português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
FONS
Buscar:
ALIMENTACIO HUMANA []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 20   en el formato [Estandar]
página 1 de 14
ir a la página                         


1 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share Text complet
Bookmark and Share
Aproximación a la alimentación medieval (ss. X-XIII) mediante el análisis faunístico y carpológico: el caso de Besalú (Girona, Catalunya) / Alejandro Valenzuela, Anna Madroñal Maseras, Joan Frigola Torrent
Valenzuela, Alejandro


En: ArkeoGazte. vol. 3 (2013) , p. 117-135

Los trabajos arqueológicos realizados durante el año 2009 en el pueblo de Besalú (Girona, Catalunya), permitieron documentar cinco silos amortizados escalonadamente entre los siglos X y XIII con los detritos y elementos de rechazo de la población local. Gracias al análisis faunístico y carpológico, además del ya tradicional estudio cerámico, hemos podido acercarnos a la que fuera la alimentación de los habitantes de la villa así como al medio natural que los rodeaba.


Matèries: Arqueologia medieval ; Alimentació humana ; Edat mitjana ; Excavacions arqueològiques ; Restes animals ; Sitges ; Aliments
Àmbit:Besalú
Cronologia:[900 - 1300]; 2009
Autors add.:Madroñal Maseras, Anna ; Frigola i Torrent, Joan
Accés: http://hdl.handle.net/10256/17881
https://www.arkeogazte.org/monografico-arqueologia-y-medio-ambiente-una-historia-de-ida-y-vuelta/


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 274
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Dinàmica de l'alimentació vegetal a partir de l'anàlisi de llavors i fruits : interès del seu estudi per la reconstrucció de la dieta vegetal antiga humana / per Ramon Buxó i Capdevila
Buxó i Capdevila, Ramon


Bellaterra : [l'autor], 1985
Universitat Autònoma de Barcelona, 1985
217 f. : il. ; 30 cm
Tesina de llicenciatura.



Matèries: Jaciments arqueològics ; Prehistòria ; Coves ; Arqueologia ; Vegetació ; Home prehistòric ; Alimentació humana
Matèries:Cova 120 de Sales de Llierca
Àmbit:Sales de Llierca
Cronologia:[0000 - 1985]
Localització: B. Marià Vayreda (Olot)


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 274
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
L'Alimentació als hospitals dels països de llengua catalana a la baixa edat mitjana / Antoni Riera Melis
Riera i Melis, Antoni


En: 258612 Barcelona hospitalària : la ciutat i els seus hospitals, segles XIV-XX. Barcelona : Ajuntament de Barcelona : Museu d'Història de Barcelona MUHBA, 2023



Matèries: Hospitals ; Assistència sanitària ; Alimentació humana ; Baixa edat mitjana
Àmbit:Països Catalans
Cronologia:[1300 - 1500]
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Arxiu Nacional de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Rebost domèstic i el rebost salvatge / Ferran Antolín, Àngel Blanco, Ramon Buxó i Capdevila, [et al.]



En: 176653 La Revolució neolítica : la Draga, el poblat dels prodigis. Banyoles ; [Barcelona] : Ajuntament de Banyoles : Museu d'Arqueologia de Catalunya, 2017. p. 45-50


Matèries: Jaciments arqueològics ; Excavacions arqueològiques ; Prehistòria ; Neolític ; Arqueologia ; Alimentació humana
Matèries:Jaciment de la Draga de Banyoles
Àmbit:Banyoles
Cronologia:[2017]
Autors add.:Antolín i Tutusaus, Ferran ; Blanco, Àngel ; Buxó i Capdevila, Ramon ; Garcia, Lluís ; Marlasca, Ricard ; Navarrete Belda, Vanessa ; Saña i Seguí, Maria ; Verdún, Ester ; Berihuete Azorin, Marian
Accés: https://ddd.uab.cat/record/283788
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Museu d'Història de Barcelona; Arxiu Històric Comarcal de Balaguer; B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Carles Rahola (Girona); B. Colldegria (La Cellera de Ter)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share Text complet
Bookmark and Share
Dietary traits of ungulates in northeastern Iberian Peninsula: Did these Neanderthal preys show adaptive behaviour to local habitats during the Middle Palaeolithic? / C. Sánchez-Hernández, L. Gourichon, J. Soler, N. Soler, R. Blasco, J. Rosell, F. Rivals



En: Quaternary International, N. 557 (2020) , p. 47-62

Elsevier Ltd and INQUA Diet is closely connected to the habitat exploited by ungulates and is one of the main links between them and the surrounding environment. When climatic fluctuations modified the vegetal coverture and habitat, ungulates' dietary behaviours and ecological niches could have been impacted severely. During the Middle Palaeolithic, the Mediterranean peninsulas were known to be climatic refuges because they seemed less susceptible to these changes. However, the altitude or latitude of a given site may have resulted in local particularities that could have influenced the vegetal composition and therefore the feeding behaviour of ungulates from the same region. In the present research we investigate whether these variables necessitated adaptive changes in the feeding behaviours of ungulates hunted by Neanderthals through the study of two archaeological sites, Arbreda Cave (Serinyà, Girona, Spain) and Teixoneres Cave (Moià, Barcelona, Spain). We use a combined analysis of dental wear (meso- and microwear) and dental cementum analysis of Cervus elaphus, Equus ferus, and Equus hydruntinus teeth. Dental wear reflects the immediate and average annual dietary traits of ungulates as well as the environmental conditions in the surroundings. Dental cementum analysis allows accurately identifying the season of ungulate death and linking an individual's dietary preferences with the seasonal conditions in its last moments of life. As results, red deer at both sites were mixed-feeders in the annual cycle. A slight increase in grass consumption was identified during winter for populations from sub-unit IIIa of Teixoneres Cave. Horse and wild ass based their diet on grasses, but the latter showed seasonal adaptation toward a mixed consumption of grasses and conce.


Matèries: Prehistòria ; Paleolític mitjà ; Restes animals ; Jaciments arqueològics ; Coves ; Medi geogràfic ; Home prehistòric ; Alimentació humana
Matèries:Cova de l'Arbreda de Serinyà
Àmbit:Serinyà
Cronologia:[2020]
Autors add.:Sánchez-Hernández, C. ; Gourichon, L. ; Soler, J. ; Soler, N. ; Blasco, R. ; Rosell, J. ; Rivals, Florent
Accés: https://hdl.handle.net/20.500.11797/imarina6112154
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618220300094


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
The Role of small prey in human subsistence strategies from Early Upper Palaeolithic sites in Iberia: the rabbits from the Evolved Aurignacian level of Arbreda Cave / Lluís Lloveras, Julià Maroto, Joaquim Soler i Subils, Richard Thomas, Marta Moreno García, Jordi Nadal Lorenzo, Narcís Soler i Masferrer



En: Journal of Quaternary Science. vol. 31, núm. 5 (2016) , p. 458-471

In the western Mediterranean, changes in hunter-gatherer subsistence strategies have been identified from the Early Upper Palaeolithic. These changes are characterized by broadening of diet and intensification of small prey exploitation. In the Iberian Peninsula region, intensified small prey exploitation is evidenced by the hunting of large quantities of European rabbit (Oryctolagus cuniculus), which are usually a ubiquitous feature of faunal assemblages from archaeological sites. Before interpretations of the significance of such assemblages can proceed, however, it is necessary to confirm their anthropic origin, as a wide range of predators are agents of accumulation. The taphonomic signatures observed for predators are here applied to the analysis of leporid (rabbits and hares) remains from the Evolved Aurignacian layer of Arbreda Cave (north-east Iberia). The aims of this work are two-fold: (i) to identify the agent/s of accumulation; and (ii) to assess possible changes in small prey use during the Middle to Upper Palaeolithic transition. Our results suggest that rabbit assemblages were probably hunted and consumed by humans and that rabbits became a primary resource in hunter-gatherer diet from the Early Upper Palaeolithic.


Matèries: Jaciments arqueològics ; Paleolític superior ; Coves ; Prehistòria ; Arqueologia ; Home prehistòric ; Alimentació humana
Matèries:Cova de l'Arbreda de Serinyà
Àmbit:Serinyà
Cronologia:[2016]
Autors add.:Lloveras Roca, Lluís ; Maroto i Genover, Julià ; Soler i Subils, Joaquim ; Thomas, Richard ; Moreno García, Marta ; Nadal i Lorenzo, Jordi ; Soler i Masferrer, Narcís
Accés: http://hdl.handle.net/10256/13161


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Dolços i confiters a la Catalunya moderna / [ressenya de:] Mercè Renom Pulit
Renom i Pulit, Mercè


En: Recerques : història, economia, cultura. Barcelona, núm. 82 (2023) , p. 185-187 (Ressenyes
Ressenya de:
. Dolços i confiters a la Catalunya moderna / Marta Manzanares Mileo. Vic : Eumo editorial, 2021
. La confitura a la Catalunya moderna : pràctiques i significats entorn dels dolços (segles XVI-XVIII) / Marta Manzanares Mileo. Barcelona : Universitat de Barcelona, 2018
. Drogues, dolços i tabac : Barcelona 1700 / Albert Garcia Espuche, [et al.]. Barcelona : Ajuntament, 2010


Matèries: Ressenyes ; Edat moderna ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Pastissers ; Adroguers ; Botigues i comerços
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1500 - 1800]
Accés: https://raco.cat/index.php/Recerques/article/view/423239
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Repte de l'alimentació. Entre la pagesia i l'agroindústria



En: Revista de Girona. Girona. Any 55, núm. 252 (gener-febrer 2009), p. 65-107 : il. (Dossier

Conté: Els sabors tradicionals dels productes de la terra / Elena Espiext ; Els productors agraris / Anna Roca ; Els productes de qualitat / Neus Monllor ; Els transgènics: aliments manipulats genèticament / Anna Roca ; La producció ecològica / Neus Monllor ; La indústria agroalimentària / Anna Roca ; La investigació i la transferència tecnològica / Neus Monllor ; La distribució agroalimentària / Anna Roca ; L'experiència de La Manduca / Engràcia Valls i Ribas ; El patrimoni genètic dels aliments / Emili Bassols Isamat ; El redescobriment dels aliments / Anna Roca ; El futur de l'alimentació / Anna Roca, Neus Monllor.


Matèries: Aliments ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Productes agraris ; Tecnologia ; Indústria alimentària ; Agricultura ; Comerç
Àmbit:Girona, província ; Catalunya
Cronologia:[2009]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/130317 [presentació]
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Incorporació de plantes i animals a l'alimentació humana al llarg de la història / Narcís Soler Masferrer
Soler i Masferrer, Narcís


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. vol. 64 (2023) , p. 11-54 : il. (Conferències
Text que complementa la conferència que, amb el mateix títol, va tenir lloc a la biblioteca Carles Rahola el dia 7 de febrer de 2023 dins el cicle "Mirades sobre la història de la cuina i l'alimentació a Girona" organitzat pel IEG i el Museu d'Història.

En cada època i en cada lloc l'alimentació de prehumans i humans s'ha basat en els recursos que tenien al seu abast sense haver de transformar-los i en els que podien obtenir i fer comestibles gràcies a llur cultura i tecnologia. En els temps més remots els canvis en l'alimentació foren lents, motivats per les variacions en el clima, la progressiva adaptació al medi i la incipient tecnologia. El domini i utilització del foc va comportar un canvi decisiu en l'alimentació i les relacions humanes. Durant el paleolític els humans eren caçadors i recol·lectors i, per tant, depenien dels animals que es movien pel seu territori i les plantes que hi vivien. A partir del neolític hi ha un canvi decisiu gràcies a la incorporació de nous recursos en forma de plantes i animals domèstics, que en molts llocs no eren autòctons i hi arribaven de lluny, i a les innovacions en l'emmagatzemament, tractament i consum dels recursos. En època antiga les conquestes d'Alexandre, l'Imperi Romà i el Xinès van permetre l'intercanvi de plantes i animals en gran part del Vell Món. En època medieval continuarà l'arribada de nous productes amb l'expansió de l'Islam i el comerç de les espècies i del peix fumat o salat. En època moderna entra en contacte el Vell Món amb Amèrica i Oceania, on l'alimentació es basava en plantes i animals propis d'aquests continents, on havien estat domesticats. Els dos mons, Vell i Nous, aniran intercanviant plantes i animals fins avui. Finalment en època contemporània la industrialització, els contactes a llarga distància i les migracions han accelerat els canvis fins a la progressiva globalització actual dels recursos i les pràctiques alimentàries.


Matèries: Conferències ; Alimentació humana ; Vegetació ; Animals domèstics ; Recursos naturals ; Costums alimentaris
Àmbit:Girona ; Món
Cronologia:2023
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/425716
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Fages de Climent (Figueres); Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share Text complet
Bookmark and Share
Pràctiques ramaderes i consum carni al jaciment ibèric (segles V-II a.n.e.) de l'Assut (Tivenys, Baix Ebre). L'estudi arqueozoològic del recinte A16/A17 / Sergio Jiménez-Manchón, Isabel Cáceres, Jordi Diloli
Jiménez-Manchón, Sergio


En: Revista d'Arqueologia de Ponent. Lleida, núm. 33 (2023) , p. 77-92 : il. (Documents
Bibliografia. Títol i resum en català i anglès.

El jaciment ibèric (s. VII-I a.n.e.) de l'Assut (Tivenys, Baix Ebre) és un dels assentaments protohistòrics amb una seqüèn-cia cronològica més àmplia del curs inferior de l'Ebre i un expo-nent clau per comprendre l'evolució de les dinàmiques socials, polítiques i econòmiques en aquesta regió. Les pràctiques ra-maderes, tot i ser la base de les estratègies de subsistència jun-tament amb l'agricultura, són encara avui dia mal conegudes en aquest context geogràfic i històric. En aquest treball, hem ana-litzat 414 restes arqueozoològiques de dues fases cronològiques (s. V-III a.n.e. i s. II a.n.e.) del recinte A16/A17 de l'Assut per comprendre millor les estratègies ramaderes i les pràctiques relacionades amb el consum carni de les societats ibèriques d'aquest territori. Els resultats d'aquest estudi mostren un ra-mat format principalment per ovelles i cabres als s. V-III a.n.e. destinat majoritàriament per a productes secundaris. Pel que fa al consum carni, la identificació de pràcticament tot el procés de carnisseria suggereix que es duia a terme al mateix jaciment. A la fase posterior (s. II a.n.e.), tot i el menor nombre de restes, s'hi observa un canvi, tant en la representació taxonòmica com en les pràctiques culinàries, que pot estar relacionat amb les transformacions socials, econòmiques i polítiques que es produeixen en aquest territori a partir de la presència romana, a inicis del s. II a.n.e.


Matèries: Jaciments arqueològics ; Excavacions arqueològiques ; Nuclis de població ; Arqueologia ; Zoologia ; Restes animals ; Cultura dels ibers ; Ramaderia ; Alimentació humana
Matèries:Poblat ibèric de l'Assut de Tivenys
Àmbit:Tivenys
Cronologia:500 - 200 aC
Autors add.:Cáceres Cuello de Oro, Isabel ; Diloli i Fons, Jordi
Accés: https://raco.cat/index.php/RAP/article/view/426337
https://doi.org/10.21001/rap.2023.33.4
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Què menjaven els torroellencs fa set-cents anys? / Xavier Soldevila i Temporal
Soldevila i Temporal, Xavier


En: Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí. Torroella de Montgrí (1996) , p. 23-32 : il.


Matèries: Tradicions populars ; Costums alimentaris ; Baixa edat mitjana ; Aliments ; Alimentació humana ; Vida quotidiana
Àmbit:Torroella de Montgrí
Cronologia:[1200 - 1400]
Accés: https://raco.cat/index.php/LlibreFestaMajor/article/view/189171
Localització: B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Primer poblament estable a la plana de l'Empordà i la dieta alimentària / Enriqueta Pons i Brun, Assumpció Colomer i Arcas
Pons i Brun, Enriqueta


En: Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí. Torroella de Montgrí (1983) , p. 13-26 : il.
Bibliografia.


Matèries: Prehistòria ; Edat del bronze ; Edat del ferro ; Poblament ; Alimentació humana
Àmbit:Alt Empordà ; Baix Empordà
Autors add.:Colomer i Arcas, M. Assumpció
Accés: https://raco.cat/index.php/LlibreFestaMajor/article/view/200375
Localització: B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
["La Fonollera" : 10 anys d'investigacions arqueològiques]



[Torroella de Montgrí] : [Museu del Montgrí i del Baix Ter, Centre d'Estudis i Arxiu : Ajuntament de Torroella de Montgrí], 1985
95 p. : il. ; 22 cm (Papers del Montgrí, 4) 
Bibliografia.


Matèries: Arqueologia ; Prehistòria ; Edat del bronze ; Jaciments arqueològics ; Excavacions arqueològiques ; Estructures arqueològiques ; Objectes arqueològics ; Epoca romana ; Ritus funeraris ; Comerç ; Alimentació humana
Matèries:Jaciment de la Fonollera de Torroella de Montgrí
Àmbit:Torroella de Montgrí
Cronologia:[1975 - 1985]
Autors add.:Museu del Montgrí i del Baix Ter. Centre d'Estudis i Arxiu ; Ajuntament de Torroella de Montgrí
Accés: https://raco.cat/index.php/PapersMontgri/issue/view/8910
Localització: B. Popular (Palafrugell); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí)


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 274
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Menjar de rics, menjar de pobres / text de Maria Coll, il·lustracions de Cinta Fosch
Coll, Maria


En: Sàpiens. Barcelona, núm. 262 (gener 2024), p. 10-15: il. (Actualitat



Matèries: Alimentació humana ; Aliments ; Hàbits culturals ; Costums alimentaris
Àmbit:Catalunya ; Món
Cronologia:[0000 - 2023]
Autors add.:Fosch, Cinta (Il·l.)
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Arxiu Històric de Sabadell; Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació als pobles de muntanya, de la postguerra als anys seixanta : el cas d'Espinelves / Dolors Vila Llivina, Jacint Arnau, Dolors Rabionet, Magda Masferrer, Carme Creixans Giramé, Maria Prat Rabionet, Anna Creixans



En: Ausa. Vic. vol. XXX, núm. 190 (2022) , p. 657-675 : il.
Notes a peu de pàgina. Bibligrafia.

El període que va dels anys quaranta a finals dels seixanta del segle xx va ser un període de carestia alimentària a Catalunya. La situació als pobles petits i aïllats, com és el cas d'Espinelves, han estat poc estudiats. En aquest treball es recullen els records de persones que van viure aquella època o bé els l'han explicada per transmissió oral a través dels pares i avis. A Espinelves la producció local va permetre fer front a la carestia gràcies a l'alt grau d'abastiment tant de productes d'origen animal com vegetal. Els sistemes de conservació dels aliments es basaven fonamentalment en l'ús de la sal comuna, el sucre, l'assecat, la cocció i l'acidificació amb vinagre.


Matèries: Guerra civil espanyola ; Postguerra ; Franquisme ; Arees de muntanya ; Condicions de vida ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Història oral
Àmbit:Espinelves
Cronologia:[1939 - 1970]
Autors add.:Vila i Llivina, Dolors ; Arnau, Jacint ; Rabionet, Dolors ; Masferrer, Magda ; Creixans Giramé, Carme ; Prat Rabionet, Maria ; Creixans, Anna
Accés: https://raco.cat/index.php/Ausa/article/view/421733
Localització: Biblioteca Episcopal de Vic; B. Pilarín Bayés (Vic); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; B. Municipal de Manlleu BBVA; Universitat Rovira i Virgili; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat Autònoma de Barcelona; Biblioteca de Torelló (Torelló); B. Centre de Lectura de Reus; Universitat de Girona; B. Caterina Figueras (Tona); B. Bac de Roda (Roda de Ter); B. Antoni Pladevall i Font (Taradell); B. Marquès de Remisa (Sant Hipòlit de Voltregà)


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share Text complet
Bookmark and Share
MonBones : dieta, salut, economia i societat en contextos monàstics de Barcelona (s. XIV - XIX) des d'una perspectiva arqueològica. Primeres dades aportades per la fauna / Lluís Lloveras Roca, Carme Rissech, Jordi Nadal, Víctor Asensio, Carme Miró, Santiago Riera



En: Rodis, núm. 6 (2023) , p. 123-142 : il. (Dossier
Bibliografia. Resums en català i anglès.

Utilitzant les restes esquelètiques com a centre de gravetat i combinant el poder explicatiu de mètodes recentment desenvolupats (anàlisi isotòpica i morfomètrica); (2) diferents enfocaments teòrics (arqueozoologia, tafonomia, bioantropologia, paleopatologia); i (3) les evidències documentals i arqueològiques, el projecte MonBones aprofundeix en la vida de quatre comunitats monàstiques pertanyents a dos ordes femenins i dos masculins. Així mateix, per tal de poder comparar els resultats obtinguts amb un context urbà laic, s'estudien les restes recuperades a altres intervencions de Barcelona, especialment el Born CCM. Les dades obtingudes són analitzades segons la població, l'edat, el gènere i la condició social. La integració de tots aquests resultats proporcionarà, per primer cop, evidències per examinar la vida monàstica des d'una perspectiva de conjunt a cada monestir, i més general de Barcelona. En aquest article volem donar a conèixer aquest projecte i presentar algunes de les dades preliminars obtingudes a partir de l'estudi de la fauna recuperada en dos dels contextos analitzats: l'abocador del monestir de Pedralbes i les ocupacions de la casa Corrales (el Born). Demostrem així la potencialitat d'aquestes eines, fonamentades en l'estudi de les restes òssies, de cara a resoldre qüestions com les conductes alimentàries entre la població laica i religiosa de Barcelona durant l'edat mitjana i l'edat moderna.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Edat moderna ; Monestirs ; Arqueologia medieval ; Investigació científica ; Projectes ; Restes humanes ; Restes animals ; Antropologia ; Zoologia ; Fauna ; Economia ; Alimentació humana
Matèries:MonBones ; Monestir de Santa Maria de Pedralbes ; Monestir de Santa Caterina de Barcelona ; Monestir de Santa Maria de Jerusalem de Barcelona ; Monestir de Sant Agustí Vell de Barcelona ; Born CCM
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1300 - 1900
Autors add.:Lloveras Roca, Lluís ; Rissech Badallo, Carme ; Nadal i Lorenzo, Jordi ; Asensio, Víctor ; Miró i Alaix, Carme ; Riera i Mora, Santiago
Accés: https://raco.cat/index.php/RODIS/article/view/422131
https://doi.org/10.33115/a/26046679/6_6
Localització: Universitat de Girona


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 274
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Menjar per fer-nos grans! / [il·lustracions: Mariona Carreras]



Vall-Llobrega : Aula Gatronòmica de l'Empordà, 2009
24 p. : il. col. ; 25 cm + 1 calendari
A la coberta: Fòrum Gastronòmic.



Matèries: Alimentació humana ; Infància ; Aliments ; Costums alimentaris
Àmbit:Baix Empordà
Cronologia:2009
Autors add.:Carreras, Mariona (Il·l.)
Autors add.:Aula Gastronòmica de l'Empordà
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Carles Rahola (Girona); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 274
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Arqueologia industrial : el Molí Xic dels Sorts / Míriam Martínez i Raurell
Martínez Raurell, Míriam


En: Nou vint-i-u : Taradell: història, imatges i memòria. Taradell, núm. 1 (abril 2016), p. 85-105 : il.
Bibliografia.



Matèries: Arqueologia industrial ; Molins fariners ; Maquinària ; Alimentació humana
Matèries:Molí Xic dels Sorts
Àmbit:Taradell ; Seva
Cronologia:[2016]
Localització: B. Antoni Pladevall i Font (Taradell); UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Mostres d'una etnografia de gènere i alimentació a Sant Joan les Fonts (Girona) en l'actualitat / Xavi Berdonces Serra
Berdonces Serra, Xavi


En: Annals del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca. Olot, núm. 32 (2021) , p. 335-361 (Recerques

Aquest treball de recerca etnogràfica es proposa com a objectiu metodològic el desenvolupament i examen de determinades propostes teòriques sobre la perspectiva de gènere des de la crítica feminista i des de diferents coneixements i perspectives de l'antropologia de l'alimentació, de perfil postestructuralistes. Es van seleccionar unes mostres teòriques com a referents pel seu contrast, i la proposta metodològica ha estat contextualitzada a Sant Joan les Fonts (la Garrotxa, Girona).


Matèries: Estudi antropològic ; Alimentació humana ; Antropologia
Àmbit:Sant Joan les Fonts
Cronologia:[2020]
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsPEHOC/article/view/412915
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Sibhil·la; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Lleida; Institut Ramon Muntaner; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 274
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Plàncton quilòmetre zero / Joaquim Jové Juncà
Jové Juncà, Joaquim


En: Annals del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca. Olot, núm. 32 (2021) , p. 373-379 (Premis Salvador Reixach i Jordi Pujiula
IX Premis Jordi Pujiula 2020. Modalitat Ciències Naturals. Batxillerat.

La hipòtesi inicial era seleccionar algues (fitoplàncton) i crustacis (zooplàncton). La metodologia del treball va començar amb una recerca bibliogràfica i entrevistes a acadèmics de la Universitat de Girona (UdG) perquè la bibliografia no responia a la pregunta original de "poden els humans alimentar-se del plàncton de la Mediterrània"?


Matèries: Treballs escolars ; Fauna ; Mar ; Alimentació humana
Àmbit:Mediterrània, mar
Cronologia:[2020]
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsPEHOC/article/view/412919
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Sibhil·la; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Lleida; Institut Ramon Muntaner; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 14
ir a la página                         

Base de datos  FONS : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3