Viure com a bons veïns : identitats i solidaritats als Pirineus (segles XVI-XIX) / Patrici Pojada ; traducció: María Dasca Batalla
Pojada, PatriciCatarroja ; Figueres ; Perpinyà : Editorial Afers, 2017
293 p. ; 22 cm (
Mirmanda, 6)
Bibliografia. Índexs. Traducció del text ampliat i actualitzat del llibre Identité et solidarités dans les Pyrénées : essai sur les relations humaines (XVIe-XIXe siècle).
ISBN 9788416260362
Foren els Pirineus una barrera entre realitats diferents o un lloc de contactes, trobades i intercanvis entre poblacions que compartien moltes similituds? Aquest assaig reflexiona sobre les noðcions d'identitat i solidaritat als Pirineus en una època en què els lligams entre les poblacions frontereres eren forts. El punt de partida n'és la llengua, tot posant èmfasi en les relacions occitaðnocatalanes. Certament, ser fronterer significava exposar-se als perills de la guerra. Les poblacions, però, cercaven la convivència. La pau era la condició necessària per a viure i practicar les activitats econòmiques pirinenques, com ara la ramaderia o el comerç. Així s'han d'entendre els tractats de lligues i patzeries que unien valls de sobirans diferents i que en feien terres gairebé neutrals. Així doncs, a més de la conflictivitat local, de les violències entre valls i d'una forta identitat "interna", existia una vertadera solidaritat entre fronterers. Tanmateix, entre poblacions culturalment i lingüísticament molt properes, fenòmens exteriors van fer néixer identitats diferents en benefici dels dos grans Estats en construcció que les inclogué. Com a conseqüència, la frontera esdevingué cada vegada més present no sols com a realitat física sinó també mental i simbòlica. (Editorial).