Els Cócs. Una senya d'identitat de la Terra Alta / Loreto Meix Boira
Meix Boira, LoretoEn:
Digit HVM : revista digital d'humanitats. Barcelona, núm. 6 (May 2004), 11 p.
Notes a peu de pàgina.
Aquest article tracta sobre la rebosteria tradicional de la comarca de la Terra Alta vinculada a les festes, especialmentde les pastes que s'hi solen fer. En aquesta zona les pastes s'anomenen cócs, un mot que és present tant a la TerraAlta com també a les comarques veïnes de la Ribera d'Ebre o el Priorat. Juntament amb les pastes se serveix el vi ranci,la mistela o el vi dolç, fets també en aquestes contrades. Actualment, forns i pastisseries dels pobles de la comarcatambé elaboren aquests productes tradicionals artesans, que en altres èpoques es feien només a casa.L'article, que neix del treball de final de carrera realitzat per l'autora per a la llicenciatura d'Humanitats de la UOC,aporta una visió privilegiada de la riquesa de la Terra Alta pel que fa a la seva història gastronòmica, els seus costumsi la manera de tractar els seus dolços. L'autora, que ja havia treballat anteriorment en aquests aspectes, hi situa lesespecificitats de la rebosteria tradicional terraltina en el context de les cultures mediterrànies amb arrels comunes quees remunten al món antic i medieval i que encara mantenen un aire de família ben identificable, alhora que resse-gueix amb interès etnogràfic el que anomena ®el món del blat» a la zona (la pastada del pa, l'ofici de forner, els fornsi altres eines, les tradicions associades...). En definitiva, rescata un aspecte viu de la quotidianitat local i el situa a lallum de la història de l'alimentació, mentre aporta informació que pot ser d'interès des d'altres angles d'estudi.