português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
fons
Buscar:
COSTUMS ALIMENTARIS []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 20   en el formato [Estandar]
página 1 de 32
ir a la página                         


1 / 634
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Sud, una cuina per descobrir / Mariona Quadrada
Quadrada, Mariona


En: Revista del Centre de Lectura de Reus. Reus. Sisena època, núm. 23 (Febrer 1996), p. 4-6 : il.


Matèries: Costums alimentaris ; Congressos
Matèries:Congrés Català de Cuina (2n : 1994)
Àmbit:Tarragona, província
Cronologia:[1994]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RevistaCLR/article/view/89365
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; UAB : B. de Comunicació i Hemeroteca General


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 634
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Per Tots Sants, ovella ofegada / Marc Martínez, text ; Ramon Vilalta, fotografia
Martínez, Marc


En: Cadí Pedraforca. Cassà de la Selva, núm. 27 (tardor-hivern 2019), p. 88-89: il. (Patrimoni. Gastronomia) 



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Vinyoles - Nou de Berguedà, la
Cronologia:[2019]
Autors add.:Vilalta, Ramon (Il·l.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries)


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 634
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Cuina dels nous aliments americans a Catalunya / Maria dels Àngels Pérez Samper
Pérez Samper, María dels Àngels


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 28 (2016) , p. 89-111 (Dossier. La introducció i l'expansió de nous conreus) 
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia. Resums en català i anglès.

L'alimentació és una necessitat vital de tots els éssers humans, en tots els temps i en tots els llocs, transformada des del biològic en una complexa construcció cultural. El descobriment d'Amèrica en 1492 representa una de les més transcendentals ocasions de trobada entre diferents civilitzacions i diversos sistemes alimentaris. El descobriment va ser recíproc i els aliments van viatjar en ambdues direccions a través de l'Atlàntic. I no només va ser un intercanvi alimentari entre Espanya i Amèrica, sinó que va aconseguir difusió planetària, implicant tots els continents coneguts.


Matèries: Alimentació humana ; Aliments ; Costums alimentaris ; Productes agraris
Àmbit:Amèrica ; Catalunya
Cronologia:1492 - 1900
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/343018
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 634
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Gastronomía en la Costa Brava / por Arnau de Rocacorba
Rocacorba, Arnau de


En: Revista de Gerona. Gerona, núm. 11 (1960) , p. 31-32 : il.


Matèries: Costums alimentaris
Àmbit:Costa Brava
Cronologia:[1960]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/77204
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 634
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Dels fogons de joaquim lleonart en surt, ara, un llibre ben amanit / Joan-Ramon Cort Salvat, Josep M. Toda Serra
Cort Salvat, Joan-Ramon


En: Lo Floc : revista del Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. Riudoms. Any XIX, núm. 154-5 (octubre-març 1997-1998), p. 12-13 (Gastronomia
Ressenya de:
. Els Fogons d'en Quim / Joaquim Lleonart. Mont-roig del Camp : Llibreria Monpapers, 1998


Matèries: Ressenyes ; Costums alimentaris ; Receptaris ; Cuiners ; Literatura ; Arts visuals
Matèries: Lleonart Bonete, Joaquim (1945-....)
Àmbit:Sants - Barcelona ; Riudoms
Cronologia:[1945 - 1997]
Autors add.:Toda i Serra, Josep M.
Accés: https://www.raco.cat/index.php/LoFloc/article/view/310291
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; B. Pública de Tarragona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 634
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Sagí i arengades al sarró / Josep Valls, text ; Àngel Madrià, fotografia
Valls, Josep


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, núm. 24 (tardor-hivern 2019), p. 90-91 : il. (Patrimoni. Vells fogons) 



Matèries: Costums alimentaris ; Aprofitament dels boscos ; Condicions de vida
Àmbit:Planes d'Hostoles, les
Cronologia:[1900 - 1970]
Autors add.:Madrià, Àngel (Il·l.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Ramon Vidal (Besalú); B. Marià Vayreda (Olot); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 634
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Cuina Pairal i conventual / Fra Valentí Serra
Serra i Fornell, Valentí (Serra de Manresa, Valentí)


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2019
144 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 20) 
ISBN 9788417116163

A semblança dels camperols, els frares i monjos solien acompanyar els àpats amb amanides de caràcter refrescant -que llavors en deien enciam- on, a més de la lletuga, l'escarola i els créixens, no hi solien faltar les olives salades i les tàperes. Les plantes aromàtiques -que els antics frares en deien "herbes odorífiques"- més enllà del seu interès remeier, també tenen una gran importància en la cuina puix que la gastronomia conventual i pairal compta amb nombrosos plats que són reforçats, en el seu gust, amb el complement de les espècies i de les herbes aromàtiques. Les antigues receptes culinàries aportades en aquest llibre provenen de vells manuscrits i també d'antics tractats. Són transcrites amb la puntuació i l'ortografia normalitzades per fer-les més entenedores i, per tal d'ajudar a la comprensió de les receptes, l'autor ofereix un glossari i una orientació bibliogràfica amb la indicació dels principals tractats culinaris i amb la relació de les fonts manuscrites d'on provenen la majoria de les receptes que, alhora, són comentades i situades en el seu context, ja sigui pairal o conventual, de la Catalunya dels segles XVIII i XIX. Cuina pairal i conventual és el primer llibre que l'autor publica a Farell Editors, entitat editora especialitzada en l'estudi i la divulgació de la cultura popular. La present aproximació històrica a la cuina pairal i conventual és una documentada aportació a l'estudi de la gastronomia catalana que ofereix nombroses receptes inèdites, ben útils "al rebost i a la cuina". (Editorial).



Matèries: Receptes culinàries ; Clergues ; Convents ; Monestirs ; Masos ; Costums alimentaris
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1700 - 1900]


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 634
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Fonda a fonda per Catalunya :un recorregut gastronòmic per 33 establiments tradicionals del país / Josep Arqués i Enric Aulí
Arqués, Josep


Valls : Cossetània, 2019
144 p. ; 23 cm (Azimut Turisme, 25) 
ISBN 9788490348536

Aquest llibre vol propiciar la tornada a les arrels, o potser, simplement, adreçar una mirada als nostres orígens culinaris, en un moment en què l'esnobisme i la sofisticació gastronòmics ocupen grans espais als mitjans de comunicació. Hi trobareu un recorregut gastronòmic per 33 establiments tradicionals dedicats a la restauració, coneguts antigament com fondes, que ens permeten recuperar la nostra cuina de sempre a través de plats deliciosos que es basen en productes propers. I és que, de fet, la cuina tradicional és una cuina ecològica, que deriva de l'adaptació dels productes que proporciona el medi. Per això, les fondes i els hostals són sinònim de menjar casolà, sostenible i d'ambient familiar, i conserven l'aroma antiga i l'estil senzill, endreçat i càlid dels establiments antecessors. Els autors us proposen una apetitosa aventura gastronòmica per redescobrir la nostra terra. (Editorial).



Matèries: Guies gastronòmiques ; Restaurants ; Costums alimentaris ; Guies turístiques
Àmbit:Catalunya
Cronologia:2019
Autors add.:Aulí, Enric


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 634
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Sabors del món



Santa Coloma de Gramenet : Fondo Comerç, [2013]
1 vol. (p. múltiple) : il. col. ; 21 * 14 cm
Editat amb motiu de la celebració, el 27 de maig de 2013, de la mostra de productes "Els sabors del món". Fitxes recollides en una carpeta.



Matèries: Costums alimentaris ; Interculturalitat ; Receptes culinàries
Àmbit:Santa Coloma de Gramenet
Cronologia:2013
Autors add.:Fondo Comerç de Santa Coloma de Gramenet
Localització: B. Can Peixauet (Santa Coloma de Gramenet); B. Central (Santa Coloma de Gramenet); Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré (Santa Coloma de Gramenet); Biblioteca Les Voltes (Sant Vicenç dels Horts); B. Central (Santa Coloma de Gramenet); Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré (Santa Coloma de Gramenet); Biblioteca Les Voltes (Sant Vicenç dels Horts)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 634
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Guia gastronòmica de Santa Coloma de Gramenet



2007-
Santa Coloma de Gramenet : Grameimpuls, [2007]-
Il. ; 21 * 21 cm. Anual.
Descripció feta a partir de: N.4 (dic. 2005).



Matèries: Guies gastronòmiques ; Costums alimentaris
Àmbit:Santa Coloma de Gramenet
Localització: B. Can Peixauet (Santa Coloma de Gramenet); B. Central (Santa Coloma de Gramenet); B. Fondo (Santa Coloma de Gramenet); Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré (Santa Coloma de Gramenet)


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 634
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Fogons i tupins / M. Soledat Roig Llort
Roig i LLort, M. Soledat


En: Butlletí : Centre d'Estudis Alcoverencs. Alcover, núm. 116 (2009) , p. 13-21 (Col·laboració


Matèries: Costums alimentaris
Àmbit:Alcover
Cronologia:[2009]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/ButlletiCEA/article/view/248635
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Institut Ramon Muntaner; Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 634
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
El Mandongo i la cuina del Porc / Jordi Fort Besora
Fort i Besora, Jordi


En: Quaderns de Capafonts : revista de recerca i divulgació. Capafonts. Any XII, núm. 24 (juliol 2014), p. 15-18 : il.


Matèries: Tradicions populars ; Festes populars ; Festes familiars ; Costums alimentaris ; Bestiar porcí
Àmbit:Capafonts
Cronologia:[1900 - 1960]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Capafonts/article/view/354384
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 634
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Cuina antiga / Jordi Fort Besora
Fort i Besora, Jordi


En: Quaderns de Capafonts : revista de recerca i divulgació. Capafonts. Any IX, núm. 19 (desembre 2011), p. 25-34 : il.


Matèries: Costums alimentaris
Àmbit:Capafonts
Cronologia:[2011]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Capafonts/article/view/354350
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 634
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Notes sobre la gastronomia tradicional de Capafonts



En: Quaderns de Capafonts : revista de recerca i divulgació. Capafonts. Any IX, núm. 18 (juliol 2011), p. 35-40 : il.
Consta com autor: Gormand.


Matèries: Costums alimentaris
Àmbit:Capafonts
Cronologia:[2011]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Capafonts/article/view/354345
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 634
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Bolets de les Masies de Roda : una mirada científica i cultural a la diversitat micològica del municipi / Jordi Baucells Colomer
Baucells i Colomer, Jordi


Masies de Roda : Ajuntament de les Masies de Roda, 2019
209 p. : il. col. ; 24 cm
Bibliografia:
ISBN 9788409103553

Aquest llibre pretén descobrir-nos el món dels bolets i ser una guia per als boletaires de tota la vida, pels aficionats, i també, perquè no, per a qui no hi entén gens i s'hi vol iniciar. Descriu una mostra de la gran diversitat d'espècies de bolets que té el municipi, aportant aspectes gastronòmics i culturals, i del coneixement popular. Sense voler ser una guia científica de bolets, sí que aporta informació local sobre l'ecologia, hàbitats i temporades dels nostres bolets. (editorial).



Matèries: Bolets ; Guies ; Micologia ; Costums alimentaris
Àmbit:Masies de Roda, les
Cronologia:[2019]
Autors add.:Ajuntament de les Masies de Roda
Localització: Biblioteca de Catalunya; Bibliobús Guilleries (Osona); B. La Cooperativa (Centelles); B. Municipal de Manlleu BBVA; B. Bac de Roda (Roda de Ter); B. Antoni Pladevall i Font (Taradell); B. Caterina Figueras (Tona)


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 634
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Meu rebost : elaboració, receptes i secrets dels embotits de sempre / Imma Cros, Narcís Estrach ; fotografia: Anna Corbella Planella
Cros, Imma


Camprodon : Cal Xec, 2017
131 p. : il. col. ; 20 * 20 cm



Matèries: Indústria alimentària ; Receptes culinàries ; Costums alimentaris ; Empreses ; Anecdotari ; Comerç
Matèries:Cal Xec de Camprodon
Àmbit:Camprodon
Cronologia:[1870 - 2017]
Autors add.:Estrach, Narcís ; Corbella Planella, Anna (Il·l.)
Autors add.:Cal Xec de Camprodon
Localització: B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 634
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina de les cuines de la Vall de Camprodon a taula / coordinació : Josep Guardiola ; fotografies : Eudald Picas ; redacció i receptes : Carles Garriga ... [et al.]



Sant Gregori : Gastronomia Oci, DL 2010
93 p. : il. col. ; 21 cm



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Camprodon, vall de
Cronologia:[2010]
Autors add.:Guardiola, Josep (Dir.) ; Picas, Eudald (Il·l.) ; Garriga, Carles
Localització: B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Comarcal (Blanes); Biblioteca Pública (Cassà de la Selva); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 634
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Així cuinen les dones de la Vall : 114 receptes de cuina de les dones de la Vall de Camprodon



[Camprodon] : Associació de Dones Vall de Camprodon, 1998
142 p. : il. ; 22 cm



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Dona
Àmbit:Camprodon, vall de
Cronologia:[1998]
Autors add.:Associació de Dones Vall de Camprodon
Localització: B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 634
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Del plat a la pàgina escrita. Els receptaris i les notes de cuina, rebosteria, conserves i adrogueria de la família Masó-Aragó de Girona / Rosa Maria Gil Tort, Pep Vila
Gil i Tort, Rosa Maria


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Gerona. Vol. 59 (2018) , p. 493-568 : il.
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.

Editem, comentades i anotades, un fons de receptes de cuina i de rebosteria familiars, una mostra dels sabers i gustos que practicaven les dones de la família Masó-Aragó de Girona entre els anys 20 i els 68 del segle passat. La lectura del receptari ens permet saber que eren bones coneixedores dels fogons.


Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinaries ; Famílies ; Economia domèstica ; Dona ; Mestresses de casa
Matèries: Masó-Aragó, família
Àmbit:Girona
Cronologia:1920 - 1968
Autors add.:Vila i Medinyà, Pep
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/356258
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Humanitats (Hemeroteca); B. Fages de Climent (Figueres); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 634
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Aspectes de la cuina i l'alimentació, a l'època del Barroc, al Convent de Sant Domènec de Girona (1600-1612) / Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Gerona. Vol. 57 (2016) , p. 187-234 : il. (Ponències
Notes a peu de pàgina. Inclou apèndix.

A l'Arxiu Municipal de Girona es conserven alguns llibres de comptes de la cuina del convent de Sant Domènec de Girona (1600-1612). Les anotacions diàries, molt detallades, de gairebé dotze anys ininterromputs, ens permeten conèixer de primera mà aspectes de la vida quotidiana, el seu règim alimentari, la distribució dels menjars de cada dia (dinars i sopars majoritàriament) i en diades assenyalades, la compra d'utensilis i de productes diversos.


Matèries: Costums alimentaris ; Convents ; Alimentació humana ; Vida quotidiana ; Condicions de vida ; Edad moderna ; Arxius municipals ; Fonts documentals ; Llibres de comptes
Matèries:Convent de Sant Domènec de Girona
Àmbit:Girona
Cronologia:1600 - 1612
Autors add.:Congrès d'Història de Girona (5è : 2015 : Girona )
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/318920
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Humanitats (Hemeroteca); B. Fages de Climent (Figueres); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 32
ir a la página                         

Base de datos  fons : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3