português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
fons
Buscar:
ALIMENTACIO HUMANA []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 20   en el formato [Estandar]
página 1 de 12
ir a la página                         


1 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Prácticas alimentarias en el mundo ibérico : el ejemplo de la fosa FS362 de Mas Castellar de Pontós (Empordá-España) / [ressenya de:] Arturo Oliver
Oliver, Arturo


En: Cypsela. Girona, núm. 18 (2011) , p. 337-339 (Ressenyes bibliogràfiques
Ressenya de:
. Prácticas alimentarias en el mundo ibérico : el ejemplo de la fosa FS362 de Mas Castellar de Pontós (Empordá-España) / Enriqueta Pons Brun, Lluís Garcia Petit, dirs. Oxford : British Archaeological Reports, 2008


Matèries: Ressenyes ; Jaciments arqueològics ; Objectes arqueològics ; Edat del ferro ; Cultura dels ibers ; Alimentació humana ; Costums alimentaris
Matèries:Poblat ibèric de Mas Castellar de Pontós
Àmbit:Pontós
Cronologia:[2008]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Cypsela/article/view/285654
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Estudi observacional dels hàbits alimentaris en l'esmorzar i el berenar en nens i nenes de les escoles de Balaguer [Fitxer informàtic] / Andreea-Georgiana Corcoveanu ; Naila Martínez Olmedo, M, Puy Rubio Ferraz [directors]
Corcoveanu, Andreea Georgiana


2019
Dirigida per: Martínez Olmedo, Naila; Rubio Ferraz, M. Puy. Universitat de Lleida. Facultat de Medicina, 2019
1 recurs en línia (72 p.)
Treball final Grau (Grau en Nutrició Humana i Dietètica). Bibliografia.


Matèries: Alimentació humana ; Centres d'ensenyament ; Infància ; Aliments ; Nutrició ; Medicina
Àmbit:Balaguer
Cronologia:[2019]
Autors add.:Martínez Olmedo, Naila (Dir.) ; Rubio Ferraz, M. Puy (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10459.1/67567
Localització: Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 230
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Dietètica i nutrició a la prehistòria. Aproximació a l'estudi del comportament alimentari dels grups caçadors-recol.lectors del paleolític superior a la Cova del Parco, Alòs de Balaguer, La Noguera, Lleida / memòria presentada per Victòria Medina i Fernando ; sota la direcció de Josep Ma. Fullola i Pericot i la co-direcció de Jordi Sabater i Pi
Medina i Fernando, Victòria


Dirigida per: Fullola i Pericot, Josep M.; Sabater Pi, Jordi. Universitat de Barcelona. Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, 1996
102 p. : il. (algunes col.), gràf. ; 30 cm
Tesi de llicenciatura. Bibliografia.



Matèries: Jaciments arqueològics ; Excavacions arqueològiques ; Prehistòria ; Paleolític superior ; Economia dels caçadors-recol·lectors ; Alimentació humana ; Home prehistòric ; Arqueologia ; Coves
Matèries:Jaciment de la Cova del Parco d'Alòs de Balaguer
Àmbit:Alòs de Balaguer
Cronologia:[1996]
Autors add.:Fullola i Pericot, Josep Maria (Dir.) ; Sabater i Pi, Jordi (Dir.)
Localització: Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 230
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Com podem saber que menjaven? : quaderns d'investigació / [autors: J. Pou, J. Santacana]
Pou Vallès, Josep


Calafell : [Ajuntament de Calafell], [DL 1995]
3 p. : il. ; 21 cm (Ciutadella Ibèrica de Calafell



Matèries: Cultura dels ibers ; Alimentació humana ; Arqueologia ; Estructures arqueològiques ; Material didàctic
Matèries:Ciutadella ibèrica de Calafell
Àmbit:Calafell
Cronologia:[0000 - 1995]
Autors add.:Santacana i Mestre, Joan
Autors add.:Ajuntament de Calafell
Localització: B. Ventura Gassol (Calafell)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Cuina dels nous aliments americans a Catalunya / Maria dels Àngels Pérez Samper
Pérez Samper, María dels Àngels


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 28 (2016) , p. 89-111 (Dossier. La introducció i l'expansió de nous conreus) 
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia. Resums en català i anglès.

L'alimentació és una necessitat vital de tots els éssers humans, en tots els temps i en tots els llocs, transformada des del biològic en una complexa construcció cultural. El descobriment d'Amèrica en 1492 representa una de les més transcendentals ocasions de trobada entre diferents civilitzacions i diversos sistemes alimentaris. El descobriment va ser recíproc i els aliments van viatjar en ambdues direccions a través de l'Atlàntic. I no només va ser un intercanvi alimentari entre Espanya i Amèrica, sinó que va aconseguir difusió planetària, implicant tots els continents coneguts.


Matèries: Alimentació humana ; Aliments ; Costums alimentaris ; Productes agraris
Àmbit:Amèrica ; Catalunya
Cronologia:1492 - 1900
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/343018
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Del paisatge altmedieval a la feudalització del territori. Progressió dels cultius i restricció de la dieta al comtat de Barcelona entre els segles IX i XII / Maria Soler Sala
Soler i Sala, Maria


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 28 (2016) , p. 169-192 : il. (Dossier. La introducció i l'expansió de nous conreus) 
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia. Resums en català i anglès.

Aquest estudi té com a objectiu analitzar la progressió de l'espai agrari del comtat de Barcelona entre els segles IX i XII, fent ús d'eines de georeferenciació (GIS) capaces de representar sobre una mateixa cartografia digital la informació localitzada a les fonts. A través de l'anàlisi de la diversitat i ubicació de les espècies cultivades podrem acostar-nos no només a les transformacions derivades del procés de feudalització, sinó també als espais d'especialització productiva relacionats amb la progressiva consolidació dels mercats rurals. Tot plegat, amb l'objectiu de copsar l'impacte de l'extensió dels cultius en la dieta alimentària dels pobladors d'aquest territori.


Matèries: Conreus ; Alta Edat mitjana ; Alimentació humana ; Explotacions agràries ; Transformació agrària ; Comerç ; Sistemes d'informació geogràfica
Àmbit:Barcelona, comtat
Cronologia:[800 - 1200]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/343022
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 230
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Ibers indigets / Ferran Codina, Aurora Martin i Gabriel de Prado
Codina i Falgàs, Ferran


Girona : Diputació de Girona : Obra Social "la Caixa", 2019
96 p. : il. col., map. ; 20 cm (Quaderns de la Revista de Girona. Guies, 87) 
Bibliografia.
ISBN 9788415808763



Matèries: Cultura dels ibers ; Indigets ; Nuclis de població ; Estructura social ; Edificis ; Fortificacions ; Urbanisme ; Creences religioses ; Rituals funeraris ; Alimentació humana ; Ceràmica ; Indústria minera ; Moneda ; Ramaderia ; Comerç ; Transports i comunicacions
Àmbit:Baix Empordà ; Selva
Cronologia:[0000 - 200 aC]
Autors add.:Martín i Ortega, Maria Aurora ; Prado Cordero, Gabriel de
Autors add.:Diputació de Girona ; Fundació La Caixa. Obra Social
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Arxiu Nacional de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; B. Ramon Vidal (Besalú); B. Comarcal (Blanes); B. Fages de Climent (Figueres); B. Carles Rahola (Girona); B. Marià Vayreda (Olot); B. Terra Baixa (Ribes de Freser); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Aspectes de la cuina i l'alimentació, a l'època del Barroc, al Convent de Sant Domènec de Girona (1600-1612) / Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Gerona. Vol. 57 (2016) , p. 187-234 : il. (Ponències
Notes a peu de pàgina. Inclou apèndix.

A l'Arxiu Municipal de Girona es conserven alguns llibres de comptes de la cuina del convent de Sant Domènec de Girona (1600-1612). Les anotacions diàries, molt detallades, de gairebé dotze anys ininterromputs, ens permeten conèixer de primera mà aspectes de la vida quotidiana, el seu règim alimentari, la distribució dels menjars de cada dia (dinars i sopars majoritàriament) i en diades assenyalades, la compra d'utensilis i de productes diversos.


Matèries: Costums alimentaris ; Convents ; Alimentació humana ; Vida quotidiana ; Condicions de vida ; Edad moderna ; Arxius municipals ; Fonts documentals ; Llibres de comptes
Matèries:Convent de Sant Domènec de Girona
Àmbit:Girona
Cronologia:1600 - 1612
Autors add.:Congrès d'Història de Girona (5è : 2015 : Girona )
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/318920
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Humanitats (Hemeroteca); B. Fages de Climent (Figueres); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Las Metamorfosis de un pueblo : topografía médica de Seriñá / por José Mª Corominas Planellas
Corominas i Planellas, Josep M.


En: Anales del Instituto de Estudios Gerundenses. Gerona. Vol. 8 (1953) , p. 131-186 : il.
Bibliografia.


Matèries: Topografia mèdica ; Monografia local ; Medi ambient ; Paisatge ; Geologia ; Prehistòria ; Població ; Habitatge ; Alimentació humana
Àmbit:Serinyà
Cronologia:[0000 - 1953]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/53450
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La confitura a la Catalunya moderna : pràctiques i significats entorn dels dolços (segles XVI-XVIII) [Fitxer informàtic] / Marta Manzanares Mileo : [dirigida per:] María Ángeles Pérez Samper
Manzanares Mileo, Marta


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2018
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2018
1 recurs electrònic (556 p.)

La present tesi té com a objectiu plantejar una primera aproximació a la producció i el consum de dolços a la Catalunya d'època moderna, fent èmfasi en la singularitat dels seus significats, valors i usos en els sistemes alimentaris moderns. Així mateix, es vol avaluar fins a quin punt factors socials i culturals determinaren les formes de producció i consum dels dolços moderns. Aquest plantejament aporta alhora noves dades sobre el Col·legi d'adroguers i confiters de Barcelona, caracteritzat pel caràcter dual de la professió d'adroguer i confiter. Aquesta tesi es divideix en dues parts. La primera part examina els aspectes de producció i distribució de confitures, posant especial atenció al gremi de confiters. En aquesta part s'analitza en què consistia l'art de confiteria, una activitat altament qualificada en la qual era fonamental el domini d'uns sabers especialitzats així com d'unes tècniques específiques. Així mateix, un anàlisi dels receptaris manuscrits confiters posa en relleu el rol cabdal d'aquests textos en els processos d'aprenentatge i execució de l'art confiter. D'altra banda, el present estudi se centra en la conflictivitat gremial al voltant de l'elaboració i la venta de dolços en el mercat barceloní. La reconstrucció dels litigis intergremials permet observar un mercat dinàmic i complex en el qual els confiters es disputaven el control del mercat del dolç enfront de flequers, xocolaters, revenedors i apotecaris. La segona part de la tesi examina la multiplicitat i la simultaneïtat dels usos i funcions dels dolços tenint en compte que aquests eren vistos com medicines i llaminadures al mateix temps. D'una banda, profunditza sobre com els dolços van ser considerats aliments de prestigi, superflus i extraordinaris i, de l'altra, s'analitza com el seu consum es va limitar a determinades pràctiques socials i culturals. La darrera part està dedicada a l'estudi de les col·lacions i els refrescs, unes reunions socials celebrades al voltant del consum de dolços, que esdevingueren una de les principals formes de sociabilitat a la Barcelona moderna.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Indústria alimentària ; Gremis
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1500 - 1800]
Autors add.:Pérez Samper, María dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/666876
Localització: Universitat de Barcelona; TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 230
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Doctor Santiago Grisolía i Garcia : el cicle de la urea i la nutrició / per Vicente Zanon-Moreno
Zanon-Moreno, Vicente


En: 184432 Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics. Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019



Matèries: Biografia ; Metges ; Científics ; Químics ; Alimentació humana
Matèries: Grisolía i Garcia, Santiago (1923-....)
Àmbit:València ; País Valencià ; Catalunya
Cronologia:[1923 - 2019]
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 230
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Doctor Alexandre Frias i Roig : figura clau en la millora de l'alimentació i de la salut infantil del segle XX / per Josep Lluís Llor-Vila
Llor Vilà, Josep Lluís


En: 184432 Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics. Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019



Matèries: Biografia ; Metges ; Salut pública ; Infància ; Alimentació humana
Matèries: Frias i Roig, Alexandre (1878-1962)
Matèries:Institut de Puericultura de Reus
Àmbit:Reus ; Catalunya
Cronologia:1878 - 1962
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 230
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Aliments al Regiment de sanitat d'Arnau de Vilanova / per Antònia Carré
Carré, Antònia


En: 184432 Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics. Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019



Matèries: Metges ; Teòlegs ; Sanitat ; Edat mitjana ; Aliments ; Alimentació humana
Matèries: Vilanova, Arnau de (1240?-1311)
Àmbit:Catalunya ; Aragó, corona d'
Cronologia:[1240 - 1311]
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 230
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics / edició a cura de Jordi Salas-Salvadó, Montserrat Barbany i Abel Mariné



Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019
253 p. : il. ; 24 cm
Bibliografia.
ISBN 9788499654591

L'obra està dividida en dues parts: en la primera s'explica la història de famílies o nissagues, personatges o empreses que amb la seva emprenedoria i visió de futur van ser clau en el desenvolupament de l'agroalimentació a Catalunya. A través d'exemples ben significatius, el llibre parla de quins han estat els condicionants del desenvolupament d'algunes indústries alimentàries, creadores de marques que han destacat per la seva internacionalització, la capacitat de lideratge o la innovació. En la segona part es ret homenatge a diferents científics o personatges històrics de casa nostra que han estat capdavanters en l'evolució de les ciències de l'alimentació i la nutrició, tant en aspectes bàsics com aplicats, i que han deixat petjada en el nostre país i també en l'àmbit internacional. (IEC).


Conté:
- 184433  Ortí. Antoni. Borges i el seu camí per arribar al gra.
- 184434  Uribe i Carpena. Joana. Manuel Raventós Domènech, l'home que va iniciar la indústria del xampany a Catalunya.
- 184435  Mateos. Toni. Daniel Carasso. Passió i constància en la construcció d'una marca.
- 184436  Ferrer i Sala. Josep. La Saga Ferrer Sala.
- 184437  Ventura Ferrero. Josep M. De les farinetes i llets a la innovació de nous productes dietètics: l'exemple dels Laboratoris Ordesa.
- 184438  Moreno Claverías. Rafael. Família Torres: el cognom del vi.
- 184439  Trias i Mas. Joaquim. Galetes Trias: unes galetes centenàries.
- 184440  Viader Riera. Jordi. Marc Viader Bas, ramader, comerciant, industrial. Un pioner del sector làctic català.
- 184441   Damm: una empresa històrica i familiar amb influència en el sector alimentari de Catalunya.
- 184442  Carré. Antònia. Els Aliments al Regiment de sanitat d'Arnau de Vilanova.
- 184443  Riera i Tuèbols. Santiago. Ramon Turró i Darder (1854-1926).
- 184444  Llor Vilà. Josep Lluís. El Doctor Alexandre Frias i Roig : figura clau en la millora de l'alimentació i de la salut infantil del segle XX.
- 184445  Foz i Sala. Màrius. Els Germans Jaume i Cèsar Pi-Sunyer i Bayo : exemples de fidelitat al país i a llur vocació científica.
- 184446  Oliver i Rodés. Jordi. Laboratori Dr. Oliver Rodés : l'aigua com a passió.
- 184447  Zanon-Moreno. Vicente. Doctor Santiago Grisolía i Garcia : el cicle de la urea i la nutrició.



Matèries: Alimentació humana ; Indústria alimentària ; Empreses ; Empresaris ; Famílies ; Comerç ; Científics
Àmbit:Catalunya ; Països Catalans
Cronologia:[1800 - 2019]
Autors add.:Salas Salvadó, Jordi (Ed.) ; Barbany, Montserrat (Ed.) ; Mariné i Font, Abel (Ed.)
Autors add.:Institut d'Estudis Catalans. Centre Català de la Nutrició ; Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació de la menestralia manresana als segles XIV i XV / Adria Mas Craviotto
Mas Craviotto, Adrià


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 124 (tardor-hivern 2018), p. 14-21 : il. (Història
Notes. Inclou transcripció del document.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Menestralia ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Aliments ; Condicions de vida ; Vida quotidiana ; Fonts documentals ; Testaments
Àmbit:Manresa
Cronologia:[1301 - 1500]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/view/350628
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Fauna recuperada al carrer de la Font 7-9. Testimoni de l'alimentació al call jueu de Tàrrega (L'Urgell) / Sílvia Valenzuela-Lamas, Lua Valenzuela Suau
Valenzuela Lamas, Sílvia


En: Urtx : revista cultural de l'Urgell. Tàrrega, núm. 26 (2012) , p. 51-67 : il. (Dossier: Arqueologia urbana a Tàrrega
Bibliografia. Inclou annex biomètric. Abstracts en castellà i anglès.


Matèries: Arqueologia urbana ; Excavacions arqueològiques ; Aljama ; Restes animals ; Ramaderia ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Jueus ; Baixa edat mitjana
Àmbit:Tàrrega
Cronologia:2007 - 2008
Autors add.:Valenzuela Suau, Lua
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Urtx/article/view/257785
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació i artesanat. Els macromamífers de la bassa del poblat ibèric dels Estinclells (Verdú, Urgell) / Sílvia Valenzuela-Lamas
Valenzuela Lamas, Sílvia


En: Urtx : revista cultural de l'Urgell. Tàrrega, núm. 24 (2010) , p. 77-90 : il. (Dossier. Arqueologia ibèrica a l'Urgell
Bibliografia. Abstract en castellà i anglès.


Matèries: Jaciments arqueològics ; Cultura dels ibers ; Excavacions arqueològiques ; Estructures arqueològiques ; Objectes arqueològics ; Restes animals ; Alimentació humana
Matèries:Poblat ibèric dels Estinclells de Verdú
Àmbit:Verdú
Cronologia:[2010]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Urtx/article/view/199687
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 230
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Cuina dels monestirs : les cartoixes d'Escaladei i de Montalegre / Jordi Bages-Querol Blanco
Bages-Querol Blanco, Jordi


Sant Vicenç de Castellet : Editorial Farell, 2018
144 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 17) 

En el present llibre, hom podrà conèixer les particularitats de l'alimentació cartoixana de la Catalunya de l'edat moderna, a la vegada que s'endinsarà en la cuina dels monestirs catalans del segle XVIII. El lector trobarà els elements de la cuina que han restat immutables i que formen part de la cuina tradicional catalana, així com, també, un receptari amb el conjunt de receptes que incorporen els dos llibres de cuina d'Escaladei i de Montalegre. Finalment, hom trobarà un apèndix on podrà aprofundir en el carisma de l'orde i en l'organització d'una cartoixa, tant pel que fa a la comunitat com al monestir. A començaments del segle XVIII, es va escriure el Llibre molt apte de govern de la Cartoixa de Montalegre, que ha restat inèdit fins a dia d'avui. Aquest manuscrit inclou un calendari anual de les festes significatives que se celebraven i dels plats especials que s'havien de servir, juntament amb les seves receptes. Aquesta part alimentària, que anomenem "llibre de cuina", s'afegeix al conegut Llibre de cuina de Scala-Dei. Ambdós documents, separats per un segle, suposen un important testimoni del sistema alimentari català de l'edat moderna i, en concret, de l'alimentació del clergat regular. (Editorial).



Matèries: Edat moderna ; Ordes religiosos ; Monestirs ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Clergues ; Receptes culinàries ; Fonts documentals
Matèries:Cartoixans ; Cartoixa d'Escaladei ; Cartoixa de Montalegre
Àmbit:Escaladei - Morera de Montsant ; Cartoixa de Montalegre - Tiana
Cronologia:[1700 - 1800]


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 230
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
L'Alimentació a la Val d'Aran al s. XVII / M. Àngels Ros, Manel Rocher
Ros, M. Àngels


En: 182004 1616 Ordinacions : pragmatica e edictes reiaus dera Val d'Aran : Juan Francisco de Gracia : actes jornades d'estudi, Val d'Aran, 4, 5 e 6 de noveme de 2016. [Vielha] : Conselh Generau d'Aran, [2017]. p. 111-118

Bibliografia.



Matèries: Alimentació humana ; Edat moderna ; Abastament d'aliments ; Pesca ; Horta ; Agricultura ; Costums alimentaris
Àmbit:Val d'Aran
Cronologia:[1600 - 1700]
Autors add.:Rocher, Manel
Localització: Biblioteca de Catalunya; Arxiu Nacional de Catalunya; Arxiu Històric de Sabadell


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 230
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Gastronomia de guerra / Joan-R. Corts i Salvat
Corts i Salvat, Joan Ramon


En: Lo Floc : revista del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. Riudoms. Any VIII, núm. 80 (juliol-agost 1986), p. 6-7
Número dedicat a: La guerra civil a Riudoms. En aquest número el subtítol de la revista és: Full informatiu dels socis del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar.


Matèries: Guerra civil espanyola ; Condicions de vida ; Alimentació humana ; Receptes culinàries
Àmbit:Riudoms
Cronologia:1936 - 1939
Accés: https://www.raco.cat/index.php/LoFloc/article/view/299599
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; B. Pública de Tarragona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 12
ir a la página                         

Base de datos  fons : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3