português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
FONS
Buscar:
CEREALS []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 20   en el formato [Estandar]
página 1 de 8
ir a la página                    


1 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Arqueobotànica de l'ordi vestit (Hordeum vulgare L.): el graner fortificat de Sant Esteve d'Olius (Olius, Solsonès) (s. III ane) / Dani López Reyes
López Reyes, Daniel


En: Cypsela. Girona, núm. 17 (2008) , p. 201-218 : il. (Estudis
Bibliografia. Resums en castellà, anglès i francès.


Matèries: Jaciments arqueològics ; Agricultura ; Sitges ; Cereals ; Cultura dels ibers ; Arqueologia ; Botànica
Matèries:Jaciment de Sant Esteve d'Olius
Àmbit:Olius
Cronologia:[2008]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Cypsela/article/view/250403
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Les Implicacions econòmiques i socials de la concentració de reserves de cereals a la Catalunya costanera en època ibèrica / David Asensio, Joan Francès, Enriqueta Pons
Asensio i Vilaró, David


En: Cypsela. Girona, núm. 14 (2003) , p. 125-140 : il. (Tema monogràfic
Bibliografia. Resums en castellà, català i anglès.


Matèries: Cultura dels ibers ; Economia agrària ; Productes agraris ; Cereals ; Sitges ; Comerç ; Litoral
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2003]
Autors add.:Francès i Farré, Joan ; Pons i Brun, Enriqueta
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Cypsela/article/view/112486
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Fages de Climent (Figueres); Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 150
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Instalación y explotación para la producción de semilla de cereal certificada, en Balaguer (Lérida) / Francisco Valverde Andrés ; [director de projecte: Conxita Royo i Calpe] ; Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agónomos de lleida
Valverde Andrés, Francisco


1984
Dirigida per: Royo i Calpe, Conxita. Universitat Politècnica de Catalunya. Escola Tècnica Superior d'Enginyers Agrònoms de Lleida, 1984
3 vols. : 19 plàn. ; 30 cm
Projecte de fi de carrera.



Matèries: Conreus ; Cereals ; Explotacions agràries ; Projectes
Àmbit:Balaguer
Cronologia:[1984]
Autors add.:Royo i Calpe, Conxita (Dir.)
Localització: Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 150
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
L'Ordi i el conreu de cereals : testimonis gràfics d'una transformació (Ordis, 1930-2005) / Pere Gifre i Ribas
Gifre i Ribas, Pere


Ordis : Ajuntament d'Ordis, DL 2005
59 p. : il. (algunes col.), quadres ; 20 cm



Matèries: Agricultura ; Cereals ; Conreus ; Transformació agrària ; Crònica gràfica ; Societat rural
Àmbit:Ordis
Cronologia:1930 - 2005
Autors add.:Ajuntament d'Ordis
Localització: B. Carles Rahola (Girona); B. Fages de Climent (Figueres); B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 150
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Modificación de carácteres de los trigos (ensayos realizados en la provincia de Lérida y resultados obtenidos) / por José Pané Mercé
Pané i Mercé, Josep


En: Ilerda. Lérida. Año I, núm. I, fasc. II (Octubre-Diciembre 1943), p. 432-440 : il. làm (Genética vegetal



Matèries: Investigació científica ; Genètica ; Agronomia ; Cereals ; Blat
Àmbit:Lleida, província
Cronologia:1774 - 1776; [1943]
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 150
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Preu del forment als mercats perifèrics de Lleida en relació amb el preu del forment lleidatà al segle XV / Caterina Argilés
Argilés i Aluja, Caterina


En: Ilerda : humanitats. Lleida, núm. 52 (1998) , p. 29-35
Notes a peu de pàgina.



Matèries: Cereals ; Preus agraris ; Baixa edat mitjana ; Mercats ; Llibres de comptes ; Fonts documentals
Àmbit:Lleida ; Segrià ; Noguera ; Pla d'Urgell
Cronologia:1431 - 1500
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 150
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Hemipteros del maíz en el llano de Urgel / E. Balcells
Balcells, E.


En: Ilerda. Lérida. Año XVI, núm. XXII (enero-diciembre 1958)



Matèries: Conreus ; Cereals ; Plagues ; Insectes
Àmbit:Urgell ; Pla d'Urgell
Cronologia:[1958]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Introducció i l'expansió de la patata i el blat de moro a Catalunya / Albert Fàbrega Enfedaque
Fàbrega i Enfedaque, Albert


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 28 (2016) , p. 13-46 (Dossier. La introducció i l'expansió de nous conreus) 
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.

L'article analitza la introducció i l'expansió de la patata i el blat de moro a Catalunya al llarg dels segles XVIII i XIX. La generalització del conreu del blat de moro no va presentar obstacles importants, però la introducció de la patata va topar amb resistències de tota mena. Les plantes es coneixien des del segle XVI, portades a Europa pels descobridors espanyols, però van haver de passar gairebé dos-cents anys perquè el seu conreu s'establís a gran escala. Els esforços dels agrònoms i les fams periòdiques van vèncer finalment les reticències. En el cas de Catalunya, els conreus americans es van desenvolupar plenament al llarg de la primera meitat del segle XIX.


Matèries: Agricultura ; Conreus ; Productes agraris ; Aliments ; Patates ; Cereals
Àmbit:Amèrica ; Catalunya
Cronologia:[1701 - 1900]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/342932
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Persistència de conreu de cereals a la província de Barcelona a mitjan segle XIX / Ramon Garrabou, Xavier Cussó, Enric Tello
Garrabou i Segura, Ramon


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 20 (2007) , p. 165-221
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia.

L'Estadística Territorial de 1858, i els Estados sobre la producció i comercialització dels principals productes agraris a la província de Barcelona el 1859-67, permeten constatar la persistència del cultiu de cereals al 44[per cent] de la superfície conreada. Uns rendiments mitjans de 15-16 Hl/Ha donaven abast al 39[per cent] de les necessitats de consum de la població. La resta requeria importar un milió d'Hl anuals de blat. Una anàlisi acurada de la seva geografia revela les raons agroecològiques, econòmiques i socials d'aquella especialització cerealícola a la franja nordoriental més humida, coetània de l'especialització vitícola predominant al sud-oest més àrid de la província.


Matèries: Conreus ; Cereals ; Vinya ; Dades estadístiques
Àmbit:Barcelona, província
Cronologia:[1858 - 1867]
Autors add.:Cussó Segura, Xavier ; Tello Aragay, Enric
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/123935
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Segar i el batre / Jordi Fort Besora
Fort i Besora, Jordi


En: Quaderns de Capafonts : revista de recerca i divulgació. Capafonts. Any IX, núm. 18 (juliol 2011), p. 15-30 : il.


Matèries: Conreus ; Cereals ; Activitats agrícoles ; Pagesos ; Memòries
Àmbit:Capafonts
Cronologia:[1900 - 1950]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Capafonts/article/view/354342
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Trigo sardo y siciliano en el abastecimiento de Gerona en 1424 / [ressenya de:] S.S.V.
Sobrequés i Vidal, Santiago


En: Anales del Instituto de Estudios Gerundenses. Gerona. Vol. 14 (1960) , p. 432-433 (Notas bibliográficas
Ressenya de:
- Batlle i Prats, Lluís. Trigo sardo y siciliano en el abastecimiento de Gerona en 1424, separata de la edición patrocinada por la Dirección General de Relaciones Culturales del Ministerio de Asuntos Exteriores. Madrid, 1959 (Comunicación enviada al VI Congreso de Historia de la Corona de Aragón celebrado en Cerdenya, en diciembre de 1957)


Matèries: Ressenyes ; Abastament d'aliments ; Cereals ; Blat ; Comerç
Matèries:Congrés d'Història de la Corona d'Aragó (6è : 1957 : Càller (Cerdenya))
Àmbit:Sardenya - Itàlia ; Sicília - Itàlia ; Girona
Cronologia:1425
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/53713
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Experimentació sobre sitges tradicionals. Aportacions de l'arqueologia i de l'agronomia / Josep Miret i Mestre
Miret i Mestre, Magí


En: Revista d'Arqueologia de Ponent. Lleida, núm. 18 (2008) , p. 217-240 (Documents
Bibliografia.


Matèries: Arqueologia ; Agronomia ; Agricultura ; Instal·lacions agràries ; Sitges ; Cereals ; Investigació científica
Àmbit:Catalunya ; Món
Cronologia:[2008]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RAP/article/view/251820
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Primers resultats arqueobotànics (llavors i fruits) al jaciment protohistòric del Turó de la Font de la Canya (Avinyonet del Penedès) / Daniel López
López Reyes, Daniel


En: Revista d'Arqueologia de Ponent. Lleida, núm. 14 (2004) , p. 149-177 : il. (Documents
Bibliografia. Resums en català i anglès.


Matèries: Jaciments arqueològics ; Edat del ferro ; Excavacions arqueològiques ; Arqueologia ; Botànica ; Conreus ; Cereals ; Vinya
Matèries:Jaciment del Turó de la Font de la Canya
Àmbit:Avinyonet del Penedès
Cronologia:1999 - 2000
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RAP/article/view/251936
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 150
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Blats selectes : any agrícola 1934-35 / per Josep Pané i Mercé
Pané i Mercé, Josep


Guissona : Sindicat Agrícola de Guissona i sa Comarca, Secció Técnica Consultiva, 1935
53 p. : il. ; 24 cm



Matèries: Cereals ; Blat ; Agricultura
Àmbit:Guissona
Cronologia:1934 - 1935
Autors add.:Sindicat Agrícola de Guissona i sa Comarca. Secció Técnica Consultiva
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Cuestión de las tarifas ferroviarias y el abastecimiento del mercado catalán de cereales y harina (1865-1900) / Pere Pascual i Domènech
Pascual i Domènech, Pere


En: Revista de Historia Industrial. Barcelona, núm. 58 (2015) , p. 217-247
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Abstract en anglès.

L'article tracta de les expectatives generades per la construcció de la xarxa ferroviària sobre els preus del blat en els mercats de la perifèria peninsular. El mateix té per objecte precisar els termes del debat que es va suscitar sobre el nivell de les tarifes del transport ferroviari arran del boom importador de cereals a partir de la dècada de 1880. Les estratègies que es van contemplar per a frenar aquest procés van ser reduir tarifes, construir noves línies per a escurçar distàncies entre els centres de producció i els de consum o augmentar la protecció aranzelària. Finalment, s'intenta precisar en quina mesura la reducció dels preus del transport ferroviari podia contribuir a frenar l'auge importador i restablir l'articulació del mercat interior de cereals.


Matèries: Comerç ; Abastament ; Transport de mercaderies ; Transport ferroviari ; Preus ; Tarifes ; Industrialització ; Cereals ; Importació ; Blat ; Indústria alimentària
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1865 - 1900
Accés: https://www.raco.cat/index.php/HistoriaIndustrial/article/view/297671
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Notes sobre el comerç del blat al Camp de Tarragona al tombant dels segles XVI-XVII :la Botiga de Riudoms (1591-1628) / Carles Maristany
Maristany i Tió, Carles


En: Lo Floc : revista del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. Riudoms. Any XIV, núm. 124 (març-abril 1992), p. 4-10 (Història
Notes.


Matèries: Edat moderna ; Comerç ; Cereals ; Blat ; Botigues i comerços ; Preus ; Fonts documentals
Àmbit:Riudoms
Cronologia:1591 - 1628
Accés: https://www.raco.cat/index.php/LoFloc/article/view/305938
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; B. Pública de Tarragona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Quan batíem a l'era / Antoni Navarro i Esteve
Navarro i Esteve, Antoni


En: Butlletí del Centre d'Estudis de la Terra Alta. Gandesa, núm. 14 (1989) , p. 3-6 (Temàtica història, social, i de costums


Matèries: Agricultura ; Activitats agrícoles ; Tècniques agrícoles ; Collita ; Cereals ; Memòries
Àmbit:Vilalba dels Arcs
Cronologia:[1988]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/ButlletiCETA/article/view/216482/295058
Localització: Institut Ramon Muntaner; Universitat Rovira i Virgili; B. Municipal (Gandesa); Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura (La Fatarella)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 150
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Pel juny, la falç al puny



En: Lo Floc : revista del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. Riudoms. Any VI, núm. 57 (juny 1984), p. 6-8 (Temes històrics
En aquest número el subtítol de la revista és: Full informatiu dels socis del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar.


Matèries: Agricultura ; Refranyers ; Conreus ; Cereals
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1600 - 1900]
Accés: http://www.raco.cat/index.php/LoFloc/article/view/298551/387813
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; B. Pública de Tarragona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 150
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Cereals i el pa en els països de llengua catalana a la baixa edat mitjana / Antoni Riera i Melis
Riera i Melis, Antoni


Barcelona : Institut d'Estudis Catalans, Secció Històrico-Arqueològica, 2017
464 p. ; 24 cm (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica, 103) 
Bibliografia.
ISBN 9788499653891

Els cereals i el pa, des de la darreria del segle XI, van assumir un important paper econòmic i simbòlic a escala occidental, a conseqüència del triomf de les estructures feudals. El gra, especialment el blat, va esdevenir la clau de volta de l'economia rural i el pa es va convertir en el centre de la dieta dels estaments populars i símbol de la civilització cristiana, en l'antítesi de la Barbaria. Els cereals, que inicialment s'havien consumit bullits, en forma de farinetes, es destinaren aleshores gairebé exclusivament a la panificació. El pa, lloat pels metges i santificat pels eclesiàstics, no era, tanmateix, un aliment natural, sinó un producte cultural complex, el resultat d'un procés tecnològic estructurat en una sèrie de fases, cada una de les quals exigia un saber, uns espais i uns estris específics. La farina, obtinguda de l'esmicolament del gra pel molí, havia de ser pastada en un gibrell o un fenyedor; les peces resultants, un cop toves, havien de ser cuites en un forn. El molí i el forn no van estar mai a l'abast de les famílies pageses. Van ser construïts, inicialment, per comunitats de camperols i, des de mitjan segle XII, pels senyors i pel sobirà, que se'n reservaren el monopoli i obligaren les famílies de la contrada a utilitzar-los, i els exigiren, a canvi, un dret de molta i de cocció. El pa va incrementar, doncs, els ingressos dels poderosos i en va refermar el control sobre la resta de la societat; va ser, al camp, un factor de "feudalització". Des de la darreria del segle XIII, l'elaboració del pa es va professionalitzar a les ciutats, on un nombre creixent de famílies adquiriria diàriament pans elaborats per flequeres i forners. Els consistoris, conscients del paper econòmic, social i simbòlic que desenvolupava el pa en una població urbana en què preponderaven els assalariats, van contribuir a estabilitzar-ne el preu, amb la incentivació de l'afluència de gra cap al mercat local, l'increment sistemàtic de l'oferta i la creació d'estocs reguladors; els edils exerciren també un control molt eficient sobre el pes i la qualitat dels pans urbans.Durant les reiterades crisis frumentàries, els consells municipals maldaren per conjurar les revoltes d'afamegats, amb la imposició d'una distribució mínimament equilibrada de les reserves de gra entre els diversos estaments socials, la injecció de contingents de cereals adquirits en emporis llunyans i l'obertura de les portes de les ciutats als pans rurals. Aquesta política de proveïment de cereals i de control de la qualitat del pa va consolidar el prestigi dels consistoris, va reduir la contestació social i va contribuir a justificar "amb fets constatables" la desequilibrada distribució del poder polític i de la càrrega fiscal vigent, durant la baixa edat mitjana, a les ciutats .



Matèries: Baixa edat mitjana ; Feudalisme ; Revoltes populars ; Crisi de subsistència ; Cereals ; Pagesia ; Alimentació humana ; Abastament d'aliments
Àmbit:Països Catalans
Cronologia:[1200 - 1300]
Autors add.:Institut d'Estudis Catalans. Secció Històrico-Arqueològica
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 150
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Control municipal dels mercats locals de cereals a la Catalunya de finals del segle XVIII : una aproximació
Renom i Pulit, Mercè


En: 174675 Recursos i territori : perspectiva històrica i nous equilibris : Actes del X Congrés de la CCEPC. Manresa, 21, 22 i 23 d'octubre de 2016. Valls ; Barcelona : Cossetània : Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana : Institut Ramon Muntaner : Centre d'Estudis del Bages, 2017. p. 183-196
 (Alimentació



Matèries: Mercats ; Administració local ; Mercats municipals ; Cereals ; Abastament d'aliments ; Edat moderna
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1750 - 1800]
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; B. del Casino (Manresa)


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 8
ir a la página                    

Base de datos  FONS : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3