El Segle III en algunes vil·les significatives del sector meridional de l'ager Barcinonensis i el septentrional de l'ager Tarraconensis / Albert López Mullor, Javier Fierro Macía, Àlvar Caixal Mata
López i Mullor, AlbertEn:
140789 El Camp al segle III : de Septimi Sever a la Tetrarquia = The countryside at the 3rd century. From Septimus Severus to the Tetrarchy. Girona : Institut de Recerca Històrica. Universitat de Girona : Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l'Estany, 2008. p. 79-104 : il., plàn.
Bibliografia.
Al llarg dels darrers anys, el nostre servei ha dut a terme recerques en una sèrie de vil·les romanes situades a la franja costanera de les comarques barcelonines, entre la desembocadura del Llobregat i la del Foix. En aquest treball presentem de manera breu els resultats obtinguts en tots aquests indrets, acompanyats de les notícies d'altres excavacions realitzades a la mateixa àrea per diferents equips. Com era la norma en aquesta reunió, a més d'exposar-hi una ràpida panoràmica sobre l'evolució de cada jaciment, hem fet èmfasi en les troballes corresponents al segle III. La seva importància al territori estudiat és desigual. Tot i això, creiem que aquesta realitat no està del tot condicionada pels esdeveniments a l'època romana, sinó més aviat per una investigació un xic heterogènia. En tot cas, però, queda palès que ales vil·les més ben estudiades, al llar de les acaballes del segle II i les primeres dècades del segle III, té lloc un procés d'engrandiment i fins i tot de monumentalització -com ara a Sant Boi de Llobregat o a Cubelles-, com a conseqüència d'un periode de puixança. Tanmateix, aquests canvis, que també van afectar les "partes rusticae" de les vil·les de manera significativa, resten aturats a mitjan segle i, en general, ja no se'n produeixen més fins ben avançat el segle IV, quan assistim a un nou procés de desenvolupament de les explotacions.