português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
fons
Buscar:
FABREGA I COLOM, JAUME []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 20   en el formato [Estandar]
página 1 de 2
ir a la página        


1 / 31
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Plats preferits de Salvador Dalí / text: Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


En: Revista de Girona. Girona, núm. 328 (setembre-octubre 2021), p. 44-45 : il. (Les coses delitables


Matèries: Artistes ; Pintors ; Receptes culinàries ; Costums alimentaris ; Cuineres
Matèries: Dalí i Domènech, Salvador (1904-1982)
Àmbit:Figueres ; Portlligat - Cadaqués
Cronologia:1904 -1982
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/392498
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 31
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Domènec Moli, la veu gastronòmica de la Garrotxa / text: Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


En: Revista de Girona. Girona, núm. 327 (juliol-agost 2021), p. 54-55 : il. (Les coses delitables


Matèries: Periodistes ; Escriptors ; Impressors ; Editors ; Costums alimentaris
Matèries: Molí i Serra, Domènec (1933-....)
Àmbit:Figueres ; Olot ; Garrotxa
Cronologia:1933 - 2021
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/389793
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Institut Ramon Muntaner; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Biblioteca Borja (URL); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Rafel Sureda Ballester "Tòful" : 1875-1955 : [catàleg de l'exposició] / textos: Josep M. Guinart i Solà, Jaume Fàbrega, F. Xavier Vilà i Mitjà
Sureda Ballester, Rafel


Escala : Ajuntament de l'Escala, [2006]
36 p. : il. col. ; 22 cm (Pintors de l'Escala, 6) 

En aquesta exposició es va presentar un artista local que potser no ha estat molt conegut en els circuits habituals de l'art, sobretot pel fet que la seva creativitat girava entorns d'un estil, que si bé darrerament ha estat més reconegut, no ho va ser en absolut en el seu moment. Es tracta de Rafel Sureda i Ballester, conegut per tots, com "Tòful". Es tracta del denominat "art naïf". Tòful expressava la seva creativitat artística a través de les formes simples, dels dibuixos amb una certa tendència infantil, simplificant absolutament la realitat. (Museu de l'Escala).



Matèries: Exposicions artístiques ; Catàlegs ; Pintors
Matèries: Sureda Ballester, Rafel (1875-1955) ; Tòful
Àmbit:Escala, l'
Cronologia:[1875 - 1955]
Autors add.:Guinart i Solà, Josep M. ; Fàbrega i Colom, Jaume ; Vila i Mitjà, Francesc Xavier
Autors add.:Ajuntament de l'Escala
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Carles Rahola (Girona); B. Fages de Climent (Figueres); B. Víctor Català (L'Escala)


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Receptari de la cuina del peix salat / Jaume Fàbrega i Colom
Fàbrega i Colom, Jaume


En: 226022 La Salaó de peix a Empúries i a l'Escala : [catàleg d'exposició : Museu de l'Anxova i de la Sal : juliol - desembre 2014] : del garum a l'anxova. L'Escala : Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries : Ajuntament de L'Escala : Museu de l'Anxova i de la Sal, 2014. p. 87-94



Matèries: Peixos ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Escala, l'
Cronologia:1989
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Museu d'Història de Barcelona; B. Carles Rahola (Girona); B. Fages de Climent (Figueres); B. Víctor Català (L'Escala)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Usos alimentaris del peix salat, de l' antiguitat fins avui / Jaume Fàbrega i Colom
Fàbrega i Colom, Jaume


En: 226022 La Salaó de peix a Empúries i a l'Escala : [catàleg d'exposició : Museu de l'Anxova i de la Sal : juliol - desembre 2014] : del garum a l'anxova. L'Escala : Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries : Ajuntament de L'Escala : Museu de l'Anxova i de la Sal, 2014. p. 82-86



Matèries: Pesca ; Peixos ; Constums alimentaris
Àmbit:Escala, l'
Cronologia:[0000 - 2014]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Museu d'Història de Barcelona; B. Carles Rahola (Girona); B. Fages de Climent (Figueres); B. Víctor Català (L'Escala)


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Un tractat cadaquesenc de pastisseria i confiteria de final del S. XIX / presentació de Pere Vehí Contos ; pròlegs de Jaume Fàbrega i Salvador Garcia-Arbós ; introducció, transcripció i notes a cura d'Enric Prat, Èrika Serna i Pep Vila



Cadaqués : Bar Boia, [2017]
93 p. : il. col. ; 16 cm

Amb una presentació del propietari Pere Vehí Contos, la introducció, la transcripció i notes a cura dels filòlegs Enric Prat i Pep Vila, i la historiadora Erika Serna, ha estat editat pel Bar Boia de Cadaqués, un receptari de pastisseria i confiteria. L'original va ser fet per un pastisser de Cadaqués, que el propietari atribueix amb cautela a Melitó Escofet, i és fruit de l'aprenentatge de l'ofici fet a dos obradors diferents -can Gassiot, 1887-88, i can Burch de Girona, 1888-89-. En conjunt, conté un inventari ben extens de tot allò que algú que aprenia l'ofici en aquell moment en una confiteria de les nostres comarques podia saber fer: confitures, codonyat, cabell d'àngel, gelatines, productes amb rovell d'ou, amb merenga i amb crema, menjar blanc, mató de monja, flaones, pastes (ensaïmades, bollos, rosquilles, coques, secalls ...), pans de pessic i bescuïts, pasta de full, coques, tortades, bunyos (anomenats brunyols i crespells), neules i neules de canó, carquiyolis, borregos, melindros, sucre cremat, ametlles garrapinyades, confits, torrons, panellets, mantecados, crocants, sorbets, esponjats .. En el camp de les begudes, hi apareixen: orxates, rosolis, essències de poncem i xarops. El seu tret lingüístic més peculiar és que sovint barreja català i castellà, no pas bilingüisme, sense solució de continuïtat en una mateixa recepta i, fins i tot, dins una mateixa frase. Tanquen l'edició l'índex de receptes i una relació dels ingredients apareguts i dels estris de cuina emprats, així com una bibliografia mínima sobre el tema. Els experts en gastronomia catalana, prof. Jaume Fàbrega i el periodista Salvador Garcia-Arbós, aporten dos pròlegs que emmarquen el manuscrit cadaquesenc dins d'un context, més general i l'altre més local. Sorprenen aquest tipus de receptaris per les moltes hores de dediðcació que cal esmerçar en l'elaboració de la majoðria de les receptes. Les preparacions, les mesures dels ingredients i les tècniques culinàries apareiðxen recollides amb molt detall. El llenguatge és planer i molt entenedor, com no podia ser de cap més manera. Cal considerar com es tracta d'un moment en què la transmissió dels coneixements era via oral, dïaquí també l'excepcionalitat del manuscrit en un paratge com la població de Cadaqués, pocs anys després de la misèria que va portar la plaga de la fil·loxera a tota la comarca, i que va empènyer al jove aprenent de pastisser a sortir del poble a aprendre un ofici que més tard exerciria de tornada a casa. Com la memòria és feble, és molt útil intentar deixar escrit tot allò important, encara que costa creure que en tants pocs anys d'aprenentatge el jove Melitó pogués participar en l'elaboració de tots aquest productes, així que més aviat semblaria que només es va limitar a copiar les receptes.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Fonts documentals
Àmbit:Cadaqués
Cronologia:[1887 - 1889]
Autors add.:Prat, Enric (Ed.) ; Serna i Coba, Èrika (Ed.) ; Vila i Medinyà, Pep (Ed.) ; Vehi Contos, Pere (Pr.) ; Fàbrega i Colom, Jaume (Pr.) ; Garcia-Arbós, Salvador (Pr.)
Autors add.:Bar Boia de Cadaqués
Localització: B. Carles Rahola (Girona); B. Fages de Climent (Figueres); B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries); B. Pere Calders (Llançà)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina de Cadaqués / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


Barcelona : Empúries, 1992
282 p. ; 22 cm (La Bona vida, 1) 
ISBN 8475963382



Matèries: Costums alimentaris ; Tradicions populars
Àmbit:Cadaqués
Cronologia:[0000 - 1992]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 31
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Notes sobre l'anxova de l'Escala fora de l'Escala / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


En: Fulls d'història local. Escala, XVII (setembre 1990), p. 149-154 : il.


Matèries: Pesca marítima ; Peixos ; Indústria conservera
Àmbit:Escala, l'
Cronologia:0000 - 1990
Accés: https://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/viewer.vm?id=0001555393 [exemplar complet]
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Pompeu Fabra; B. Carles Rahola (Girona); B. Víctor Català (L'Escala); B. Fages de Climent (Figueres); B. Jaume Vicens Vives (Roses)


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina de Llançà : del mas al mar : receptari tradicional / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


Llançà : Ajuntament de Llançà, [2008]
33 p. : il. ; 15 * 21 cm



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris
Àmbit:Llançà
Cronologia:[2008]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Carles Rahola (Girona); B. Pere Calders (Llançà)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 31
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Carles de Bolòs Vayreda, cròniques de vida / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


En: Revista de Girona. Girona, núm. 324 (gener-febrer 2021), p. 68-69 : il. (Les coses delitables


Matèries: Escriptors ; Crònica ; Vida quotidiana ; Costums alimentaris
Matèries: Bolós i Vayreda, Carles de (1885-1959)
Àmbit:Olot ; Girona
Cronologia:[1885 - 1959]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/380884
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 31
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Fra Sever d'Olot, un gran gurmet barroc / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


En: Revista de Girona. Girona, núm. 323 (novembre-desembre 2020), p. 64-65 (Les coses delitables


Matèries: Clergues ; Receptes culinàries ; Fonts documentals ; Costums alimentaris ; Edat moderna
Matèries: Sever d'Olot, Fra
Àmbit:Olot ; Catalunya
Cronologia:[1700 - 1800]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/375676
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 31
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Francesc Burgués : un gironí a la cort de Madrid durant el Barroc / text: Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


En: Revista de Girona. Girona, núm. 322 (setembre-octubre 2020), p. 44-45 : il. (Les coses delitables


Matèries: Fonts documentals ; Cuiners ; Pastissers ; Comerciants ; Receptes culinàries
Àmbit:Girona ; Madrid
Cronologia:[1650 - 1750]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/374104
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 31
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Autors gironins del barroc : Francesc Corominas / text i fotos, Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


En: Revista de Girona. Girona, núm. 321 (juliol-agost 2020), p. 58-59 : il. (Les coses delitables


Matèries: Barroc ; Adroguers ; Receptes culinàries ; Costums alimentaris ; Pastissers
Matèries: Corominas, Francesc
Àmbit:Girona ; Catalunya
Cronologia:[1600 - 1700]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/371794
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina més exquisida de la Costa Brava : els tapers / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2018
126 p. : il. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 16) 
ISBN 9788492811991

La cuina més suculenta i enlluernadora de la Costa Brava era la dels tapers, un col·lectiu que treballava a preu fet i disposava de temps per a dedicar-lo a les "xefles" i bevien xampany; una mena d'aristocràcia de la classe obrera. És una cuina popular i refinada que aplegava les millors tradicions de la cuina familiar i la del mar i muntanya, que inclou la dels pescadors, pagesos i la de les viles. Varen crear o recrear l'estil "mar i muntanya", una cuina de senyors, que inclou els plats més sorprenents de la cuina catalana: el peixopalo amb patates o cigrons, el niu, el pollastre amb tripes de bacallà, el pollastre amb llagosta o gambes; així com d'altres plats compartits amb tota la població -de pagès o de les viles- com la pota i tripa, els guisats de vedella, pollastre o xai, etc. La publicació també reivindica la cuina més de subsistència, nascuda al voltant de la Primera Guerra Mundial, quan la classe obrera tapera va passar fam. En aquest cas són plats de diari, més sobris, amb ingredients senzills, però elaborats, com les tripes de bacallà, el bacallà o el peix, uns plats que ara són de cuina benestan. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Tapers ; Obrers ; Indústria surera
Àmbit:Costa Brava
Cronologia:[1900 - 2018]
Localització: Biblioteca Sant Bartomeu (Alpicat); B. Dr. Frias (l'Ametlla de Mar); B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Salvador Raurich (Begur); B. Santiago Rusiñol (Benifallet); B. Josep Fontbernat i Verdaguer (Bescanó); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Comarcal (Blanes); B. Casa Nova (Segur de Calafell); B. Municipal Pere Carner (Calonge); B. Municipal (Cambrils); B. Mercè Rodoreda (Castell-Platja d'Aro); B. Fages de Climent (Figueres); B. Bonaventura Carles Aribau (Garriguelles); B. Just M. Casero (Girona); B. Salvador Allende (Girona); B. Carles Bosch de la Trinxeria (La Jonquera); B. Julià Cutillé (Llagostera); B. Pere Calders (Llançà); B. Municipal de Lloret de Mar; B. Joan Miró (Mont-roig del Camp); B. Marià Vayreda (Olot); B. Popular (Palafrugell); B. Lluís Barceló i Bou (Palamós); B. Lambert Mata (Ripoll); B. Municipal (Roda de Berà); B. Mercè Lleixà (Roquetes); B. Pública Iu Bohigas (Salt); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Municipal de Sant Hilari Sacalm; B. Municipal Josep Picola (Sant Joan de les Abadesses); B. Francesc Caula (Sant Joan les Fonts); B. Baldiri Reixac (Santa Cristina d'Aro); Biblioteca Emília Xargay (Sarrià de Ter); B. Pública (La Selva del Camp); B. Jaume Marquès i Casanovas (Sils); B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Manuel Vilà i Dalmau (Tossa de Mar); Biblioteca Terra Baixa (El Vendrell); B. Pública de Vila-seca


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina dels pastors : entre la plana i la muntanya / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2016
112 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 14) 
ISBN 9788492811854

En aquest llibre hi trobareu les formes de vida dels pastors i els plats que cuinaven i menjaven, explicats pas a pas. La cuina dels pastors estava adaptada al medi, on es movien amb el ramat, i era d'aprofitament. Els aliments principals que portaven al sarró eren el vi, el pa, la cansalada, el fuet, la llonganissa i el formatge. Tots ells ingredients de llarga durada. Quan s'estaven a la barraca solien cuinar sopes, escudelles i guisats amb patates, llegums, ar- ròs, fideus i algun tros de carn. I quan feien transhumància anaven a menjar a les masies i als hostals que es trobaven al llarg dels camins. Aquest llibre us ofereix més de quaranta receptes d'aquesta cuina pràctica, senzilla, però gustosa. Des del simple esmorzar fet a peu de camí, fins al guisat més elaborat de les fondes o les mestresses de pagès. L'autor coneix de primera mà aquest món, ja que en la masia de la seva infància havia conviscut amb pastors. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Pastors ; Societat rural
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2016]


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 31
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació de cuina a Girona. Miscel.lània d'aculturacions i intercanvis / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. Vol. 42 (2001)
Notes a peu de pàgina.


Matèries: Costums alimentaris ; Alimentació humana
Àmbit:Girona
Cronologia:[200 aC - 1950]
Autors add.:Congrés d'Història de Girona (1r : 2000 : Girona )
Accés: http://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/54433/63546
Localització: Biblioteca de Catalunya; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 31
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
De la fam a l'opulència. Alimentació i cuina a l'època del barroc / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. vol. 53 (2012) , p. 31-48 (Ponències
Resums en català i anglès.

L'alimentació i la cuina del barroc és definida per dos paràmetres que s'interfereixen mútuament. D'una banda hi ha una inequívoca continuïtat del cicle de la cuina medieval, presidit pels gustos agredolços i dolç-salats (utilització de sucre i canyella en els plats salats), i de l'altra la paulatina incorporació deis nous productes d'Amèrica i l'alleugeriment de les salses, fets que constitueixen la base de la cuina contemporània.


Matèries: Edat moderna ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Aliments ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1701 - 1800]
Autors add.:Congrés d'Història de Girona (4rt : 2011 : Girona )
Accés: http://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/264892/358974
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Fages de Climent (Figueres); Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina medieval : a taula amb Francesc Eiximenis / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


[Girona] : Ajuntament de Girona : Institut d'Estudis Gironins, DL 2000
72 p. : il.; 16 cm (Patrimoni cultural, 2) 
ISBN 848695312X



Matèries: Edat mitjana ; Costums alimentaris ; Clergues
Matèries: Eiximenis, Francesc d' (1327?-1409)
Àmbit:Girona
Cronologia:[0000 - 1500]
Autors add.:Institut d'Estudis Gironins ; Ajuntament de Girona
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat de Girona; B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries); B. Carles Rahola (Girona); B. Antònia Adroher (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina de 1714 : història i receptes / Jaume Fàbrega ; pròleg de Jaume Sobrequés
Fàbrega i Colom, Jaume


Barcelona : Viena Edicions, 2014
214 p. (Cuina
Bibliografia. Índex alfabètic de receptes. Apèndix.
ISBN 9788483308011

Què es cuinava als fogons de les cases i els palaus catalans el 1714? Potser us sorprendrà saber que hi podíem trobar les elaboracions bàsiques de la cuina catalana actual: de l'allioli al sofregit, de la picada a la samfaina, i de l'escudella als macarrons. La cuina del barroc encarna un moment apassionant de la història. D'una banda, manté encara una clara continuïtat amb la cuina medieval -abundància d'agredolços, ús generós de les espècies...- i, de l'altra, crea les bases de la nostra cuina moderna, sobretot per la introducció de productes d'Amèrica -patates, tomàquets, pebrots i bitxos, gall dindi, ànec mut, xocolata...-, que suposen una autèntica revolució alimentària. Jaume Fàbrega recull en aquest llibre el saber gastronòmic de l'època, amb una interessantíssima introducció històrica i una recopilació de receptes delicioses i a l'abast de tothom. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Guerra de Successió ; Barroc ; Aliments ; Edat moderna ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1714


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 31
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina de pagès : receptes tradicionals del món rural / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell Editors, 2014
128 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 9) 
ISBN 9788492811557

Aquest llibre és el primer en què, de forma explícita, es reivindica la cuina de les dones de pagès, sovint acompanyades per altres col·lectius del món rural, com els caçadors, els pastors, els carboners, els bosquetans i els hortolans. Les receptes són plats amb gust de terra perquè surten de la terra, i sovint de les necessitats del treball, amb tot el sabor d'una cuina a vegades ancestral i sempre apassionant. Al món pagès, la vida sempre girava a l'entorn de la cuina, on permanentment, hivern i estiu, hi havia encès el foc a terra, que servia per escalfar-se o bé cuinar i prendre'n el caliu per posar als fogons encastats. Es menjava a la gran taula de fusta, amb el seu calaix per al pa i el porró sempre a punt per als de la casa i els passavolants, com a signe d'hospitalitat.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Pagesia ; Societat rural
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2014]


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 2
ir a la página        

Base de datos  fons : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3