português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
fons
Cercar:
FABREGA, JAUME []
Referències trobades:
21   [Refinar la cerca]
Mostrant:
1 .. 20   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 2
anar a la pàgina        


1 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina més exquisida de la Costa Brava : els tapers / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2018
126 p. : il. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 16) 
ISBN 9788492811991

La cuina més suculenta i enlluernadora de la Costa Brava era la dels tapers, un col·lectiu que treballava a preu fet i disposava de temps per a dedicar-lo a les "xefles" i bevien xampany; una mena d'aristocràcia de la classe obrera. És una cuina popular i refinada que aplegava les millors tradicions de la cuina familiar i la del mar i muntanya, que inclou la dels pescadors, pagesos i la de les viles. Varen crear o recrear l'estil "mar i muntanya", una cuina de senyors, que inclou els plats més sorprenents de la cuina catalana: el peixopalo amb patates o cigrons, el niu, el pollastre amb tripes de bacallà, el pollastre amb llagosta o gambes; així com d'altres plats compartits amb tota la població -de pagès o de les viles- com la pota i tripa, els guisats de vedella, pollastre o xai, etc. La publicació també reivindica la cuina més de subsistència, nascuda al voltant de la Primera Guerra Mundial, quan la classe obrera tapera va passar fam. En aquest cas són plats de diari, més sobris, amb ingredients senzills, però elaborats, com les tripes de bacallà, el bacallà o el peix, uns plats que ara són de cuina benestan. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Tapers ; Obrers ; Indústria surera
Àmbit:Costa Brava
Cronologia:[1900 - 2018]
Localització: Biblioteca Sant Bartomeu (Alpicat); B. Dr. Frias (l'Ametlla de Mar); B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Salvador Raurich (Begur); B. Santiago Rusiñol (Benifallet); B. Josep Fontbernat i Verdaguer (Bescanó); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Comarcal (Blanes); B. Casa Nova (Segur de Calafell); B. Municipal Pere Carner (Calonge); B. Municipal (Cambrils); B. Mercè Rodoreda (Castell-Platja d'Aro); B. Fages de Climent (Figueres); B. Bonaventura Carles Aribau (Garriguelles); B. Just M. Casero (Girona); B. Salvador Allende (Girona); B. Carles Bosch de la Trinxeria (La Jonquera); B. Julià Cutillé (Llagostera); B. Pere Calders (Llançà); B. Municipal de Lloret de Mar; B. Joan Miró (Mont-roig del Camp); B. Marià Vayreda (Olot); B. Popular (Palafrugell); B. Lluís Barceló i Bou (Palamós); B. Lambert Mata (Ripoll); B. Municipal (Roda de Berà); B. Mercè Lleixà (Roquetes); B. Pública Iu Bohigas (Salt); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Municipal de Sant Hilari Sacalm; B. Municipal Josep Picola (Sant Joan de les Abadesses); B. Francesc Caula (Sant Joan les Fonts); B. Baldiri Reixac (Santa Cristina d'Aro); Biblioteca Emília Xargay (Sarrià de Ter); B. Pública (La Selva del Camp); B. Jaume Marquès i Casanovas (Sils); B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Manuel Vilà i Dalmau (Tossa de Mar); Biblioteca Terra Baixa (El Vendrell); B. Pública de Vila-seca


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina dels pastors : entre la plana i la muntanya / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2016
112 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 14) 
ISBN 9788492811854

En aquest llibre hi trobareu les formes de vida dels pastors i els plats que cuinaven i menjaven, explicats pas a pas. La cuina dels pastors estava adaptada al medi, on es movien amb el ramat, i era d'aprofitament. Els aliments principals que portaven al sarró eren el vi, el pa, la cansalada, el fuet, la llonganissa i el formatge. Tots ells ingredients de llarga durada. Quan s'estaven a la barraca solien cuinar sopes, escudelles i guisats amb patates, llegums, ar- ròs, fideus i algun tros de carn. I quan feien transhumància anaven a menjar a les masies i als hostals que es trobaven al llarg dels camins. Aquest llibre us ofereix més de quaranta receptes d'aquesta cuina pràctica, senzilla, però gustosa. Des del simple esmorzar fet a peu de camí, fins al guisat més elaborat de les fondes o les mestresses de pagès. L'autor coneix de primera mà aquest món, ja que en la masia de la seva infància havia conviscut amb pastors. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Pastors ; Societat rural
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2016]


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 21
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació de cuina a Girona. Miscel.lània d'aculturacions i intercanvis / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. Vol. 42 (2001)
Notes a peu de pàgina.


Matèries: Costums alimentaris ; Alimentació humana
Àmbit:Girona
Cronologia:[200 aC - 1950]
Autors add.:Congrés d'Història de Girona (1r : 2000 : Girona )
Accés: http://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/54433/63546
Localització: Biblioteca de Catalunya; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Domene : cartells, gravats : 1968-1998 : Sala Oberta, Museu Comarcal de la Garrotxa, Olot : del 31 de març al 2 de maig de 1999 / textos: Jaume Fàbrega, Jordi Pujiula
Domene, Kim


Olot : Arxiu Històric Comarcal d'Olot ; [etc.], 1999
48 p. : il. ; 21 cm



Matèries: Exposicions artístiques ; Catàlegs ; Artistes ; Cartells ; Disseny ; Arts gràfiques ; Gravadors
Matèries: Domene, Kim (1948-....)
Àmbit:Olot
Cronologia:1968 - 1998
Autors add.:Pujiula i Ribera, Jordi ; Fàbrega, Jaume
Autors add.:Arxiu Històric Comarcal d'Olot ; Museu Comarcal de la Garrotxa
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Arxiu Històric de Sabadell; B. Carles Rahola (Girona); B. Marià Vayreda (Olot); B. Jaume Vicens Vives (Roses); B. Baldiri Reixac (Santa Cristina d'Aro)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 21
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
De la fam a l'opulència. Alimentació i cuina a l'època del barroc / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. vol. 53 (2012) , p. 31-48 (Ponències
Resums en català i anglès.

L'alimentació i la cuina del barroc és definida per dos paràmetres que s'interfereixen mútuament. D'una banda hi ha una inequívoca continuïtat del cicle de la cuina medieval, presidit pels gustos agredolços i dolç-salats (utilització de sucre i canyella en els plats salats), i de l'altra la paulatina incorporació deis nous productes d'Amèrica i l'alleugeriment de les salses, fets que constitueixen la base de la cuina contemporània.


Matèries: Edat moderna ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Aliments ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1701 - 1800]
Autors add.:Congrés d'Història de Girona (4rt : 2011 : Girona )
Accés: http://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/264892/358974
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Fages de Climent (Figueres); Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina medieval : a taula amb Francesc Eiximenis / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


[Girona] : Ajuntament de Girona : Institut d'Estudis Gironins, DL 2000
72 p. : il.; 16 cm (Patrimoni cultural, 2) 
ISBN 848695312X



Matèries: Edat mitjana ; Costums alimentaris ; Clergues
Matèries: Eiximenis, Francesc d' (1327?-1409)
Àmbit:Girona
Cronologia:[0000 - 1500]
Autors add.:Institut d'Estudis Gironins ; Ajuntament de Girona
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Girona; B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries); B. Carles Rahola (Girona); B. Antònia Adroher (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina de 1714 : història i receptes / Jaume Fàbrega ; pròleg de Jaume Sobrequés
Fàbrega, Jaume


Barcelona : Viena Edicions, 2014
214 p. (Cuina
Bibliografia. Índex alfabètic de receptes. Apèndix.
ISBN 9788483308011

Què es cuinava als fogons de les cases i els palaus catalans el 1714? Potser us sorprendrà saber que hi podíem trobar les elaboracions bàsiques de la cuina catalana actual: de l'allioli al sofregit, de la picada a la samfaina, i de l'escudella als macarrons. La cuina del barroc encarna un moment apassionant de la història. D'una banda, manté encara una clara continuïtat amb la cuina medieval -abundància d'agredolços, ús generós de les espècies...- i, de l'altra, crea les bases de la nostra cuina moderna, sobretot per la introducció de productes d'Amèrica -patates, tomàquets, pebrots i bitxos, gall dindi, ànec mut, xocolata...-, que suposen una autèntica revolució alimentària. Jaume Fàbrega recull en aquest llibre el saber gastronòmic de l'època, amb una interessantíssima introducció històrica i una recopilació de receptes delicioses i a l'abast de tothom. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Guerra de Successió ; Barroc ; Aliments ; Edat moderna ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1714


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina de pagès : receptes tradicionals del món rural / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell Editors, 2014
128 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 9) 
ISBN 9788492811557

Aquest llibre és el primer en què, de forma explícita, es reivindica la cuina de les dones de pagès, sovint acompanyades per altres col·lectius del món rural, com els caçadors, els pastors, els carboners, els bosquetans i els hortolans. Les receptes són plats amb gust de terra perquè surten de la terra, i sovint de les necessitats del treball, amb tot el sabor d'una cuina a vegades ancestral i sempre apassionant. Al món pagès, la vida sempre girava a l'entorn de la cuina, on permanentment, hivern i estiu, hi havia encès el foc a terra, que servia per escalfar-se o bé cuinar i prendre'n el caliu per posar als fogons encastats. Es menjava a la gran taula de fusta, amb el seu calaix per al pa i el porró sempre a punt per als de la casa i els passavolants, com a signe d'hospitalitat.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Pagesia ; Societat rural
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2014]


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina marinera de la Costa Brava : recepters tradicionals dels pescadors / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell Editors, 2013
127 p. : il. ; 22 cm (Rebost i cuina, 8) 
Bibliografia. Índex.
ISBN 9788492811441

La cuina dels pescadors de la Costa Brava és, sens dubte, la més variada i refinada de totes les costes dels Països Catalans i, fins i tot, de la Mediterrània. La seva és encara una cuina viva, que es transmet oralment i que evoluciona. Alguns dels plats dels pescadors han esdevingut dels més emblemàtics de la cuina catalana: del suquet, passant pels arrossos, fins als plats de mar i muntanya. Aquest llibre aplega tota la saviesa d'aquesta cuina, tant pel que fa al coneixement del peix com pel que fa al seu tractament òptim. És fruit d'anys de convivència i treball de camp -i de barca! de l'autor amb els pescadors, que el fa únic dins el seu gènere.



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris ; Pescadors
Àmbit:Costa Brava
Cronologia:[2013]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Salvador Raurich (Begur)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
100 plats indispensables de la cuina catalana : de la cuina de les àvies als germans Roca / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Valls : Cossetània, 2013
224 p. : il. ; 24 cm (De 100 en 100, 21) 
ISBN 9788490341650

La cuina catalana -repetidament, a través de Ferran Adrià i Joan Roca- ha estat declarada la primera del món. En aquest llibre, a manera de "cànon", hi descobrirem quins són els plats indispensables d'aquesta cuina, els que han inspirat els grans cuiners, que formen de la nostra memòria palatal històrica i de la nostra vida, i fins i tot alguns dels que cuinen els grans xefs. Veurem com la cuina catalana és alhora arcaica, ben construïda, inventiva i evolutiva; un repte al plaer i un patrimoni cultural que val la pena conservar.



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2013]


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
L'Essència de la cuina catalana : receptes amb història i anècdotes / per Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Barcelona : Comanegra, 2013
353 p. ; 16* 19 cm
ISBN 9788415097686



Matèries: Receptes culinàries ; Anecdotari ; Costums alimentaris
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2013]
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Història i teoria del suquet / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


[Girona ; Palamós] : Càtedra d'Estudis Marítims. Universitat de Girona : Ajuntament de Palamós : Museu de la Pesca, DL 2004
19 p. ; 22 cm (Quaderns blaus, 9) 
Bibliografia.
ISBN 849333961X



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Peixos
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2004]
Autors add.:Universitat de Girona. Càtedra d'Estudis Marítims ; Ajuntament de Palamós ; Museu de la Pesca de Palamós
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; B. Lluís Barceló i Bou (Palamós)


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina del Pirineu català / [textos: Jaume Fàbrega i Eliana Thibaut i Comalada ; fotografies: Josep Borrell]
Fàbrega, Jaume


Valls : Cossetània, 2009
120 p. : il. col. ; 23 cm (El rebost, 2) 
ISBN 9788497914703



Matèries: Costums alimentaris ; Aliments ; Guies gastronòmiques
Àmbit:Pirineu ; Girona, província ; Catalunya Nord
Cronologia:[2009]
Autors add.:Thibaut i Comalada, Eliana ; Borrell, Josep (Il·l.)


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Gran llibre de la cuina catalana / Josep Lladonosa i Giró ; edició a cura de Jaume Fàbrega
Lladonosa i Giró, Josep


2a ed.
Barcelona : Salsa Books, 2006
715 p., [12] làm. : il. col. ; 24 cm
ISBN 84-9787-131-6



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2006]
Autors add.:Fàbrega, Jaume (Ed.)


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Dalícies. A taula amb Salvador Dalí / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Valls : Cossetània, 2004
360 p. ; 23 cm (El Cullerot, 28) 
ISBN 84-9791-001-X

En ocasió de l'Any Dalí, però amb la voluntat de no ser un producte de temporada, sorgeix un llibre que investiga en les arrels de la cuina surrealista, però d'una forma totalment assequible, partint de la cuina popular. Es tracta de plats que es poden fer i que són exquisits, basats en les combinacions més insòlites (mar i muntanya, mar i terra, dolç i salat, etc.) i, tanmateix, tradicionals. Són propis del país de Dalí (Costa Brava), però també d'altres indrets del món que ell coneixia. Jaume Fàbrega, en la doble condició de crític d'art i escriptor gastronòmic, nascut a la mateixa terra que Dalí, va tenir diversos contactes i converses amb el geni, que fructifiquen en aquest llibre únic i molt ben documentat.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Pintors ; Surrealisme
Matèries: Dalí i Domènech, Salvador (1904-1982)
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2004]


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina del país dels càtars: cultura i plats d'Occitània, de Gascunya a Provença / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Valls : Cossetània, 2003
360 p. : il. ; 24 cm (El cullerot, 24) 
Bibliografia i fonts.
ISBN 84-96035-80-8

Heus aquí, per primera vegada, un llibre sobre la cuina del país dels càtars. I no solament sobre la cuina, sinó també sobre el catarisme, el país -Occitània-, la seva història i la seva cultura. S'hi aplega la cuina de tots els països occitans -del Llenguadoc a Provença, d'Alvèrnia al Llemosí, de la Vall d'Aran a Gascunya-, basada alhora en els ingredients més simples però també amb alguns dels productes gastronòmics més exquisits i famosos del món, de les tòfones al foie gras, de la sal de la Camarga a les ostres d'Arcachon, dels vins de Bordeus a l'armanyac. Aprendrem a estimar -i a cuinar, amb unes receptes detalladament explicades- plats de fama mundial com la bollabessa, l'aïoli, el cassoulet, el foie gras, la ratatouille o el deliciós clafoutis.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Catarisme
Àmbit:Val d'Aran ; Llenguadoc - França ; Occitània - França ; Provença - França
Cronologia:[1100 - 1300]


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Modernisme i el noucentisme / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


En: L'Avenç : Revista d'Història. Barcelona, núm. 60 (juny 1983), p. 58-59 : il.
Notes.



Matèries: Arquitectura ; Noucentisme ; Modernisme ; Arquitectes
Matèries: Masó i Valentí, Rafael (1880-1935)
Àmbit:Girona
Cronologia:[1893 - 1930]
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); UAB: Ciències Socials; Universitat Autònoma de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); B. Abadia de Montserrat


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Quatre elements i les arrels del menjar / J. Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Girona : Diputació de Barcelona, 1999
256 p



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 1999]


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Quatre elements i les arrels del menjar: els oficis de la terra, el mar, el bosc i la muntanya a la regió de Girona / Jaume Fàbrega ; Pròleg de Josep-Maria Terricabras ; Epíleg de Santi Santamaria ; Il·lustracions Narcís Comadira
Fàbrega, Jaume


Girona : Diputació de Girona, 1999
256 p. : il. ; 21 cm (Josep Pla, 8) 
Bibliografia.
ISBN 84-86812-97-6

Aquest és un llibre ben inusual. Perquè, ben mirat, no és només un llibre de cuina, sinó que és, sobretot, "la crònica d'un temps, d'una terra, d'uns oficis i d'uns valors." Per poder posar al descobert "les arrels profundes del menjar", Fàbrega ens fa travessar quatre espais -terra, mar, muntanya i bosc- ens en presenta els elements bàsics -terra, aigua, aire i foc- i ens hi parla de quatre oficis característics: pagès, pescador, pastor i carboner.



Matèries: Costums alimentaris ; Oficis ; Pagesia ; Aliments ; Vocabularis ; Pescadors ; Pastors ; Carboners ; Receptes culinàries
Àmbit:Girona, província
Cronologia:[0000 - 1999]
Autors add.:Terricabras, Josep Maria (Pr.) ; Santamaria, Santi (Pr.) ; Comadira, Narcís (Il·l.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 21
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina del bolet / a cura de Conxita Carreras ; presentació de Jaume Fàbrega
Carreras, Conxita


Barcelona : La Magrana, 1995
127 p. ; 21 cm (Pèl & ploma, 11) 
ISBN 84-7410-833-0



Matèries: Bolets ; Receptes culinàries ; Costums alimentaris
Àmbit:Guardiola de Berguedà ; Berguedà
Cronologia:1995
Autors add.:Fàbrega, Jaume (Pr.)


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 2
anar a la pàgina        

Base de dades  fons : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3