português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
fons
Buscar:
COSTUMS ALIMENTARIS []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 20   en el formato [Estandar]
página 1 de 31
ir a la página                         


1 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Del plat a la pàgina escrita. Els receptaris i les notes de cuina, rebosteria, conserves i adrogueria de la família Masó-Aragó de Girona / Rosa Maria Gil Tort, Pep Vila
Gil i Tort, Rosa Maria


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Gerona. Vol. 59 (2018) , p. 493-568 : il.
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.

Editem, comentades i anotades, un fons de receptes de cuina i de rebosteria familiars, una mostra dels sabers i gustos que practicaven les dones de la família Masó-Aragó de Girona entre els anys 20 i els 68 del segle passat. La lectura del receptari ens permet saber que eren bones coneixedores dels fogons.


Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinaries ; Famílies ; Economia domèstica ; Dona ; Mestresses de casa
Matèries: Masó-Aragó, família
Àmbit:Girona
Cronologia:1920 - 1968
Autors add.:Vila i Medinyà, Pep
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/356258
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Humanitats (Hemeroteca); B. Fages de Climent (Figueres); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Aspectes de la cuina i l'alimentació, a l'època del Barroc, al Convent de Sant Domènec de Girona (1600-1612) / Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Gerona. Vol. 57 (2016) , p. 187-234 : il. (Ponències
Notes a peu de pàgina. Inclou apèndix.

A l'Arxiu Municipal de Girona es conserven alguns llibres de comptes de la cuina del convent de Sant Domènec de Girona (1600-1612). Les anotacions diàries, molt detallades, de gairebé dotze anys ininterromputs, ens permeten conèixer de primera mà aspectes de la vida quotidiana, el seu règim alimentari, la distribució dels menjars de cada dia (dinars i sopars majoritàriament) i en diades assenyalades, la compra d'utensilis i de productes diversos.


Matèries: Costums alimentaris ; Convents ; Alimentació humana ; Vida quotidiana ; Condicions de vida ; Edad moderna ; Arxius municipals ; Fonts documentals ; Llibres de comptes
Matèries:Convent de Sant Domènec de Girona
Àmbit:Girona
Cronologia:1600 - 1612
Autors add.:Congrès d'Història de Girona (5è : 2015 : Girona )
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/318920
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Humanitats (Hemeroteca); B. Fages de Climent (Figueres); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La confitura a la Catalunya moderna : pràctiques i significats entorn dels dolços (segles XVI-XVIII) [Fitxer informàtic] / Marta Manzanares Mileo : [dirigida per:] María Ángeles Pérez Samper
Manzanares Mileo, Marta


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2018
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2018
1 recurs electrònic (556 p.)

La present tesi té com a objectiu plantejar una primera aproximació a la producció i el consum de dolços a la Catalunya d'època moderna, fent èmfasi en la singularitat dels seus significats, valors i usos en els sistemes alimentaris moderns. Així mateix, es vol avaluar fins a quin punt factors socials i culturals determinaren les formes de producció i consum dels dolços moderns. Aquest plantejament aporta alhora noves dades sobre el Col·legi d'adroguers i confiters de Barcelona, caracteritzat pel caràcter dual de la professió d'adroguer i confiter. Aquesta tesi es divideix en dues parts. La primera part examina els aspectes de producció i distribució de confitures, posant especial atenció al gremi de confiters. En aquesta part s'analitza en què consistia l'art de confiteria, una activitat altament qualificada en la qual era fonamental el domini d'uns sabers especialitzats així com d'unes tècniques específiques. Així mateix, un anàlisi dels receptaris manuscrits confiters posa en relleu el rol cabdal d'aquests textos en els processos d'aprenentatge i execució de l'art confiter. D'altra banda, el present estudi se centra en la conflictivitat gremial al voltant de l'elaboració i la venta de dolços en el mercat barceloní. La reconstrucció dels litigis intergremials permet observar un mercat dinàmic i complex en el qual els confiters es disputaven el control del mercat del dolç enfront de flequers, xocolaters, revenedors i apotecaris. La segona part de la tesi examina la multiplicitat i la simultaneïtat dels usos i funcions dels dolços tenint en compte que aquests eren vistos com medicines i llaminadures al mateix temps. D'una banda, profunditza sobre com els dolços van ser considerats aliments de prestigi, superflus i extraordinaris i, de l'altra, s'analitza com el seu consum es va limitar a determinades pràctiques socials i culturals. La darrera part està dedicada a l'estudi de les col·lacions i els refrescs, unes reunions socials celebrades al voltant del consum de dolços, que esdevingueren una de les principals formes de sociabilitat a la Barcelona moderna.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Indústria alimentària ; Gremis
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1500 - 1800]
Autors add.:Pérez Samper, María dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/666876
Localització: Universitat de Barcelona; TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 616
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina comarca a comarca : Segarra - Solsonès / amb receptes de: Ferran Marco, Àngels Miró, Oriol Miquel, Carlos Navarro, Francesc Vidal ; [direcció de l'obra: Miquel Sen]



[Barcelona] : Ciro, DL 2005
119 p. : il. col. ; 20 cm (Guies gastronómiques de Catalunya, 9) 
Inclou una guia de restaurants de les comarques.
ISBN 8460966879
ISBN 8460966763 (col·lecció)



Matèries: Guies gastronòmiques ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Segarra ; Solsonès
Cronologia:[2005]
Autors add.:Sen, Miquel (Dir.) ; Marco, Ferran ; Miró, Àngels ; Miquel, Oriol ; Navarro Romero, Carlos ; Vidal, Francesc
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Sobre el banquet de la primera edad del ferro a Catalunya : els accessoris de condimentació de la beguda / Raimon Graells
Graells i Fabregat, Raimon


En: Revista d'Arqueologia de Ponent. Lleida, núm. 15 (2005) , p. 233-246 : il. (Documents
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.


Matèries: Prehistòria ; Primera edat del ferro ; Objectes arqueològics ; Costums alimentaris ; Estris domèstics
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[700 aC - 501 aC]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RAP/article/view/251750
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 616
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Festa de l'Arròs : cultura, tradició i gastronomia a Sant Fruitós de Bages



Sant Fruitós de Bages : Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, 2019
175 p. : il. ; 28 cm
ISBN 9788409086603



Matèries: Festes populars ; Tradicions populars ; Carnestoltes ; Costums alimentaris
Àmbit:Sant Fruitós de Bages
Cronologia:[0000 - 2019]
Autors add.:Ajuntament de Sant Fruitós de Bages


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Halar, cuina gitana a Catalunya / Fundació Alícia ; fotografies de Ferran Castrillo, Samu Navarrete



Barcelona : Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, 2017
95 p. : il. ; 20 cm
Bibliografia.
ISBN 9788439396024

La Fundació Alícia recull en aquest llibre l'herència i la tradició del poble gitano a Catalunya a través d'alguns dels seus plats més estimats. Les receptes, relatades per dones i homes gitanos residents en diferents poblacions catalanes i amb orígens molt diversos dins del territori peninsular i de més enllà, han estat cuinades per la mateixa Fundació juntament amb els representants del poble gitano i coneixedors de la seva cuina.


Matèries: Gitanos ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2017]
Autors add.:Castrillo, Ferran (Il·l.) ; Navarrete, Samu (Il·l.)
Autors add.:Fundació Alícia ; Generalitat de Catalunya. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Accés: http://dixit.gencat.cat/web/.content/home/04recursos/02publicacions/02publicacions_de_bsf/05_immigracio/halar_cuina_gitana_catalunya/halar_cuina_gitana_catalunya.pdf
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 616
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Cuina i Vi : receptes del Priorat / Eva Artal Rocamora, M. Teresa Castelló Bou, Cristina Giné Miró
Artal Rocamora, Eva


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2019
144 p. : il. ; 23 cm (Rebost i cuina, 18) 
ISBN 9788417116125

Receptes prioratines on el vi, potent en aroma i cos, confereix una personalitat especial als plats sigui de llegums, peix, salaons, carns de caça o de corral, dolços o conserves. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Vi
Àmbit:Priorat
Cronologia:[2019]
Autors add.:Castelló Bou, M. Teresa ; Giné Miró, Cristina


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 616
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Segarra de boca en boca : receptes i remeis : dossier / elaborat per M. Josep Jové i M. Camí Carreres
Jové, Maria Josep


En: Segarra actualitat. Cervera, Núm. 141 (ago. 2008), p. I-VIII



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Segarra
Cronologia:[2008]
Autors add.:Carreres, Maria Camí
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Lleida; B. Comarcal Josep Finestres i Monsalvó (Cervera)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 616
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Menjar a Cervera : dossier / coordinat per Joan Puig Ortiz ; il·lustracions de Xavier Arumí Salavedra



En: Segarra actualitat. Cervera, Núm. 49 (des. 2000), p. 21-28



Matèries: Restaurants ; Costums alimentaris ; Bars i cafès
Àmbit:Cervera
Cronologia:[2000]
Autors add.:Puig i Ortiz, Joan (Dir.) ; Arumí Salavedra, Xavier (Il·l.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Lleida; B. Comarcal Josep Finestres i Monsalvó (Cervera)


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 616
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Fogons de Guissona : la Segarra / [Can Cuadros]



Guissona : Ajuntament de Guissona, 2002
75 p. : il. ; 30 cm



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Guissona
Cronologia:[2002]
Autors add.:Ajuntament de Guissona ; Residència-Casa de Pagès Can Cuadros de Guissona
Localització: Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa); B. Comarcal Josep Finestres i Monsalvó (Cervera); Biblioteca de Guissona


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació de la menestralia manresana als segles XIV i XV / Adria Mas Craviotto
Mas Craviotto, Adrià


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 124 (tardor-hivern 2018), p. 14-21 : il. (Història
Notes. Inclou transcripció del document.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Menestralia ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Aliments ; Condicions de vida ; Vida quotidiana ; Fonts documentals ; Testaments
Àmbit:Manresa
Cronologia:[1301 - 1500]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/view/350628
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Els Bolets que ens mengem / [ressenya de:] Josep Maria Rex
Rex, Josep Maria


En: Annals del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès. Ripoll. 2015-2016 (novembre 2017), p. 546 (Ressenyes
Ressenya de:
- Anglada i Mercader, Francesc. Els Bolets que ens mengem / Francesc Anglada i Mercader. Sant Joan de les Abadeses : Editorial digital Neurosi, 2016


Matèries: Ressenyes ; Bolets ; Micologia ; Catàlegs ; Costums alimentaris
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2016]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsCER/article/view/338800
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Girona; Biblioteca de Catalunya; B. Carles Rahola (Girona); B. Lambert Mata (Ripoll); B. Municipal (Campdevànol); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Restituir i innovar en el patrimoni gastronòmic / Jaume Biarnés Digón
Biarnés Digón, Jaume


En: MUHBA Butlletí : butlletí informatiu del Museu d'Història de Barcelona. Barcelona, núm. 34 (desembre 2018), p. 6 : il. (El programa del museu


Matèries: Patrimoni cultural ; Costums alimentaris ; Museus d'història ; Congressos
Àmbit:Barcelona
Cronologia:[2018]
Accés: http://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/sites/default/files/butlleti34.pdf [exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Potes, carcanada i pedres / Marc Martínez, text i fotografia
Martínez, Marc


En: Cadí Pedraforca. Cassà de la Selva, núm. 25 (tardor-hivern 2018), p. 84-85 : il. (Patrimoni. Gastronomia) 


Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Bars i cafès
Matèries:Bar Stop de la Seu d'Urgell
Àmbit:Seu d'Urgell, la
Cronologia:[2018]
Accés: https://goo.gl/Tj91sL [Exemplar complet (accés restringit)]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries)


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
En ruta hacia el sur de Barcelona y Tarragona / Lluís Brullas Eneriz
Brulles Eneriz, Lluís


En: Estudis altafullencs. Altafulla, núm. 41 (2017) , p. 61-72 : il.
Notes a peu de pàgina. Inclou 2 cròniques de Sergio Vidal publicades a La Vanguàrdia l'any 1965.


Matèries: Crònica ; Costums alimentaris ; Paisatge ; Litoral ; Castells ; Premsa general
Matèries: Vilar, Sergio ; Gual, Josep
Matèries:Vanguàrdia, La
Àmbit:Altafulla ; Torredembarra
Cronologia:1965
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EstudisAltafulla/article/view/330936
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; B. Pública de Tarragona; B. Centre de Lectura de Reus; Biblioteca Municipal d'Altafulla; Universitat Autònoma de Barcelona; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Civet de llebre a l'Alta Garrotxa / Josep Valls, text ; Pep Sau, fotografia
Valls, Josep


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, núm. 22 (tardor-hivern 2018), p. 90-91 : il. (Patrimoni. Gastronomia) 


Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Garrotxa
Cronologia:[2018]
Autors add.:Sau, Pep (l·l.)
Accés: http://editorialgavarres.cat/index.php?option=com_redshop&view=product&pid=124&Itemid=5&lang=ca [Exemplar complet (accés restringit)]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Ramon Vidal (Besalú); B. Marià Vayreda (Olot); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Fauna recuperada al carrer de la Font 7-9. Testimoni de l'alimentació al call jueu de Tàrrega (L'Urgell) / Sílvia Valenzuela-Lamas, Lua Valenzuela Suau
Valenzuela Lamas, Sílvia


En: Urtx : revista cultural de l'Urgell. Tàrrega, núm. 26 (2012) , p. 51-67 : il. (Dossier: Arqueologia urbana a Tàrrega
Bibliografia. Inclou annex biomètric. Abstracts en castellà i anglès.


Matèries: Arqueologia urbana ; Excavacions arqueològiques ; Aljama ; Restes animals ; Ramaderia ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Jueus ; Baixa edat mitjana
Àmbit:Tàrrega
Cronologia:2007 - 2008
Autors add.:Valenzuela Suau, Lua
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Urtx/article/view/257785
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 616
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Tradició dels torrons a Catalunya durant l'edat mitjana i la seva continuïtat en el torró d'Agramunt / Virgínia Costafreda Puigpinós
Costafreda i Puigpinós, Virginia


En: Urtx : revista cultural de l'Urgell. Tàrrega, núm. 24 (2010) , p. 325-348 : il. (Articles
Notes a peu de pàgina. Abstracts en castellà i anglès.


Matèries: Costums alimentaris ; Aliments ; Edat mitjana ; Receptes culinàries ; Pastissers ; Fonts documentals ; Indústria alimentària
Àmbit:Agramunt ; Catalunya
Cronologia:[1201 - 1500]; 2010
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Urtx/article/view/199699
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 616
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Comunitat jueva de Puigcerdà (c. 1250-1493). Documentació i arqueologia de la vila nova i del call : Homenatge a Oriol Mercadal / Oriol Mercadal i Fernández, Carme Subiranas i Fàbregas
Mercadal i Fernández, Oriol


Barcelona : Institut d'Estudis Món Juïc, 2018
1 vol.
Bibliografia.



Matèries: Jueus ; Nuclis de població ; Dinàmica social ; Edat mitjana ; Urbanisme ; Barris ; Aljama ; Arqueologia ; Economia ; Comerç ; Mercat immobiliari ; Costums alimentaris ; Tradicions populars ; Pràctica religiosa ; Oficis ; Marginació social ; Desenvolupament urbà ; Població ; Estructura de la població ; Fonts documentals
Àmbit:Puigcerdà
Cronologia:1250 - 1493
Autors add.:Subiranas i Fàbregas, Carme
Localització: Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 31
ir a la página                         

Base de datos  fons : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3