Análisis ambiental y social de agricultura ecológica en el Ebro [Fitxer informàtic]
/ Joshua Torres Herrero ; [dirigit per: Luis Alberto Seguí Amórtegui, Rubí Medina Mijangos]
Torres Herrero, Joshua2021
Dirigida per: Seguí Amórtegui, Luis Alberto; Medina Mijangos, Rubí. Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, 2021
1 recurs electrònic
Projecte final de màster.
Espanya compta amb diverses de zones de producció i una important és la del Delta de l'Ebre que va contribuir aproximadament al 16 per cent de la producció total espanyola amb 129.292 tones en 2018. No obstant això, a causa de l'ús intensiu de productes químics per a augmentar així la producció d'arròs, s'està exercint una forta pressió en l'ecosistema de deltaica. L'estudi compara els principals impactes ambientals i socioeconòmics causats pel cultiu convencional d'arròs i l'ecològic en la zona del Delta de l'Ebre. Es determina, que l'ús intensiu de fitosanitaris en els cultius d'arròs provoca una reducció de producció de mol·luscos en la zona afectant negativament l'ocupació en el sector de l'aqüicultura. Així mateix, aquests fitosanitaris tenen un impacte negatiu en la fertilitat del sòl. A més, la ingesta continuada d'aquests productes per part dels agricultors té un fort impacte en la seva salut que poden causar en molts casos la mort. Així mateix, l'estudi també determina que l'ús intensiu de fertilitzants inorgànics en l'agricultura convencional provoca un excés de nutrients que poden causar deterioració ambiental en la zona. Aquests també provoquen una alta deposició de metalls pesants en el sòl, sent transmesos aquests a la cadena tròfica i per tant a l'organisme humà, podent provocar un risc per a la salut. A nivell econòmic el cultiu d'arròs ecològic resulta ser menys rendible, no obstant això, aporta altres beneficis ambientals, com a fertilitat en el sòl i efectes positius a l'ecosistema. Com a competitivitat en el mercat, l'arròs ecològic té un preu més elevat, no obstant això, tenint en compte les preferències dels clients, aquest continua sent competitiu.