Sangre, dinero y poder : el negocio de la carne en la Barcelona bajomedieval / Ramón Agustín Banegas López
Banegas López, Ramon AgustíBarcelona : Milenio, 2017
278 p. ; 24 cm (
Crisis en la Edad Media, 3)
ISBN 9788497437066
Durant la Baixa Edat Mitjana les ciutats d'Occident es van convertir en grans centres consumidors de carn. Consumir carn de bou o de cap de bestiar va deixar de ser un privilegi dels membres de la casa real, de l'aristocràcia i del clergat per erigir-se en un tret distintiu de l'alimentació dels habitants de la ciutat per oposició a la dieta dels camperols. Barcelona no va ser una excepció. La capital catalana disposava de canals de distribució que la proveïen regularment de bestiar. Els carnissers eren una peça clau. Com a homes de negocis, eren considerats popularment com el paradigma del estafador que s'aprofita de la necessitat de la gent. A Barcelona el menyspreu dels professionals de la carn es manifestava en l'actitud del govern municipal a l'hora de controlar un negoci brut, contaminant i violent, alhora que imprescindible per a la ciutat. (Editorial).