português | español | français | català

logo

Database search

Database:
fons
Search:
ALIMENTS []
References found:
231   [Refine the search]
Showing:
1 .. 20   in format [Default]
page 1 of 12
go to page                         


1 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Turisme lacti a l'Empordà / Francesc Fusté Forné
Fusté Forné, Francesc


En: Revista de Girona. Girona, núm. 318 (gener-febrer 2020), p. 58-59 : il. (Gastronomia


Matèries: Indústria lletera ; Productes agraris ; Aliments ; Turisme cultural ; Projectes ; Costums alimentaris
Àmbit:Alt Empordà ; Baix Empordà
Cronologia:[2020]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/362561
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Noves descripcions de manuscrits de cuina, adrogueria, rebosteria i de remeis gironins (seglesXVIII-XX) / Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. vol. 60 (2019) , p. 323-368 : il.
Notes a peu de pàgina.

Presento a la comunitat científica, als estudiosos i interessats en l'art de la vella cuina, adrogueria, rebosteria i remeis catalans, noves descripcions de llibretes manuscrites que demostren la vitalitat d'una tradició documental vigent encara fins a la meitat del segle XX.


Matèries: Fonts documentals ; Manuscrits ; Receptes culinàries ; Aliments ; Adroguers ; Medicina popular
Àmbit:Girona ; Girona, província
Cronologia:[1701 - 1950]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/362366
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Fages de Climent (Figueres); Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Estudi observacional dels hàbits alimentaris en l'esmorzar i el berenar en nens i nenes de les escoles de Balaguer [Fitxer informàtic] / Andreea-Georgiana Corcoveanu ; Naila Martínez Olmedo, M, Puy Rubio Ferraz [directors]
Corcoveanu, Andreea Georgiana


2019
Dirigida per: Martínez Olmedo, Naila; Rubio Ferraz, M. Puy. Universitat de Lleida. Facultat de Medicina, 2019
1 recurs en línia (72 p.)
Treball final Grau (Grau en Nutrició Humana i Dietètica). Bibliografia.


Matèries: Alimentació humana ; Centres d'ensenyament ; Infància ; Aliments ; Nutrició ; Medicina
Àmbit:Balaguer
Cronologia:[2019]
Autors add.:Martínez Olmedo, Naila (Dir.) ; Rubio Ferraz, M. Puy (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10459.1/67567
Localització: Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
El Motí de les dones de 1918 : la vaga de subsistències / Soledad Bengoechea Echaondo i María-Cruz Santos Santos
Bengoechea Echaondo, Soledad


En: 191770 Històries de Barcelona : especial "Catxipanda, diari no diari d'història". Sant Andreu de Palomar, Barcelona : TOT Història Associació Cultural : Llop Roig-Llibres i Cultura, 2019. p. 42-57
 (La Barcelona de les dones


Matèries: Revoltes populars ; Conflictivitat social ; Obreres ; Dona ; Condicions de vida ; Vagues ; Preus ; Aliments
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1918
Autors add.:Santos Santos, Mari Cruz
Accés: https://catxipanda.tothistoria.cat/blog/2016/10/05/el-moti-de-les-dones-de-1918-la-vaga-de-subsistencies/
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Introducció i l'expansió de la patata i el blat de moro a Catalunya / Albert Fàbrega Enfedaque
Fàbrega i Enfedaque, Albert


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 28 (2016) , p. 13-46 (Dossier. La introducció i l'expansió de nous conreus) 
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.

L'article analitza la introducció i l'expansió de la patata i el blat de moro a Catalunya al llarg dels segles XVIII i XIX. La generalització del conreu del blat de moro no va presentar obstacles importants, però la introducció de la patata va topar amb resistències de tota mena. Les plantes es coneixien des del segle XVI, portades a Europa pels descobridors espanyols, però van haver de passar gairebé dos-cents anys perquè el seu conreu s'establís a gran escala. Els esforços dels agrònoms i les fams periòdiques van vèncer finalment les reticències. En el cas de Catalunya, els conreus americans es van desenvolupar plenament al llarg de la primera meitat del segle XIX.


Matèries: Agricultura ; Conreus ; Productes agraris ; Aliments ; Patates ; Cereals
Àmbit:Amèrica ; Catalunya
Cronologia:[1701 - 1900]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/342932
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Cuina dels nous aliments americans a Catalunya / Maria dels Àngels Pérez Samper
Pérez Samper, María dels Àngels


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 28 (2016) , p. 89-111 (Dossier. La introducció i l'expansió de nous conreus) 
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia. Resums en català i anglès.

L'alimentació és una necessitat vital de tots els éssers humans, en tots els temps i en tots els llocs, transformada des del biològic en una complexa construcció cultural. El descobriment d'Amèrica en 1492 representa una de les més transcendentals ocasions de trobada entre diferents civilitzacions i diversos sistemes alimentaris. El descobriment va ser recíproc i els aliments van viatjar en ambdues direccions a través de l'Atlàntic. I no només va ser un intercanvi alimentari entre Espanya i Amèrica, sinó que va aconseguir difusió planetària, implicant tots els continents coneguts.


Matèries: Alimentació humana ; Aliments ; Costums alimentaris ; Productes agraris
Àmbit:Amèrica ; Catalunya
Cronologia:1492 - 1900
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/343018
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Cadí, la cooperativa / text: Carles Gascón Chopo
Gascón Chopo, Carles


En: Eix : cultura industrial, tècnica i científica. [Terrassa]. núm. 6 (jnovembre 2018), p. 58-61 : il. (La marca
Resums en castellà i anglès.

Un pageset rialler ha simbolitzat durant dècades un projecte econòmic profundament renovador, que ha marcat la trajectòria de centenars de famílies del Pirineu.


Matèries: Indústria lletera ; Indústria alimentària ; Aliments ; Publicitat ; Màrqueting ; Cooperatives
Matèries:Cooperativa Lletera del Cadí
Àmbit:Sei d'Urgell, la ; Catalunya
Cronologia:1915 - 2018
Accés: https://mnactec.cat/assets/uploads/publications/eix-6.pdf [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; Biblioteca Central de Terrassa; Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; B. Carles Rahola (Girona); B. Pública de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Danone, de Barcelona al món / text: Redacció ; fotos: Danone



En: Eix : cultura industrial, tècnica i científica. [Terrassa]. núm. 5 (juny 2018), p. 60-63 : il. (La Marca
Resums en castellà i anglès.

Un segle enrere, el Pirineu era un territori aïllat i empobrit. Les companyies d'explotació hidroelèctrica van obrir carreteres, van generar moviment econòmic i van revolucionar l'alta muntanya. Els museus del Pallars narren aquella transformació cabdal.


Matèries: Indústria lletera ; Indústria alimentària ; Aliments ; Comercialització ; Publicitat ; Màrqueting ; Comerciants
Matèries: Carasso, Isaac (1874-1939)
Matèries:Danone
Àmbit:Salònica - Grècia ; Barcelona ; Catalunya
Cronologia:1919 - 2018
Accés: https://mnactec.cat/assets/uploads/publications/eix-51.pdf [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; Biblioteca Central de Terrassa; Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; B. Carles Rahola (Girona); B. Pública de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Productes alimentaris singulars i de qualitat per estructurar un sector econòmic / Guillem Miralles Puig
Miralles Puig, Guillem


En: L'Erol : revista cultural del Berguedà. Berga. Any 38, núm. 140 (estiu 2019), p. 15-18 : il. (Dossier. Paisatges i patrimonis emergents) 
Bibliografia. Notes.


Matèries: Indústria alimentària ; Aliments
Àmbit:Berguedà
Cronologia:[2019]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Erol/article/view/358697
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Institut Ramon Muntaner; B. Ramon Vinyes i Cluet (Berga); B. Guillem de Berguedà (Puig-reig)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 231
select
print

Bookmark and Share
Els Aliments al Regiment de sanitat d'Arnau de Vilanova / per Antònia Carré
Carré, Antònia


En: 184432 Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics. Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019



Matèries: Metges ; Teòlegs ; Sanitat ; Edat mitjana ; Aliments ; Alimentació humana
Matèries: Vilanova, Arnau de (1240?-1311)
Àmbit:Catalunya ; Aragó, corona d'
Cronologia:[1240 - 1311]
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació de la menestralia manresana als segles XIV i XV / Adria Mas Craviotto
Mas Craviotto, Adrià


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 124 (tardor-hivern 2018), p. 14-21 : il. (Història
Notes. Inclou transcripció del document.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Menestralia ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Aliments ; Condicions de vida ; Vida quotidiana ; Fonts documentals ; Testaments
Àmbit:Manresa
Cronologia:[1301 - 1500]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/view/350628
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
El Porc i l'embotit / Jordi Nierga, coordinació ; Salvador Garcia-Arbós, Albert Reixach, Francesc Ginabreda, [et al.]



En: Garrotxes. Cassà de la Selva, núm. 22 (tardor-hivern 2018), p. 31-77 : il. (Dossier


Matèries: Bestiar porcí ; Ramaderia ; Indústria càrnica ; Escorxadors ; Aliments ; Botigues i comerços ; Carnissers ; Tradicions populars
Àmbit:Garrotxa ; Pla de l'Estany ; Ripollès
Cronologia:[1900 - 2018]
Autors add.:Nierga, Jordi (Ed.) ; García-Arbós, Salvador ; Reixach i Sala, Albert ; Ginabreda, Francesc
Accés: http://editorialgavarres.cat/index.php?option=com_redshop&view=product&pid=124&Itemid=5&lang=ca [Exemplar complet (accés restringit)]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Ramon Vidal (Besalú); B. Marià Vayreda (Olot); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Tradició dels torrons a Catalunya durant l'edat mitjana i la seva continuïtat en el torró d'Agramunt / Virgínia Costafreda Puigpinós
Costafreda i Puigpinós, Virginia


En: Urtx : revista cultural de l'Urgell. Tàrrega, núm. 24 (2010) , p. 325-348 : il. (Articles
Notes a peu de pàgina. Abstracts en castellà i anglès.


Matèries: Costums alimentaris ; Aliments ; Edat mitjana ; Receptes culinàries ; Pastissers ; Fonts documentals ; Indústria alimentària
Àmbit:Agramunt ; Catalunya
Cronologia:[1201 - 1500]; 2010
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Urtx/article/view/199699
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Arnes. Un món de mel / [ressenya de:] Neus Pallarès Casals
Pallarès Casals, Neus


En: Butlletí del Centre d'Estudis de la Terra Alta. Gandesa, núm. 49 (2009) , p. 44 (L'aparador bibliogràfic del CETA
Ressenya de:
- Solé Borrull, Àngel. Arnes un món de mel / Àngel Solé Burrull ; [fotografies:] Francesc Martínez Ibáñez. Arnes : Associacio Cultural d'Arnes las Bresca, 2009


Matèries: Ressenyes ; Apicultura ; Indústria alimentaria ; Aliments ; Receptes culinàries ; Tradicions populars
Àmbit:Arnes
Cronologia:[2009]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/ButlletiCETA/article/view/216880/295452
Localització: Institut Ramon Muntaner; Universitat Rovira i Virgili; B. Municipal (Gandesa); Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura (La Fatarella)


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 231
select
print

Bookmark and Share
La Primera exposición alimenticia de Tortosa

Exposición Agrícola Alimenticia (1a : 1928 : Tortosa )


Barcelona : [s.n.], 1928
[27] p. : il.



Matèries: Fires i exposicions ; Aliments ; Economia
Àmbit:Tortosa
Cronologia:1928
Localització: Universitat de Barcelona; Universitat Pompeu Fabra


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Farro amb brou bufat / Josep Valls, text ; Pep Sau, fotografia
Valls, Josep


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, núm. 21 (primavera-estiu 2018), p. 82-83: il. (Patrimoni. Gastronomia) 


Matèries: Aliments ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Garrotxa
Cronologia:[2018]
Autors add.:Sau, Pep (Il·l.)
Accés: https://goo.gl/8kC6mH [Exemplar complet (accés restringit)]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Ramon Vidal (Besalú); B. Marià Vayreda (Olot); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 231
select
print

Bookmark and Share
Entre fogons i baguls : menjar i vestir a la Catalunya del segle XVIII / Joan Santacana, Nayra Llonch
Santacana, Joan


Barcelona : Rafael Dalmau Editor, 2018
112 p. ; 17 cm (Episodis de la història, 363) 
ISBN 9788423208418

Al segle XVIII es van posar les bases de la societat actual. Actes tan quotidians com són fumar, menjar un gelat, prendre cafè, llegir un diari o fer una truita de patates tenen l'origen en aquest segle; és el moment en què a Catalunya arriben un nombre immens de novetats i d'enginys, des dels teixits de cotó pintat als paraigües, que potencien el seu esdevenir industrial. (Editorial).



Matèries: Edat moderna ; Alimentació humana ; Aliments ; Indumentària ; Hàbits culturals ; Productes industrials
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1700 - 1800
Autors add.:Llonch Molina, Nayra
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació a la Catalunya moderna. Productes i elaboracions [Fitxer informàtic] / Jordi Bages-Querol Blanco ; [dirigida per: María Ángeles Pérez Samper]
Bages-Querol Blanco, Jordi


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2017
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2017
1 recurs electrònic (816 p.)

El propòsit de la tesi doctoral és l'anàlisi evolutiva de la presència dels productes alimentaris i de la tipologia de plats presents en els llibres de cuina pertanyents a l'Edat Moderna de Catalunya. En el cas concret que es presenta, la recerca ha tingut en compte el conjunt de llibres de cuina i receptaris que es coneixen, a dia d'avui, de la Catalunya moderna. Són un total de set fonts diferents que s'allarguen des d'inicis del segle XVI fins primeries del XIX. La majoria d'aquests receptaris i llibres de cuina varen ser publicats durant la segona meitat del segle XX fruit d'un interès eminentment culinari. Algunes d'aquestes fonts, doncs, seran reconegudes pel lector: l'aristocràtic Libre del coch (1520), el cartoixà Llibre de cuina d'Escaladei (inicis s. XVII), el receptari de la cartoixa de Montalegre (1718-1719), el franciscà Avisos y instrucciones per lo principiant cuyner (primer terç s. XVIII), el caputxí Llibre de l'art de cuynar (1787), el carmelità Instrucció breu i útil per los cuiners principiants (darrer quart s. XVIII i principis del XIX) i el burgès Nou manual de cuinar (1825-1830). El conjunt de fonts documentals estableixen una cronologia clara i entenedora, la qual està formada per llibres manuscrits de caràcter religiós i és iniciada i finalitzada per llibres impresos i de caràcter civil. Per altra banda, aquestes fonts, el contingut de les quals respon a paràmetres culturals de l'Edat Moderna, posen de relleu un període cronològic diferent a la divisió clàssica, el qual reflecteix dinàmiques intrínseques.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Alimentació humana ; Fonts documentals ; Receptes culinàries ; Ordes religiosos ; Aliments ; Monestirs
Matèries:Cartoixans
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1500 - 1830]
Autors add.:Pérez Samper, Maria dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/462136
Localització: TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Gestió dels residus alimentaris municipals procedents de les activitats comercials del municipi de Montmeló per tal de reduir, reutilitzar i reciclar-los / Ventura de Lamo i Busquets ; director: Jordi Bartrolí Almera ; avalador: Mercè Molist Lopez
Lamo i Busquets, Ventura de


2014
Dirigida per: Bartrolí Almera, Jordi; Molist López, Mercè. Universitat de Vic. Escola Politècnica Superior. Enginyeria Tècnica Agrícola, 2014
1 recurs electrònic
Treball final de carrera. Bibliografia. Resums en català i anglès.


Matèries: Transformació de residus ; Aliments ; Residus urbans ; Aprofitament de residus
Àmbit:Montmeló
Cronologia:[2014]
Autors add.:Bartrolí Almera, Jordi (Dir.) ; Molist López, Mercè (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10854/3272
Localització: Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 231
select
print
Text complet
Bookmark and Share
A Taula amb els reis : el servei i l'abastiment d'aliments a les autoritats visitants durant la Lleida moderna / Iolanda Enjuanes, Guillem Roca
Enjuanes Alzuria, Yolanda


En: Shikar : Revista del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià. [Lleida], núm. 4 (2017) , p. 108-115 : il. (Història
Notes i bibliografia. Resums en català i anglès.

Lleida ha estat sempre una cruïlla de camins i una ciutat de pas des d'època antiga. Els camins que portaven i sortien de la ciutat foren trescats per molts, entre tots, els reis espanyols i els seus seguicis que viatjaven des de Madrid a Barcelona i feien parada a la ciutat de Lleida. Els que hi sojornaven eren allotjats a les cases més benestants. La ciutat llavors s'havia d'abastir amb tot allò necessari per acollir-los a ells i a les seves comitives; les autoritats municipals no només els oferien el menjar necessari per a la seva estada, preparat pels cuiners reials, sinó també una recepció anomenada "refresc" on s'hi servien dolços i begudes típiques de l'època.


Matèries: Visites reials ; Visites oficials ; Edat moderna ; Aliments ; Abastament d'aliments ; Fonts documentals ; Arxius històrics
Àmbit:Lleida
Cronologia:[1700 - 1833]
Autors add.:Roca, Guillem
Accés: http://raco.cat/index.php/Shikar/article/view/332630/423410
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Lleida; Institut Ramon Muntaner; Biblioteca Ramon Berenguer IV (Almenar); Biblioteca Sant Bartomeu (Alpicat); B. Pública de Lleida; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 12
go to page                         

Database  fons : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3