português | español | français | català

logo

Database search

Database:
fons
Search:
ALIMENTS []
References found:
261   [Refine the search]
Showing:
1 .. 20   in format [Default]
page 1 of 14
go to page                         


1 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Formatges catalans i formatges gironins / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


En: Revista de Girona. Girona. Any 44, núm. 191 (1998) , p. 50-55 : il. (Tradicions
Bibliografia. Notes.


Matèries: Aliments ; Costums alimentaris ; Indústria lletera ; Indústria alimentària ; Artesania
Àmbit:Girona, província ; Catalunya
Cronologia:1998
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/102637
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Productes marins rars de la Costa Brava / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


En: Revista de Girona. Girona. Any 43, núm. 183 (1997) , p. 24-31 : il. (Tema de redacció


Matèries: Aliments ; Pesca ; Costums alimentaris ; Fauna ; Flora ; Mar
Àmbit:Costa Brava
Cronologia:1997
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/97451
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Competencia, mercado e intervencionismo en el comercio de carne en la Europa bajo-medieval. Los ejemplos de Barcelona y Ruán / Ramon Agustí Banegas López
Banegas López, Ramón Agustín


En: Anuario de Estudios Medievales. Barcelona. Vol. 42, núm. 2 (2012) , p. 479-499 : il.
Notes a peu de pàgina. Resums en castellà i anglès.

La carn és un producte essencial en l'alimentació medieval i la seva escassetat generarà problemes socials, especialment en el món urbà; per tant, un element fonamental de la política municipal serà vigilar el correcte proveïment d'aquest producte. En aquest article s'analitzarà l'estructuració del mercat de la carn en dues ciutats europees que comparteixen dimensions demogràfiques i estructures econòmiques, però que estan molt allunyades des del punt de vista geogràfic i institucional. A través de l'anàlisi del mercat de la carn a Barcelona i a Rouen s'intentarà veure com afronten el problema del proveïment dues ciutats amb marcs institucionals i estratègies polítiques molt diferents.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Abastament ; Aliments ; Indústria càrnica ; Comerç ; Monopolis
Àmbit:Barcelona ; Ruan - França
Cronologia:[1300 - 1500]
Accés: https://dialnet.unirioja.es/servlet/extart?codigo=4088020
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Sobre patates i trumfes : algunes pistes a partir del vocabulari / Rosa Congost
Congost i Colomer, Rosa


En: Mestall : butlletí de l'Associació d'Història Rural de les Comarques Gironines. Girona. Any XX, núm. 43 (juny 2018), p. 4 -7: il. (Notes en guaret
Bibliografia.


Matèries: Conreus ; Patates ; Vocabularis ; Llengua catalana ; Aliments ; Productes agraris
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2018]
Accés: http://www.ddgi.cat/historiarural/mestall/mestall43.pdf [exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; B. Carles Rahola (Girona); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Introducció dels llobins a Girona / Lluís Batlle i Prats
Batlle i Prats, Lluís


En: Butlletí de l'Associació Arqueològica de Girona. Girona, núm. 4 (1981) , p. 37 (Notes científiques i culturals


Matèries: Aliments
Àmbit:Girona
Cronologia:[1328 - 1980]
Accés: https://raco.cat/index.php/ButlletiAAG/article/view/141216
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Museu d'Arqueologia de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Agroecologia per alimentar un futur sostenible / Aquí hi ha bròquil, Keras Buti



En: Quaderns d'estudi : Centre d'Estudis de l'Hospitalet. L'Hospitalet de Llobregat, núm. 35 (desembre 2021), p. 179-191 : il. (Cap on ens imagimen que va el cooperativisme a l'Hospitalet?. Projectes) 
Notes. Resums en castellà, català i anglès.

L'Agroecologia és el sistema que posa al centre les cures de l'alimentació, entesa com una cadena d'interdependència entre la cuina i el camp. És a dir, Aquí hi ha bròquil i Keras Buti són grups de veïnes que s'organitzen per a assegurar-se que el menjar que adquireixen en col·lectiu es gestiona directament amb el pagès o pagesa (assegurant que les condicions laborals són dignes), que és ecològica (sense pesticides sobre el camp ni el producte), i que l'impacte ambiental és mínim. L'objectiu d'aquest article és compartir les maneres de fer d'aquest grup de consum i cooperativa, per a posar-les a la disposició d'altres veïnes, centres educatius, equipaments cívics, associacions, etc. D'aquesta manera, poder sostenir, des de l'economia social i solidària, les xarxes comunitàries dels territoris i els valors de justícia social i sostenibilitat del medi.


Matèries: Cooperativisme ; Associacions ; Agricultura biològica ; Ecologia ; Consum ; Aliments
Matèries:Aquí hi ha bròquil ; Keras Buti
Àmbit:Hospitalet de Llobregat, l'
Cronologia:2004 - 2021
Accés: https://raco.cat/index.php/QuadernsCELH/article/view/398891
Localització: B. Centre de Lectura de Reus; Universitat de Barcelona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Autònoma de Barcelona; Centre d'Estudis de l'Hospitalet de Llobregat; Biblioteca Central Tecla Sala (l'Hospitalet de Llobregat); B. Josep Janés (l'Hospitalet de Llobregat); UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 261
select
print

Bookmark and Share
Flequers i pastissers / David Pujol i Roser Bech, coordinació



En: Alberes. Cassà de la Selva, núm. 12 (tardor-hivern 2014), p. 33-83 : il. (Dossier

Conté: El nostre pa de cada dia / David Pujol ; El Segar i el batre / David Pujol ; Un temple dedicat al blat / Josep Pérez ; El Servicio Nacional del Trigo / Erika Serna ; Can Berta, de Palau-saverdera / José Luis Bartolomé ; Cal Fideuer de l'Escala / Lurdes Boix ; La dolça Figueres / Santi Puig ; Rosquilles i coques de greixots / Montserrat Cailà ; Cinc generacions fent galetes / Fernando Aísa ; Jornades com un dia sense pa / Roser Bech ; Els taps de Cadaqués / Jaume Canyet ; El flequer de Garriguella / Josep Playà Maset ; Els pans beneïts de Peralada / Roser Bech ; Fleques i pastisseries de Castelló / Jordi Canet ; En Pere Botella de Sant Pere / Marisa Roig ; Can Lionso de Sant Climent / Rosa M. Moret ; Can Triola de Vilabertran / Francesc Montero ; Pa d'Avinyonet i de Cabanelles / Cristina Vilà ; La fleca Cortada d'Agullana / Enric Tubert ; El pa de Tramuntana / David Pujol ; Quan la fleca és a casa / David Pujol.



Matèries: Botigues i comerços ; Oficis ; Forners ; Pastissers ; Aliments ; Cereals ; Blat
Àmbit:Alt Empordà ; Vallespir ; Rosselló
Cronologia:[2014]
Autors add.:Pujol i Fabrelles, David (Dir.) ; Bech Padrosa, Roser (Dir..)
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Fages de Climent (Figueres); B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries)


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share Text complet
Bookmark and Share
Fiscalitat municipal sobre productes alimentaris a Castelló d'Empúries (1350-1375) / Albert Martí Arau
Martí Arau, Albert


En: Mot so razo. Castelló d'Empúries, núm. 19 (2020) , p. 51-64 : il. (Dossier temàtic. Castelló d'Empúries, paisatge i mercat al final de l'edat mitjana) 
Bibliografia. Abstract en anglès.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Finances municipals ; Impostos-exaccions ; Impostos municipals ; Aliments
Àmbit:Castelló d'Empúries
Cronologia:1350 - 1375
Accés: https://raco.cat/index.php/Msr/article/view/392010
https://revistes.udg.edu/mot-so-razo/article/view/22665
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries); B. Carles Rahola (Girona); B. Fages de Climent (Figueres)


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 261
select
print

Bookmark and Share
Fleques i pastissers / Jordi Nierga, coordinació



En: Garrotxes. Cassà de la Selva, núm. 28 (tardor-hivern 2021), p. 29-85 : il. (Dossier

Conté: Aquí s'hi xuca pa / Jordi Nierga ; El nostre pa de cada dia / Francesc Ginabreda ; Can Dorca: una essència en creixement / Jordi Altesa ; Nissagues que endolceixen Olot / Jordi Altesa ; Els forns de la Canya / Paula Núñez Gubert ; Primeres fleques de Sant Joan / Xavier Valeri ; Can Bataller / Ramon Estéban Bochaca ; La Pastisseria Sant Jaume, de Ribes / Mònica Pagès ; Josep Arnau / Marta Carbonés ; Dels pans als xuixos / Pere Cerro ; Can Enric / Paula Núñez Gubert ; La Fleca de Mieres / Eva Güibas Guilana ; Els forns de l'Alta Garrotxa / Josep Vilar ; Un territori de molins / Joan Carreres ; Víctor García / Roger Santaló ; Pa de sègol i pa de blat / Miquel Perals ; Cal Flequer, de Cornudella del Terri / Sònia Tubert ; Molins, pa i tortells / Joan Garcia ; Cal Nasiet de Campdevànol, visió perifèrica / Jordi Nierga ; Esteve Bosch / Berta Artigas Fontàs ; Les carícies ripolleses / Jordi Remolins ; Records de Cal Arimany / Jordi Remolins ; Flequeres i confiters del Ripollès / Josep Clara ; El pa artesà de Matamala / M. Carme Freixa ; El forn Robiró / Mònica pagès ; Fleques banyolines amb història / Miquel Rustullet ; Tortades, cansalades, gargols... / Berta Artigas Fontàs ; La Farinera Coromina / Sònia Tubert ; Pa de pagès, fet a pagès / Laia Juez ; Les noves fornades / Jordi Nierga.



Matèries: Botigues i comerços ; Forners ; Pastissers ; Aliments ; Indústria farinera ; Costums alimentaris
Àmbit:Garrotxa ; Pla de l'Estany ; Ripollès
Cronologia:[1900 - 2021]
Autors add.:Nierga, Jordi (Dir.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Ramon Vidal (Besalú); B. Marià Vayreda (Olot); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Les Escumes de Sitges / Jordi Surià
Surià Guillaumes, Jordi


En: Xermada. Sitges, núm. 30 (desembre 2002), p. 5-68 : il.


Matèries: Aliments ; Costums alimentaris ; Pastissers
Àmbit:Sitges
Cronologia:[2002]
Accés: https://issuu.com/laxermada/docs/xermada_30 [exemplar complet]
Localització: B. Santiago Rusiñol (Sitges); B. Josep Roig i Raventós (Sitges)


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Les Escumes en l'actualitat / Jordi Castañeda
Ruiz de Castañeda i Campamà, Jordi


En: Xermada. Sitges, núm. 30 (desembre 2002), p. 7-8 : il.


Matèries: Aliments ; Costums alimentaris ; Pastissers
Àmbit:Sitges
Cronologia:[2002]
Accés: https://issuu.com/laxermada/docs/xermada_30 [exemplar complet]
Localització: B. Santiago Rusiñol (Sitges); B. Josep Roig i Raventós (Sitges)


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 261
select
print

Bookmark and Share
"Senyors i senyores" hi ha "currutacos"
Sol i Bros, Sergi


En: Xermada. Sitges, núm. 20 (primavera 2001), p. 15-17 : il.



Matèries: Costums alimentaris ; Aliments ; Setmana Santa
Àmbit:Sitges
Cronologia:[2001]
Localització: B. Santiago Rusiñol (Sitges); B. Josep Roig i Raventós (Sitges); B. Joan Oliva (Vilanova i la Geltrú); B. Manuel de Pedrolo (Sant Pere de Ribes)


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Els Currutacos o la pastisseria ritual / Xavier Orriols i Sendra
Orriols i Sendra, Xavier


En: 08800 la revista de VNG. Vilanova i la Geltrú, núm. 5 (març 1998), p. 18


Matèries: Aliments ; Pastissers
Àmbit:Vilanova i la Geltrú
Cronologia:[1998]
Accés: http://trencadis.diba.cat/single_search/viewer?type=Fragment&eid=b1814827x
Localització: B. Joan Oliva (Vilanova i la Geltrú); B. Armand Cardona Torrandell (Vilanova i la Geltrú)


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 261
select
print

Bookmark and Share
Els Currutacos / Biblioteca-Museu Balaguer, Secció d'Etnologia



En: Butlletí de la Biblioteca-Museu Balaguer. Vilanova i la Geltrú. Sisena época (1981) , p. 205-211



Matèries: Aliments ; Setmana Santa ; Pastissers ; Tradicions populars
Àmbit:Vilanova i la Geltrú
Cronologia:[1981]
Localització: Biblioteca-Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú); B. Joan Oliva (Vilanova i la Geltrú); B. Armand Cardona Torrandell (Vilanova i la Geltrú)


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Les Memòries d'un establiment de queviures explicades per l'Anna Maria de Ca l'Anna / Patrícia Casas Agustench
Casas Agustench, Patrícia


En: Butlletí : Centre d'Estudis Alcoverencs. Alcover, núm. 125 (2018) , p. 150-172 : il. (Premi
XVII Premi de Memòria Alcoverenca. Segon premi. Bibliografia.


Matèries: Memòries ; Història oral ; Botigues i comerços ; Aliments ; Dona ; Guerra civil espanyola ; Postguerra ; Raccionament ; Condicions de vida ; Vida quotidiana
Matèries: Girona Cardó, Anna Maria (1924-....)
Matèries:Ca l'Anna d'Alcover
Àmbit:Alcover
Cronologia:[1886 - 1990]
Accés: https://raco.cat/index.php/ButlletiCEA/article/view/375621
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Institut Ramon Muntaner; Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Carta del sistema alimentari metropolità / Oriol Estela
Estela Barnet, Oriol


En: Materials del Baix Llobregat. Sant Feliu de Llobregat, núm. 21 (2015) , p. 35-38 (Dossier, Les Agricultures del Baix Llobregat) 

La contribució esquematitza els continguts de la Carta del Sistema Alimentari Metropolità promoguda pel Pla Estratègic de la Regió Metropolitana.


Matèries: Agricultura periurbana ; Aliments ; Abastament d'aliments ; Desenvolupament sostenible
Àmbit:Barcelona, àrea metropolitana
Cronologia:[2015]
Accés: https://raco.cat/index.php/Materials/article/view/350643
Localització: Universitat de Barcelona; B. Centre de Lectura de Reus; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat de Girona; Arxiu Comarcal del Baix Llobregat; Universitat de Lleida; B. Montserrat Roig (Sant Feliu de Llobregat); Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; B. Marta Mata (Cornellà de Llobregat); B. Municipal l'Ateneu (Esparreguera); B. Municipal (Collbató); Institut Ramon Muntaner; Arxiu Municipal de Molins de Rei; B. Josep Roca i Bros (Abrera); B. Jordi Rubió i Balaguer (Sant Boi de Llobregat); B. Montserrat Roig (Sant Feliu de Llobregat); Centre d'Estudis de l'Hospitalet de Llobregat; B. del Centre d'Estudis del Baix Llobregat; Biblioteca Central Tecla Sala (l'Hospitalet de Llobregat)


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Recursos alimentaris en el monestir d'època visigoda de Santa Cecília dels Altimiris (Sant Esteve de la Sarga - Pallars Jussà) Primeres aportacions / Marta Sancho i Planas
Sancho i Planas, Marta


En: Revista d'Arqueologia de Ponent. Lleida, núm. 28 (2018) , p. 63-80 : il. (Documents
Bibliografia. Resums en català i anglès.

L'excavació del monestir d'època visigoda de Santa Cecília dels Altimiris, ens ha permès recuperar un seguit de restes d'origen vegetal i animal i uns materials que ens apropen al consum de determinats aliments, tant de l'entorn del lloc com més llunyans. En aquest article definim les característiques mediambientals de la serra del Montsec, lloc on es troba ubicat el jaciment, fem una anàlisi de l'Àrea de Captació de Recursos (ACR) que es defineix al seu entorn i presentem les restes vegetals, animals i materials recuperades en la intervenció arqueològica, en definim la procedència i en valorem el pes dins la dieta. Així mateix posem en relació aquestes troballes amb els costums alimentaris descrits en textos antics i finalment fem una proposta del patró alimentari dels habitants del lloc.


Matèries: Alta edat mitjana ; Epoca visigòtica ; Monestirs ; Excavacions arqueològiques ; Objectes arqueològics ; Aliments ; Costums alimentaris ; Recursos naturals ; Medi ambient ; Arqueologia
Matèries:Jaciment dels Altimiris de Sant Esteve de la Sarga
Àmbit:Sant Esteve de la Sarga
Cronologia:[2018]
Accés: https://raco.cat/index.php/RAP/article/view/353374
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació i cultura durant la Baixa Edat Mitjana a la Corona d'Aragó / Jaume Mira Ruiz
Mira Ruiz, Jaume


En: Paratge : quaderns d'estudis de genealogia, heràldica, sigil·logràfica i nobiliària. Barcelona, núm. 32 (2019) , p. 103-118 : il. (Estudis
Fonts i bibliografia.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Costums alimentaris ; Aliments ; Hàbits culturals ; Moralitat
Àmbit:Aragó, corona d'
Cronologia:[1200 - 1500]
Accés: https://raco.cat/index.php/Paratge/article/view/366694
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Cultivar bajo las bombas : la agricultura urbana y periurbana en Barcelona durante la Guerra Civil, 1936-1939 / Marta Camps Calvet, Santiago Gorostiza, David Saurí
Camps Calvet, Marta


En: Historia agraria. Murcia, 84 (Agosto 2021), p. 141-171
Notes a peu de pàgina. Referències bibliogràfiques. Resums en castellà i anglès.


Matèries: Guerra civil espanyola ; Rereguarda ; Agricultura periurbana ; Aliments
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1936 - 1939
Autors add.:Gorostiza Langa, Santiago ; Saurí i Pujol, David
Accés: https://seha.us8.list-manage.com/track/click?u=b4275bf8afe9aa3ff615c90a7&id=efe027fb23&e=a362138d2c
Localització: UAB: Humanitats; Universitat de Barcelona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 261
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Abecedari del calçot / Josep M. Giné Rosselló
Giné i Rosselló, Josep Maria


En: El Foradot. Montblanc, núm. 10 (febrer 2002), p. 16-19 : il.


Matèries: Productes agraris ; Horta ; Aliments ; Costums alimentaris ; Tradicions populars
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2002]
Accés: https://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/viewer.vm?id=493597 [Exemplar complet]
Localització: UAB: Sibhil·la; B. Pública de Tarragona; Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 14
go to page                         

Database  fons : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3