português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
FONS
Cercar:
ALIMENTS []
Referències trobades:
238   [Refinar la cerca]
Mostrant:
1 .. 20   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 12
anar a la pàgina                         


1 / 238
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Sistemes alimentaris observats en el "Llibre [de la] comanda, refató y Imfermeria" (1779-1791) de l'Hospital de Santa Caterina de Girona / Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. vol. 61 (2020) , p. 307-354 : il. (Comunicacions
Notes a peu de pàgina. Resums en català i anglès.

Dono a conèixer i estudio parcialment un llibre de compres de queviures i material divers (1779-1791) de l'hospital de Santa Caterina de Girona. Gairebé totes les despeses consignades són de tipus alimentari. Aquesta mena de registre de comptabilitat el portava un prior o un administrador nomenat per una junta rectora. També comento i reprodueixo altres documents de la mateixa temàtica, anteriors i posteriors a aquest, en qualitat d'annexos. Eren els usos de taula vigents que seguien uns grups socials determinats de dirigents i servidors de l'establiment (prior o comanador/a, metge, apotecari, fadrí apotecari, clergues, dides, germans i germanes, personal d'infermeria, mossos, un escolà, etc.).



Matèries: Hospitals ; Assistència sanitària ; Gestió hospitalaria ; Alimentació humana ; Aliments ; Grups socials ; Costums alimentaris ; Fonts documentals ; Llibres de comptes
Matèries:Hospital de Santa Caterina de Girona
Àmbit:Girona
Cronologia:1779 - 1791
Autors add.:Congrés d'Història de Girona (6s : 2019 : Girona )
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Fages de Climent (Figueres); Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Les Confitures i les menges dolces al segle XVII : el cas de Vic / Isabel Juncosa Ginestà
Juncosa i Ginestà, Isabel


En: Ausa. Vic. vol. XXIX, núm. 185 (2020) , p. 361-446 : il.
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia.


Matèries: Aliments ; Costums alimentaris ; Edat moderna ; Receptes culinàries ; Estris domèstics ; Adroguers ; Sucrers ; Gremis ; Fonts documentals ; Manuscrits
Àmbit:Vic ; Espanya
Cronologia:[1601 - 1700]
Accés: https://raco.cat/index.php/Ausa/article/view/375312
Localització: Biblioteca Episcopal de Vic; B. Joan Triadú (Vic); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; B. Municipal de Manlleu BBVA; Universitat Rovira i Virgili; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat Autònoma de Barcelona; Biblioteca de Torelló (Torelló); B. Centre de Lectura de Reus; Universitat de Girona; B. Caterina Figueras (Tona); B. Bac de Roda (Roda de Ter); B. Antoni Pladevall i Font (Taradell); B. Marquès de Remisa (Sant Hipòlit de Voltregà)


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 238
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
De Montsant a taula : catàleg



Morera de Montsant : Parc Natural de la Serra del Montsant, desembre, 2018
1 vol. : il. col. ; 23 cm
En una carpeta d'anelles.



Matèries: Parcs naturals ; Productes agraris ; Aliments ; Catàlegs ; Explotacions agràries ; Agricultura biològica ; Desenvolupament sostenible
Matèries:Parc Natural de la Serra de Montsant
Àmbit:Montsant, serra de
Cronologia:[2018]
Autors add.:Parc Natural de la Serra de Montsant


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 238
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
De Montsant a Taula : catàleg de productors / idea original, coordinació i treball de camp: Núria Morral



Morera de Montsant : Parc Natural de Montsant, 2013
96 p. : il. ; 21 cm



Matèries: Parcs naturals ; Productes agraris ; Aliments ; Catàlegs ; Explotacions agràries ; Agricultura biològica ; Desenvolupament sostenible
Matèries:Parc Natural de la Serra de Montsant
Àmbit:Montsant, serra de
Cronologia:[2013]
Autors add.:Morral, Núria (Dir.)
Autors add.:Parc Natural de la Serra de Montsant


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 238
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
De la terra [Enregistrament de vídeo] / [direcció: Mònica López ; una producció de TRIACOM per a Televisió de Catalunya]



[Barcelona] : Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, [200?]
1 videodisc (DVD) (300 min.) : col., so ; 12 cm

Conté: 1. DOP Arròs del Delta de l'Ebre - 2. IGP Calçot de Valls - 3. IGP Llonganissa de Vic - 4. DOP Les Garrigues - 5. IGP Clementines de les Terres de l'Ebre - 6. DOP Avellana de Reus - 7. ETG Panellets - 8. IGP Pollastre i capó del Prat - 9. IGP Patates de Prades - 10. IGP Poma de Girona - 11. DOP Siurana - 12. DOP Formatge i mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya - 13. Producció Agrària Ecològica - 14. IGP Vedella dels Pirineus catalans - 15 DOP Oli de la Terra Alta i DOP oli del Baix Ebre-Montsià - 16. IGP Torró d'Agramunt - 17. Denominació cava - 18. Producció integrada - 19. Productes carnis amb marca Q - 20. formatges artesans.



Matèries: Indústria alimentària ; Productes agraris ; Aliments ; Denominació d'origen ; Documents audiovisuals
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[200?]
Autors add.:López, Mònica
Autors add.:Televisió de Catalunya ; Triacom Audiovisual ; Generalitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
A la vora del ranxos mariners de Baix a Mar / Gabriel Comes, Joaquim Orts
Comes, Gabriel


En: Recull de treballs : revista del Centre d'Estudis Sinibald de Mas. Torredembarra, núm. 19 (vol. 1) (2019) , p. 5-18 : il.


Matèries: Costums alimentaris ; Pescadors ; Vaixells de pesca ; Pesca ; Aliments ; Estris domèstics
Àmbit:Torredembarra
Cronologia:[2019]
Autors add.:Orts, Joaquim
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RecullTreballs/article/view/359647
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Pompeu Fabra; B. Pública de Tarragona; B. Mestra Maria Antònia (Torredembarra)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Història de la coliflor de Canet / Ramon Viñolas Fulladosa
Viñolas i Fulladosa, Ramon


En: El Sot de l'Aubó. Canet de Mar, núm. 43 (2013) , p. 11-12 (Estava escrit...


Matèries: Productes agrícoles ; Horta ; Aliments ; Anecdotari ; Guerra de Successió
Àmbit:Canet de Mar
Cronologia:[1705 - 1714]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/SotAubo/article/view/269917
Localització: B. Gual i Pujadas (Canet de Mar)


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 238
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Elaboració de pa de forma tradicional a la Pianola



En: Fatumer : revista de l'Associació Cultural Pi del Broi. Pinell de Bra, núm. 86 (desembre 2017), p. 11 (La nostra terra



Matèries: Aliments
Àmbit:Pinell de Brai, el
Cronologia:[2017]
Localització: B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Dr. Mn. Joan Baptista Manyà (Gandesa); B. Pública de Tarragona; Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Turisme lacti a l'Empordà / Francesc Fusté Forné
Fusté Forné, Francesc


En: Revista de Girona. Girona, núm. 318 (gener-febrer 2020), p. 58-59 : il. (Gastronomia


Matèries: Indústria lletera ; Productes agraris ; Aliments ; Turisme cultural ; Projectes ; Costums alimentaris
Àmbit:Alt Empordà ; Baix Empordà
Cronologia:[2020]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/362561
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Noves descripcions de manuscrits de cuina, adrogueria, rebosteria i de remeis gironins (seglesXVIII-XX) / Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. vol. 60 (2019) , p. 323-368 : il.
Notes a peu de pàgina.

Presento a la comunitat científica, als estudiosos i interessats en l'art de la vella cuina, adrogueria, rebosteria i remeis catalans, noves descripcions de llibretes manuscrites que demostren la vitalitat d'una tradició documental vigent encara fins a la meitat del segle XX.


Matèries: Fonts documentals ; Manuscrits ; Receptes culinàries ; Aliments ; Adroguers ; Medicina popular
Àmbit:Girona ; Girona, província
Cronologia:[1701 - 1950]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/362366
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Fages de Climent (Figueres); Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Estudi observacional dels hàbits alimentaris en l'esmorzar i el berenar en nens i nenes de les escoles de Balaguer [Fitxer informàtic] / Andreea-Georgiana Corcoveanu ; Naila Martínez Olmedo, M, Puy Rubio Ferraz [directors]
Corcoveanu, Andreea Georgiana


2019
Dirigida per: Martínez Olmedo, Naila; Rubio Ferraz, M. Puy. Universitat de Lleida. Facultat de Medicina, 2019
1 recurs en línia (72 p.)
Treball final Grau (Grau en Nutrició Humana i Dietètica). Bibliografia.


Matèries: Alimentació humana ; Centres d'ensenyament ; Infància ; Aliments ; Nutrició ; Medicina
Àmbit:Balaguer
Cronologia:[2019]
Autors add.:Martínez Olmedo, Naila (Dir.) ; Rubio Ferraz, M. Puy (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10459.1/67567
Localització: Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Motí de les dones de 1918 : la vaga de subsistències / Soledad Bengoechea Echaondo i María-Cruz Santos Santos
Bengoechea Echaondo, Soledad


En: 191770 Històries de Barcelona : especial "Catxipanda, diari no diari d'història". Sant Andreu de Palomar, Barcelona : TOT Història Associació Cultural : Llop Roig-Llibres i Cultura, 2019. p. 42-57
 (La Barcelona de les dones


Matèries: Revoltes populars ; Conflictivitat social ; Obreres ; Dona ; Condicions de vida ; Vagues ; Preus ; Aliments
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1918
Autors add.:Santos Santos, Mari Cruz
Accés: https://catxipanda.tothistoria.cat/blog/2016/10/05/el-moti-de-les-dones-de-1918-la-vaga-de-subsistencies/
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Introducció i l'expansió de la patata i el blat de moro a Catalunya / Albert Fàbrega Enfedaque
Fàbrega i Enfedaque, Albert


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 28 (2016) , p. 13-46 (Dossier. La introducció i l'expansió de nous conreus) 
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.

L'article analitza la introducció i l'expansió de la patata i el blat de moro a Catalunya al llarg dels segles XVIII i XIX. La generalització del conreu del blat de moro no va presentar obstacles importants, però la introducció de la patata va topar amb resistències de tota mena. Les plantes es coneixien des del segle XVI, portades a Europa pels descobridors espanyols, però van haver de passar gairebé dos-cents anys perquè el seu conreu s'establís a gran escala. Els esforços dels agrònoms i les fams periòdiques van vèncer finalment les reticències. En el cas de Catalunya, els conreus americans es van desenvolupar plenament al llarg de la primera meitat del segle XIX.


Matèries: Agricultura ; Conreus ; Productes agraris ; Aliments ; Patates ; Cereals
Àmbit:Amèrica ; Catalunya
Cronologia:[1701 - 1900]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/342932
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Cuina dels nous aliments americans a Catalunya / Maria dels Àngels Pérez Samper
Pérez Samper, María dels Àngels


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 28 (2016) , p. 89-111 (Dossier. La introducció i l'expansió de nous conreus) 
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia. Resums en català i anglès.

L'alimentació és una necessitat vital de tots els éssers humans, en tots els temps i en tots els llocs, transformada des del biològic en una complexa construcció cultural. El descobriment d'Amèrica en 1492 representa una de les més transcendentals ocasions de trobada entre diferents civilitzacions i diversos sistemes alimentaris. El descobriment va ser recíproc i els aliments van viatjar en ambdues direccions a través de l'Atlàntic. I no només va ser un intercanvi alimentari entre Espanya i Amèrica, sinó que va aconseguir difusió planetària, implicant tots els continents coneguts.


Matèries: Alimentació humana ; Aliments ; Costums alimentaris ; Productes agraris
Àmbit:Amèrica ; Catalunya
Cronologia:1492 - 1900
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/343018
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Cadí, la cooperativa / text: Carles Gascón Chopo
Gascón Chopo, Carles


En: Eix : cultura industrial, tècnica i científica. [Terrassa]. núm. 6 (jnovembre 2018), p. 58-61 : il. (La marca
Resums en castellà i anglès.

Un pageset rialler ha simbolitzat durant dècades un projecte econòmic profundament renovador, que ha marcat la trajectòria de centenars de famílies del Pirineu.


Matèries: Indústria lletera ; Indústria alimentària ; Aliments ; Publicitat ; Màrqueting ; Cooperatives
Matèries:Cooperativa Lletera del Cadí
Àmbit:Sei d'Urgell, la ; Catalunya
Cronologia:1915 - 2018
Accés: https://mnactec.cat/assets/uploads/publications/eix-6.pdf [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; Biblioteca Central de Terrassa; Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; B. Carles Rahola (Girona); B. Pública de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Danone, de Barcelona al món / text: Redacció ; fotos: Danone



En: Eix : cultura industrial, tècnica i científica. [Terrassa]. núm. 5 (juny 2018), p. 60-63 : il. (La Marca
Resums en castellà i anglès.

Un segle enrere, el Pirineu era un territori aïllat i empobrit. Les companyies d'explotació hidroelèctrica van obrir carreteres, van generar moviment econòmic i van revolucionar l'alta muntanya. Els museus del Pallars narren aquella transformació cabdal.


Matèries: Indústria lletera ; Indústria alimentària ; Aliments ; Comercialització ; Publicitat ; Màrqueting ; Comerciants
Matèries: Carasso, Isaac (1874-1939)
Matèries:Danone
Àmbit:Salònica - Grècia ; Barcelona ; Catalunya
Cronologia:1919 - 2018
Accés: https://mnactec.cat/assets/uploads/publications/eix-51.pdf [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; Biblioteca Central de Terrassa; Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; B. Carles Rahola (Girona); B. Pública de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Productes alimentaris singulars i de qualitat per estructurar un sector econòmic / Guillem Miralles Puig
Miralles Puig, Guillem


En: L'Erol : revista cultural del Berguedà. Berga. Any 38, núm. 140 (estiu 2019), p. 15-18 : il. (Dossier. Paisatges i patrimonis emergents) 
Bibliografia. Notes.


Matèries: Indústria alimentària ; Aliments
Àmbit:Berguedà
Cronologia:[2019]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Erol/article/view/358697
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Institut Ramon Muntaner; B. Ramon Vinyes i Cluet (Berga); B. Guillem de Berguedà (Puig-reig)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 238
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Aliments al Regiment de sanitat d'Arnau de Vilanova / per Antònia Carré
Carré, Antònia


En: 184432 Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics. Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019



Matèries: Metges ; Teòlegs ; Sanitat ; Edat mitjana ; Aliments ; Alimentació humana
Matèries: Vilanova, Arnau de (1240?-1311)
Àmbit:Catalunya ; Aragó, corona d'
Cronologia:[1240 - 1311]
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació de la menestralia manresana als segles XIV i XV / Adria Mas Craviotto
Mas Craviotto, Adrià


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 124 (tardor-hivern 2018), p. 14-21 : il. (Història
Notes. Inclou transcripció del document.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Menestralia ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Aliments ; Condicions de vida ; Vida quotidiana ; Fonts documentals ; Testaments
Àmbit:Manresa
Cronologia:[1301 - 1500]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/view/350628
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 238
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Porc i l'embotit / Jordi Nierga, coordinació ; Salvador Garcia-Arbós, Albert Reixach, Francesc Ginabreda, [et al.]



En: Garrotxes. Cassà de la Selva, núm. 22 (tardor-hivern 2018), p. 31-77 : il. (Dossier


Matèries: Bestiar porcí ; Ramaderia ; Indústria càrnica ; Escorxadors ; Aliments ; Botigues i comerços ; Carnissers ; Tradicions populars
Àmbit:Garrotxa ; Pla de l'Estany ; Ripollès
Cronologia:[1900 - 2018]
Autors add.:Nierga, Jordi (Ed.) ; García-Arbós, Salvador ; Reixach i Sala, Albert ; Ginabreda, Francesc
Accés: http://editorialgavarres.cat/index.php?option=com_redshop&view=product&pid=124&Itemid=5&lang=ca [Exemplar complet (accés restringit)]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Ramon Vidal (Besalú); B. Marià Vayreda (Olot); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 12
anar a la pàgina                         

Base de dades  FONS : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3