português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
fons
Cercar:
LICORS I AIGUARDENTS []
Referències trobades:
140   [Refinar la cerca]
Mostrant:
1 .. 20   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 7
anar a la pàgina                  


1 / 140
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Secrets de la ratafia. Ingredients, elaboració i ratafies / Pep Escudero Rivas
Escudero Rivas, Pep


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2020
112 p. : il. ; 23 cm (Cultura Popular, 16) 
ISBN 9788417116286

En aquest llibre hi trobaràs tota la informació per fer una bona ratafia casolana, des dels ingredients -com l'aiguardent, les herbes i les espècies, entre les quals no hi pot faltar la nou verda, el sucre i l'aigua-, les proporcions i les fases de la seva elaboració. És una guia detallada per a l'elaboració de la ratafia. Amb consells per a combinar sàviament les diferents herbes aromàtiques i les espècies, segons la seva aroma, color, textura, densitat, amargor i astringència. Ens detalla les fórmules per a calcular la proporció de l'aigua, el sucre i el xarop en la maceració. El llibre també tracta sobre l'origen i la tradició de la ratafia, així com de les primeres receptes documentades, algunes inèdites. (Editorial).



Matèries: Tradicions populars ; Licors i aiguardents
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2020]


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 140
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Remeis tradicionals amb vi, vinagre o aiguardent / Roser Parcerisas Colomer
Parcerisas Colomer, Roser


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 127, 2020 (primavera-estiu , p. 20-25 : il. (Dossier. La memòria popular de la vinya i el vi) 
Glossari.

A les masies on hi ha nissagues antigues s'han guardat escrits fets pels hereus que hi han passat a través dels segles. Són notes que fan referència a la familia i a l'economia del mas. Dins d'aquest apartat s'hi troben el cereal, la vinya i les oliveres. A partir de la segona meitat del segle XVIII l'activitat que produeix més benefici és la vinya i la fabricació de vi gràcies a l'excedent que es pot comercialitzar. Entre aquests documents ho hi falta mai una col·lecció de remeis i oracions per curar que algun hereu ha recollit dels seus passats. Moltes d'aquestes receptes es fan amb vi.



Matèries: Medicina popular ; Plantes medicinals ; Vinya ; Vi ; Licors i aiguardents ; Tractaments terapèutics
Àmbit:Bages
Cronologia:[1500 - 1900]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 140
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Fassines de Fonollosa i Rajadell / Ernest Molins Roca
Molins Roca, Ernest


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 127, 2020 (primavera-estiu , p. 13-19 : il. (Dossier. La memòria popular de la vinya i el vi) 

A finals del segle XVII la vinya va experimentar una gran expansió al Bages. Una part de la producció de vi es destil·lava per elaborar diversos tipus d'aiguardent, destinat al comerç interior i exterior. Es fabricava en unes instal·lacions denominades fassines i en funcionaven en molts poble de la comarca. A tall d'exemple, hem fet un estudi exhaustiu en dos municipis del bages occidental. Fonollosa i Rajadell. Hem determinat els punts de fabricació, el període d'activitat i la identitat dels promotors i empresaris de les fassines.



Matèries: Indústria vinícola ; Licors i aiguardents ; Comerç ; Instalúacions industrials ; Vinya ; Empresaris
Àmbit:Fonollosa ; Rajadell
Cronologia:[1650 - 1900]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 140
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Recuperació de la tradició aiguardentera a Prat de Comte / Joan Ramon Pallarès
Pallarès, Joan Ramon


En: 149706 Actes de les III Jornades d'Etnologia a les Terres de l'Ebre : recerca i interpretació de les formes de treball a les Terres de l'Ebre. Tarragona : El Mèdol, 2003. p. 119-122



Matèries: Licors i aiguardents ; Indústria vinícola ; Artesania
Àmbit:Prat de Comte
Cronologia:[0000 - 2003]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Joan Miró (Mont-roig del Camp); B. Antoni Gaudí (Riudoms); B. Centre de Lectura (La Fatarella); B. Mercè Lleixà (Roquetes); B. Pere de Montcada (La Sènia); B. Mestre Cabré (Tivissa); B. Ventura Gassol (Calafell); B. Santiago Rusiñol (Benifallet); B. Central Xavier Amorós (Reus); B. Cabra-Feixet (El Perelló); B. Pública Comarcal (Mora d'Ebre); B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta); B. Dr. Frias (l'Ametlla de Mar); B. Municipal (Cambrils); B. Popular (Ulldecona); Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa); B. Pública de Corbera d'Ebre; B. Artur Bladé i Desumvila (Flix); B. José Escudé Albesa (Santa Bàrbara); Biblioteca Terra Baixa (El Vendrell); Biblioteca Popular de Valls; B. Pública de Tarragona; B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); B. Delta de l'Ebre (Deltebre); B. Carles Rahola (Girona); B. Josep Avinyó (Ginestar); B. Dr. Mn. Joan Baptista Manyà (Gandesa); B. Pública de Lleida; B. Trinitari Fabregat (Alcanar)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Importancia del sector del aguardiente en la vitivinicultura catalana de los siglos XVIII y XIX / Josep Colomé-Ferrer, Llorenç Ferrer Alòs
Colomé i Ferrer, Josep


En: Revista de Historia Industrial. Barcelona, núm. 79 (2020) , p. 11-46
Resums en anglès i castellà.

Des de fins del segle XVII la producció i exportació d'aiguardents va constituir un dels sectors més dinàmics de l'economia catalana. A fins del segle XVIII aquest comerç va entrar en crisi i va cedir el protagonisme a les exportacions de vi comú. Al llarg de l'article, defensem la hipòtesi que el relleu va ser possible gràcies a una nova vinicultura, producte dels avanços de la química, que va facilitar, d'una banda, els instruments necessaris per a la conservació dels vins, i, en segon lloc, l'elaboració de vins adaptats als diferents mercats gràcies als cupatges i vins d'imitació. Va ser en aquest marc en el qual la producció d'aiguardent va tornar a jugar un paper fonamental per a l'encapçalament dels vins que es destinaven a l'exportació i per a tota mena de cupatges i imitacions, per a les quals resultava un ingredient indispensable.


Matèries: Indústria vinícola ; Comerç ; Licors i aiguardents ; Exportació
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1700 - 1900
Autors add.:Ferrer i Alòs, Llorenç
Accés: https://doi.org/10.1344/rhi.v29i79.30321
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Els Kies : d'Holanda al Camp de Tarragona / Josep Fàbregas Roig
Fàbregas Roig, Josep


En: Pedralbes : revista d'història moderna. Barcelona, núm. 39 (2019) , p. 158-192 (Sessió IV: Família, xarxes i societats
Notes a peu de pàgina. Resums en català, castellà i anglès.

L'arribada dels comerciants holandesos Joan Kies i Arnold de Jäger a Catalunya s'emmarca en el canvi que es va produir en les relacions comercials entre Holanda i la Monarquia Hispànica arran del Tractat de Münster i en la recuperació que a partir de la segona meitat del segle XVII va començar a experimentar l'economia catalana. L'objectiu d'aquest estudi és aprofundir en l'activitat econòmica i les relacions socials dels Kies, una nissaga que inicialment es va situar a Barcelona i que posteriorment es va traslladar al Camp de Tarragona, on va adquirir el castell de Vila-seca, que va convertir en la seva residència i en un centre productor i on van viure els seus descendents.


Matèries: Edat moderna ; Genealogia ; Famílies ; Comerciants ; Comerç ; Vinya ; Indústria vinícola ; Licors i aiguardents
Matèries: Kies, família
Àmbit:Camp de Tarragona ; Catalunya
Cronologia:[1670 - 1750]
Autors add.:Congrés d'Història Moderna de Catalunya (8è : 2018 : Barcelona )
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Pedralbes/article/view/371285
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Ciències Socials; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Els Licors artesanals, un impuls cultural en l'economia / Àngel Portet i Boixareu
Portet i Boixareu, Àngel


En: 134699 El Pirineu 1000 anys després : visions de futur : Setenes Trobades Culturals Pirinenques. La Seu d'Urgell ; Lleida ; [Tremp] ; [Andorra la Vella] : Patronat Francesc Eiximenis : Institut d'Estudis Ilerdencs ; Govern d'Andorra : Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran, 2011. p. 57-61


Matèries: Licors i aiguardents ; Raiers ; Tradicions populars ; Empreses familiars
Àmbit:Pobla de Segur, la ; Pallars Jussà ; Val d'Aran
Cronologia:[1883 - 2011]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/TrobadesPiri/article/view/341058
Localització: Universitat de Barcelona; Universitat de Lleida; Institut Ramon Muntaner; B. Centre de Lectura de Reus; Biblioteca de Bellver de Cerdanya; B. Esterri d'Àneu; B. Carles Rahola (Girona); B. Pública de Lleida; B. Comtat de Cerdanya (Puigcerdà); Biblioteca Municipal (El Pont de Suert)


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Fronda, licors artesans / Núria Arrill Solsona ; tutora: Olga Bahí Barniol
Angrill Solsona, Núria


En: L'Erol : revista cultural del Berguedà. Berga. Any 38, núm. 141-142 (tardor-hivern 2019), p. 167 (Tribuna jove
Resum del treball de recerca. Institut de Puig Reig.


Matèries: Treballs escolars ; Licors i aiguardents ; Indústria alimentària ; Projectes ; Màrqueting
Àmbit:Puig-reig ; Berguedà
Cronologia:[2017]
Autors add.:Bahí Barniol, Olga (Dir)
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Erol/article/view/366364
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Institut Ramon Muntaner; B. Ramon Vinyes i Cluet (Berga); B. Guillem de Berguedà (Puig-reig)


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 140
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Transport de vins i derivats per la línia fèrria Tarragona-Martorell-Barcelona (1865-1875) / Ginés Puente Pérez
Puente Pérez, Ginés


En: 154195 El Món de la viticultura, els vins, caves i aiguardents al Penedès històric i al Camp de Tarragona : actes de V Seminari d'Història del Penedès. [Vilafranca del Penedès] : Institut d'Estudis Penedesencs, 2013. p. 219-233 : gràf
 (Comunicacions. Sociabilitat en el món de la vinya i el vi) 
Bibliografia. Annexos.



Matèries: Vi ; Licors i aiguardents ; Comerç ; Transport ferroviari ; Indústria vinícola ; Xarxa ferroviària ; Ferrocarrils
Àmbit:Tarragona ; Martorell ; Barcelona
Cronologia:1865 - 1875
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Biblioteca-Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú); B. Centre de Lectura de Reus; B. Ferrer i Guàrdia (Alella); B. d'Artès; B. Josep Roig i Raventós (Sitges); B. Manuel de Pedrolo (Sant Pere de Ribes); Biblioteca Ramon Bosch de Noya (Sant Sadurní d'Anoia); B. Torras i Bages (Vilafranca del Penedès); Biblioteca Municipal de l'Arboç; B. Municipal Ernest Lluch (Banyeres del Penedès); B. Ventura Gassol (Calafell); B. Municipal (Cambrils); B. Municipal Marta Mata (Cunit); B. Municipal Bibliocreixell (Creixell); B. Mossèn Ramon Muntanyola (l'Espluga de Francolí); B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); B. Fages de Climent (Figueres); B. Dr. Mn. Joan Baptista Manyà (Gandesa); B. Carles Rahola (Girona); B. Comarcal Jaume Vila (Mollerussa); B. Comarcal Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc); B. Central Xavier Amorós (Reus); B. Mossèn Tomàs Capdevila (Sarral); B. Pública de Tarragona; B. Mestra Maria Antònia (Torredembarra); B. Pública Maria Barbal (Tremp); Biblioteca Terra Baixa (El Vendrell); B. Pública de Vila-seca


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Joan Kies, un comerciant en el trànsit dels segles XVII al XVIII / Josep Fàbregas Roig
Fàbregas Roig, Josep


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 26 (2014) , p. 35-52 (Dossier
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.

En aquest article volem donar a conèixer l'activitat econòmica que va desenvolupar Joan Kies, cònsol d'Holanda a Barcelona, a finals del segle XVII i en el context de la Guerra de Successió. En aquest període, Joan Kies va assolir estatus de noblesa. La seva iniciativa en el món dels negocis li va permetre intervenir com a proveïdor de l'exèrcit, mantenir relacions comercials amb l'èlit de la capital del Principat i expandir-se cap el Camp de Tarragona, on va dedicar-se a la producció d'aiguardent.


Matèries: Cònsols ; Comerciants ; Indústria vinícola ; Licors i aiguardents ; Distribució comercial ; Comerciants ; Noblesa ; Guerra de Successió
Matèries: Kies, Joan
Àmbit:Barcelona ; Vila-seca ; Camp de Tarragona ; Catalunya ; Holanda
Cronologia:[1673 - 1714]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/291147
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Companyies, socis i negocis entorn de la taverna i la distribució comercial del vi i l'aiguardent a Barcelona (segle XVIII) / Lídia Torra Fernández
Torra Fernández, Lídia


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 26 (2014) , p. 133-149 (Dossier
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.

L'article analitza la constitució de diferents societats mercantils que tenien com a centre d'activitat la taverna a Barcelona durant el segle XVIII. El treball observa el desenvolupament de diferents establiments, la inversió en capital i/o en treball i la durada de les societats. L'estudi analitza la trajectòria societària de diferents tavernes, els pactes efectuats entre els socis, l'activitat i la funció de l'administrador dins el negoci, els gèneres en estoc i la composició social de clients i proveïdors.


Matèries: Indústria vinícola ; Vi ; Licors i aiguardents ; Distribució comercial ; Comerciants ; Empreses ; Bars i cafès
Àmbit:Barcelona
Cronologia:[1701 - 1800]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/291151
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Problemàtica de l'aiguardent a Reus en els segles XVII-XVIII : la contaminació de les aigües i els fraus / Judit Vidal Bonavila
Vidal Bonavila, Judit


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 26 (2014) , p. 151-164 (Dossier
Notes a peu de pàgina. Bibliografia i fonts. Resums en català i anglès.

La problemàtica de la contaminació de l'aigua i els fraus que envoltaven la fabricació de l'aiguardent condicionaven el funcionament de les ciutats. Reus, una de les principals localitats dedicades a aquest negoci, es va haver d'adaptar per adequar-se a les noves realitats. La distribució de les aigües brutes que perjudicaven els veïns va ser un tema de llarga durada i de difícil solució. D'altra banda, calia mantenir un estricte control per evitar els fraus. Artesans i productors estaven implicats en la fabricació de pipes que, amb la finalitat d'obtenir més beneficis, no complien les normatives.


Matèries: Vinya ; Indústria vinícola ; Licors i aiguardents ; Aigües residuals ; Contaminació de l'aigua ; Frau comercial ; Producció industrial
Àmbit:Reus
Cronologia:[1601 - 1800]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/291207
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Quina Momo el licor d'Argentona / Pep Padrós i Marfany
Padrós i Marfany, Pep


En: Fonts : butlletí del Centre d'Estudis Argentonins Jaume Clavell. Argentona, núm. 62 (abril 2015), p. 17-18 (Hemeroteca
Notes.


Matèries: Indústria vinícola ; Licors i aiguardents ; Reculls de premsa
Matèries:Destil·leries Abril d'Argentona
Àmbit:Argentona
Cronologia:1892 - 1990
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Fonts/article/view/294790
Localització: Institut Ramon Muntaner; Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Can Manyer (Vilassar de Dalt)


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 140
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Fer ratafia a l'alta muntanya / text: Miquel Perals ; fotografia: Eudald Picas
Perals i Descamps, Miquel


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, Núm. 21 (primavera-estiu 2018), p. 44-45



Matèries: Licors i aiguardents
Àmbit:Camprodon, vall de
Cronologia:[2018]
Autors add.:Picas, Eudald (Il·l.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 140
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí / [textos: Jordi Ballonga, Magda Fernández ; coordinació: Magda Fernández ; dibuixos: Jordi Ballonga]



Terrassa : Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí : Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, DL 2011
23 p. : il. ; 30 cm (Quaderns de didàctica i difusió, 22) 
ISBN 9788439387206



Matèries: Indústria vinícola ; Licors i aiguardents ; Artesania ; Fàbriques ; Material didàctic ; Museus especialitzats ; Guies didàctiques
Matèries:Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí
Àmbit:Espluga de Francolí, l'
Cronologia:[0000 - 2011]
Autors add.:Fernández i Cervantes, Magda (Dir.) ; Ballonga, Jordi
Autors add.:Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya ; Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Mossèn Ramon Muntanyola (l'Espluga de Francolí); B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Catalunya atlàntica. Aiguardent i teixits a l'arrencada industrial catalana / [ressenya de:] Josep M. Fradera
Fradera i Barceló, Josep M.


En: Revista de Historia Industrial. Barcelona, núm. 26 (2004) , p. 231-234
Ressenya de:
- Valls, F.. La Catalunya atlàntica. Aiguardent i teixits a l'arrencada industrial catalana / F. Valls. Vic : Eumo, 2014


Matèries: Indústria vinícola ; Exportació ; Comerç exterior ; Vi ; Licors i aiguardents ; Ressenyes
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1701 - 1900]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/HistoriaIndustrial/article/view/63575
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
De l'Aiguardent al Cava : el procés d'especialització vitivinícola a les comarques del Penedés-Garraf / [ressenya de:] Vicente Pinilla
Pinilla Navarro, Vicente


En: Revista de Historia Industrial. Barcelona, núm. 25 (2004) , p. 237-239
Ressenya de:
. De l'Aiguardent al Cava. El procés d'especialització vitivinícola a les comarques del Penedés-Garraf / Josep Colomé Ferrer (coor.). Vilafranca del Penedès : El 3 de vuit : Ramon Nadal, 2003


Matèries: Indústria vinícola ; Conreus ; Vinya ; Vi ; Cava ; Licors i aiguardents ; Ressenyes
Àmbit:Alt Penedès ; Baix Penedès ; Garraf
Cronologia:[0000 - 2003]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/HistoriaIndustrial/article/view/63555
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí / Florenci Romeu Costas
Romeu Costas, Florenci


En: Podall. Montblanc, núm. 6-7 (2018) , p. 341-367 : il. (Arxivística, Bibliografia i Museologia
Bibliografia. Inclou apèndix gràfic. Resums en català, castellà i anglès.

L'objectiu d'aquest article és fer un breu repàs de l'activitat industrial que va tenir la Fassina Balanyà durant més de cent vint anys de producció d'aiguardent, i alhora descriure la reconversió d'aquest espai vers a una activitat cultural i turística que s'ha produït a cavall dels segles XX i XXI.


Matèries: Indústria vinícola ; Licors i aiguardents ; Fàbriques ; Conversió d'edificis ; Museus especialitzats
Matèries:Fassina Balanyà
Àmbit:Espluga de Francolí, l'
Cronologia:1834 - 2018
Accés: https://raco.cat/index.php/Podall/article/view/337351


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Sifons, gasoses, licors... / David Pujol i Roser Bech, coordinació ; Enric Pujol, Antoni Egea, Joan Ferrerós, [et al.]



En: Alberes. Cassà de la Selva, núm. 19 (primavera-estiu 2018), p. 34-70 : il. (Dossier

Abans que es popularitzessin els refrescos impulsats per les grans empreses a molts dels nostres municipis d'una certa rellevància hi havia una petita fàbrica de sifons, 'gracioses' o destil·lats diversos. En aquest número recuperem-ne la història; parlarem de l'Anís Empordanès i de l'Anís Barcino, de la fàbrica de gasoses de Gaietà Ferrer de Roses, de les Carbòniques Punset de Figueres, de Can Roig de Garriguella, dels sifons Callol Callol de l'Escala. També hem anat a alguna casa on encara fan ratafia o altres licors d'herbes.


Matèries: Indústria alimentària ; Botigues i comerços ; Begudes alcohòliques ; Licors i aiguardents ; Producció ; Distribució comercial ; Empreses familiars
Àmbit:Alt Empordà
Cronologia:[2018]
Autors add.:Pujol i Fabrelles, David (Ed.) ; Bech Padrosa, Roser (Ed.) ; Pujol i Casademont, Enric ; Egea i Codina, Antoni ; Ferrerós, Joan
Accés: https://goo.gl/vzSxDX [Exemplar complet (accés restringit)]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries)


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 140
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Empresa Alcohols Contijoch de Montblanc: una fàbrica instal·lada en un antic convent (1882-1951) / Eduard Contijoch i Miquel
Contijoch i Miquel, Eduard


En: Podall. Montblanc, núm. 4 (2015) , p. 38-65: il. (Història
Notes. Resums en català, castellà i anglès.

Des de 1893 i fins entrats els anys quaranta del segle passat, el convent de Sant Francesc de Montblanc va acollir una de les fàbriques d'alcohol més importants de la demarcació. Partint del negoci de compra-venda evolucionà tant en els seus mercats, com en les tècniques de fabricació i en la tecnologia emprada, convertint-se en un exemple de l'evolució d'aquest sector amb tanta rellevància en l'economia del nostre país d'aquelles dècades. L'estudi analitza els canvis de la fàbrica en el seu context econòmic, social i polític i ens ens dóna claus sobre las raons del seu auge i declivi, així com de la família que la va regenta.


Matèries: Empreses ; Famílies ; Fàbriques ; Convents ; Conversió d'edificis ; Indústria vinícola ; Licors i aiguardents ; Tecnologia ; Legislació
Matèries: Contijoch, família
Matèries:Alcoholera Montblanquense ; Convent de Sant Francesc de Montblanc
Àmbit:Montblanc ; Barcelona
Cronologia:1882 - 1951
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Podall/article/view/310138


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 7
anar a la pàgina                  

Base de dades  fons : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3