L'Abocador de brosses de Garraf i les seves possibles conseqüències bioespeleològiques : segona edició / Josep Antoni Herrera Sancho
Herrera i Sancho, Josep AntoniEn:
Del Penedès. Vilafranca del Penedès, núm. 37 (2021) , p. 90-172 : il. (
Col·laboracions)
Títol original de la primera edició de 1974: (Ponència publicada a "Comunicacions IV Simpòsium de Bioespeleolo-gia de 1974" (pàgs. 119 a 128) coorganitzat pel l'Escola Catalana d'Es-peleologia (C.C.B.E. de la F.C.M.) i el Grup Espeleològic Pedraforca. Di-pòsit Legal: B-12787/74). Publicació exhaurida. 2a edició, traduïda, corregida científicament i adaptada a l'any 2022 pel seu propi autor. Bibliografia. Resums en català i anglès.
El massís de Garraf té una conca hidrològica d'uns 233 Km2 sobre roques calcàries del Cretàcic i Juràssic de fins a uns 1.000 m de profunditat. L'abocador del massís de Garraf, de residus sòlids urbans sense cap tri-atge previ, projectat al 1972, inaugurat al 1974 i clausurat definitivament al 2021, conté més de 30 milions de metres cúbics de brossa i ocupa més de 87 hectàrees de residus procedents de Barcelona i la seva àrea metro-politana. És un cas únic i singular a Europa de greu contaminació en carst calcari. Les analítiques oficials del 2021 confirmen la contaminació severa de les aigües subterrànies i pels biogasos tòxics als avencs pròxims a l'abocador. Aquesta recerca aporta dades actualitzades i demostra que el Dr. Josep Antoni Herrera i Sancho ja va publicar al 1974, acabat d'inaugurar l'abo-cador, en un simposi especialitzat celebrat a Barcelona, una ponència en que ja preveia totes i cadascunes d'aquestes conseqüències de contami-nació del medi, sobretot amb la finalitat d'evitar el desastre mediambi-ental que ja es veia venir. La segona edició de la mateixa, que ara teniu a mans, us permetrà conèixer amb detall tot allò més imprescindible sobre aquest mega-abocador urbà i les seves conseqüències mediambientals a llarg termini.