El Delme com a font per a la història rural / Elena Catalán Martínez, Gabriel Jover Avellà, Enrique Llopis Agelán (ed.)
2020.
Girona : Associació d'Història Rural : Centre de Recerca d'Història Rural (Institut de Recerca Històrica) de la Universitat de Girona : Documenta Universitaria, 2020
276 p. : il., map., taules, gràf. ; 20 cm (
Biblioteca d'història rural. Estudis, 21)
Bibliografia. Conté: 1. Del diezmo al producto agrario : ¿podemos medir lo invisible? ¿podemos ignorarlo? / Enrique Llopis Agelán, José Antonio Sebastián Amarilla - 2. El diezmo como base del sistema beneficial / Elena Catalán Martínez - 3. La producció agrària al País Valencià durant l'Edat Moderna. Aproximació al seu estudi a partir dels delmes / Lluís Torró Gil - 4. La recaptació i el repartiment del delme a la Catalunya vella. El cas del Bisbat de Girona, segles XIII-XIV / Elvis Mallorquí - 5. Els arrendaments de les capellanies de la Seu de Girona (1503-1705). Un indicador de la renda agrària dels segles XVI i XVII? / Pere Gifre Ribas - 6. Delmes, trullades i preus de l'oli a Mallorca, 1684-1835 / Gabriel Jover Avellà. Textos en català i en castellà.
ISBN 9788499845401
Les sis ponències que conformen aquesta obra van ser presentades a laJornada d'estudi sobre El delme com a font per a la història rural, que va tenirlloc el 26 d'octubre de 2018 a Girona. Els diferents autors tractaren de discernirla realitat sobre l'anàlisi del delme. Amb aquesta finalitat, el llibre planteja elspossibles problemes d'aquesta anàlisi alhora que defensa que les fonts deci-mals constitueixen la millor base documental disponible per acostar-se almoviment del producte agrari en nombroses regions espanyoles i europees al llarg dels segles XVI-XVIII. Finalment, s'ofereixen algunes propostes per millo-rar el nostre coneixement sobre el creixement agrari a l'Espanya moderna. (PLECS).
Conté:
-
202096 Mallorquí i Garcia. Elvis.
La Recaptació i el repartiment del delme a la Catalunya vella. El cas del Bisbat de Girona, segles XIII-XIV.
-
202097 Gifre i Ribas. Pere.
Els Arrendaments de les capellanies de la Seu de Girona (1503-1705). Un indicador de la renda agrària dels segles XVI i XVII?