português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
FONS
Cercar:
PREMIS DE RECERCA DE BATXILLERAT []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 7   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 7
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Maçoneria a l'Alt Empordà : anàlisi històrica de la influència maçònica a la capital comarcal / Jorge Jesús Cetean Onetiu
Cetean Onetiu, Jorge Jesús


En: Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Figueres. Vol. 50 (2019) , p. 207-226 : il. (Premis de recerca de batxillerat
Premi Treball de Recerca de Batxillerat, Albert Compte, 2018. Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia. Resums en català i anglès.

La investigació ens permet donar a conèixer i esclarir els fets que s'hagueren comès històricament. Ens dona claus a l'hora d'emetre judicis. Mitjançant l'anàlisi de tres períodes històrics (Guerra del Francès, Restauració Borbònica i Franquisme), l'autor mostrarà respectivament al lector: l'inici, l'assentament i la persecució de la francmaçoneria a l'Alt Empordà. També es podrà observar estadístiques en relació amb l'ofici, l'edat i el nombre de maçons a la localitat. Exposant així les evidències empíriques pel que fa a la institució; permetent que el lector es formi la seva opinió envers els francmaçons.


Matèries: Treballs escolars ; Maçoneria ; Guerra del Francès ; Restauració ; Franquisme ; Dades estadístiques ; Oficis
Àmbit:Figueres ; Alt Empordà
Cronologia:[1808 - 1975]
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/363149
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 7
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Vida entre ciment. Els ocells en un hàbitat urbà / Guillem Saguer Parés
Saguer Parés, Guillem


En: Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Figueres. Vol. 50 (2019) , p. 227-241 : il. (Premis de recerca de batxillerat
Premi Treball de Recerca de Batxillerat, Josep M. Álvarez, 2018. Bibliografia i webgrafia. Resums en català i anglès.

La presència d'ocells en una ciutat comporta una sèrie d'adaptacions per part d'aquests i acaba suposant l'establiment de poblacions amb trets diferencials. Mitjançant un seguiment en època de reproducció a la ciutat de Girona s'ha observat que aquestes comunitats estan formades per molts més individus que les de zones no urbanes properes, però presenten menor diversitat d'espècies, ja que menys de la meitat semblen capaces d'efectuar les adaptacions necessàries per habitar en un entorn urbà. Pel que fa a aquestes adaptacions, prenent com a cas concret el verdum (Chloris chloris), s'ha observat que és capaç de canviar les seves hores de més activitat segons el soroll ambiental, per tal de poder mantenir la comunicació intraespecífica.


Matèries: Treballs escolars ; Ocells ; Ornitologia ; Ciutats
Àmbit:Girona
Cronologia:[2018]
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/363151
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 7
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Una Copeta del meu vi artesanal? / Maria Llanas Fontdecaba
Llanas Fontdecaba, Maria


En: Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Figueres. Vol. 50 (2019) , p. 243-260 : il. (Premis de recerca de batxillerat
Premi Treball de Recerca de Batxillerat, Narcís Fages de Romà, 2018. Bibliografia i webgrafia. Resums en català i anglès.

L'objectiu principal d'aquest treball és determinar, gràcies a l'experiència personal, si el preu dels vins artesanals és raonable, i un cop obtingut el vi, fer pràctiques com la cromatografia amb el producte obtingut. Un altre objectiu és estudiar les reaccions químiques que es duen a terme i la composició química del vi, per tal d'entendre millor tota la part pràctica sobre la realització del meu vi. A més, en el treball, hi ha diversos apartats que fan referència a fets històrics i artístics, amb l'objectiu d'assolir coneixements culturals sobre el món del vi. I, per últim, però no menys important, el darrer objectiu és intentar esbrinar si el canvi climàtic està afectant la vinya.


Matèries: Treballs escolars ; Indústria vinícola ; Vi ; Preus ; Vinya ; Producció agrícola ; Canvi climàtic
Àmbit:Alt Empordà
Cronologia:[2007 - 2017]
Accés: https://raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/363152
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 7
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Transhumància de l'Alt Empordà al Ripollès per les carrerades mil·lenàries / Eva Arnall Moret
Arnall Moret, Eva


En: Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Figueres. Vol. 49 (2018) , p. 227-238 : il. (Premis de recerca de batxillerat
Premi Treball de Recerca de Batxillerat Albert Compte 2017. Bibliografia. Resums en català i anglès.

La paraula transhumància prové del mot llatí format per trans, que significa de l'altra part i humu, que significa terra. Durant centúries, la comarca de l'Alt Empordà ha estat una de les zones receptores més importants de bestiar provinent del Ripollès, per fugir dels crus hiverns muntanyencs. La recerca constant de pastures, tant per part de les ovelles com de les vaques, ha modulat un paisatge drenat per carrerades, pletes, corrals i viaranys, la majoria dels quals actualment gairebé han desaparegut. Un patrimoni que caldria conservar abans no s'esborri per sempre de la memòria dels últims pastors transhumant.


Matèries: Treballs escolars ; Transhumància ; Vies pecuàries ; Patrimoni cultural
Àmbit:Alt Empordà ; Ripollès
Cronologia:[1000 - 2017]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/10.2436-20.8010.01.247
Localització: UAB: Sibhil·la; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 7
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Anàlisi i comparació química i sensorial del vi / Roser Cantenys Sabà
Cantenys Sabà, Roser


En: Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Figueres. Vol. 49 (2018) , p. 239-248 : il. (Premis de recerca de batxillerat
Premi Treball de Recerca de Batxillerat Narcís Fages de Romà 2017. Bibliografia. Resums en català i anglès.

La nostra comarca és una terra on el món de la vinya i el vi té una gran importància cultural i econòmica. Ara bé, no tots els vins són iguals, hi ha diferents varietats de raïms i diverses maneres d'elaborar el vi. Aquests fets impliquen que les begudes resultants tinguin unes característiques úniques tant químicament com sensorialment. En aquest treball es comparen dos vins blancs i un de negre. Això permet, primerament, tractar les varietats de chardonnay, garnatxa blanca, merlot i cabernet; en segon lloc, estudiar diverses maneres d'elaboració; en tercer lloc, analitzar i comparar l'acidesa, l'alcohol, les característiques cromàtiques, la conductivitat, el coure i el ferro, el pH, el diòxid de sofre i la matèria reductora; i finalment analitzar sensorialment el color, l'aroma, i el tast en boca.


Matèries: Treballs escolars ; Indústria vinícola ; Vi ; Vinya ; Enologia
Àmbit:Alt Empordà ; Baix Empordà
Cronologia:[2017]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/10.2436-20.8010.01.248
Localització: UAB: Sibhil·la; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 7
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Cabra salvatge al Montgrí. Seguiment de la població de Capra pyrenaica del Montgrí (2013-2016) / Genís Puig Surroca
Puig Surroca, Genís


En: Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Figueres. Vol. 49 (2018) , p. 249-264 : il. (Premis de recerca de batxillerat
Premi Treball de Recerca de Batxillerat Josep M. Álvarez 2017. Bibliografia. Resums en català i anglès.

Aquest estudi, basat en un treball de camp realitzat entre els anys 2013 i 2016 que consta de 119 albiraments, té l'objectiu de conèixer el cens, l'àrea de distribució, l'origen, l'alimentació, l'etologia i la mida òptima de la població de Capra pyrenaica del Montgrí. S'ha arribat a la conclusió que el cens actual és d'uns 70 exemplars, l'àrea de distribució comprèn les muntanyes que envolten la vall de Santa Caterina, la reintroducció (accidental) va tenir lloc del 2000 al 2007, la garriga i l'estrat herbaci representen la part més important de l'alimentació (el 27,27 [per cent] i el 52,14 [per cent] respectivament), l'etologia és la pròpia de l'espècie i la mida poblacional òptima és d'uns 111-139 exemplars. Posteriorment a la resolució d'aquests aspectes, s'ha pogut valorar la viabilitat d'aquesta població i plantejar propostes útils per a la seva futura gestió.


Matèries: Treballs escolars ; Fauna ; Animals salvatges
Àmbit:Montgrí, massís del
Cronologia:2013 - 2016
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/10.2436-20.8010.01.249
Localització: UAB: Sibhil·la; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 7
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Motel i el primer turisme a Figueres / Guillem Pellejero Pairó
Pellejero Pairó, Guillem


En: Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Figueres. Vol. 48 (2017) , p. 297-304 (Premis de recerca de batxillerat
Premi Treball de Recerca de Batxillerat Albert Compte 2016. Resums en català i anglès.

En els anys seixanta, un hotel situat al nord de Figueres, vora la carretera Nacional II, aprofita el primer turisme fins a assolir, el 1974, la primera estrella Michelin. La figura de Josep Mercader i Jaume Subirós, després, marquen l'excel·lència d'un restaurant que ha esdevingut punt de referència de la nova cuina catalana.


Matèries: Treballs escolars ; Turisme ; Allotjaments turístics ; Restaurants ; Empresaris
Matèries: Mercader, Josep ; Subirós, Jaume
Matèries:Motel Empordà de Figueres
Àmbit:Figueres
Cronologia:[1961 - 1975]
Accés: http://raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/335792
Localització: UAB: Sibhil·la; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  FONS : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3