El Comerç i l'exportació del vi a Tarragona / Joan Alió Ferrer
Alió Ferrer, JoanTarragona : Arola, 2010
159 p. : il. ; 23 cm (
Morera, estudis locals, 20)
Bibliografia.
ISBN 9788492839384
Aquest llibre ens mostra el paper capital que exercí el port de Tarragona en l'economia de la ciutat i la província a finals del segle XIX i principis del XX. L'autor, Joan Alió, és una persona lligada profundament al món vitícola i a la cultura del vi. Tanmateix, aquest treball no tracta només de la comercialització del vi en el passat segle. El text s'enriqueix amb una introducció sobre el vi a les nostres comarques tarragonines, alhora que també inclou un darrer capítol sobre la visió literària del vi centrat en escrits que fan referència a la importància vitivinícola de Tarragona a través dels segles. La introducció exposa els trets més rellevants del cultiu i de l'elaboració del vi a la província de Tarragona. Tarragona fou la ciutat més important de l'Estat on sortien vaixells plens de vi amb destinació a les Amèriques. El 1925, del seu port es van exportar un 17,16 per cent de volum total de vi espanyol, que significà un 75,72 per cent del total d'exportacions efectuades a Tarragona. L'estudi històric acurat dels comerciants i exportadors de vins de Tarragona representa un treball exhaustiu de camp de gran vàlua, ja que no existeix cap document similar on es recullin aquestes cites.