português | español | français | català

logo

Database search

Database:
FONS
Search:
INDUSTRIA ALIMENTARIA []
References found:
350   [Refine the search]
Showing:
1 .. 20   in format [Default]
page 1 of 18
go to page                         


1 / 350
select
print

Bookmark and Share
Precedents històrics de les Bones pràctiques de laboratori (BPL) : l'assegurança de la qualitat. El registre de laboratoris agroalimentaris privats de Catalunya / Jordi Calmet i Fontané
Calmet i Fontané, Jordi


En: Ilerda : ciències. Lleida, núm. 51 (1994-1995) , p. 72-76 (Notes



Matèries: Centres d'investigació ; Indústria alimentària ; Producció agrària ; Control de qualitat
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1994]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 350
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Demanda d'aigua per a la producció d'aliments a Catalunya. Dèficit actual i perspectives de futur / Joan Anglès Sedó
Anglès Sedó, Joan


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 23 (2010-2011) , p. 107-115
Referències bibliogràfiques. Resums en català i anglès.

Catalunya és un país petit, predominantment forestal i amb una elevada densitat de població, per la qual cosa, la superfície agrícola utilitzada (SAU) per habitant és molt reduïda, amb un valor del voltant de 1.500 m2. Per culpa d'això, la producció d'aliments a Catalunya és molt inferior a la que es consumeix, de manera que la taxa de cobertura de la balança comercial agroalimentària per als productes no transformats no arriba al 40[per cent] de mitjana anual. Per tal de millorar el grau d'autoproveïment d'aliments, millorar l'eficiència en la utilització. de l'aigua, aturar la despoblació del medi rural i, en conseqüència, prevenir la degradació del medi agrari i del medi natural, el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya considera prioritària la política de regadius des dels dos vessants, la modernització dels regadius tradicionals i la realització dels nous regadius d'alta eficiència ja programats. Amb aquesta finalitat, ha redactat el Pla de Regadius de Catalunya que preveu la modernització de 178.000 ha de regadius tradicionals i la implantació de 126.000 ha de nous regadius d'alta eficiència en el període 2008-2020.


Matèries: Indústria alimentària ; Impacte ambiental ; Recursos hídrics ; Consum d'aigua
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2010]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/259547
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 350
select
print

Bookmark and Share
Formatgeries artesanes de Catalunya :rutes per 93 obradors / Ramon Roset i Morera
Roset i Morera, Ramon


Valls : Cossetània, 2019
312 p. ; 24 cm (Altres cuina
ISBN 9788490348765

En aquest llibre s'ha fet un recull de totes les formatgeries i els formatges artesans que s'elaboren actualment a Catalunya amb l'ànim d'apropar al lector aquest gran patrimoni gastronòmic de casa nostra. A banda del producte làctic, s'ha volgut destacar la història humana que hi ha al darrere de cada obrador: la filosofia de vida del formatger i el canvi vital que suposa el pas de la ciutat a l'àmbit rural, a la feina de pastors i elaboradors de formatges. Les formatgeries s'han organitzat de manera geogràfica a través de rutes que faciliten la seva localització i la planificació de les visites. De cada formatgeria s'ha fet una fitxa amb les seves dades més significatives, una nota de tast del seu formatge més emblemàtic i un suggeriment de maridatge. El llibre us convida a endinsar-vos en el sector formatger català i a consumir el formatge de la nostra terra, un producte deliciós que no té res a envejar als que s'elaboren als països veïns. (Editorial).



Matèries: Guies gastronòmiques ; Indústria alimentària ; Artesania ; Artesans
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2019]


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 350
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Cadí, la cooperativa / text: Carles Gascón Chopo
Gascón Chopo, Carles


En: Eix : cultura industrial, tècnica i científica. [Terrassa]. núm. 6 (jnovembre 2018), p. 58-61 : il. (La marca
Resums en castellà i anglès.

Un pageset rialler ha simbolitzat durant dècades un projecte econòmic profundament renovador, que ha marcat la trajectòria de centenars de famílies del Pirineu.


Matèries: Indústria lletera ; Indústria alimentària ; Aliments ; Publicitat ; Màrqueting ; Cooperatives
Matèries:Cooperativa Lletera del Cadí
Àmbit:Sei d'Urgell, la ; Catalunya
Cronologia:1915 - 2018
Accés: https://mnactec.cat/assets/uploads/publications/eix-6.pdf [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; Biblioteca Central de Terrassa; Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; B. Carles Rahola (Girona); B. Pública de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 350
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Danone, de Barcelona al món / text: Redacció ; fotos: Danone



En: Eix : cultura industrial, tècnica i científica. [Terrassa]. núm. 5 (juny 2018), p. 60-63 : il. (La Marca
Resums en castellà i anglès.

Un segle enrere, el Pirineu era un territori aïllat i empobrit. Les companyies d'explotació hidroelèctrica van obrir carreteres, van generar moviment econòmic i van revolucionar l'alta muntanya. Els museus del Pallars narren aquella transformació cabdal.


Matèries: Indústria lletera ; Indústria alimentària ; Aliments ; Comercialització ; Publicitat ; Màrqueting ; Comerciants
Matèries: Carasso, Isaac (1874-1939)
Matèries:Danone
Àmbit:Salònica - Grècia ; Barcelona ; Catalunya
Cronologia:1919 - 2018
Accés: https://mnactec.cat/assets/uploads/publications/eix-51.pdf [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; Biblioteca Central de Terrassa; Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; B. Carles Rahola (Girona); B. Pública de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 350
select
print

Bookmark and Share
Birba : 1893-2018 / Jordi Boladeras ; correcció del text i traducció al castellà: Addenda
Boladeras i Sancho, Jordi


Camprodon : Galetes Camprodon, 2018
97 p. : pral. il. col. ; 24 * 24 cm
Títol a la coberta: 125 anys-años Birba 1893-2018. Textos en castellà i català.



Matèries: Indústria alimentària ; Empreses familiars ; Commemoració
Matèries:Galetes Birba
Àmbit:Camprodon ; Catalunya
Cronologia:1893 - 2018
Autors add.:Galetes Birba
Localització: Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 350
select
print

Bookmark and Share
Llorenç Birba i Cordomí : l'home que va endolcir la vida de molts catalans / Llorenç Birba i Perramon
Birba i Perramon, Llorenç


[Camprodon] : [l'autor], 2018
192 p. : il. ; 21 cm



Matèries: Biografia ; Empresaris ; Indústria alimentària ; Empreses familiars
Matèries: Birba i Cordomí, Llorenç (1888-1963)
Matèries:Galetes Birba
Àmbit:Camprodon ; Catalunya
Cronologia:[1888 - 1963]
Localització: B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 350
select
print

Bookmark and Share
Una festa a la vall de Camprodon / Miquel Perals
Perals i Descamps, Miquel


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, Núm. 21 (tardor-hivern 2018), p. 68-70



Matèries: Tradicions populars ; Festes populars ; Bestiar porcí ; Indústria alimentària
Àmbit:Camprodon, vall de
Cronologia:[0000 - 2018]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 350
select
print

Bookmark and Share
Ca la Marieta, a Camprodon / text: Miquel Perals ; fotografia: Eudald Picas
Perals i Descamps, Miquel


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, Núm. 21 (primavera-estiu 2008), p. 61



Matèries: Indústria alimentària ; Empreses
Matèries:Ca la Marieta de Camprodon
Àmbit:Camprodon
Cronologia:[1900 - 2018]
Autors add.:Picas, Eudald (Il·l.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 350
select
print

Bookmark and Share
El Meu rebost : elaboració, receptes i secrets dels embotits de sempre / Imma Cros, Narcís Estrach ; fotografia: Anna Corbella Planella
Cros, Imma


Camprodon : Cal Xec, 2017
131 p. : il. col. ; 20 * 20 cm



Matèries: Indústria alimentària ; Receptes culinàries ; Costums alimentaris ; Empreses ; Anecdotari ; Comerç
Matèries:Cal Xec de Camprodon
Àmbit:Camprodon
Cronologia:[1870 - 2017]
Autors add.:Estrach, Narcís ; Corbella Planella, Anna (Il·l.)
Autors add.:Cal Xec de Camprodon
Localització: B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 350
select
print

Bookmark and Share
Llorenç Birba / text: Ramon Estéban ; fotografia: Eudald Picas
Estéban i Pagès, Ramon


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, Núm. 5 (primavera-estiu 2010), p. 12-19



Matèries: Empreses familiars ; Commemoració ; Indústria alimentària ; Empresaris
Matèries: Birba i Cordomí, Llorenç (1888-1963) ; Birba i Perramon, Llorenç (1921-2016)
Matèries:Galetes Birba
Àmbit:Camprodon
Cronologia:[1910 - 2010]
Autors add.:Picas, Eudald (Il·l.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 350
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Productes alimentaris singulars i de qualitat per estructurar un sector econòmic / Guillem Miralles Puig
Miralles Puig, Guillem


En: L'Erol : revista cultural del Berguedà. Berga. Any 38, núm. 140 (estiu 2019), p. 15-18 : il. (Dossier. Paisatges i patrimonis emergents) 
Bibliografia. Notes.


Matèries: Indústria alimentària ; Aliments
Àmbit:Berguedà
Cronologia:[2019]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Erol/article/view/358697
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Institut Ramon Muntaner; B. Ramon Vinyes i Cluet (Berga); B. Guillem de Berguedà (Puig-reig)


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 350
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Tordera, el riu al centre de la vida / Joan Bou i Illa, Joan Bou i Pla, Jaume Vellvehí i Altamira
Bou i Illa, Joan


En: 186695 Aigua : recurs vital, social, cultural i econòmic al Maresme : XIIa Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, Dosrius, 5 de maig de 2018. [Mataró] : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura : Arxiu Comarcal del Maresme, 2019. p. 146-158

Bibliografia.

La Tordera, al seu pas per la vila a què dona nom, ha estat l'eix sobre el qual ha girat bona part de la vida dels torderencs. El riu ha aportat l'aigua de boca i de rec, l'energia per a moure moles farineres, per a generar electricitat o crear negocis com l'aigua embo-tellada, per exemple. Però també ha estat el malson quan s'ha sortit de mare o quan s'ha convertit en el camí que ha portat enemics vinguts del mar.En la nostra comunicació repassarem els usos i les incidències del riu que, al llarg de la història, han marcat el pols vital del poble.


Matèries: Rius ; Desenvolupament urbà ; Defensa ; Transports i comunicacions ; Ponts ; Molins fariners ; Molins d'aigua ; Energia elèctrica ; Centrals hidroelèctriques ; Indústria alimentària ; Riuades
Àmbit:Tordera ; Tordera, riu la
Cronologia:[0000 - 2018]
Autors add.:Bou i Pla, Joan ; Vellvehí i Altimira, Jaume
Accés: https://www.raco.cat/index.php/TrobadaMaresme/article/view/353572/444582
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Arxiu Nacional de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 350
select
print

Bookmark and Share
L'Efervescència de La Sanjuanina / text: Joan Garcia ; fotografia: Eudald Picas
Garcia, Joan


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, Núm. 21 (primavera/estiu 2018), p. 68-69



Matèries: Indústria alimentària
Àmbit:Sant Joan de les Abadesses
Cronologia:[2018]
Autors add.:Picas, Eudald
Localització: B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 350
select
print

Bookmark and Share
Experimentació d'una grassa by-pass en vaques de raça Montbéliarde a Sant Joan de les Abadesses / treball final de carrera presentat per: Gemma Torres i Altarriba ; professors ponents: David Clua i Samper, Pere Costa i Batllori
Torres Altarriba, Gemma


1998
Dirigida per: Clúa i Samper, David; Costa i Batllori, Pere. ESAB, 1998
128 f. ; 30 cm
Treball final de carrera. Bibliografia.



Matèries: Bestiar boví ; Alimentació animal ; Indústria alimentària
Àmbit:Sant Joan de les Abadesses
Cronologia:[1998]
Autors add.:Clúa i Samper, David (Dir.) ; Costa i Batllori, Pere (Dir.)
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 350
select
print

Bookmark and Share
Lapedra : bulls i fuets de pel·lícula / Joan Garcia
Garcia, Joan


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, Núm. 22 (tardor-hivern 2018), p. 71



Matèries: Indústria alimentària ; Artesania ; Famílies
Matèries: Lapedra, família
Àmbit:Sant Pau de Segúries
Cronologia:[0000 - 2018]
Localització: B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 350
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Llorenç Birba, el divulgador de Camprodon / text: Xevi Planas; fotos: Josep Maria Oliveras
Planas, Xevi


En: Revista de Girona. Girona. Any 45, núm. 194 (1999) , p. 14-19 : il. (Figures


Matèries: Empresaris ; Indústria alimentària ; Empreses familiars ; Escriptors ; Entrevistes
Matèries: Birba i Perramon, Llorenç (1921-2016)
Àmbit:Camprodon
Cronologia:[1921 - 1999]
Autors add.:Oliveras i Puig, Josep Maria (Il·l.)
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/103094
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 350
select
print

Bookmark and Share
La Farinera de Castelló d'Empúries / [coordinació: Magda Fernández y Cervantes ; textos: Carme Gilabert i Valldeperez, Carme Martín i Serralta, Guillem Mundet i Genís]



[Terrassa] : Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, DL 1999
23 p. : il. ; 30 cm (Quaderns de didàctica i difusió, 12) 
ISBN 8439348355



Matèries: Indústria farinera ; Molins fariners ; Material didàctic ; Indústria alimentària ; Museus especialitzats ; Guies didàctiques
Matèries:Farinera de Castelló d'Empúries
Àmbit:Castelló d'Empúries
Cronologia:[0000 - 1999]
Autors add.:Fernández i Cervantes, Magda (Dir.) ; Gilabert i Valldeperez, Carme ; Martín i Serralta, Carme ; Mundet i Genís, Guillem
Autors add.:Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya ; Farinera de Castelló d'Empúries
Localització: Biblioteca de Catalunya; Arxiu Nacional de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries); B. Fages de Climent (Figueres); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 350
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La confitura a la Catalunya moderna : pràctiques i significats entorn dels dolços (segles XVI-XVIII) [Fitxer informàtic] / Marta Manzanares Mileo : [dirigida per:] María Ángeles Pérez Samper
Manzanares Mileo, Marta


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2018
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2018
1 recurs electrònic (556 p.)

La present tesi té com a objectiu plantejar una primera aproximació a la producció i el consum de dolços a la Catalunya d'època moderna, fent èmfasi en la singularitat dels seus significats, valors i usos en els sistemes alimentaris moderns. Així mateix, es vol avaluar fins a quin punt factors socials i culturals determinaren les formes de producció i consum dels dolços moderns. Aquest plantejament aporta alhora noves dades sobre el Col·legi d'adroguers i confiters de Barcelona, caracteritzat pel caràcter dual de la professió d'adroguer i confiter. Aquesta tesi es divideix en dues parts. La primera part examina els aspectes de producció i distribució de confitures, posant especial atenció al gremi de confiters. En aquesta part s'analitza en què consistia l'art de confiteria, una activitat altament qualificada en la qual era fonamental el domini d'uns sabers especialitzats així com d'unes tècniques específiques. Així mateix, un anàlisi dels receptaris manuscrits confiters posa en relleu el rol cabdal d'aquests textos en els processos d'aprenentatge i execució de l'art confiter. D'altra banda, el present estudi se centra en la conflictivitat gremial al voltant de l'elaboració i la venta de dolços en el mercat barceloní. La reconstrucció dels litigis intergremials permet observar un mercat dinàmic i complex en el qual els confiters es disputaven el control del mercat del dolç enfront de flequers, xocolaters, revenedors i apotecaris. La segona part de la tesi examina la multiplicitat i la simultaneïtat dels usos i funcions dels dolços tenint en compte que aquests eren vistos com medicines i llaminadures al mateix temps. D'una banda, profunditza sobre com els dolços van ser considerats aliments de prestigi, superflus i extraordinaris i, de l'altra, s'analitza com el seu consum es va limitar a determinades pràctiques socials i culturals. La darrera part està dedicada a l'estudi de les col·lacions i els refrescs, unes reunions socials celebrades al voltant del consum de dolços, que esdevingueren una de les principals formes de sociabilitat a la Barcelona moderna.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Indústria alimentària ; Gremis
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1500 - 1800]
Autors add.:Pérez Samper, María dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/666876
Localització: Universitat de Barcelona; TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 350
select
print

Bookmark and Share
Laboratori Dr. Oliver Rodés : l'aigua com a passió / per Jordi Oliver-Rodés
Oliver i Rodés, Jordi


En: 184432 Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics. Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019



Matèries: Biografia ; Metges ; Empreses familiars ; Aigües medicinals ; Indústria alimentària ; Centres d'investigació ; Recursos hídrics
Matèries: Oliver i Rodés, Benet
Matèries:Laboratori Dr. Oliver Rodes
Àmbit:CMBCN ; Prat de Llobregat, el ; Catalunya
Cronologia:[1902 - 2019]
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 18
go to page                         

Database  FONS : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3