português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
FONS
Cercar:
REBOST I CUINA []
Referències trobades:
19   [Refinar la cerca]
Mostrant:
1 .. 19   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Cervesa i País : història i cuina de les cerveses catalanes / David Bea Castaño, David Solé Torné
Bea i Castaño, David


Sant Vicenç de Castellet : Farell Editors, 2023
194 p. : il ; 23 cm (Rebost i Cuina, 26) 
ISBN 9788417116712

La cervesa està estretament vinculada a la nostra vida social com un petit plaer i avui Catalunya és un gran país cerveser amb lloat prestigi mundial. Amb aquest llibre us oferim un tomb per la història de la popular beguda i un ampli receptari que incorpora notes de tast i maridatges dels diferents estils emprats (cerveses roses i ambrades, les d'estil belga i monàstic, amb herbes, espècies i flors, les llupolades, les sour (àcides), les fumades, les negres i les Strong Ale d'estil britànic), demostrant que la cervesa és un ingredient top per fer elaboracions dolces o salades, fresques o contundents, tradicionals o modernes, però sempre a l'abast de tothom. L'univers de la cervesa catalana és tant emocionant com complex i aquí teniu un llibre aclaridor, que li traureu molt bon partit i està tan viu com les nostres cerveseries, les que hi ha i les que hi haurà. Us atreviu a cuinar-la? Us atreviu a fer cervesa a casa? Us ho expliquem en detall. (Editorial).



Matèries: Begudes alcohòliques ; Receptes culinàries ; Costums alimentaris ; Indústria alimentària
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2023]
Autors add.:Solé i Torné, David


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Cuina Pairal i conventual / Fra Valentí Serra
Serra i Fornell, Valentí (Serra de Manresa, Valentí)


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2019
144 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 20) 
ISBN 9788417116163

A semblança dels camperols, els frares i monjos solien acompanyar els àpats amb amanides de caràcter refrescant -que llavors en deien enciam- on, a més de la lletuga, l'escarola i els créixens, no hi solien faltar les olives salades i les tàperes. Les plantes aromàtiques -que els antics frares en deien "herbes odorífiques"- més enllà del seu interès remeier, també tenen una gran importància en la cuina puix que la gastronomia conventual i pairal compta amb nombrosos plats que són reforçats, en el seu gust, amb el complement de les espècies i de les herbes aromàtiques. Les antigues receptes culinàries aportades en aquest llibre provenen de vells manuscrits i també d'antics tractats. Són transcrites amb la puntuació i l'ortografia normalitzades per fer-les més entenedores i, per tal d'ajudar a la comprensió de les receptes, l'autor ofereix un glossari i una orientació bibliogràfica amb la indicació dels principals tractats culinaris i amb la relació de les fonts manuscrites d'on provenen la majoria de les receptes que, alhora, són comentades i situades en el seu context, ja sigui pairal o conventual, de la Catalunya dels segles XVIII i XIX. Cuina pairal i conventual és el primer llibre que l'autor publica a Farell Editors, entitat editora especialitzada en l'estudi i la divulgació de la cultura popular. La present aproximació històrica a la cuina pairal i conventual és una documentada aportació a l'estudi de la gastronomia catalana que ofereix nombroses receptes inèdites, ben útils "al rebost i a la cuina". (Editorial).



Matèries: Receptes culinàries ; Clergues ; Convents ; Monestirs ; Masos ; Costums alimentaris
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1700 - 1900]


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Cuina i Vi : receptes del Priorat / Eva Artal Rocamora, M. Teresa Castelló Bou, Cristina Giné Miró
Artal Rocamora, Eva


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2019
144 p. : il. ; 23 cm (Rebost i cuina, 18) 
ISBN 9788417116125

Receptes prioratines on el vi, potent en aroma i cos, confereix una personalitat especial als plats sigui de llegums, peix, salaons, carns de caça o de corral, dolços o conserves. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Vi
Àmbit:Priorat
Cronologia:[2019]
Autors add.:Castelló i Bou, M. Teresa ; Giné Miró, Cristina
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Cuina dels monestirs : les cartoixes d'Escaladei i de Montalegre / Jordi Bages-Querol Blanco
Bages-Querol Blanco, Jordi


Sant Vicenç de Castellet : Editorial Farell, 2018
144 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 17) 

En el present llibre, hom podrà conèixer les particularitats de l'alimentació cartoixana de la Catalunya de l'edat moderna, a la vegada que s'endinsarà en la cuina dels monestirs catalans del segle XVIII. El lector trobarà els elements de la cuina que han restat immutables i que formen part de la cuina tradicional catalana, així com, també, un receptari amb el conjunt de receptes que incorporen els dos llibres de cuina d'Escaladei i de Montalegre. Finalment, hom trobarà un apèndix on podrà aprofundir en el carisma de l'orde i en l'organització d'una cartoixa, tant pel que fa a la comunitat com al monestir. A començaments del segle XVIII, es va escriure el Llibre molt apte de govern de la Cartoixa de Montalegre, que ha restat inèdit fins a dia d'avui. Aquest manuscrit inclou un calendari anual de les festes significatives que se celebraven i dels plats especials que s'havien de servir, juntament amb les seves receptes. Aquesta part alimentària, que anomenem "llibre de cuina", s'afegeix al conegut Llibre de cuina de Scala-Dei. Ambdós documents, separats per un segle, suposen un important testimoni del sistema alimentari català de l'edat moderna i, en concret, de l'alimentació del clergat regular. (Editorial).



Matèries: Edat moderna ; Ordes religiosos ; Monestirs ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Clergues ; Receptes culinàries ; Fonts documentals
Matèries:Cartoixans ; Cartoixa d'Escaladei ; Cartoixa de Montalegre
Àmbit:Escaladei - Morera de Montsant, la ; Cartoixa de Montalegre - Tiana
Cronologia:[1700 - 1800]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; B. Centre de Lectura de Reus; B. Dr. Frias (l'Ametlla de Mar); Biblioteca Municipal de Breda; B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); B. Comarcal Jaume Vila (Mollerussa); B. Municipal (Móra la Nova); B. Central Xavier Amorós (Reus); B. Lambert Mata (Ripoll); B. Pública (La Selva del Camp); B. Pere de Montcada (La Sènia); B. Mestra Maria Antònia (Torredembarra)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina més exquisida de la Costa Brava : els tapers / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2018
126 p. : il. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 16) 
ISBN 9788492811991

La cuina més suculenta i enlluernadora de la Costa Brava era la dels tapers, un col·lectiu que treballava a preu fet i disposava de temps per a dedicar-lo a les "xefles" i bevien xampany; una mena d'aristocràcia de la classe obrera. És una cuina popular i refinada que aplegava les millors tradicions de la cuina familiar i la del mar i muntanya, que inclou la dels pescadors, pagesos i la de les viles. Varen crear o recrear l'estil "mar i muntanya", una cuina de senyors, que inclou els plats més sorprenents de la cuina catalana: el peixopalo amb patates o cigrons, el niu, el pollastre amb tripes de bacallà, el pollastre amb llagosta o gambes; així com d'altres plats compartits amb tota la població -de pagès o de les viles- com la pota i tripa, els guisats de vedella, pollastre o xai, etc. La publicació també reivindica la cuina més de subsistència, nascuda al voltant de la Primera Guerra Mundial, quan la classe obrera tapera va passar fam. En aquest cas són plats de diari, més sobris, amb ingredients senzills, però elaborats, com les tripes de bacallà, el bacallà o el peix, uns plats que ara són de cuina benestan. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Tapers ; Obrers ; Indústria surera
Àmbit:Costa Brava
Cronologia:[1900 - 2018]
Localització: Biblioteca Sant Bartomeu (Alpicat); B. Dr. Frias (l'Ametlla de Mar); B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta); B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Salvador Raurich (Begur); B. Santiago Rusiñol (Benifallet); B. Josep Fontbernat i Verdaguer (Bescanó); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Comarcal (Blanes); B. Casa Nova (Segur de Calafell); B. Municipal Pere Carner (Calonge); B. Municipal (Cambrils); B. Mercè Rodoreda (Castell-Platja d'Aro); B. Fages de Climent (Figueres); B. Bonaventura Carles Aribau (Garriguelles); B. Just M. Casero (Girona); B. Salvador Allende (Girona); B. Carles Bosch de la Trinxeria (La Jonquera); B. Julià Cutillé (Llagostera); B. Pere Calders (Llançà); B. Municipal de Lloret de Mar; B. Joan Miró (Mont-roig del Camp); B. Marià Vayreda (Olot); B. Popular (Palafrugell); B. Lluís Barceló i Bou (Palamós); B. Lambert Mata (Ripoll); B. Municipal (Roda de Berà); B. Mercè Lleixà (Roquetes); B. Pública Iu Bohigas (Salt); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Municipal de Sant Hilari Sacalm; B. Municipal Josep Picola (Sant Joan de les Abadesses); B. Francesc Caula (Sant Joan les Fonts); B. Baldiri Reixac (Santa Cristina d'Aro); Biblioteca Emília Xargay (Sarrià de Ter); B. Pública (La Selva del Camp); B. Jaume Marquès i Casanovas (Sils); B. Pere Blasi (Torroella de Montgrí); B. Manuel Vilà i Dalmau (Tossa de Mar); Biblioteca Terra Baixa (El Vendrell); B. Pública de Vila-seca


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina dels pastors : entre la plana i la muntanya / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2016
112 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 14) 
ISBN 9788492811854

En aquest llibre hi trobareu les formes de vida dels pastors i els plats que cuinaven i menjaven, explicats pas a pas. La cuina dels pastors estava adaptada al medi, on es movien amb el ramat, i era d'aprofitament. Els aliments principals que portaven al sarró eren el vi, el pa, la cansalada, el fuet, la llonganissa i el formatge. Tots ells ingredients de llarga durada. Quan s'estaven a la barraca solien cuinar sopes, escudelles i guisats amb patates, llegums, ar- ròs, fideus i algun tros de carn. I quan feien transhumància anaven a menjar a les masies i als hostals que es trobaven al llarg dels camins. Aquest llibre us ofereix més de quaranta receptes d'aquesta cuina pràctica, senzilla, però gustosa. Des del simple esmorzar fet a peu de camí, fins al guisat més elaborat de les fondes o les mestresses de pagès. L'autor coneix de primera mà aquest món, ja que en la masia de la seva infància havia conviscut amb pastors. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Pastors ; Societat rural
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2016]


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Confitures i melmelades : receptes tradicionals i noves propostes / de Georgina Regàs
Regàs, Georgina


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2016
123 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 12) 
ISBN 9788492811786

Aquest llibre segueix les confitures des dels seus orígens, passant d'una cultura a l'altra fins a arribar-nos a l'imaginatiu recurs per aprofitar els excedents de les collites. Són les dones de pagès les que, amb la senzilla elaboració de tota mena de conserves, han preservat la saviesa i ens han transmès la convicció que la millor fruita és la que es cull ben madura, al seu temps i al nostre entorn, col·laborant, així, a la sostenibilitat ambiental. Les confitures, un art de crear aliments bons i desitjables, milloren cada dia aprofundint el coneixement de la seva ciència, sense perdre'n els orígens, recuperen i defensen el patrimoni i ens ajuden a creure en plaers senzills que no necessiten èxit ni diners per fer-nos confiar que un món millor és possible. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[0000 - 2016]
Localització: B. Carles Rahola (Girona); B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta); B. Municipal Joaquim Bauxell (Anglès); Biblioteca Municipal de l'Arboç; B. Salvador Raurich (Begur); B. Municipal (La Bisbal d'Empordà); B. Comarcal (Blanes); B. Ventura Gassol (Calafell); B. Municipal Pere Carner (Calonge); B. Municipal de Celrà (Celrà); B. Víctor Català (L'Escala); B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); B. Artur Bladé i Desumvila (Flix); B. Infant Pere (Hospitalet de l'Infant); B. Modest Salse i Camarasa (Hostalric); ; B. Comarcal Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc); B. Marià Vayreda (Olot); B. Popular (Palafrugell); B. Lluís Barceló i Bou (Palamós); Biblioteca Municipal (El Pont de Suert); B. Antoni Gaudí (Riudoms); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols); B. Municipal Josep Picola (Sant Joan de les Abadesses); B. Francesc Caula (Sant Joan les Fonts); B. Municipal de Santa Coloma de Queralt; B. Pública (La Selva del Camp); B. Pública de Tarragona; B. Joan Rigau i Sala (Vidreres); B. Generau (Vielha)


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
De l'Arrossar a la taula : Terres de l'Ebre / Eva Artal Rocamora, M. Teresa Castellò Bou, Cristina Giné Miró



Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2016
160 p. : il. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 13) 
ISBN 9788492811816

L'arròs és el principal protagonista de la cultura gastronòmica de Terres de l'Ebre -Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta. Per elaborar el llibre hem entrevistat moltes persones del territori que ens han explicat les receptes i les seves vivències. Hem inclòs en cada recepta un petit extracte de la persona informant on ens parla del què li evoca el plat, dels seus records en relació amb aquest menjar, de qui el va aprendre, etc. Amb aquest receptari, no només es pretén mostrar la cuina de l'arròs ebrenca sinó també una forma de vida, unes tradicions, uns productes autòctons, una forma de menjar i de gaudir del que es cuina, que ens ajuden a conèixer aquesta cultura gastronòmica popular. Les 83 receptes s'han classificat segons la tipologia dels seus ingredients. Així, trobarem arrossos de salaons, de l'horta i el corral, de bosc i caça, de mar i muntanya i de peix i closca. A més a més, hem inclòs un apartat dedicat a altres menges, que fa referència a plats ben heterogenis, on l'arròs hi és present en major o menor mesura i, finalment, un petit apartat per als més llépols. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Arròs ; Conreus ; Receptes culinàries
Àmbit:Terres de l'Ebre
Cronologia:[2016]
Autors add.:Artal Rocamora, Eva ; Castelló i Bou, M. Teresa ; Giné Miró, Cristina


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Receptes tradicionals : la cuina dels pescadors de la costa daurada / David Solé i Tormé
Solé i Torné, David


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2015
140 p. : il. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 11) 
ISBN 9788492811663

Aquest bocí de riba mediterrània, que va des de Cunit fins a Alcanar, amb el seu suau clima i la seva ubicació, ha estat un marc perfecte per a la proliferació d'una forma de cuinar exemplar. Aquesta mostra de receptes tenen en comú que són molt representatives de la cuina de la nostra costa i la gran majoria neixen en l'àrea d'influència de la mar. La cuina d'"abordo" és sàvia, intuïtiva i sense mesures estandarditzades. A més de saludable, és d'una sostenibilitat extraordinària perquè optimitza magistralment els pobres ingredients dels quals parteix: el peix, el brou, la patata, l'arròs i els fideus, la picada, l'allioli. Definir la cuina de barca és parlar de peix, i ingredients originaris del país, de la zona, econòmics, que combinats amb saviesa configuren quasi bé la totalitat de la cuina marinera de la Costa Daurada. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Pescadors ; Receptes culinàries ; Guies gastronòmiques
Àmbit:Costa Daurada
Cronologia:[2015]


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina dels Vallesans : receptes i productes de la terra / Pep Salsetes
Salsetes, Pep


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2015
192 p. : il. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 10) 
ISBN 9788492811656

Per als qui diguin "un altre llibre de cuina", s'equivoquen, aquesta publicació vol ser diferent. La majoria s'escriuen només davant de l'ordinador, però la que teniu a les mans ha sorgit d'entrevistes fetes a persones generoses dels seus coneixements, de la majoria de poblacions vallesanes: converses en menjadors, cuines, horts, botigues, obradors, mercats... També cal dir que totes les receptes que hi trobareu han estat realitzades i contrastades per l'autor. Molts diuen que "el Vallès és una terra de pas que no té cuina pròpia". En aquest llibre demostrem tot el contrari: disposem de prou productes i receptari per figurar en els millors llocs de les cuines locals. Els vallesans, formats amb aquesta barreja de tradicions, productes, paisatge i cuina, fan que la comarca, en temes d'alimentació, sigui una de les capdavanteres de Catalunya. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Guies gastronòmiques
Àmbit:Vallès Oriental ; Vallès Occidental
Cronologia:[2015]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Lluís Millet i Pagès (Aiguafreda); B. Josep Badia i Moret (L'Ametlla del Vallès); B. Bigues i Riells; B. Marc Vilalba (Cardedeu); B. Pública Antoni Tort (Castellar del Vallès); Biblioteca Municipal de Cervelló; B. de les Franqueses del Vallès; B. Can Pedrals (Granollers); B. Roca Umbert (Granollers); B. de La Llagosta; B. Montserrat Roig (Martorelles); B. Pública Àngel Guimerà (Matadepera); B. Can Mulà (Mollet del Vallès); Biblioteca Elisenda de Montcada (Montcada i Reixac); B. La Grua (Montmeló); B. Can Rajoler (Parets del Vallès); B. de Polinyà; B. Antonio Martín (El Prat de Llobregat); B. de la Roca del Vallès; B. de les Franqueses del Vallès; B. Can Puiggener (Sabadell); B. La Serra (Sabadell); B. Sant Antoni de Vilamajor; B. Maria Aurèlia Capmany (Sant Boi de Llobregat); B. L'Escorxador (Sant Celoni); ; B. Joan Petit (Sant Feliu de Codines); Centre d'Estudis de Granollers; B. Marcel Ayats (Sant Quirze del Vallès); B. Fondo (Santa Coloma de Gramenet); B. J. Ruiz Calonja (Sta. Eulàlia de Ronçana); B. Ferran Soldevila (Santa Maria de Palautordera); Biblioteca Josep Jardí (Santa Perpètua de Mogoda); Biblioteca Central de Terrassa; B. El Castell (Vacarisses); B. Pere Calders (Viladecavalls); B. Contravent (Vilanova del Vallès)


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina tradicional del Priorat : més de 150 receptes / Roser Vernet Anguera, Minerva Pi Arbonés
Vernet Anguera, Roser


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2008
109 p. : il. ; 23 cm (Rebost i cuina, 3) 
ISBN 84-95695857



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris
Àmbit:Priorat
Cronologia:[1900 - 2008]
Autors add.:Pi Arbonés, Minerva
Localització: B. Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset); B. Pública de Tarragona; B. Mestre Josep Taverna (Alforja); B. Sebastià Juan i Arbó (Amposta); B. Comarcal Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc); B. Dr. Mn. Joan Baptista Manyà (Gandesa)


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina de pagès : receptes tradicionals del món rural / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell Editors, 2014
128 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 9) 
ISBN 9788492811557

Aquest llibre és el primer en què, de forma explícita, es reivindica la cuina de les dones de pagès, sovint acompanyades per altres col·lectius del món rural, com els caçadors, els pastors, els carboners, els bosquetans i els hortolans. Les receptes són plats amb gust de terra perquè surten de la terra, i sovint de les necessitats del treball, amb tot el sabor d'una cuina a vegades ancestral i sempre apassionant. Al món pagès, la vida sempre girava a l'entorn de la cuina, on permanentment, hivern i estiu, hi havia encès el foc a terra, que servia per escalfar-se o bé cuinar i prendre'n el caliu per posar als fogons encastats. Es menjava a la gran taula de fusta, amb el seu calaix per al pa i el porró sempre a punt per als de la casa i els passavolants, com a signe d'hospitalitat.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Pagesia ; Societat rural
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2014]


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina marinera de la Costa Brava : recepters tradicionals dels pescadors / Jaume Fàbrega
Fàbrega i Colom, Jaume


Sant Vicenç de Castellet : Farell Editors, 2013
127 p. : il. ; 22 cm (Rebost i cuina, 8) 
Bibliografia. Índex.
ISBN 9788492811441

La cuina dels pescadors de la Costa Brava és, sens dubte, la més variada i refinada de totes les costes dels Països Catalans i, fins i tot, de la Mediterrània. La seva és encara una cuina viva, que es transmet oralment i que evoluciona. Alguns dels plats dels pescadors han esdevingut dels més emblemàtics de la cuina catalana: del suquet, passant pels arrossos, fins als plats de mar i muntanya. Aquest llibre aplega tota la saviesa d'aquesta cuina, tant pel que fa al coneixement del peix com pel que fa al seu tractament òptim. És fruit d'anys de convivència i treball de camp -i de barca! de l'autor amb els pescadors, que el fa únic dins el seu gènere.



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris ; Pescadors
Àmbit:Costa Brava
Cronologia:[2013]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Salvador Raurich (Begur)


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Cuina del Pirineu català : més de 100 propostes de cuina de muntanya / Pep Palau
Palau, Pep


Sant Vicenç de Castellet : Farell Editors, 2001
184 p., [8] p. de lam. : il. col. ; 23 cm (Rebost i cuina, 1) 
ISBN 8495695073

La Cuina del Pirineu català és una cuina construïda sobre les premisses de l'aprofitament màxim dels recursos i de l'adaptació a les condicions -sovint d'una gran precarietat- que han caracteritzat, fins fa molt poc, la vida a muntanya. La major part de propostes que s'hi fan responen a una veritable "estratègia adaptativa". Una estratègia no necessàriament lligada a la simple supervivència, però sí a l'assoliment d'un punt d'equilibri entre la disponibilitat de matèries primeres (sovint incerta) i la mobilització de recursos clau, com ara la imaginació i la inventiva.



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris
Àmbit:Pirineu
Cronologia:[0000 - 2000]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina tradicional del Priorat : més de 150 receptes / Roser Vernet, Minerva Pi Arbonés
Vernet Anguera, Roser


Sant Vicenç de Castellet : Farell Editors, 2008
109 p., [8] p. de làm. : il. col. ; 23 cm (Rebost i cuina, 3) 
ISBN 9788495695857

Aquest recull de receptes és el resultat d'un treball de camp dut a terme per Minerva Pi ja fa uns quants anys. Són receptes arreplegades del saber fer de dones de tots els pobles de la comarca. Algunes d'aquestes receptes són força exclusives d'aquesta terra, d'altres són compartides amb comarques veïnes, de característiques similars o amb la més primigènia Mediterrània de terra endins.



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris
Àmbit:Priorat
Cronologia:[0000 - 2008]
Autors add.:Pi Arbonés, Minerva
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina de Cerdanya : receptes i àpats / M. Rosa Molins Pons
Molins Pons, M. Rosa


Sant Vicenç de Castellet : Farell Editors, 2011
111 p., [8] p. de làm. : il. col. ; 23 cm (Rebost i cuina, 4) 
ISBN 9788492811243

Des d'antic la Cerdanya ha estat reconeguda com a terra productora de bons pernils, embotits i cereals, a més de bones menges com ara trumfes, naps, cols d'hivern i peres, entre altres. Malgrat l'aïllament geogràfic d'altres èpoques i la duresa del clima, la gent d'aquesta terra ha sabut treure el màxim rendiment dels productes que tenia a l'abast, a més d'utilitzar tècniques casolanes de conservació dels aliments. Aquest llibre reuneix moltes receptes recollides de les mestresses d'aquesta cuina de muntanya, i també algunes propostes de com fer licors, confitures i conserves.



Matèries: Receptes culinàries ; Costums alimentaris ; Artesania ; Indústria alimentària
Àmbit:Cerdanya
Cronologia:[0000 - 2010]
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina del Montsec : receptes tradicionals / Mercè Camins
Camins, Mercè


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2012
112 p. ; 23 cm (Rebost i Cuina, 7) 
ISBN 978-84-92811-43-4

Montsec, porta d'entrada al Pirineu, abraça les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà i la Ribagorça. Dos rius recorren la seva geografia, el Noguera Pallaresa i el Noguera Ribagorçana, i ens descobreixen els espectaculars congostos de Mont-rebei i Tarradets. Natura salvatge i peculiar, ofereix a la seva gent terra per gaudir i treballar, espais de conreus agrícoles i forestals. Oliveres, ametllers, vinyes, blats, mel i sal, juntament amb els bolets, les herbes medicinals i la seva fauna conformen les gràcies d'aquest territori. La cuina del Montsec es basa en els productes de la terra, respectant les estacions i les tradicions, llegat dels nostres avantpassats i patrimoni de tots.



Matèries: Costums alimentaris ; Guies gastronòmiques ; Receptes culinàries
Àmbit:Montsec, serra
Cronologia:[0000 - 2012]
Localització: B. Pública de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos : Priorat - Terra Alta - Ribera d'Ebre / Anna Figueras Torruella, Maria Teresa Castelló Bou
Figueras Torruella, Anna


Sant Vicenç de Castellet : Farell, DL 2012
125 p. ; 23 cm (Rebost i cuina, 6) 
ISBN 9788492811366

L'elaboració casolana de licors era un costum ben arrelat, encara que a poc a poc s'ha anat perdent. Les receptes es transmetien d'una generació a l'altra gairebé com si de secrets de família es tractés. En aquest llibre s'han recuperat fórmules de licors d'herbes aromàtiques, com la ratafia; licors de fruites amb cireres de pastor o magranes; licors de flors, com la d'ametller o la flor de magnòlia, freqüent al Priorat, o licors amb llet com el de cabra de Tivissa. També s'han recollit les formes d'elaboració de vins generosos, licorosos i aromatitzats, a més de remeis populars per alleugerir o curar afeccions. Per acabar hi són presents receptes de pastes i cócs, molt populars a la Ribera d'Ebre, en les quals s'empra l'aiguardent com a aromatitzant.



Matèries: Indústria vinícola ; Licors i aiguardents ; Vi
Àmbit:Priorat ; Terra Alta ; Ribera d'Ebre
Cronologia:[0000 - 2012]
Autors add.:Castelló Bou, Teresa
Localització: B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 19
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina tradicional del Montseny: més de 100 receptes de les padrines / Bassi i Argemí
Bassi, Jordi


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2004
136 p., [8] làm. : il. col. ; 23 cm (Rebost i cuina, 2) 
ISBN 84-95695-38-3

Aquest receptari abasta una àrea geogràfica molt extensa, i en recull tota la diversitat culinària, des de les receptes més elementals dels carboners i dels dies magres, com ara la sopa escaldada o les farinetes de blat de moro, fins a les més elaborades dels dies de festa, com el pollastre rostit o els peus de porc. Amb les observacions que acompanyen cada recepta, en Jordi Bassi assegura l'èxit del cuiner més inexpert i ens porta cap a l'entusiasme i l'amor per les cassoles.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Montseny, massís del
Cronologia:2004
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; B. Sant Pau i Santa Creu (Ciutat Vella-Barcelona); B. Vapor Vell (Sants-Montjuïc-Barcelona); B. Ignasi Iglésias-Can Fabra (Sant Andreu-Barcelona); B. Joan Miró (Eixample-Barcelona); B. Francesca Bonnemaison (Ciutat Vella-Barcelona)


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  FONS : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3