português | español | français | català

logo

Database search

Database:
fons
Search:
CUINA []
References found:
Showing:
1 .. 20   in format [Default]
page 1 of 2
go to page        


1 / 31
select
print

Bookmark and Share
Formatgeries artesanes de Catalunya :rutes per 93 obradors / Ramon Roset i Morera
Roset i Morera, Ramon


Valls : Cossetània, 2019
312 p. ; 24 cm (Altres cuina
ISBN 9788490348765

En aquest llibre s'ha fet un recull de totes les formatgeries i els formatges artesans que s'elaboren actualment a Catalunya amb l'ànim d'apropar al lector aquest gran patrimoni gastronòmic de casa nostra. A banda del producte làctic, s'ha volgut destacar la història humana que hi ha al darrere de cada obrador: la filosofia de vida del formatger i el canvi vital que suposa el pas de la ciutat a l'àmbit rural, a la feina de pastors i elaboradors de formatges. Les formatgeries s'han organitzat de manera geogràfica a través de rutes que faciliten la seva localització i la planificació de les visites. De cada formatgeria s'ha fet una fitxa amb les seves dades més significatives, una nota de tast del seu formatge més emblemàtic i un suggeriment de maridatge. El llibre us convida a endinsar-vos en el sector formatger català i a consumir el formatge de la nostra terra, un producte deliciós que no té res a envejar als que s'elaboren als països veïns. (Editorial).



Matèries: Guies gastronòmiques ; Indústria alimentària ; Artesania ; Artesans
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2019]


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 31
select
print

Bookmark and Share
Cuina Pairal i conventual / Fra Valentí Serra
Serra i Fornell, Valentí (Serra de Manresa, Valentí)


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2019
144 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 20) 
ISBN 9788417116163

A semblança dels camperols, els frares i monjos solien acompanyar els àpats amb amanides de caràcter refrescant -que llavors en deien enciam- on, a més de la lletuga, l'escarola i els créixens, no hi solien faltar les olives salades i les tàperes. Les plantes aromàtiques -que els antics frares en deien "herbes odorífiques"- més enllà del seu interès remeier, també tenen una gran importància en la cuina puix que la gastronomia conventual i pairal compta amb nombrosos plats que són reforçats, en el seu gust, amb el complement de les espècies i de les herbes aromàtiques. Les antigues receptes culinàries aportades en aquest llibre provenen de vells manuscrits i també d'antics tractats. Són transcrites amb la puntuació i l'ortografia normalitzades per fer-les més entenedores i, per tal d'ajudar a la comprensió de les receptes, l'autor ofereix un glossari i una orientació bibliogràfica amb la indicació dels principals tractats culinaris i amb la relació de les fonts manuscrites d'on provenen la majoria de les receptes que, alhora, són comentades i situades en el seu context, ja sigui pairal o conventual, de la Catalunya dels segles XVIII i XIX. Cuina pairal i conventual és el primer llibre que l'autor publica a Farell Editors, entitat editora especialitzada en l'estudi i la divulgació de la cultura popular. La present aproximació històrica a la cuina pairal i conventual és una documentada aportació a l'estudi de la gastronomia catalana que ofereix nombroses receptes inèdites, ben útils "al rebost i a la cuina". (Editorial).



Matèries: Receptes culinàries ; Clergues ; Convents ; Monestirs ; Masos ; Costums alimentaris
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1700 - 1900]


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 31
select
print

Bookmark and Share
Cuina i Vi : receptes del Priorat / Eva Artal Rocamora, M. Teresa Castelló Bou, Cristina Giné Miró
Artal Rocamora, Eva


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2019
144 p. : il. ; 23 cm (Rebost i cuina, 18) 
ISBN 9788417116125

Receptes prioratines on el vi, potent en aroma i cos, confereix una personalitat especial als plats sigui de llegums, peix, salaons, carns de caça o de corral, dolços o conserves. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Vi
Àmbit:Priorat
Cronologia:[2019]
Autors add.:Castelló Bou, M. Teresa ; Giné Miró, Cristina


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 31
select
print

Bookmark and Share
Cuina dels monestirs : les cartoixes d'Escaladei i de Montalegre / Jordi Bages-Querol Blanco
Bages-Querol Blanco, Jordi


Sant Vicenç de Castellet : Editorial Farell, 2018
144 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 17) 

En el present llibre, hom podrà conèixer les particularitats de l'alimentació cartoixana de la Catalunya de l'edat moderna, a la vegada que s'endinsarà en la cuina dels monestirs catalans del segle XVIII. El lector trobarà els elements de la cuina que han restat immutables i que formen part de la cuina tradicional catalana, així com, també, un receptari amb el conjunt de receptes que incorporen els dos llibres de cuina d'Escaladei i de Montalegre. Finalment, hom trobarà un apèndix on podrà aprofundir en el carisma de l'orde i en l'organització d'una cartoixa, tant pel que fa a la comunitat com al monestir. A començaments del segle XVIII, es va escriure el Llibre molt apte de govern de la Cartoixa de Montalegre, que ha restat inèdit fins a dia d'avui. Aquest manuscrit inclou un calendari anual de les festes significatives que se celebraven i dels plats especials que s'havien de servir, juntament amb les seves receptes. Aquesta part alimentària, que anomenem "llibre de cuina", s'afegeix al conegut Llibre de cuina de Scala-Dei. Ambdós documents, separats per un segle, suposen un important testimoni del sistema alimentari català de l'edat moderna i, en concret, de l'alimentació del clergat regular. (Editorial).



Matèries: Edat moderna ; Ordes religiosos ; Monestirs ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Clergues ; Receptes culinàries ; Fonts documentals
Matèries:Cartoixans ; Cartoixa d'Escaladei ; Cartoixa de Montalegre
Àmbit:Escaladei - Morera de Montsant ; Cartoixa de Montalegre - Tiana
Cronologia:[1700 - 1800]


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 31
select
print

Bookmark and Share
Amaré : cuina de Roquetes / Joan Amaré Ramon
Amaré Ramon, Joan


[Tortosa] : Tartaruga, 2013
165 p. ; 17 cm (La Cuina senzilla, 7) 
ISBN 9788494109812



Matèries: Receptes culinàries ; Cuiners ; Restaurants ; Costums alimentaris
Àmbit:Roquetes
Cronologia:[2013]
Localització: B. Delta de l'Ebre (Deltebre); B. Mercè Lleixà (Roquetes); B. Pública de Tarragona; Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa)


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 31
select
print

Bookmark and Share
Alfara de Carles : Baix Ebre / [edició:] M. Glòria Sabaté Fontanet ; [receptes: Ana Curto Ayora, [et al.]]



[Tortosa] : Cinctorres Club, [2012?]
105 p. ; 16 cm (La Cuina senzilla, 6) 
ISBN 9788495967442



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Guies gastronòmiques
Àmbit:Alfara de Carles
Cronologia:[2012]
Autors add.:Sabaté Fontanet, M. Glòria (Ed.) ; Curto Ayora, Ana
Localització: Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 31
select
print

Bookmark and Share
La Cuina més exquisida de la Costa Brava : els tapers / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2018
126 p. : il. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 16) 
ISBN 9788492811991

La cuina més suculenta i enlluernadora de la Costa Brava era la dels tapers, un col·lectiu que treballava a preu fet i disposava de temps per a dedicar-lo a les "xefles" i bevien xampany; una mena d'aristocràcia de la classe obrera. És una cuina popular i refinada que aplegava les millors tradicions de la cuina familiar i la del mar i muntanya, que inclou la dels pescadors, pagesos i la de les viles. Varen crear o recrear l'estil "mar i muntanya", una cuina de senyors, que inclou els plats més sorprenents de la cuina catalana: el peixopalo amb patates o cigrons, el niu, el pollastre amb tripes de bacallà, el pollastre amb llagosta o gambes; així com d'altres plats compartits amb tota la població -de pagès o de les viles- com la pota i tripa, els guisats de vedella, pollastre o xai, etc. La publicació també reivindica la cuina més de subsistència, nascuda al voltant de la Primera Guerra Mundial, quan la classe obrera tapera va passar fam. En aquest cas són plats de diari, més sobris, amb ingredients senzills, però elaborats, com les tripes de bacallà, el bacallà o el peix, uns plats que ara són de cuina benestan. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Tapers ; Obrers ; Indústria surera
Àmbit:Costa Brava
Cronologia:[1900 - 2018]
Localització: Biblioteca Sant Bartomeu (Alpicat); B. Dr. Frias (l'Ametlla de Mar); B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Salvador Raurich (Begur); B. Santiago Rusiñol (Benifallet); B. Josep Fontbernat i Verdaguer (Bescanó); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Comarcal (Blanes); B. Casa Nova (Segur de Calafell); B. Municipal Pere Carner (Calonge); B. Municipal (Cambrils); B. Mercè Rodoreda (Castell-Platja d'Aro); B. Fages de Climent (Figueres); B. Bonaventura Carles Aribau (Garriguelles); B. Just M. Casero (Girona); B. Salvador Allende (Girona); B. Carles Bosch de la Trinxeria (La Jonquera); B. Julià Cutillé (Llagostera); B. Pere Calders (Llançà); B. Municipal de Lloret de Mar; B. Joan Miró (Mont-roig del Camp); B. Marià Vayreda (Olot); B. Popular (Palafrugell); B. Lluís Barceló i Bou (Palamós); B. Lambert Mata (Ripoll); B. Municipal (Roda de Berà); B. Mercè Lleixà (Roquetes); B. Pública Iu Bohigas (Salt); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Municipal de Sant Hilari Sacalm; B. Municipal Josep Picola (Sant Joan de les Abadesses); B. Francesc Caula (Sant Joan les Fonts); B. Baldiri Reixac (Santa Cristina d'Aro); Biblioteca Emília Xargay (Sarrià de Ter); B. Pública (La Selva del Camp); B. Jaume Marquès i Casanovas (Sils); B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Manuel Vilà i Dalmau (Tossa de Mar); Biblioteca Terra Baixa (El Vendrell); B. Pública de Vila-seca


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 31
select
print

Bookmark and Share
La Cuina dels pastors : entre la plana i la muntanya / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2016
112 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 14) 
ISBN 9788492811854

En aquest llibre hi trobareu les formes de vida dels pastors i els plats que cuinaven i menjaven, explicats pas a pas. La cuina dels pastors estava adaptada al medi, on es movien amb el ramat, i era d'aprofitament. Els aliments principals que portaven al sarró eren el vi, el pa, la cansalada, el fuet, la llonganissa i el formatge. Tots ells ingredients de llarga durada. Quan s'estaven a la barraca solien cuinar sopes, escudelles i guisats amb patates, llegums, ar- ròs, fideus i algun tros de carn. I quan feien transhumància anaven a menjar a les masies i als hostals que es trobaven al llarg dels camins. Aquest llibre us ofereix més de quaranta receptes d'aquesta cuina pràctica, senzilla, però gustosa. Des del simple esmorzar fet a peu de camí, fins al guisat més elaborat de les fondes o les mestresses de pagès. L'autor coneix de primera mà aquest món, ja que en la masia de la seva infància havia conviscut amb pastors. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Pastors ; Societat rural
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2016]


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 31
select
print

Bookmark and Share
Confitures i melmelades : receptes tradicionals i noves propostes / de Georgina Regàs
Regàs, Georgina


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2016
123 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 12) 
ISBN 9788492811786

Aquest llibre segueix les confitures des dels seus orígens, passant d'una cultura a l'altra fins a arribar-nos a l'imaginatiu recurs per aprofitar els excedents de les collites. Són les dones de pagès les que, amb la senzilla elaboració de tota mena de conserves, han preservat la saviesa i ens han transmès la convicció que la millor fruita és la que es cull ben madura, al seu temps i al nostre entorn, col·laborant, així, a la sostenibilitat ambiental. Les confitures, un art de crear aliments bons i desitjables, milloren cada dia aprofundint el coneixement de la seva ciència, sense perdre'n els orígens, recuperen i defensen el patrimoni i ens ajuden a creure en plaers senzills que no necessiten èxit ni diners per fer-nos confiar que un món millor és possible. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2016]
Localització: B. Carles Rahola (Girona); B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta); B. Pública d'Anglès (Anglès); Biblioteca Municipal de l'Arboç; B. Salvador Raurich (Begur); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Comarcal (Blanes); B. Ventura Gassol (Calafell); B. Municipal Pere Carner (Calonge); B. Municipal de Celrà (Celrà); B. Víctor Català (L'Escala); B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); B. Artur Bladé i Desumvila (Flix); B. Infant Pere (Hospitalet de l'Infant); B. Modest Salse i Camarasa (Hostalric); ; B. Comarcal Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc); B. Marià Vayreda (Olot); B. Popular (Palafrugell); B. Lluís Barceló i Bou (Palamós); Biblioteca Municipal (El Pont de Suert); B. Antoni Gaudí (Riudoms); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Municipal Josep Picola (Sant Joan de les Abadesses); B. Francesc Caula (Sant Joan les Fonts); B. Municipal de Santa Coloma de Queralt; B. Pública (La Selva del Camp); B. Pública de Tarragona; B. Joan Rigau i Sala (Vidreres); B. Generau (Vielha)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 31
select
print

Bookmark and Share
De l'Arrossar a la taula : Terres de l'Ebre / Eva Artal Rocamora, M. Teresa Castellò Bou, Cristina Giné Miró



Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2016
160 p. : il. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 13) 
ISBN 9788492811816

L'arròs és el principal protagonista de la cultura gastronòmica de Terres de l'Ebre -Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta. Per elaborar el llibre hem entrevistat moltes persones del territori que ens han explicat les receptes i les seves vivències. Hem inclòs en cada recepta un petit extracte de la persona informant on ens parla del què li evoca el plat, dels seus records en relació amb aquest menjar, de qui el va aprendre, etc. Amb aquest receptari, no només es pretén mostrar la cuina de l'arròs ebrenca sinó també una forma de vida, unes tradicions, uns productes autòctons, una forma de menjar i de gaudir del que es cuina, que ens ajuden a conèixer aquesta cultura gastronòmica popular. Les 83 receptes s'han classificat segons la tipologia dels seus ingredients. Així, trobarem arrossos de salaons, de l'horta i el corral, de bosc i caça, de mar i muntanya i de peix i closca. A més a més, hem inclòs un apartat dedicat a altres menges, que fa referència a plats ben heterogenis, on l'arròs hi és present en major o menor mesura i, finalment, un petit apartat per als més llépols. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Arròs ; Conreus ; Receptes culinàries
Àmbit:Terres de l'Ebre
Cronologia:[2016]
Autors add.:Artal Rocamora, Eva ; Castellò Bou, Teresa ; Giné Miró, Cristina


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 31
select
print

Bookmark and Share
La Nova cuina de les Garrigues / pròleg de Vidal Vidal ; [fotografies: Joan Teixidó i Perera]



Juneda : Fonoll, 2014
113 p. ; 21 cm (Nova cuina lleidatana, 1) 
ISBN 9788494111969



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Garrigues
Cronologia:[2014]
Autors add.:Vidal i Culleré, Vidal (Pr.) ; Teixidó i Perera, Joan (Il·l.)
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 31
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Llet, brull i formatge / Toni Matamoros
Matamoros, Toni


En: Lo Rafal. Alcanar, núm. 122 (Quinquennals 2014), p. 11 : il. (Cuina i cultua

Els làctics casolans ens els hem de fer a casa, les famílies que ho feeien abans al poble ho van deixar per les moltes mesures de sanitat exigides.


Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Tradicions populars
Àmbit:Alcanar
Cronologia:[2014]
Accés: https://issuu.com/AssociacioCulturaliVeinalLoRafal/docs/rafal122 [Exemplar complet]
Localització: UAB: Sibhil·la; Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa); Institut Ramon Muntaner; B. Trinitari Fabregat (Alcanar)


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 31
select
print

Bookmark and Share
Receptes tradicionals : la cuina dels pescadors de la costa daurada / David Solé i Tormé
Solé i Tormé, David


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2015
140 p. : il. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 11) 
ISBN 9788492811663

Aquest bocí de riba mediterrània, que va des de Cunit fins a Alcanar, amb el seu suau clima i la seva ubicació, ha estat un marc perfecte per a la proliferació d'una forma de cuinar exemplar. Aquesta mostra de receptes tenen en comú que són molt representatives de la cuina de la nostra costa i la gran majoria neixen en l'àrea d'influència de la mar. La cuina d'"abordo" és sàvia, intuïtiva i sense mesures estandarditzades. A més de saludable, és d'una sostenibilitat extraordinària perquè optimitza magistralment els pobres ingredients dels quals parteix: el peix, el brou, la patata, l'arròs i els fideus, la picada, l'allioli. Definir la cuina de barca és parlar de peix, i ingredients originaris del país, de la zona, econòmics, que combinats amb saviesa configuren quasi bé la totalitat de la cuina marinera de la Costa Daurada. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Pescadors ; Receptes culinàries ; Guies gastronòmiques
Àmbit:Costa Daurada
Cronologia:[2015]


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 31
select
print

Bookmark and Share
La Cuina dels Vallesans : receptes i productes de la terra / Pep Salsetes
Salsetes, Pep


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2015
192 p. : il. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 10) 
ISBN 9788492811656

Per als qui diguin "un altre llibre de cuina", s'equivoquen, aquesta publicació vol ser diferent. La majoria s'escriuen només davant de l'ordinador, però la que teniu a les mans ha sorgit d'entrevistes fetes a persones generoses dels seus coneixements, de la majoria de poblacions vallesanes: converses en menjadors, cuines, horts, botigues, obradors, mercats... També cal dir que totes les receptes que hi trobareu han estat realitzades i contrastades per l'autor. Molts diuen que "el Vallès és una terra de pas que no té cuina pròpia". En aquest llibre demostrem tot el contrari: disposem de prou productes i receptari per figurar en els millors llocs de les cuines locals. Els vallesans, formats amb aquesta barreja de tradicions, productes, paisatge i cuina, fan que la comarca, en temes d'alimentació, sigui una de les capdavanteres de Catalunya. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Guies gastronòmiques
Àmbit:Vallès Oriental ; Vallès Occidental
Cronologia:[2015]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Lluís Millet i Pagès (Aiguafreda); B. Josep Badia i Moret (L'Ametlla del Vallès); B. Bigues i Riells; B. Marc Vilalba (Cardedeu); B. Pública Antoni Tort (Castellar del Vallès); Biblioteca Municipal de Cervelló; B. de les Franqueses del Vallès; B. Can Pedrals (Granollers); B. Roca Umbert (Granollers); B. de La Llagosta; B. Montserrat Roig (Martorelles); B. Pública Àngel Guimerà (Matadepera); B. Can Mulà (Mollet del Vallès); Biblioteca Elisenda de Montcada (Montcada i Reixac); B. La Grua (Montmeló); B. Can Rajoler (Parets del Vallès); B. de Polinyà; B. Antonio Martín (El Prat de Llobregat); B. de la Roca del Vallès; B. de les Franqueses del Vallès; B. Can Puiggener (Sabadell); B. La Serra (Sabadell); B. Sant Antoni de Vilamajor; B. Maria Aurèlia Capmany (Sant Boi de Llobregat); B. L'Escorxador (Sant Celoni); ; B. Joan Petit (Sant Feliu de Codines); Centre d'Estudis de Granollers; B. de Sant Quirze del Vallès; B. Fondo (Santa Coloma de Gramenet); B. J. Ruiz Calonja (Sta. Eulàlia de Ronçana); B. Ferran Soldevila (Santa Maria de Palautordera); Biblioteca Josep Jardí (Santa Perpètua de Mogoda); Biblioteca Central de Terrassa; B. El Castell (Vacarisses); B. Pere Calders (Viladecavalls); B. Contravent (Vilanova del Vallès)


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 31
select
print

Bookmark and Share
Tortosa : Baix Ebre / Clara Segarra ; [et al.]



Tortosa : Cinctorres Club, 2007
60 p. : il. ; 17 cm (La Cuina senzilla, 2) 
ISBN 84-95967189



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris
Àmbit:Tortosa
Cronologia:[1900 - 2007]
Autors add.:Segarra, Clara
Localització: Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa); B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta)


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 31
select
print

Bookmark and Share
Paüls : Baix Ebre / Clara Segarra, [et al.]



Tortosa : Cinctorres Club, 2007
59 p. : il. ; 17 cm (La Cuina senzilla, 3) 
ISBN 84-95967197



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris
Àmbit:Paüls
Cronologia:[1900 - 2007]
Autors add.:Segarra, Clara
Localització: B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta); Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa)


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 31
select
print

Bookmark and Share
La Cuina tradicional del Priorat : més de 150 receptes / Roser Vernet Anguera, Minerva Pi Arbonés
Vernet Anguera, Roser


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2008
109 p. : il. ; 23 cm (Rebost i cuina, 3) 
ISBN 84-95695857



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris
Àmbit:Priorat
Cronologia:[1900 - 2008]
Autors add.:Pi Arbonés, Minerva
Localització: B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); B. Pública de Tarragona; B. Mestre Josep Taverna (Alforja); B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta); B. Comarcal Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc); B. Municipal (Gandesa)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 31
select
print

Bookmark and Share
Així cuinem : receptes del Grup de dones de la Torre / [Grup de Dones de Torredembarra]



Tarragona : El Mèdol, DL 2002
131 p. ; 24 cm (Cuina, 14) 
ISBN 84-95559633



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris
Matèries:Grup de Dones de Torredembarra
Àmbit:Torredembarra
Cronologia:2002
Autors add.:Grup de Dones de Torredembarra
Localització: B. Pública de Tarragona; B. Mestra Maria Antònia (Torredembarra)


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 31
select
print

Bookmark and Share
La Cuina de 1714 : història i receptes / Jaume Fàbrega ; pròleg de Jaume Sobrequés
Fàbrega, Jaume


Barcelona : Viena Edicions, 2014
214 p. (Cuina
Bibliografia. Índex alfabètic de receptes. Apèndix.
ISBN 9788483308011

Què es cuinava als fogons de les cases i els palaus catalans el 1714? Potser us sorprendrà saber que hi podíem trobar les elaboracions bàsiques de la cuina catalana actual: de l'allioli al sofregit, de la picada a la samfaina, i de l'escudella als macarrons. La cuina del barroc encarna un moment apassionant de la història. D'una banda, manté encara una clara continuïtat amb la cuina medieval -abundància d'agredolços, ús generós de les espècies...- i, de l'altra, crea les bases de la nostra cuina moderna, sobretot per la introducció de productes d'Amèrica -patates, tomàquets, pebrots i bitxos, gall dindi, ànec mut, xocolata...-, que suposen una autèntica revolució alimentària. Jaume Fàbrega recull en aquest llibre el saber gastronòmic de l'època, amb una interessantíssima introducció històrica i una recopilació de receptes delicioses i a l'abast de tothom. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Guerra de Successió ; Barroc ; Aliments ; Edat moderna ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1714


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 31
select
print

Bookmark and Share
La Cuina de pagès : receptes tradicionals del món rural / Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell Editors, 2014
128 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 9) 
ISBN 9788492811557

Aquest llibre és el primer en què, de forma explícita, es reivindica la cuina de les dones de pagès, sovint acompanyades per altres col·lectius del món rural, com els caçadors, els pastors, els carboners, els bosquetans i els hortolans. Les receptes són plats amb gust de terra perquè surten de la terra, i sovint de les necessitats del treball, amb tot el sabor d'una cuina a vegades ancestral i sempre apassionant. Al món pagès, la vida sempre girava a l'entorn de la cuina, on permanentment, hivern i estiu, hi havia encès el foc a terra, que servia per escalfar-se o bé cuinar i prendre'n el caliu per posar als fogons encastats. Es menjava a la gran taula de fusta, amb el seu calaix per al pa i el porró sempre a punt per als de la casa i els passavolants, com a signe d'hospitalitat.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Pagesia ; Societat rural
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2014]


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 2
go to page        

Database  fons : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3