Terrissa negra i canvi social : pervivències i transformacions en l'ús de ceràmica de cocció reductora a Osona i les comarques gironines a partir de la recerca arqueològica i documental / Esther Travé Allepuz, Joan Vicens Tarré
Travé Allepuz, EstherEn:
Ausa. Vic. vol. XXVIII, núm. 181-182 (2018) , p. 829-850 : il. (
Miscel·lània)
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.
Coneguda des de temps prehistòrics, la ceràmica de cocció reductora esdevé l'atuell de cuina bàsic i pràcticament exclusiu en època medieval. A partir del segle xiv, la terrissa negra experimentarà una profunda crisi que forçarà la seva transformació per tal de garantir-ne la continuïtat fins a dia d'avui. Al llarg d'aquest treball explorem algunes d'aquestes transformacions en l'espai articulat a l'entorn del riu Ter, des d'una òptica diacrònica, tot remarcant les similituds i diferències del territori osonenc i gironí amb altres àrees de la geografia catalana.