La Producció i el proveïment de brea i quitrà dels Ports de Tortosa per a l'Armada (1712-1840) / Agustí Agramunt Bayerri
Gilabert Tomàs, JordiEn:
Recerca. Tortosa, núm. 20 (2024) , p. 235-267 : il.
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català, castellà i anglès.
L'article aborda el procés d'auge i decadència del mercat de proveïment i comercialització de brea i quitrà a Tortosa durant el s. XVIII i principis del s. XIX. Aquests productes esdevingueren estratègics per a la producció naval, tant militar com civil, i els Ports de Tortosa era un dels pocs indrets de la Península Ibèrica on es produïen. Això va atreure l'atenció de l'Armada espanyola, qui va voler monopolitzar-ne la producció, primer a través de companyies concessionàries assentades sobre el territori, i després a través de manera directa a través de la figura del ministre Marina de Tortosa. Diversos factors com la crisi de la producció naval després de la Guerra del Francès, però també l'extenuació ecològica dels boscos després d'anys d'explotació sistemàtica propiciaren la fi d'aquest lucratiu mercat.