El Mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles (segles XVIII i XX) / Santi Ponce Vivet, Xavier Roviró
Ponce i Vivet, SantiEn:
Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 23 (2010-2011) , p. 83-105
Notes a peu de pàgina. Fonts i referències bibliogràfiques. Resums en català i anglès.
Al llarg dels segles XVIII, XIX i XX, el mas la Sala de Folgueroles ha exercit un extens control sobre la gestió de l'aigua del torrent de Folgueroles a través de diverses iniciatives, entre les quals destaquen, per una banda, la conversió de vint-i-dues quarteres de terres de conreu en hortes cultivades per més d'un centenar d'arrendataris del poble, les verdures i hortalisses de les quals anaven destinades a l'autoconsum; i, per l'altra, ja entrat el segle xx, la constitució d'una societat per part de Josep Maria Bru de Sala i Serra, concessionària del subministrament d'aigua potable a Folgueroles. Ambdues activitats exemplifiquen l'orientació empresarial de la burgesia agrària catalana durant l'època contemporània.