil, pinyons i castanyes, com a més destacats. Tots aquests aliments tenen diversos trets característics en comú, per això formen part del mateix grup alimentari, i és que en la seva composició natural -sense manipulació humana- conté menys d'un 50 per cent d'aigua, i la seva distribució de macronutrients (hidrats de carboni, proteïnes i greixos) és relativament semblant tot i que, aprofundint més, sí que trobem diferències destacables entre ells. Pel que fa a la producció, l'avellana de Riudoms està inclosa dins de la denominació d'origen protegida (DOP Avellana de Reus). Aquesta DOP està regulada per la Unió Europea i denota bàsicament unes característiques al producte particulars d'aquesta regió geogràfica i una qualitat excel·lent. Tot i això, la tendència els últims anys és d'una clara baixada en la producció.


Matèries: Aliments ; Fruita seca ; Productes agraris ; Avellaners
Àmbit:Riudoms
Cronologia:[2023]
Accés: https://raco.cat/index.php/LoFloc/article/view/423214
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la; B. Pública de Tarragona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Oli d'oliva verge extra / Arnau Bes Pastor
Bes Pastor, Arnau


En: Lo Floc : revista del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. Riudoms. Any XLV, núm. 243 (gener-març 2023), p. 46-47 : il. (Agroecologia

L'oli d'oliva és realment "or líquid"? Tots hem sentit afirmar-ho moltes vegades ja que tant Riudoms com municipis del nostre voltant en són grans productors i atès que forma part dels aliments típics de la famosa dieta mediterrània. Però... realment sabem quina és la seva composició nutricional detallada per poder afirmar amb coneixement de causa que vertaderament sí que és "or líquid"? O bé ho diem per dir alguna cosa o per creença popular? Així, doncs, en el present article us proposo descobrir amb profunditat i raonament científic les propietats nutricionals de l'oli d'oliva verge extra (OOVE). Certament, l'OOVE té propietats que el fan un aliment molt interessant i beneficiós.


Matèries: Aliments ; Oli d'oliva ; Productes agraris
Àmbit:Riudoms ; Baix Camp
Cronologia:[2023]
Accés: https://raco.cat/index.php/LoFloc/article/view/423200
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la; B. Pública de Tarragona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 283
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Pa d'en Sardanes / Joan Pinsach
Pinsach, Joan


En: Gavarres. Cassà de la Selva, núm. 22 (tardor-hivern 2012), p. 106-107: il. (Patrimoni. Gastronomia) 



Matèries: Masies ; Costums alimentaris ; Aliments
Matèries:Can Sardanes de Verneda
Àmbit:Verneda - Cassà de la Selva
Cronologia:[2012]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries)


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Garoines / F. Martí Carreras
Martí Carreras, Frederic


En: Revista de Palafrugell. Palafrugell. Año III, núm. 2 (febrero 1964), p. 13-14


Matèries: Aliments ; Pesca ; Fauna ; Mol·luscs ; Costums alimentaris
Àmbit:Palafrugell
Cronologia:[1963]
Accés: https://pandora.palafrugell.cat/viewer.vm?id=0000037957 [exemplar complet]
Localització: B. Popular (Palafrugell)


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Plats, platillos i cuina tradicional



En: Revista del Baix Empordà. Palamós, núm. 50 (setembre 2015), p. 3-74 : il. (El tema

Conté: El "mar i muntanya" és una aportació única, exclusiva i genial de la cuina del Baix Empordà : Entrevista amb el crític i historiador ; gastronòmic Jaume Fàbrega ; Reflexions digestives / Ricard Julià ; Josep Pla i la gastronomia. En defensa de la cuina honesta / Anna Aguiló i Miquel ; El menjar local, descrit en tres històries i dos funerals / Ramir Lacasa ; Les coquesses, anar a portar el dinar al camp i cuineres de fonda / Rosa M. Masana Ribas ; La truita de foneis i altres plats de l'àvia / Narcís Subirana ; Productes naturals de la pagesia de Calonge i Sant Antoni / Esther Loaisa Dalmau i Joan Molla Callís ; L'origen de les confitures en el món rural / Georgina Regàs ; La cuina de l'Empordà. Revisió d'una premonició / Martí Sabrià i Deulofeu ; Els àpats de barraca / Xavier Rocas ; L'origen de l'arròs a l'Empordà / Baltasar Parera i Coll ; Dolços, confits i tortells palamosins farcits d'història: segles XVI-XIX / Gabriel Martín Roig ; Idees de cuina de caça i bolets de la finca de Fitor a Les Gavarres / Joan Botey i Serra ; Reminiscències de la cuina a Santa Cristina d'Aro / Glòria Jara i Albertí ; Pa groc / Lluís Molinas ; L'Enriqueta de Can Ferriol, tot un referent de la cuina tradicional empordanesa / Lluís Molinas i Falgueras ; El santantonienc Artur Mundet, el rei del sidral / Albert Vilar Massó ; Sèpies, llobarros, gambes...!!! Quan la subhasta era cantada / Josep Grassot París.


Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Aliments ; Productes agraris ; Racionament
Àmbit:Baix Empordà
Cronologia:[2015]
Accés: https://revistabaixemporda.cat/hemeroteca/
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Popular (Palafrugell); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Mercè Rodoreda (Castell-Platja d'Aro); B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí)


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Gastronomia conventual dels fares agustins de Palamós / Gabriel Martín Roig
Martín i Roig, Gabriel


En: Revista del Baix Empordà. Palamós, núm. 34 (desembre 2011), p. 49-60 : il. (El tema
Notes.


Matèries: Costums alimentaris ; Convents ; Aliments
Matèries:Agustins
Àmbit:Palamós
Cronologia:[1700 - 1850]
Accés: https://revistabaixemporda.cat/hemeroteca/
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Popular (Palafrugell); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Mercè Rodoreda (Castell-Platja d'Aro); B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí)


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 283
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Menjar per fer-nos grans! / [il·lustracions: Mariona Carreras]



Vall-Llobrega : Aula Gatronòmica de l'Empordà, 2009
24 p. : il. col. ; 25 cm + 1 calendari
A la coberta: Fòrum Gastronòmic.



Matèries: Alimentació humana ; Infància ; Aliments ; Costums alimentaris
Àmbit:Baix Empordà
Cronologia:2009
Autors add.:Carreras, Mariona (Il·l.)
Autors add.:Aula Gastronòmica de l'Empordà
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Carles Rahola (Girona); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 283
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Art i gastronomia : [catàleg de l'exposició : celebrada al Museu de l'Empordà de Figueres en commemoració de l'Any Dalí / text: Marga Parera ; coordinació: Josep Guardiola, Martí Sabrià i Rosa Bel]
Parera, Marga


Vall-llòbrega : Cuina de l'Empordanet, 2004
73 p. : il. col. ; 30 cm
Catàleg de l'exposició 'Art i Gastronomia - Dalí 2004' celebrada al Museu de l'Empordà de Figueres en commemoració de l'Any Dalí. Conté: Rosa Aguiló, Anna Agustí Hontagas, Jordi Amagat, Josep M. Ametlla, Bonaventura Ansón, Núria Bagué, Leonard Beard, Toni Becerra, Bengel, Lluís Bruguera, Narcís Coderch, Modest Cuixart, Salvador Dalí, Jakob Engler, Jordi Fulla, Enric Giralt, Narcís Gironell, Daniel Lleixà, Robert Llimós, Marcel Martí, Manel Mart (Marzo), Clara Oliveras, Pujol Boira, Pere de Ribot, Oriol Rius, Guillem Rocas, Jordi Sábat, Evarist Vallès, Lluís Vilà.



Matèries: Exposicions artístiques ; Catàlegs ; Receptes culinàries ; Aliments ; Art ; Costums alimentaris ; Cuiners
Àmbit:Figueres
Cronologia:2004
Autors add.:Guardiola, Josep (Ed.) ; Sabrià i Deulofeu, Martí (Ed.) ; Bel, Rosa (Ed.)
Autors add.:Museu de l'Empordà


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 283
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Patrimoni de la indústria alimentària : passat, present i futur : X Jornades d'Arqueologia Industrial de Catalunya, Vic 1-3-12-2016 / [organitza: Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica, Museu de la Ciència i de la Tècnica i de Catalunya] ; Ramon Gumà i Esteve, Jordi Ferrer Huguet, Montserrat Cucurella-Jorba, [et al.]

Jornades d'Arqueologia Industrial de Catalunya (10es : 2016 : Vic )


Terrassa : Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya : Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, [2017]
510 p. : il. ; 23 cm
ISBN 9788469768921

Conté:
- 236152   La Premsa de Biga de l'avinguda de Tarragona : Vilafranca del Penedès.
- 236153  Gumà i Esteve. Ramon. Sistematització i evolució de les construccions destinades a l'elaboració del vi i la seva relació amb els sistemes de producció al Penedès: finals segle XIX i inicis segle XX.
- 236154  Cucurella-Jorba. Montserrat. El Patrimoni arquitectònic del vi. Els cellers de Pere Domènech i Roura.
- 236155  Ferrer Huguet. Jordi. La Introducció de la maquinària a la vitivinicultura a finals del segle XVIII i inicis del segle XX.
- 236156  Gordillo Bel. Dídac. Els Passos de barca en el tram baix del riu Ebre.
- 236157  March Barberà. Jordi. L'Escorxador públic de Tortosa. Un model d'indústria càrnica modernista.



Matèries: Actes de congressos ; Arqueologia industrial ; Indústria alimentària ; Aliments ; Enginyeria ; Museus especialitzats ; Cellers ; Indústria vinícola ; Utillatge ; Escorxadors ; Ponts
Àmbit:Catalunya ; Vic
Cronologia:2016
Autors add.:Gumà i Esteve, Ramon ; Ferrer Huguet, Jordi ; Cucurella-Jorba, Montserrat ; Ferrer Huguet, Jordi ; Gordillo Bel, Dídac ; March Barberà, Jordi
Autors add.:Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya ; Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya
Localització: B. Municipal (Móra la Nova)


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 283
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Extractivisme agrari com a causa de vulnerabilitat rural. Reflexions a partir de la comarca de la Llitera / Josep Espluga Trenc
Espluga Trenc, Josep Lluís


En: Ibix : publicació biennal de cultura. Ripoll. 2a època, núm. 12 (novembre 2022), p. 117-126
Referències bibliogràfiques. Resum en català i anglès.

Un dels principals factors de despoblament del món rural ha sigut l'aplicació d'un model agrari industrialitzat i globalitzat, que ha tendit a concentrar la producció d'aliments i matèries primeres agràries en poques mans i a desplaçar una bona part de la població rural cap a les zones urbanes. Aquest procés ha tingut lloc en el marc del que es coneix com a extractivisme, un procés mitjançant el qual s'extreuen uns recursos mentre que el territori queda fracturat i espoliat, alhora que els beneficis se'ls enduen els inversors globals. En aquesta comunicació es descriu el procés extractivista implantat a la comarca de la Llitera i es posa l'èmfasi en la necessitat d'estratègies de dinamització local més ambicioses, basades en models agroalimentaris alternatius, com l'agroecologia i la sobirania alimentària, que facilitin una major sostenibilitat econòmica i social i promoguin un món rural viu.


Matèries: Despoblament ; Agricultura ; Explotacions agràries ; Producció agrària ; Desenvolupament sostenible ; Aliments
Àmbit:Llitera - Franja, la ; Osca ; Aragó
Cronologia:[2021]
Autors add.:Col·loqui d'Estudis Transpirinencs (12è : 2021 : Sant Joan de les Abadesses )
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsCER/article/view/426563
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; Universitat de Barcelona; Universitat Pompeu Fabra; UAB: Humanitats (Hemeroteca); UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 15
ir a la página                         

Base de datos  FONS : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3