português | español | français | català

logo

Database search

Database:
FONS
Search:
ALIMENTS []
References found:
225   [Refine the search]
Showing:
1 .. 20   in format [Default]
page 1 of 12
go to page                         


1 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Cadí, la cooperativa / text: Carles Gascón Chopo
Gascón Chopo, Carles


En: Eix : cultura industrial, tècnica i científica. [Terrassa]. núm. 6 (jnovembre 2018), p. 58-61 : il. (La marca
Resums en castellà i anglès.

Un pageset rialler ha simbolitzat durant dècades un projecte econòmic profundament renovador, que ha marcat la trajectòria de centenars de famílies del Pirineu.


Matèries: Indústria lletera ; Indústria alimentària ; Aliments ; Publicitat ; Màrqueting ; Cooperatives
Matèries:Cooperativa Lletera del Cadí
Àmbit:Sei d'Urgell, la ; Catalunya
Cronologia:1915 - 2018
Accés: https://mnactec.cat/assets/uploads/publications/eix-6.pdf [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; Biblioteca Central de Terrassa; Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; B. Carles Rahola (Girona); B. Pública de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Danone, de Barcelona al món / text: Redacció ; fotos: Danone



En: Eix : cultura industrial, tècnica i científica. [Terrassa]. núm. 5 (juny 2018), p. 60-63 : il. (La Marca
Resums en castellà i anglès.

Un segle enrere, el Pirineu era un territori aïllat i empobrit. Les companyies d'explotació hidroelèctrica van obrir carreteres, van generar moviment econòmic i van revolucionar l'alta muntanya. Els museus del Pallars narren aquella transformació cabdal.


Matèries: Indústria lletera ; Indústria alimentària ; Aliments ; Comercialització ; Publicitat ; Màrqueting ; Comerciants
Matèries: Carasso, Isaac (1874-1939)
Matèries:Danone
Àmbit:Salònica - Grècia ; Barcelona ; Catalunya
Cronologia:1919 - 2018
Accés: https://mnactec.cat/assets/uploads/publications/eix-51.pdf [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; Biblioteca Central de Terrassa; Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; B. Carles Rahola (Girona); B. Pública de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Productes alimentaris singulars i de qualitat per estructurar un sector econòmic / Guillem Miralles Puig
Miralles Puig, Guillem


En: L'Erol : revista cultural del Berguedà. Berga. Any 38, núm. 140 (estiu 2019), p. 15-18 : il. (Dossier. Paisatges i patrimonis emergents) 
Bibliografia. Notes.


Matèries: Indústria alimentària ; Aliments
Àmbit:Berguedà
Cronologia:[2019]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Erol/article/view/358697
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Institut Ramon Muntaner; B. Ramon Vinyes i Cluet (Berga); B. Guillem de Berguedà (Puig-reig)


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 225
select
print

Bookmark and Share
Els Aliments al Regiment de sanitat d'Arnau de Vilanova / per Antònia Carré
Carré, Antònia


En: 184432 Alimentació i nutrició a Catalunya : industrials, productors i científics. Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació : Centre Català de la Nutrició de l'IEC, 2019



Matèries: Metges ; Teòlegs ; Sanitat ; Edat mitjana ; Aliments ; Alimentació humana
Matèries: Vilanova, Arnau de (1240?-1311)
Àmbit:Catalunya ; Aragó, corona d'
Cronologia:[1240 - 1311]
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació de la menestralia manresana als segles XIV i XV / Adria Mas Craviotto
Mas Craviotto, Adrià


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 124 (tardor-hivern 2018), p. 14-21 : il. (Història
Notes. Inclou transcripció del document.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Menestralia ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Aliments ; Condicions de vida ; Vida quotidiana ; Fonts documentals ; Testaments
Àmbit:Manresa
Cronologia:[1301 - 1500]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/view/350628
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
El Porc i l'embotit / Jordi Nierga, coordinació ; Salvador Garcia-Arbós, Albert Reixach, Francesc Ginabreda, [et al.]



En: Garrotxes. Cassà de la Selva, núm. 22 (tardor-hivern 2018), p. 31-77 : il. (Dossier


Matèries: Bestiar porcí ; Ramaderia ; Indústria càrnica ; Escorxadors ; Aliments ; Botigues i comerços ; Carnissers ; Tradicions populars
Àmbit:Garrotxa ; Pla de l'Estany ; Ripollès
Cronologia:[1900 - 2018]
Autors add.:Nierga, Jordi (Ed.) ; García-Arbós, Salvador ; Reixach i Sala, Albert ; Ginabreda, Francesc
Accés: http://editorialgavarres.cat/index.php?option=com_redshop&view=product&pid=124&Itemid=5&lang=ca [Exemplar complet (accés restringit)]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Ramon Vidal (Besalú); B. Marià Vayreda (Olot); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Tradició dels torrons a Catalunya durant l'edat mitjana i la seva continuïtat en el torró d'Agramunt / Virgínia Costafreda Puigpinós
Costafreda i Puigpinós, Virginia


En: Urtx : revista cultural de l'Urgell. Tàrrega, núm. 24 (2010) , p. 325-348 : il. (Articles
Notes a peu de pàgina. Abstracts en castellà i anglès.


Matèries: Costums alimentaris ; Aliments ; Edat mitjana ; Receptes culinàries ; Pastissers ; Fonts documentals ; Indústria alimentària
Àmbit:Agramunt ; Catalunya
Cronologia:[1201 - 1500]; 2010
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Urtx/article/view/199699
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Arnes. Un món de mel / [ressenya de:] Neus Pallarès Casals
Pallarès Casals, Neus


En: Butlletí del Centre d'Estudis de la Terra Alta. Gandesa, núm. 49 (2009) , p. 44 (L'aparador bibliogràfic del CETA
Ressenya de:
- Solé Borrull, Àngel. Arnes un món de mel / Àngel Solé Burrull ; [fotografies:] Francesc Martínez Ibáñez. Arnes : Associacio Cultural d'Arnes las Bresca, 2009


Matèries: Ressenyes ; Apicultura ; Indústria alimentaria ; Aliments ; Receptes culinàries ; Tradicions populars
Àmbit:Arnes
Cronologia:[2009]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/ButlletiCETA/article/view/216880/295452
Localització: Institut Ramon Muntaner; Universitat Rovira i Virgili; B. Municipal (Gandesa); Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura (La Fatarella)


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 225
select
print

Bookmark and Share
La Primera exposición alimenticia de Tortosa

Exposición Agrícola Alimenticia (1a : 1928 : Tortosa )


Barcelona : [s.n.], 1928
[27] p. : il.



Matèries: Fires i exposicions ; Aliments ; Economia
Àmbit:Tortosa
Cronologia:1928
Localització: Universitat de Barcelona; Universitat Pompeu Fabra


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Farro amb brou bufat / Josep Valls, text ; Pep Sau, fotografia
Valls, Josep


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, núm. 21 (primavera-estiu 2018), p. 82-83: il. (Patrimoni. Gastronomia) 


Matèries: Aliments ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Garrotxa
Cronologia:[2018]
Autors add.:Sau, Pep (Il·l.)
Accés: https://goo.gl/8kC6mH [Exemplar complet (accés restringit)]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Ramon Vidal (Besalú); B. Marià Vayreda (Olot); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 225
select
print

Bookmark and Share
Entre fogons i baguls : menjar i vestir a la Catalunya del segle XVIII / Joan Santacana, Nayra Llonch
Santacana, Joan


Barcelona : Rafael Dalmau Editor, 2018
112 p. ; 17 cm (Episodis de la història, 363) 
ISBN 9788423208418

Al segle XVIII es van posar les bases de la societat actual. Actes tan quotidians com són fumar, menjar un gelat, prendre cafè, llegir un diari o fer una truita de patates tenen l'origen en aquest segle; és el moment en què a Catalunya arriben un nombre immens de novetats i d'enginys, des dels teixits de cotó pintat als paraigües, que potencien el seu esdevenir industrial. (Editorial).



Matèries: Edat moderna ; Alimentació humana ; Aliments ; Indumentària ; Hàbits culturals ; Productes industrials
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1700 - 1800
Autors add.:Llonch Molina, Nayra
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació a la Catalunya moderna. Productes i elaboracions [Fitxer informàtic] / Jordi Bages-Querol Blanco ; [dirigida per: María Ángeles Pérez Samper]
Bages-Querol Blanco, Jordi


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2017
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2017
1 recurs electrònic (816 p.)

El propòsit de la tesi doctoral és l'anàlisi evolutiva de la presència dels productes alimentaris i de la tipologia de plats presents en els llibres de cuina pertanyents a l'Edat Moderna de Catalunya. En el cas concret que es presenta, la recerca ha tingut en compte el conjunt de llibres de cuina i receptaris que es coneixen, a dia d'avui, de la Catalunya moderna. Són un total de set fonts diferents que s'allarguen des d'inicis del segle XVI fins primeries del XIX. La majoria d'aquests receptaris i llibres de cuina varen ser publicats durant la segona meitat del segle XX fruit d'un interès eminentment culinari. Algunes d'aquestes fonts, doncs, seran reconegudes pel lector: l'aristocràtic Libre del coch (1520), el cartoixà Llibre de cuina d'Escaladei (inicis s. XVII), el receptari de la cartoixa de Montalegre (1718-1719), el franciscà Avisos y instrucciones per lo principiant cuyner (primer terç s. XVIII), el caputxí Llibre de l'art de cuynar (1787), el carmelità Instrucció breu i útil per los cuiners principiants (darrer quart s. XVIII i principis del XIX) i el burgès Nou manual de cuinar (1825-1830). El conjunt de fonts documentals estableixen una cronologia clara i entenedora, la qual està formada per llibres manuscrits de caràcter religiós i és iniciada i finalitzada per llibres impresos i de caràcter civil. Per altra banda, aquestes fonts, el contingut de les quals respon a paràmetres culturals de l'Edat Moderna, posen de relleu un període cronològic diferent a la divisió clàssica, el qual reflecteix dinàmiques intrínseques.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Alimentació humana ; Fonts documentals ; Receptes culinàries ; Ordes religiosos ; Aliments ; Monestirs
Matèries:Cartoixans
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1500 - 1830]
Autors add.:Pérez Samper, Maria dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/462136
Localització: TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Gestió dels residus alimentaris municipals procedents de les activitats comercials del municipi de Montmeló per tal de reduir, reutilitzar i reciclar-los / Ventura de Lamo i Busquets ; director: Jordi Bartrolí Almera ; avalador: Mercè Molist Lopez
Lamo i Busquets, Ventura de


2014
Dirigida per: Bartrolí Almera, Jordi; Molist López, Mercè. Universitat de Vic. Escola Politècnica Superior. Enginyeria Tècnica Agrícola, 2014
1 recurs electrònic
Treball final de carrera. Bibliografia. Resums en català i anglès.


Matèries: Transformació de residus ; Aliments ; Residus urbans ; Aprofitament de residus
Àmbit:Montmeló
Cronologia:[2014]
Autors add.:Bartrolí Almera, Jordi (Dir.) ; Molist López, Mercè (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10854/3272
Localització: Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
A Taula amb els reis : el servei i l'abastiment d'aliments a les autoritats visitants durant la Lleida moderna / Iolanda Enjuanes, Guillem Roca
Enjuanes Alzuria, Yolanda


En: Shikar : Revista del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià. [Lleida], núm. 4 (2017) , p. 108-115 : il. (Història
Notes i bibliografia. Resums en català i anglès.

Lleida ha estat sempre una cruïlla de camins i una ciutat de pas des d'època antiga. Els camins que portaven i sortien de la ciutat foren trescats per molts, entre tots, els reis espanyols i els seus seguicis que viatjaven des de Madrid a Barcelona i feien parada a la ciutat de Lleida. Els que hi sojornaven eren allotjats a les cases més benestants. La ciutat llavors s'havia d'abastir amb tot allò necessari per acollir-los a ells i a les seves comitives; les autoritats municipals no només els oferien el menjar necessari per a la seva estada, preparat pels cuiners reials, sinó també una recepció anomenada "refresc" on s'hi servien dolços i begudes típiques de l'època.


Matèries: Visites reials ; Visites oficials ; Edat moderna ; Aliments ; Abastament d'aliments ; Fonts documentals ; Arxius històrics
Àmbit:Lleida
Cronologia:[1700 - 1833]
Autors add.:Roca, Guillem
Accés: http://raco.cat/index.php/Shikar/article/view/332630/423410
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Lleida; Institut Ramon Muntaner; Biblioteca Ramon Berenguer IV (Almenar); Biblioteca Sant Bartomeu (Alpicat); B. Pública de Lleida; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Alguns aliments a la taula de la gent de Blanes (segles XIV-XVIII) / per Pep Vila
Vila, Pep


En: Blanda : publicació de l'Arxiu Municipal de Blanes. Blanes, núm. 18 (2017) , p. 66-75 : il. (Recerques, 04) 
A la memòria de Josep Bota.


Matèries: Costums alimentaris ; Aliments ; Alimentació humana ; Mostassàs ; Fonts documentals
Àmbit:Blanes
Cronologia:[1300 - 1800]
Accés: https://www.blanes.cat/docweb/blanda18 [Exemplar complet]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat Pompeu Fabra; B. Comarcal (Blanes)


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 225
select
print

Bookmark and Share
45a Fira de Primavera : 2a Fira de l'embotit : Tremp 09, 9-10 de maig

Fira de Primavera (45a : 2009 : Tremp )


Tremp : Ajuntament de Tremp ; [etc.], DL 2009
43 p. : il. ; 30 cm



Matèries: Fires i exposicions ; Aliments ; Indústria càrnica
Àmbit:Tremp
Cronologia:2009
Autors add.:Ajuntament de Tremp
Autors add.:Fira de l'Embotit (2a : 2009 : Tremp )
Localització: B. Pública Maria Barbal (Tremp)


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 225
select
print

Bookmark and Share
Fam i carestia a la Catalunya de la primera meitat del segle XIV : lo mal any primer 1333-1334
Montoro i Maltas, Joan


En: 174675 Recursos i territori : perspectiva històrica i nous equilibris : Actes del X Congrés de la CCEPC. Manresa, 21, 22 i 23 d'octubre de 2016. Valls ; Barcelona : Cossetània : Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana : Institut Ramon Muntaner : Centre d'Estudis del Bages, 2017. p. 173-182
 (Alimentació



Matèries: Edat mitjana ; Crisi de subsistència ; Fam ; Aliments ; Preus ; Cereals ; Consum ; Recursos naturals ; Alimentació humana
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1333 - 1334
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; B. del Casino (Manresa)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 225
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Trumfes de la vall de Camprodon / Josep Valls, text ; Pep Sau, fotografia
Valls, Josep


En: Garrotxes. Cassà de la Selva, núm. 20 (tardor-hivern 2017), p. 94-95 : il. (Patrimoni. Gastronomia) 

Passat Molló, prop del coll d'Ares, i sobre un panorama natural grandiós, Joan Buxeda, la seva filla Marisa i família, segueixen fidels a una llargíssima història de treball i estimació de la terra.


Matèries: Aliments ; Productes agrícoles ; Conreus ; Patates ; Explotacions agràries ; Cooperatives agràries
Matèries: Buxeda, família
Matèries:Cooperativa Ramadera de Molló
Àmbit:Camprodon, vall de ; Molló
Cronologia:[2017]
Autors add.:Sau, Pep (Il·l.)
Accés: https://goo.gl/zhV3Ca [Exemplar complet (accés restringit)]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Sala de Lectura Miquel Pairolé (Quart); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Ramon Vidal (Besalú); B. Marià Vayreda (Olot); B. Lambert Mata (Ripoll)


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 225
select
print

Bookmark and Share
Els Orígens de la indústria dietètica catalana (1880-1935) : Farmacèutics i metges / Josep Boatella
Boatella Riera, Josep


Barcelona : Edicions de la Universitat de Barcelona, [2017]
156 p. : il.
Referències bibliogràfiques i índexs.
ISBN 9788447540488

Des del final del segle XIX fins als anys trenta del segle XX, un bon nombre de professionals dels àmbits de la farmàcia i la medicina van contribuir de forma significativa al desenvolupament de productes dietètics al nostre país. Aquest tipus de preparats, que van assolir una gran importància amb la publicació de l'obra del farmacèutic francès Apollinaire Bouchardat, van obrir les portes a la utilització terapèutica dels aliments per millorar la nutrició infantil i combatre malalties com la diabetis, i van establir les bases del que avui ha esdevingut una indústria capdavantera. Fruit d'un minuciós treball de documentació històrica i de recopilació documental -especialment pel que fa al material gràfic, que en alguns casos és inèdit-, aquest llibre presenta un patrimoni individual i col·lectiu de gran interès científic i artístic, i vol ser una mostra de reconeixement als professionals oblidats en el relat de la història de les ciències dels aliments a Catalunya. (Editorial).



Matèries: Indústria alimentària ; Biografia ; Metges ; Farmacèutics ; Aliments ; Medicina ; Farmàcia
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1880 - 1935
Autors add.:Universitat de Barcelona
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 225
select
print

Bookmark and Share
6a Fira de Formatges Artesans del Pirineu = Feria de Quesos Artesanos del Pirineo = Pirineotako Artisau Gaztaren Feria = Foire de Fromages Artisanaux des Pyrenées : La Seu d'Urgell, 14/15 d'octubre de 2000

Fira de Formatges Artesans del Pirineu (6a : 2000 : Seu d'Urgell )


La Seu d'Urgell : Ajuntament de la Seu d'Urgell : Fira de Sant Ermengol, DL 2000
36 p. : il. ; 21 cm
Avanttítol: Fira de Sant Ermengol: productes turístics i artesans del Pirineu.



Matèries: Fires i exposicions ; Catàlegs ; Artesania ; Aliments
Àmbit:Seu d'Urgell, la
Cronologia:2000
Autors add.:Ajuntament de la Seu d'Urgell
Autors add.:Fira de Sant Ermengol (2000 : Seu d'Urgell )
Localització: B. Comarcal Sant Agustí (La Seu d'Urgell)


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 12
go to page                         

Database  FONS : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3