português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
fons
Cercar:
ALIMENTACIO HUMANA []
Referències trobades:
223   [Refinar la cerca]
Mostrant:
1 .. 20   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 12
anar a la pàgina                         


1 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Aspectes de la cuina i l'alimentació, a l'època del Barroc, al Convent de Sant Domènec de Girona (1600-1612) / Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Gerona. Vol. 57 (2016) , p. 187-234 : il. (Ponències
Notes a peu de pàgina. Inclou apèndix.

A l'Arxiu Municipal de Girona es conserven alguns llibres de comptes de la cuina del convent de Sant Domènec de Girona (1600-1612). Les anotacions diàries, molt detallades, de gairebé dotze anys ininterromputs, ens permeten conèixer de primera mà aspectes de la vida quotidiana, el seu règim alimentari, la distribució dels menjars de cada dia (dinars i sopars majoritàriament) i en diades assenyalades, la compra d'utensilis i de productes diversos.


Matèries: Costums alimentaris ; Convents ; Alimentació humana ; Vida quotidiana ; Condicions de vida ; Edad moderna ; Arxius municipals ; Fonts documentals ; Llibres de comptes
Matèries:Convent de Sant Domènec de Girona
Àmbit:Girona
Cronologia:1600 - 1612
Autors add.:Congrès d'Història de Girona (5è : 2015 : Girona )
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/318920
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Humanitats (Hemeroteca); B. Fages de Climent (Figueres); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Las Metamorfosis de un pueblo : topografía médica de Seriñá / por José Mª Corominas Planellas
Corominas i Planellas, Josep M.


En: Anales del Instituto de Estudios Gerundenses. Gerona. Vol. 8 (1953) , p. 131-186 : il.
Bibliografia.


Matèries: Topografia mèdica ; Monografia local ; Medi ambient ; Paisatge ; Geologia ; Prehistòria ; Població ; Habitatge ; Alimentació humana
Àmbit:Serinyà
Cronologia:[0000 - 1953]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/53450
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La confitura a la Catalunya moderna : pràctiques i significats entorn dels dolços (segles XVI-XVIII) [Fitxer informàtic] / Marta Manzanares Mileo : [dirigida per:] María Ángeles Pérez Samper
Manzanares Mileo, Marta


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2018
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2018
1 recurs electrònic (556 p.)

La present tesi té com a objectiu plantejar una primera aproximació a la producció i el consum de dolços a la Catalunya d'època moderna, fent èmfasi en la singularitat dels seus significats, valors i usos en els sistemes alimentaris moderns. Així mateix, es vol avaluar fins a quin punt factors socials i culturals determinaren les formes de producció i consum dels dolços moderns. Aquest plantejament aporta alhora noves dades sobre el Col·legi d'adroguers i confiters de Barcelona, caracteritzat pel caràcter dual de la professió d'adroguer i confiter. Aquesta tesi es divideix en dues parts. La primera part examina els aspectes de producció i distribució de confitures, posant especial atenció al gremi de confiters. En aquesta part s'analitza en què consistia l'art de confiteria, una activitat altament qualificada en la qual era fonamental el domini d'uns sabers especialitzats així com d'unes tècniques específiques. Així mateix, un anàlisi dels receptaris manuscrits confiters posa en relleu el rol cabdal d'aquests textos en els processos d'aprenentatge i execució de l'art confiter. D'altra banda, el present estudi se centra en la conflictivitat gremial al voltant de l'elaboració i la venta de dolços en el mercat barceloní. La reconstrucció dels litigis intergremials permet observar un mercat dinàmic i complex en el qual els confiters es disputaven el control del mercat del dolç enfront de flequers, xocolaters, revenedors i apotecaris. La segona part de la tesi examina la multiplicitat i la simultaneïtat dels usos i funcions dels dolços tenint en compte que aquests eren vistos com medicines i llaminadures al mateix temps. D'una banda, profunditza sobre com els dolços van ser considerats aliments de prestigi, superflus i extraordinaris i, de l'altra, s'analitza com el seu consum es va limitar a determinades pràctiques socials i culturals. La darrera part està dedicada a l'estudi de les col·lacions i els refrescs, unes reunions socials celebrades al voltant del consum de dolços, que esdevingueren una de les principals formes de sociabilitat a la Barcelona moderna.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Indústria alimentària ; Gremis
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1500 - 1800]
Autors add.:Pérez Samper, María dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/666876
Localització: Universitat de Barcelona; TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 223
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Doctor Santiago Grisolía i Garcia : el cicle de la urea i la nutrició / per Vicente Zanon-Moreno
Zanon-Moreno, Vicente


En: 184432 Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics. Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019



Matèries: Biografia ; Metges ; Científics ; Químics ; Alimentació humana
Matèries: Grisolía i Garcia, Santiago (1923-....)
Àmbit:València ; País Valencià ; Catalunya
Cronologia:[1923 - 2019]
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 223
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Doctor Alexandre Frias i Roig : figura clau en la millora de l'alimentació i de la salut infantil del segle XX / per Josep Lluís Llor-Vila
Llor Vilà, Josep Lluís


En: 184432 Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics. Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019



Matèries: Biografia ; Metges ; Salut pública ; Infància ; Alimentació humana
Matèries: Frias i Roig, Alexandre (1878-1962)
Matèries:Institut de Puericultura de Reus
Àmbit:Reus ; Catalunya
Cronologia:1878 - 1962
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 223
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Aliments al Regiment de sanitat d'Arnau de Vilanova / per Antònia Carré
Carré, Antònia


En: 184432 Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics. Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019



Matèries: Metges ; Teòlegs ; Sanitat ; Edat mitjana ; Aliments ; Alimentació humana
Matèries: Vilanova, Arnau de (1240?-1311)
Àmbit:Catalunya ; Aragó, corona d'
Cronologia:[1240 - 1311]
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 223
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics / edició a cura de Jordi Salas-Salvadó, Montserrat Barbany i Abel Mariné



Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019
253 p. : il. ; 24 cm
Bibliografia.
ISBN 9788499654591

L'obra està dividida en dues parts: en la primera s'explica la història de famílies o nissagues, personatges o empreses que amb la seva emprenedoria i visió de futur van ser clau en el desenvolupament de l'agroalimentació a Catalunya. A través d'exemples ben significatius, el llibre parla de quins han estat els condicionants del desenvolupament d'algunes indústries alimentàries, creadores de marques que han destacat per la seva internacionalització, la capacitat de lideratge o la innovació. En la segona part es ret homenatge a diferents científics o personatges històrics de casa nostra que han estat capdavanters en l'evolució de les ciències de l'alimentació i la nutrició, tant en aspectes bàsics com aplicats, i que han deixat petjada en el nostre país i també en l'àmbit internacional. (IEC).


Conté:
- 184433  Ortí. Antoni. Borges i el seu camí per arribar al gra.
- 184434  Uribe i Carpena. Joana. Manuel Raventós Domènech, l'home que va iniciar la indústria del xampany a Catalunya.
- 184435  Mateos. Toni. Daniel Carasso. Passió i constància en la construcció d'una marca.
- 184436  Ferrer i Sala. Josep. La Saga Ferrer Sala.
- 184437  Ventura Ferrero. Josep M. De les farinetes i llets a la innovació de nous productes dietètics: l'exemple dels Laboratoris Ordesa.
- 184438  Moreno Claverías. Rafael. Família Torres: el cognom del vi.
- 184439  Trias i Mas. Joaquim. Galetes Trias: unes galetes centenàries.
- 184440  Viader Riera. Jordi. Marc Viader Bas, ramader, comerciant, industrial. Un pioner del sector làctic català.
- 184441   Damm: una empresa històrica i familiar amb influència en el sector alimentari de Catalunya.
- 184442  Carré. Antònia. Els Aliments al Regiment de sanitat d'Arnau de Vilanova.
- 184443  Riera i Tuèbols. Santiago. Ramon Turró i Darder (1854-1926).
- 184444  Llor Vilà. Josep Lluís. El Doctor Alexandre Frias i Roig : figura clau en la millora de l'alimentació i de la salut infantil del segle XX.
- 184445  Foz i Sala. Màrius. Els Germans Jaume i Cèsar Pi-Sunyer i Bayo : exemples de fidelitat al país i a llur vocació científica.
- 184446  Oliver i Rodés. Jordi. Laboratori Dr. Oliver Rodés : l'aigua com a passió.
- 184447  Zanon-Moreno. Vicente. Doctor Santiago Grisolía i Garcia : el cicle de la urea i la nutrició.



Matèries: Alimentació humana ; Indústria alimentària ; Empreses ; Empresaris ; Famílies ; Comerç ; Científics
Àmbit:Catalunya ; Països Catalans
Cronologia:[1800 - 2019]
Autors add.:Salas Salvadó, Jordi (Ed.) ; Barbany, Montserrat (Ed.) ; Mariné i Font, Abel (Ed.)
Autors add.:Institut d'Estudis Catalans. Centre Català de la Nutrició ; Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació de la menestralia manresana als segles XIV i XV / Adria Mas Craviotto
Mas Craviotto, Adrià


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 124 (tardor-hivern 2018), p. 14-21 : il. (Història
Notes. Inclou transcripció del document.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Menestralia ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Aliments ; Condicions de vida ; Vida quotidiana ; Fonts documentals ; Testaments
Àmbit:Manresa
Cronologia:[1301 - 1500]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/view/350628
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Fauna recuperada al carrer de la Font 7-9. Testimoni de l'alimentació al call jueu de Tàrrega (L'Urgell) / Sílvia Valenzuela-Lamas, Lua Valenzuela Suau
Valenzuela Lamas, Sílvia


En: Urtx : revista cultural de l'Urgell. Tàrrega, núm. 26 (2012) , p. 51-67 : il. (Dossier: Arqueologia urbana a Tàrrega
Bibliografia. Inclou annex biomètric. Abstracts en castellà i anglès.


Matèries: Arqueologia urbana ; Excavacions arqueològiques ; Aljama ; Restes animals ; Ramaderia ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Jueus ; Baixa edat mitjana
Àmbit:Tàrrega
Cronologia:2007 - 2008
Autors add.:Valenzuela Suau, Lua
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Urtx/article/view/257785
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació i artesanat. Els macromamífers de la bassa del poblat ibèric dels Estinclells (Verdú, Urgell) / Sílvia Valenzuela-Lamas
Valenzuela Lamas, Sílvia


En: Urtx : revista cultural de l'Urgell. Tàrrega, núm. 24 (2010) , p. 77-90 : il. (Dossier. Arqueologia ibèrica a l'Urgell
Bibliografia. Abstract en castellà i anglès.


Matèries: Jaciments arqueològics ; Cultura dels ibers ; Excavacions arqueològiques ; Estructures arqueològiques ; Objectes arqueològics ; Restes animals ; Alimentació humana
Matèries:Poblat ibèric dels Estinclells de Verdú
Àmbit:Verdú
Cronologia:[2010]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Urtx/article/view/199687
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 223
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Cuina dels monestirs : les cartoixes d'Escaladei i de Montalegre / Jordi Bages-Querol Blanco
Bages-Querol Blanco, Jordi


Sant Vicenç de Castellet : Editorial Farell, 2018
144 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 17) 

En el present llibre, hom podrà conèixer les particularitats de l'alimentació cartoixana de la Catalunya de l'edat moderna, a la vegada que s'endinsarà en la cuina dels monestirs catalans del segle XVIII. El lector trobarà els elements de la cuina que han restat immutables i que formen part de la cuina tradicional catalana, així com, també, un receptari amb el conjunt de receptes que incorporen els dos llibres de cuina d'Escaladei i de Montalegre. Finalment, hom trobarà un apèndix on podrà aprofundir en el carisma de l'orde i en l'organització d'una cartoixa, tant pel que fa a la comunitat com al monestir. A començaments del segle XVIII, es va escriure el Llibre molt apte de govern de la Cartoixa de Montalegre, que ha restat inèdit fins a dia d'avui. Aquest manuscrit inclou un calendari anual de les festes significatives que se celebraven i dels plats especials que s'havien de servir, juntament amb les seves receptes. Aquesta part alimentària, que anomenem "llibre de cuina", s'afegeix al conegut Llibre de cuina de Scala-Dei. Ambdós documents, separats per un segle, suposen un important testimoni del sistema alimentari català de l'edat moderna i, en concret, de l'alimentació del clergat regular. (Editorial).



Matèries: Edat moderna ; Ordes religiosos ; Monestirs ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Clergues ; Receptes culinàries ; Fonts documentals
Matèries:Cartoixans ; Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei ; Cartoixa de Montalegre
Àmbit:Escaladei - Morera de Montsant ; Cartoixa de Montalegre - Tiana
Cronologia:[1700 - 1800]


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 223
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
L'Alimentació a la Val d'Aran al s. XVII / M. Àngels Ros, Manel Rocher
Ros, M. Àngels


En: 182004 1616 Ordinacions : pragmatica e edictes reiaus dera Val d'Aran : Juan Francisco de Gracia : actes jornades d'estudi, Val d'Aran, 4, 5 e 6 de noveme de 2016. [Vielha] : Conselh Generau d'Aran, [2017]. p. 111-118

Bibliografia.



Matèries: Alimentació humana ; Edat moderna ; Abastament d'aliments ; Pesca ; Horta ; Agricultura ; Costums alimentaris
Àmbit:Val d'Aran
Cronologia:[1600 - 1700]
Autors add.:Rocher, Manel
Localització: Biblioteca de Catalunya; Arxiu Nacional de Catalunya; Arxiu Històric de Sabadell


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Gastronomia de guerra / Joan-R. Corts i Salvat
Corts i Salvat, Joan Ramon


En: Lo Floc : revista del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. Riudoms. Any VIII, núm. 80 (juliol-agost 1986), p. 6-7
Número dedicat a: La guerra civil a Riudoms. En aquest número el subtítol de la revista és: Full informatiu dels socis del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar.


Matèries: Guerra civil espanyola ; Condicions de vida ; Alimentació humana ; Receptes culinàries
Àmbit:Riudoms
Cronologia:1936 - 1939
Accés: https://www.raco.cat/index.php/LoFloc/article/view/299599
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; B. Pública de Tarragona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Toni Massanés. Premi de Gastronomia Ciutat de Barcelona 2016 / Quirze Grifell
Grifell i Sala, Quirze


En: L'Erol : revista cultural del Berguedà. Berga. Any 36, núm. 132 (estiu 2017), p. 62-65 : il. (Entrevista


Matèries: Entrevistes ; Escriptors ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Premis i guardons
Matèries: Massanés i Sánchez, Toni (1965-....)
Àmbit:Berga ; Sant Benet de Bages - Sant Fruitós de Bages ; Catalunya
Cronologia:[1965 - 2017]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Erol/article/view/339754
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Institut Ramon Muntaner; B. Ramon Vinyes i Cluet (Berga); B. Guillem de Berguedà (Puig-reig)


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Importància del conill (Oryctolagus cuniculus) en la dieta humana dels últims caçadors-recol·lectors al sud de Catalunya / Anna Rufà, Ruth Blasco, Jordi Rosell, [et al.]



En: Podall. Montblanc, núm. 6-7 (2018) , p. 41-63 : il. (Prehistòria
Bibliografia. Resums en català, castellà i anglès.

L'explotació de petites preses és un fenomen que sembla desenvolupar-se de manera sistemàtica a partir del Paleolític Superior. Això suposa un canvi en les estratègies de subsistència humanes, que pot deure's a mútiples factors (econòmics, soco-culturals o ecològics, entre altres) i segueix sent encara avui dia un tema de debat. L'estudi que aquí es presenta pretén aclarir, mitjançant l'estudi del conjunt faunístic del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà, Tarragona), quines eren les estratègies d'aprovisionament de les poblacions humanes durant el Paleolític Superior Final al nord-est peninsular. Els anàlisis realitzats sobre el conjunt apunten que els humans tindrien accés a diferents espècies animals, i que centrarien el seu interès sobre el conill (Oryctolagus cuniculus). Aquesta espècie presenta múltiples evidències de processament per part dels humans (marques de tall, fractura intencional dels ossos), a més de presentar una alta incidència d'ossos cremats. El bon estat de preservació de les restes i l'alta activitat humana observada permet fer inferències sobre el tipus d'abastiment d'aquestes poblacions en el jaciment, on sembla que els humans hi desenvoluparien ocupacions llargues i estables.


Matèries: Prehistòria ; Paleolític superior ; Jaciments arqueològics ; Arqueologia ; Economia dels caçadors-recol·lectors ; Alimentació humana ; Restes animals
Matèries:Jaciment del Molí de Salt de Vimbodí
Àmbit:Vimbodí i Poblet
Cronologia:[2018]
Autors add.:Rufà, Anna ; Blasco, Ruth ; Rosell, Jordi
Accés: https://raco.cat/index.php/Podall/article/view/337335


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
"El Barranc de Gàfols" (Ginestar, Tarragona) y "Aldovesta" (Benifallet, Tarragona) : el estudio arqueozoológico como base de teorización sobre la dieta humana a principios de la Edad del Hierro y la complejidad económica en el curso bajo del Ebro / Jordi Nadal Lorenzo
Nadal i Lorenzo, Jordi


En: Pyrenae. Barcelona. Vol. 30 (1999) , p. 207-221


Matèries: Jaciments arqueològics ; Edat del ferro ; Restes animals ; Alimentació humana ; Excavacions arqueològiques
Matèries:Jaciment del Barranc de Gàfols de Ginestar ; Jaciment d'Aldovesta de Benifallet
Àmbit:Benifallet ; Ginestar
Cronologia:[1999]
Accés: http://raco.cat/index.php/Pyrenae/article/view/145045


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 223
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Entre fogons i baguls : menjar i vestir a la Catalunya del segle XVIII / Joan Santacana, Nayra Llonch
Santacana, Joan


Barcelona : Rafael Dalmau Editor, 2018
112 p. ; 17 cm (Episodis de la història, 363) 
ISBN 9788423208418

Al segle XVIII es van posar les bases de la societat actual. Actes tan quotidians com són fumar, menjar un gelat, prendre cafè, llegir un diari o fer una truita de patates tenen l'origen en aquest segle; és el moment en què a Catalunya arriben un nombre immens de novetats i d'enginys, des dels teixits de cotó pintat als paraigües, que potencien el seu esdevenir industrial. (Editorial).



Matèries: Edat moderna ; Alimentació humana ; Aliments ; Indumentària ; Hàbits culturals ; Productes industrials
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1700 - 1800
Autors add.:Llonch Molina, Nayra
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació a la Catalunya moderna. Productes i elaboracions [Fitxer informàtic] / Jordi Bages-Querol Blanco ; [dirigida per: María Ángeles Pérez Samper]
Bages-Querol Blanco, Jordi


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2017
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2017
1 recurs electrònic (816 p.)

El propòsit de la tesi doctoral és l'anàlisi evolutiva de la presència dels productes alimentaris i de la tipologia de plats presents en els llibres de cuina pertanyents a l'Edat Moderna de Catalunya. En el cas concret que es presenta, la recerca ha tingut en compte el conjunt de llibres de cuina i receptaris que es coneixen, a dia d'avui, de la Catalunya moderna. Són un total de set fonts diferents que s'allarguen des d'inicis del segle XVI fins primeries del XIX. La majoria d'aquests receptaris i llibres de cuina varen ser publicats durant la segona meitat del segle XX fruit d'un interès eminentment culinari. Algunes d'aquestes fonts, doncs, seran reconegudes pel lector: l'aristocràtic Libre del coch (1520), el cartoixà Llibre de cuina d'Escaladei (inicis s. XVII), el receptari de la cartoixa de Montalegre (1718-1719), el franciscà Avisos y instrucciones per lo principiant cuyner (primer terç s. XVIII), el caputxí Llibre de l'art de cuynar (1787), el carmelità Instrucció breu i útil per los cuiners principiants (darrer quart s. XVIII i principis del XIX) i el burgès Nou manual de cuinar (1825-1830). El conjunt de fonts documentals estableixen una cronologia clara i entenedora, la qual està formada per llibres manuscrits de caràcter religiós i és iniciada i finalitzada per llibres impresos i de caràcter civil. Per altra banda, aquestes fonts, el contingut de les quals respon a paràmetres culturals de l'Edat Moderna, posen de relleu un període cronològic diferent a la divisió clàssica, el qual reflecteix dinàmiques intrínseques.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Alimentació humana ; Fonts documentals ; Receptes culinàries ; Ordes religiosos ; Aliments ; Monestirs
Matèries:Cartoixans
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1500 - 1830]
Autors add.:Pérez Samper, Maria dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/462136
Localització: TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Salut i medi ambient a la Manresa obrera de finals del s. XIX / Montserrat Perramon Augé
Perramon i Augé, Montserrat


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 122 (Hivern 2017), p. 28-36 : il. (Història

Aprroximació a les condicions mediambientals i sanitàries de la classe treballadora de la ciutat a partir de dues topografies mèdiques dels anys 1888 i 1894.


Matèries: Salut pública ; Condicions de vida ; Clima ; Medi ambient ; Habitatge ; Alimentació humana ; Industrialització ; Condicions de treball ; Obrers ; Assistència sanitària ; Malalties ; Mortalitat
Àmbit:Manresa
Cronologia:1888 - 1894
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/view/343539
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 223
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Alguns aliments a la taula de la gent de Blanes (segles XIV-XVIII) / per Pep Vila
Vila, Pep


En: Blanda : publicació de l'Arxiu Municipal de Blanes. Blanes, núm. 18 (2017) , p. 66-75 : il. (Recerques, 04) 
A la memòria de Josep Bota.


Matèries: Costums alimentaris ; Aliments ; Alimentació humana ; Mostassàs ; Fonts documentals
Àmbit:Blanes
Cronologia:[1300 - 1800]
Accés: https://www.blanes.cat/docweb/blanda18 [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat Pompeu Fabra; B. Comarcal (Blanes)


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 12
anar a la pàgina                         

Base de dades  fons : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3