La pagesia de l'Alta Edat Mitjana : transformacions del poblament rural entre l'antiguetat tardana i la feudalitat / Ramon Martí i Castelló
Martí i Castelló, RamonEn:
Annals del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès. Ripoll. 2011-2012. Vol. 2 (novembre 2013), p. 24-65 : il. map. (
Cicle de Conferències sobre el Ripollès Medieval)
Publicat al segon volum, en format digital, dels Annals 2011-2012 del CECR. Bibliografia i notes. Inclou apunt biobibliogràfic de l'autor. Resums en català i anglès.
Amb la concurrència dels registres arqueològic i documental, la nostra aportació pretén caracteritzar sumàriament les transformacions que afecten les explotacions agropecuàries de l'Alta Edat Mitjana a Catalunya entre els segles V - XI. En un marc històric i geogràfic molt general i diversificat com aquest, malgrat tot detectem pautes comunes en les seves activitats econòmiques i en la seva organització social, en correspondència amb les disposicions i amb la normativa jurídica del seu temps. Així s'observa durant l'antiguitat tardana, que comença amb canvis profunds en l'organització de la producció als assentaments rurals, mentre persistien antigues formes de dominació, com ara la que l'esclavatge representa. Tot i que el primer Estat islàmic encara revitalitzà el model d'organització precedent, construït sobre el domini de terres i persones, el propi segle VIII es perfila, en canvi, com un punt d'inflexió, durant el qual les anteriors explotacions s'abandonen o es transformen. Les noves societats sorgides d'aquesta desfeta presenten un perfil marcadament territorial i teocràtic, integrador de pagesos i senyors en l'àmbit local i on les esglésies, al capdavall, esdevenen pols econòmics i vehicles fiscalitzadors, capaços de reintroduir els impostos genèrics en l'àmbit rural, on predominen les explotacions familiars disperses. .