português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
fons
Buscar:
ALIMENTACIO HUMANA []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 20   en el formato [Estandar]
página 1 de 14
ir a la página                         


1 / 261
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Menjar de rics, menjar de pobres / text de Maria Coll, il·lustracions de Cinta Fosch
Coll, Maria


En: Sàpiens. Barcelona, núm. 262 (gener 2024), p. 10-15: il. (Actualitat



Matèries: Alimentació humana ; Aliments ; Hàbits culturals ; Costums alimentaris
Àmbit:Catalunya ; Món
Cronologia:[0000 - 2023]
Autors add.:Fosch, Cinta (Il·l.)
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Arxiu Històric de Sabadell; Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació als pobles de muntanya, de la postguerra als anys seixanta : el cas d'Espinelves / Dolors Vila Llivina, Jacint Arnau, Dolors Rabionet, Magda Masferrer, Carme Creixans Giramé, Maria Prat Rabionet, Anna Creixans



En: Ausa. Vic. vol. XXX, núm. 190 (2022) , p. 657-675 : il.
Notes a peu de pàgina. Bibligrafia.

El període que va dels anys quaranta a finals dels seixanta del segle xx va ser un període de carestia alimentària a Catalunya. La situació als pobles petits i aïllats, com és el cas d'Espinelves, han estat poc estudiats. En aquest treball es recullen els records de persones que van viure aquella època o bé els l'han explicada per transmissió oral a través dels pares i avis. A Espinelves la producció local va permetre fer front a la carestia gràcies a l'alt grau d'abastiment tant de productes d'origen animal com vegetal. Els sistemes de conservació dels aliments es basaven fonamentalment en l'ús de la sal comuna, el sucre, l'assecat, la cocció i l'acidificació amb vinagre.


Matèries: Guerra civil espanyola ; Postguerra ; Franquisme ; Arees de muntanya ; Condicions de vida ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Història oral
Àmbit:Espinelves
Cronologia:[1939 - 1970]
Autors add.:Vila i Llivina, Dolors ; Arnau, Jacint ; Rabionet, Dolors ; Masferrer, Magda ; Creixans Giramé, Carme ; Prat Rabionet, Maria ; Creixans, Anna
Accés: https://raco.cat/index.php/Ausa/article/view/421733
Localització: Biblioteca Episcopal de Vic; B. Pilarín Bayés (Vic); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; B. Municipal de Manlleu BBVA; Universitat Rovira i Virgili; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat Autònoma de Barcelona; Biblioteca de Torelló (Torelló); B. Centre de Lectura de Reus; Universitat de Girona; B. Caterina Figueras (Tona); B. Bac de Roda (Roda de Ter); B. Antoni Pladevall i Font (Taradell); B. Marquès de Remisa (Sant Hipòlit de Voltregà)


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share Text complet
Bookmark and Share
MonBones : dieta, salut, economia i societat en contextos monàstics de Barcelona (s. XIV - XIX) des d'una perspectiva arqueològica. Primeres dades aportades per la fauna / Lluís Lloveras Roca, Carme Rissech, Jordi Nadal, Víctor Asensio, Carme Miró, Santiago Riera



En: Rodis, núm. 6 (2023) , p. 123-142 : il. (Dossier
Bibliografia. Resums en català i anglès.

Utilitzant les restes esquelètiques com a centre de gravetat i combinant el poder explicatiu de mètodes recentment desenvolupats (anàlisi isotòpica i morfomètrica); (2) diferents enfocaments teòrics (arqueozoologia, tafonomia, bioantropologia, paleopatologia); i (3) les evidències documentals i arqueològiques, el projecte MonBones aprofundeix en la vida de quatre comunitats monàstiques pertanyents a dos ordes femenins i dos masculins. Així mateix, per tal de poder comparar els resultats obtinguts amb un context urbà laic, s'estudien les restes recuperades a altres intervencions de Barcelona, especialment el Born CCM. Les dades obtingudes són analitzades segons la població, l'edat, el gènere i la condició social. La integració de tots aquests resultats proporcionarà, per primer cop, evidències per examinar la vida monàstica des d'una perspectiva de conjunt a cada monestir, i més general de Barcelona. En aquest article volem donar a conèixer aquest projecte i presentar algunes de les dades preliminars obtingudes a partir de l'estudi de la fauna recuperada en dos dels contextos analitzats: l'abocador del monestir de Pedralbes i les ocupacions de la casa Corrales (el Born). Demostrem així la potencialitat d'aquestes eines, fonamentades en l'estudi de les restes òssies, de cara a resoldre qüestions com les conductes alimentàries entre la població laica i religiosa de Barcelona durant l'edat mitjana i l'edat moderna.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Edat moderna ; Monestirs ; Arqueologia medieval ; Investigació científica ; Projectes ; Restes humanes ; Restes animals ; Antropologia ; Zoologia ; Fauna ; Economia ; Alimentació humana
Matèries:MonBones ; Monestir de Santa Maria de Pedralbes ; Monestir de Santa Caterina de Barcelona ; Monestir de Santa Maria de Jerusalem de Barcelona ; Monestir de Sant Agustí Vell de Barcelona ; Born CCM
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1300 - 1900
Autors add.:Lloveras Roca, Lluís ; Rissech Badallo, Carme ; Nadal i Lorenzo, Jordi ; Asensio, Víctor ; Miró i Alaix, Carme ; Riera i Mora, Santiago
Accés: https://raco.cat/index.php/RODIS/article/view/422131
https://doi.org/10.33115/a/26046679/6_6
Localització: Universitat de Girona


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 261
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Menjar per fer-nos grans! / [il·lustracions: Mariona Carreras]



Vall-Llobrega : Aula Gatronòmica de l'Empordà, 2009
24 p. : il. col. ; 25 cm + 1 calendari
A la coberta: Fòrum Gastronòmic.



Matèries: Alimentació humana ; Infància ; Aliments ; Costums alimentaris
Àmbit:Baix Empordà
Cronologia:2009
Autors add.:Carreras, Mariona (Il·l.)
Autors add.:Aula Gastronòmica de l'Empordà
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Carles Rahola (Girona); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 261
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Arqueologia industrial : el Molí Xic dels Sorts / Míriam Martínez i Raurell
Martínez Raurell, Míriam


En: Nou vint-i-u : Taradell: història, imatges i memòria. Taradell, núm. 1 (abril 2016), p. 85-105 : il.
Bibliografia.



Matèries: Arqueologia industrial ; Molins fariners ; Maquinària ; Alimentació humana
Matèries:Molí Xic dels Sorts
Àmbit:Taradell ; Seva
Cronologia:[2016]
Localització: B. Antoni Pladevall i Font (Taradell); UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Mostres d'una etnografia de gènere i alimentació a Sant Joan les Fonts (Girona) en l'actualitat / Xavi Berdonces Serra
Berdonces Serra, Xavi


En: Annals del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca. Olot, núm. 32 (2021) , p. 335-361 (Recerques

Aquest treball de recerca etnogràfica es proposa com a objectiu metodològic el desenvolupament i examen de determinades propostes teòriques sobre la perspectiva de gènere des de la crítica feminista i des de diferents coneixements i perspectives de l'antropologia de l'alimentació, de perfil postestructuralistes. Es van seleccionar unes mostres teòriques com a referents pel seu contrast, i la proposta metodològica ha estat contextualitzada a Sant Joan les Fonts (la Garrotxa, Girona).


Matèries: Estudi antropològic ; Alimentació humana ; Antropologia
Àmbit:Sant Joan les Fonts
Cronologia:[2020]
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsPEHOC/article/view/412915
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Sibhil·la; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Lleida; Institut Ramon Muntaner; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Plàncton quilòmetre zero / Joaquim Jové Juncà
Jové Juncà, Joaquim


En: Annals del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca. Olot, núm. 32 (2021) , p. 373-379 (Premis Salvador Reixach i Jordi Pujiula
IX Premis Jordi Pujiula 2020. Modalitat Ciències Naturals. Batxillerat.

La hipòtesi inicial era seleccionar algues (fitoplàncton) i crustacis (zooplàncton). La metodologia del treball va començar amb una recerca bibliogràfica i entrevistes a acadèmics de la Universitat de Girona (UdG) perquè la bibliografia no responia a la pregunta original de "poden els humans alimentar-se del plàncton de la Mediterrània"?


Matèries: Treballs escolars ; Fauna ; Mar ; Alimentació humana
Àmbit:Mediterrània
Cronologia:[2020]
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsPEHOC/article/view/412919
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Sibhil·la; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Lleida; Institut Ramon Muntaner; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 261
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Les Olors de la Lleida medieval : salubritat i salut pública entre els segles XIII i XV / Guillem Roca Cabau
Roca Cabau, Guillem


Lleida ; Alguaire : Edicions de la Universitat de Lleida : Patronat Josep Lladonosa, 2023
224 p. : gràf., map., il. ; 21 cm (Josep Lladonosa, 25) 
33è Premi Premi Josep Lladonosa d'història local dels Països Catalans. Bibliografia.
ISBN 9788491444152

Aquesta obra busca trencar idees preconcebudes al voltant de conceptes com la malaltia, l'alimentació i la brutícia a l'edat mitjana. Per a l'home medieval les olors eren un element transcendental, capaç d'evocar la divinitat i la malaltia. Als nostres avantpassats, el perfum de les espècies els transportava al paradís terrenal i donava veracitat a un miracle. La fortor de les deixalles, en canvi, era causa de corrupcions en l'aire i engendrava terribles malalties com la pesta. Aquesta dualitat es podia percebre a l'espai urbà, on, des del segle XIII, comencen a aparèixer mesures per millorar la salubritat de llocs com la carnisseria, el mercat, els carrers principals. Es tracta del naixement d'un espai comú que es va estructurar i delimitar progressivament al llarg de diverses centúries. Com es demostra al llibre, tot i els nombrosos problemes higiènics derivats de conviure en ciutats cada vegada més poblades, els nostres avantpassats no es van resignar a viure passivament enmig del fang, sinó que van cercar mesures per millorar el seu dia a dia. Aquestes pàgines són l'estudi d'algunes d'aquestes mesures entre els segles XIII i XV. (Editorial).



Matèries: Edat mitjana ; Ciutats ; Salut pública ; Medicina ; Alimentació humana ; Sanitat
Àmbit:Lleida
Cronologia:[1200 - 1500]
Autors add.:Patronat Municipal Josep Lladonosa ; Universitat de Lleida
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Lleida; B. Pública de Lleida; B. Marquès d'Olivart (Les Borges Blanques); B. Josep Lladonosa i Pujol (Alguaire) (Llegat Lladonosa); Biblioteca Ramon Berenguer IV (Almenar); B. Margarida de Montferrat (Balaguer); Arxiu Històric Comarcal de Balaguer


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 261
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Alimentar Barcelona : ciutat, proveïment i salut / textos: Mercè Renom Pulit i equip assessor
Renom i Pulit, Mercè


Barcelona : Ajuntament de Barcelona. Museu d'Història de Barcelona, 2021
66 p. : il. col. ; 21 cm (MUHBA llibrets de sala, 35) 
ISBN 9788491563525

Alimentar la població ha resultat sempre una preocupació per a les ciutats. Ha estat una clau decisiva en la seva relació amb els territoris, en l'evolució al llarg dels segles de les tecnologies per aconseguir productes alimentaris i en les condicions en què homes i dones han pogut nodrir-se i mantenir la vida. Assegurar el proveïment i la seguretat alimentària va ser una de les principals ocupacions del Consell de Cent, la institució municipal barcelonina creada el 1249, des dels seus inicis. D'aleshores ençà, el govern de la ciutat ha maldat per garantir el subministrament i la qualitat dels aliments, bé perquè n'ha tingut la competència directa, bé perquè ha actuat de manera subsidiària, bé perquè ha buscat alternatives a l'acció insuficient d'altres autoritats. La intervenció del govern municipal arriba fins avui, amb Mercabarna, gran rebost de Barcelona i la Mediterrània occidental, i amb una xarxa activa de mercats municipals. Aquesta llarga trajectòria d'implicació municipal decisiva en el proveïment alimentari és una singularitat històrica de Barcelona que no es dona de manera equiparable a la majoria de metròpolis europees. (Editorial).



Matèries: Abastament d'aliments ; Alimentació humana ; Salut pública ; Mercats municipals ; Mercats centrals d'abast ; Distribució comercial
Àmbit:Barcelona
Cronologia:[0000 - 2021]
Autors add.:Ajuntament de Barcelona ; Museu d'Història de Barcelona
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Arxiu Nacional de Catalunya; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; B. Barceloneta-La Fraternitat (Ciutat Vella-Barcelona)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 261
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Les Magnífiques aventures d'en Roc i la Pepa / creat i il·lustrat per tot l'alumnat de l'Institut Escola 3 d'Abril de Móra la Nova



[Móra la Nova] : l'Ajuntament : Institut Escola 3 d'Abril : Ampa I.E. 3 d'Abril, [2014]
23 p. : il. ; 27 cm



Matèries: Contes infantils ; Alimentació humana ; Escoles primàries
Àmbit:Móra la Nova
Cronologia:[2014]
Autors add.:CEIP 3 d'abril de Móra la Nova ; Ajuntament de Móra la Nova ; CEIP 3 d'abril de Móra la Nova. Associació de mares i pares d'alumnes
Localització: B. Municipal (Móra la Nova)


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share Text complet
Bookmark and Share
Cuina i economia a Santes Creus / Victòria Mora Pous
Mora i Pous, Victòria


En: Santes Creus : Revista de l'Arxiu Bibliogràfic. Santes Creus. Vol. XXIV (2011) , p. 35-44
Notes a peu de pàgina.


Matèries: Monestirs ; Fonts documentals ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Alimentació humana ; Clergues ; Baixa edat mitjana
Matèries:Monestir de Santes Creus
Àmbit:Santes Creus - Aiguamúrcia
Cronologia:[1300 - 1400]
Accés: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3859056
https://usuaris.tinet.cat/absc/catala/arxiu/publi/revista/2011 rev 24.pdf [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Lleida; Universitat Rovira i Virgili; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share Text complet
Bookmark and Share
Alimentació i ascetisme : la proposta dietètica inicial del Cister / Antoni Riera i Melis
Riera i Melis, Antoni


En: Santes Creus : Revista de l'Arxiu Bibliogràfic. Santes Creus. Vol. XXII[bis] (2006-2007) , p. 11-31 : il.
Notes a peu de pàgina.


Matèries: Monestirs ; Ordes religiosos ; Condicions de vida ; Costums alimentaris ; Creences religioses ; Alimentació humana
Àmbit:França ; Europa
Cronologia:[1100 - 1200]
Accés: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3399491
https://usuaris.tinet.cat/absc/catala/arxiu/publi/revista/2006-07 absc rev 22a.pdf [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Lleida; Universitat Rovira i Virgili; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Alimentem Barcelona : Guia pràctica per impulsar estratègies alimentàries locals [Fitxer informàtic] / [a cura de: Sònia Callau, Josep Montasell i Dorda, Anna Roca i Torrent] ; Josep Báguena Latorre



Barcelona : Diputació de Barcelona, 2022
1 recurs en línia (455 p.)
A la portada: Unió Europea. Fons Europeu de Desenvolupament Regional, BCNSmartrural.


Matèries: Alimentació humana ; Administració local ; Política municipal ; Comerç
Àmbit:Barcelona
Cronologia:[2022]
Autors add.:Callau, Sònia (Ed.) ; Montasell i Dorda, Josep (Ed.) ; Roca i Torrent, Anna (Ed.) ; Báguena Latorre, Josep
Autors add.:Diputació de Barcelona. Àrea d'Infraestructures i Espais Naturals ; BCNSmartRural ; Unió Europea. Fons Europeu de Desenvolupament Regional
Accés: https://www.diba.cat/documents/553295/379248258/Guia+Alimentem+Barcelona.pdf/3286afd5-4d48-fead-2346-246285a21307?t=1668080316164


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 261
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Hàbits alimentaris : de les cebes als calçots / [Maria de los Ángeles Pérez Samper]
Pérez Samper, María dels Àngels


En: 153053 Valls i la seva història. Volum IV : Segles XVI-XVIII : conflictes, canvis i desenvolupament. Valls : Institut d'Estudis Vallencs, 2005. p. 248-252



Matèries: Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Edat moderna
Àmbit:Valls
Cronologia:[1500 - 1800]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; MNAT: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona; B. Pública de Tarragona; Biblioteca Popular de Valls; B. Pública (La Selva del Camp); B. Municipal de Vila-rodona


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Les Restes d'aus recuperades a la Casa Corrales (el Born). Reflexions al voltant del consum d'aviram a Barcelona entre els segles XIV i XVII / Lluís Lloveras Roca, Antoni Fernández Espinosa, Lluís Garcia Petit, Santiago Riera Mora, Carme Miró i Alaix i Jordi Nadal Lorenzo



En: Quarhis : Quaderns d'arqueologia i història de la ciutat de Barcelona. Barcelona, núm. 15 (2021) , p. 148-159 : il. (Notes i estudis
Notes a peu de pàgina. Bibliografia.

En aquest article es presenten els resultats de l'anàlisi de les restes d'aus recuperades a l'excavació de la Casa Corrales (El Born, Barri de la Ribera) durant la campanya de 2016. El material prové de les unitats estratigràfiques corresponents a les ocupacions baixmedievals i modernes, datades entre finals del segle XIV i inicis del segle XVIII. L'estudi demostra la certa importància dels recursos alimentaris procedents de les aus i com aquesta es va anar incrementant amb el pas del temps. L'espècie més abundant és Gallus gallus domesticus, que segurament es dedicava prioritàriament a la producció d'ous i que finalment era amortitzada per a la carn. La resta d'espècies, domèstiques o salvatges, són molt menys representades i en algunes casos podríem pensar en el seu aprofitament no només per carn sinó per a les plomes.


Matèries: Arqueologia urbana ; Excavacions arqueològiques ; Jaciments arqueològics ; Cases ; Restes animals ; Aus ; Consum ; Alimentació humana ; Baixa edat mitjana ; Edat moderna ; Arqueologia
Matèries:Born Centre Cultural
Àmbit:Barcelona
Cronologia:[1300 - 1716]; 2016
Autors add.:Lloveras Roca, Lluís ; Fernández i Espinosa, Antoni ; Garcia Petit, Lluís ; Riera i Mora, Santiago ; Miró i Alaix, Carme ; Nadal i Lorenzo, Jordi
Accés: http://www.bcn.cat/museuhistoriaciutat/quarhis/15/07-Lloveras-Fernandez-Garcia-Riera-Miro-Nadal.pdf
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share Text complet
Bookmark and Share
De les infeccions en temps del Dr. Frias i Roig al coronavirus Sars-CoV-2. Una proposta per a Reus : la importància de la salut bucal / Margarita Gonzalvo-Cirac
Gonzalvo Cirac, Margarita


En: Revista del Centre de Lectura de Reus. Reus. Novena època (3r quadrimestre 2020), 1 fitxer html : il. (Vària
Número monogràfic: Revista del Centre de Lectura : 100 anys de la 3a època. Resums en català, anglès i castellà.

Aquest estudi presenta una sèrie d'indicadors demogràfics, de malaltia i de salut bucal a Reus en el marc del coronavirus. Què faria el Dr. Frias i Roig en la nostra època? Les dades que es presenten proporcionen una visió general de la situació amb característiques i comportaments de la població, així com dels canvis que s'han experimentat, les atencions i cures a tenir en compte. Finalment, es plantegen unes recomanacions després de la infecció per coronavirus SARS-CoV-2 i la salut bucal. Si bé, per a la fi de la pandèmia, cal capacitar, com ja ho va fer el Dr. Frias i Roig, els pacients i la població en general, d'accions sobre prevenció i salut pública.


Matèries: Salut pública ; Malalties infeccioses ; Epidèmies ; Pandèmies ; Demografia ; Alimentació humana ; COVID - 19
Matèries: Frias i Roig, Alexandre (1878-1963)
Àmbit:Reus
Cronologia:1902; 2020
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaCLR/article/view/379824
https://www.centrelectura.cat/revistadigital/de-les-infeccions-en-temps-del-dr-frias-i-roig-al-coronavirus-sars-cov-2-una-proposta-per-a-reus-la-importancia-de-la-salut-bucal/


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Contribució al catàleg dels pous de gel del Baix Llobregat / Gener Aymamí Domingo
Aymamí i Domingo, Gener


En: Materials del Baix Llobregat. Sant Feliu de Llobregat, núm. 24 (2021) , p. 55-61 (Articles

L'article fa un repàs detallat dels pous de glaç documentats al Baix Llobregat. Entre ells es remarca les finalitats de l'ús del gel: d'una banda, per conservar aliments i fabricar gelats, i. d'altra, s'emprava amb finalitats terapèutiques, contra la febre, hemorràgies i inflamacions o per calmar el dolor en cas d'intervencions bucodentals.


Matèries: Pous de glaç ; Catàlegs ; Alimentació humana ; Tractaments terapèutics
Àmbit:Baix Llobregat
Cronologia:[2021]
Accés: https://raco.cat/index.php/Materials/article/view/404705
Localització: Universitat de Barcelona; B. Centre de Lectura de Reus; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat de Girona; Arxiu Comarcal del Baix Llobregat; Universitat de Lleida; B. Montserrat Roig (Sant Feliu de Llobregat); Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; B. Marta Mata (Cornellà de Llobregat); B. Municipal l'Ateneu (Esparreguera); B. Municipal (Collbató); UAB: Sibhil·la; Institut Ramon Muntaner; Arxiu Municipal de Molins de Rei; B. Josep Roca i Bros (Abrera); B. Jordi Rubió i Balaguer (Sant Boi de Llobregat); B. Montserrat Roig (Sant Feliu de Llobregat); Centre d'Estudis de l'Hospitalet de Llobregat; B. del Centre d'Estudis del Baix Llobregat; Biblioteca Central Tecla Sala (l'Hospitalet de Llobregat)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 261
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Xocolata cada dia : a taula amb el baró de Maldà : un estil de vida del segle XVIII / Joan de Déu Domènech
Domènech Gasull, Joan de Déu


Barcelona : La Magrana, 2004
239 p. ; 22 cm (Els Orígens, 80 ) 
Premi Sent Soví 2003.
ISBN 8482645102



Matèries: Noblesa ; Dietari ; Vida quotidiana ; Alimentació humana ; Costums alimentaris
Matèries: Amat i de Cortada, Rafael d' (1746-1819) ; Maldà, Baró de
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1760 - 1816]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Museu d'Història de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 261
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Chocolate todos los días : a la mesa con el barón de Maldà : un estilo de vida del siglo XVIII / Joan de Déu Domènech ; [traducció de Roser Berdagué]
Domènech Gasull, Joan de Déu


Barcelona : RBA, 2004
255 p. ; 22 cm
Premi Sent Soví 2003.
ISBN 8478711139



Matèries: Noblesa ; Dietari ; Vida quotidiana ; Alimentació humana ; Costums alimentaris
Matèries: Amat i de Cortada, Rafael d' (1746-1819) ; Maldà, Baró de
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1760 - 1816]
Autors add.:Berdagué, Roser (Trad.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 261
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Comer o no comer, esa es la cuestión : la alimentación en tiempos de guerra en la Cataluña de 1713 y 1813 [Fitxer informàtic] / María Ángeles Pérez Samper
Pérez Samper, Maria dels Àngels


2020
1 recurs electrònic
Comunicació a: Actes del VII Congrés d'Història Moderna de Catalunya: Catalunya, entre la guerra i la pau, 1713, 1813. Barcelona, 17-20 desembre 2013. Coordinadors: J. Dantí, X. Gil, D. Sola, I. Mauro. [ISBN: 978-84-608-6264-2]. pp. 512-521.

L'alimentació és una necessitat vital de tots els éssers humans, tottemps i arreu. Una necessitat satisfeta de maneres molt diverses, amb grans diferències, que abasten des de la fam a l'abundor. Aquestes diferències s'accentuen en periodes de guerra, ja què el sistema establert de producció, distribució i consum es desarticula i arriba fins i tot al col·lapse. La carestia i l'escassetat afecten tothom i fins i tot es donen casos de mort per fam. Dos testimonis de dos catalans, un, jurista, Honorat de Pallejà, que va viure la Guerra de Successió; l'atre, noble, Rafael de Amat i de Cortada, baró de Maldà, que va viure la Guerra de la Independència, ens parlen de les calamitats que la guerra causava.


Matèries: Alimentació humana ; Fam ; Abastament d'aliments ; Guerra de Successió ; Guerra del Francès
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1713 - 1813
Autors add.:Congrés d'Història Moderna de Catalunya (7è : 2013 : Barcelona )
Accés: http://hdl.handle.net/2445/166677


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 14
ir a la página                         

Base de datos  fons : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3