Restauración local y productos alimentarios. La situación en la comarca del Moianès (Cataluña) / Xosé A. Armesto López, M. Belén Gómez Martín
Armesto López, Xosé AntónEn:
Ager : revista de estudios sobre despoblación y desarrollo rural = journal of depopulation and rural development studies. Zaragoza, núm. 21 (2016) , p. 43-72
Notes i bibliografia. Resums en castellà i anglès.
Aquest treball explora el concepte de producte agroalimentari local i, a manera d'estudi de cas, la dimensió i representació territorial que aconsegueixen els productes agroalimentaris locals produïts en la recentment creada comarca del Moianès (Catalunya). Per a això, en primer lloc es realitza una reflexió sobre el concepte de producte local i de la relació que existeix entre producte agroalimentari de qualitat, territori i identitat. Aquest nexe d'unió s'exemplifica, a través de la descripció del cas del territori del Moianès, on s'ha dut a terme una estratègia de desenvolupament rural basada, entre altres eines, en la promoció de la producció i en la comercialització d'ells a través de canals com la venda directa, la venda en fires o la pròpia restauració local. Serà precisament a partir de l'elecció de l'últim d'aquests ítems, la restauració local, i gràcies al treball de camp realitzat en el qual es va entrevistar als restauradores locals, que es podrà concloure que els productes del Moianès estan presents en l'oferta gastronòmica del territori d'estudi, encara que amb diferències remarcables depenent de les característiques del propi producte, del perfil del client i de la filosofia del propi restaurador.