português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
FONS
Buscar:
CONGRES INTERNACIONAL PERE ANGUERA []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 9   en el formato [Estandar]
página 1 de 1


1 / 9
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Projectes nacionals, identitats i relacions Catalunya-Espanya : Homenatge al doctor Pere Anguera / Ramon Arnabat i Antoni Gavaldà (eds.)

Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus )


Catarroja ; Barcelona : Afers : Grup ISOCAC-URV, 2012
550 p. : il. ; 24 cm (Actes de congressos, 7) 
Amb el suport de l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona. Notes.
ISBN 978-84-92542-69-7

Projectes nacionals, identitats i relacions Catalunya-Espanya s'estructura al voltant de dues temàtiques sobre les quals va reflexionar historiogràficament Pere Anguera, i aporta diverses contribucions procedents de Catalunya, l'Estat espanyol i Europa. En el primer bloc, dissenyat respecte dels estudis sobre nacionalisme i construcció d'identitats, s'aborden treballs en la línia que l'homenatjat encetà i excel·lí, des de la perspectiva catalana i catalanoespanyola, eixamplant-se el radi d'acció a altres realitats peninsulars i europees. S'hi vertebren amb profusió les identitats nacionals, socials i polítiques, tot incidint en l'encaix de la relació entre Catalunya i Espanya en diverses variables, abastant una cronologia àmplia que arriba fins als períodes recents. Complementat amb la dissecció de moltes referències simbòliques, entre les quals es troben temes que contribuïren a la seva formació com l'excursionisme, els castells, els segells, la premsa, l'esport, el cinema, etc., bàsics per copsar el conjunt. El còmput global que en surt ajuda a bastir una interpretació d'alt nivell, suggeridora, rigorosa i diversificada. En el segon bloc, referit al catalanisme i les relacions entre Catalunya i Espanya, camps en els quals Pere Anguera investigà a fons, les aportacions abracen des del component local fins a l'internacional, passant pel nacional i l'estatal. Diversos estudis analitzen el catalanisme des de diferents punts de vista: temàtic, geogràfic i cronològic, la qual cosa permet obtenir una visió més complexa, més polièdrica i més real d'aquest fenomen sociohistòric i, alhora, mostrar-ne les continuïtats i discontinuïtats. Altres aportacions estudien les complexes relacions entre Catalunya i Espanya al llarg dels segles XIX i XX, des de la Guerra Gran fins a la Transició democràtica, tot oferint nous punts de vista que enriqueixen la seva anàlisi històrica. L'obra que es presenta, en conjunt, permet avançar historiogràficament en dos eixos de gran interès social i polític i que afecten tots els grups humans.


Conté:
- 135742  Michonneau. Stéphane. La simbolització des d'una perspectiva històrica : algunes pistes per a la reflexió.
- 135743  Gabriel i Sirvent. Pere. Les identitats nacionals, socials i polítiques i algunes de les seves referències simbòliques.
- 135744  Arnabat i Mata. Ramon. Territoris i sensibilitats nacionals Catalunya-Espanya durant el Trienni Liberal.
- 135745  Bofarull i Solé. Joan. Els castells, una nacionalització tardana.
- 135746  Brotons i Navarro. Xavier. El debat sobre la tradició, "Los tres de nou" de Raimon Casas Pedrerol : una obra anticastellera?
- 135747  Capdevila i Capdevila. Joaquim. Communitats i catalanisme. La substitució de la "communitats" en la tradició del catalanisme : del llibre a Internet.
- 135748  Cattini. Giovanni C. L'edat de la violència i els nous nacionalismes : els intel·lectuals catalans i l'ocupació de la ciutat de Fiume (1919-1920).
- 135749  Comella. Dorda. Alguns símbols d'arrelament en el cinema català contemporani : de Bigas Luna a Mar Coll.
- 135750  Corretger i Sàez. Montserrat. Realitat i ficció en l'exili de 1939 : una carta de Domènec Guansé a Vicenç Riera Llorca.
- 135751  Ferré i Trill. Xavier. Joaquim Santasusagna : excursionisme i construcció nacional.
- 135752  Frontera i Vila. Genís. La Tralla i la Diada. Catalanisme radical i republicanisme a la recerca d'una festa nacional oficial (1903-1905).
- 135753  García Espín. Patricia. La "Montaña inmortal" : demócratas, republicanos y socialistas en la Barcelona de mediados del XIX.
- 135754  Janué i Miret. Marició. Les relacions culturals mútues entre Catalunya i Alemanya en l'etapa d'auge del catalanisme fins a la fi de la Guerra Civil.
- 135755  Peralta Ruiz. Gemma. Simbologia i significat catalanista de les capçaleres de la premsa satírica política del segle XIX. Alguns exemples.
- 135756  Rodríguez Calleja. María Isabel. El procés de ritualització de l'1 de maig. Un cas concret : Reus (1890-1918).
- 135757  Rubí i Casals. Maria Gemma. La Corona en la construcció de la nació. La visita del rei Alfons XIII a Catalunya l'abril de 1904.
- 135758  Vall Ontiveros. Xavier. Pompeu Gener i la memòria de Miquel Servet. Imatge i narració d'un referent intel·lectual a la Catalunya de 1911.
- 135759   Construcció d'identitats nacionals i mites, símbols i representació.
- 135760  Riquer i Permanyer. Borja de. Les relacions Catalunya-Espanya i el catalanisme.
- 135761  Duch i Plana. Montserrat. La simbolització des d'una perspectiva històrica : algunes pistes per a la reflexió.
- 135762  Comas i Güell. Montserrat. Les últimes conseqüències de la Nova Planta. Reclamació del Col·legi de Llibreters de la ciutat de Barcelona, el 1833.
- 135763  Hoyos Puente. Jorge de. El Catalanismo político exiliado : el legado republicano a través de Pere Bosch Gimpera en tierras de Moctezuma.
- 135764  Fàbregas Roig. Josep. Catalunya i Espanya a l'entorn de la Guerra Gran.
- 135765  Fuentes Codera. Maximiliano. Continuïtat i ruptura en la construcció del nacionalisme català en el tombant de segle : la Catalunya medieval en Prat de la Riba i Eugeni d'Ors.
- 135766  Giménez Martínez. Miguel Ángel. El pacte Suárez-Pujol. El paper del catalanisme en la governabilitat de l'Estat durant la Transició.
- 135767  Moreno i Julià. Xavier. Juny i juliol de 1941 : allistament a Catalunya per a combatre contra la Unió Soviètica.
- 135768  Pich i Mitjana. Josep. El federalcatalanisme i el seu suposat racisme.
- 135769  Pomés i Vives. Jordi. Entre Barcelona i Madrid (1905-1910). Lluís de Zulueta, un pont entre aqueste dues ciutats.
- 135770  Puigsech i Farràs. Josep. La doble perspectiva soviética de la realidad nacional catalana a través de la Internacional Comunista y el consulado de la URSS en Barcelona, 1936-1939.
- 135771   El catalanisme i les relacions Catalunya-Espanya.
- 135772  Beramendi. Justo G. Marxismo y nacionalismo : una relación difícil.
- 135741  Fontana i Làzaro. Josep. Desxifrar el passat per construir el futur. En memòria de Pere Anguera.Matèries: Actes de congressos ; Homenatge ; Historiadors ; Historiografia ; Nacionalisme ; Identitat nacional ; Catalanisme ; Vida política
Matèries: Anguera i Nolla, Pere (1953-2010)
Àmbit:Catalunya ; Espanya ; Europa ; Reus
Cronologia:[1714 - 1975]
Autors add.:Arnabat i Mata, Ramon (Ed.) ; Gavaldà i Torrents, Antoni (Ed.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; Universitat Pompeu Fabra; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre2 / 9
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Història local. Recorreguts pel Liberalisme i el Carlisme : Homenatge al doctor Pere Anguera / Ramon Arnabat i Antoni Gavaldà (eds.)

Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus )


Catarroja ; Barcelona : Afers : Grup ISOCAC-URV, 2012
504 p. : gràf., map. ; 24 cm (Actes de congressos, 6) 
Amb el suport de l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona. Notes.
ISBN 978-84-92542-68-0

El volum recull els textos presentats al Congrés Internacional Pere Anguera sobre "Història local. Recorreguts pel liberalisme i el carlisme", dos blocs de reflexions sobre els quals va incidir el doctor Pere Anguera, aportant interessants i generoses investigacions a la història local i de Catalunya. Pel que fa a la història local, va contribuir a desmantellar el dubte sobre com entendre i fer una bona història local, aportant-hi la interrelació necessària amb la història general i aconseguint un bon disseny científic. Les contribucions dels diferents autors aporten una mirada polièdrica i noves aportacions historiogràfiques des de realitats i espais diferents, buscant en cada cas que les preguntes que es formulen tinguin seqüències de resolució coherents, en treballs que intenten aportar llum a diversos paràmetres comprensius locals. En el segon bloc, referit al liberalisme i el carlisme, l'homenatjat va excel·lir assentant les bases programàtiques del que significà ser carlista de grat o per força en el context català del segle XIX, i les actuacions i vicissituds en temps de pau i de guerra, a partir de la realitat comarcal i nacional. Les aportacions dels historiadors al volum precisen o amplien temes ja esbossats i enceten noves mirades visionant el canvi que es produí en un segle XIX turbulent, quan el liberalisme configurava l'estat i el carlisme s'estructurà bel·licosament per a fer-hi front. Així, s'analitzen els períodes bèl·lics, les estructuracions de liberals i carlistes quant a persones, la simbologia del liberalisme i el carlisme, la idiosincràsia dels líders del període, les constitucions, els subministraments als militars per part de la població civil, les perspectives transfrontereres dels conflictes suscitats, la cartografia del carlisme, etc. Aquesta obra, en conjunt, permet aprofundir en dos pols d'estudis històrics, en permanent avanç metodològic, un senyal inequívoc de la solidesa historiogràfica que hi traspua.


Conté:
- 135292  Arnabat i Mata. Ramon. Presentació.
- 135293  Sunyer i Molné. Magí. Els treballs i els dies de Pere Anguera.
- 135294  Garcia i Rovira. Anna Maria. Pere Anguera, un pioner de la historiografia del XIX a Catalunya.
- 135295  Mir i Curcó. Conxita. Història i història local : consideracions des d'una experiència viscuda.
- 135296  Fontana i Làzaro. Josep. Història local : cultura, política i identitat.
- 135297  Agramunt Bayerri. Agustí. Els Mites del tortosinisme.
- 135298  Alarcó. Josep Manuel. La història local a les aules de secundària. Un model pràctic des de Rubí.
- 135299  Arnabat i Mata. Ramon. La història local en revisió : noves mirades.
- 135300  Ferré Baldrich. Meritxell. Les altres catalanes a la ciutat de Tarragona.
- 135301  Massó i Carballido. Jaume. Les primeres activitats de la Secció Artística del Centre de Lectura de Reus, a través de la correspondència rebuda (1902-1903).
- 135302  Moyano Jiménez. Florentí. L'Ajuntament de Reus i la nova tecnologia elèctrica (1898-1912).
- 135303  Navais i Icart. Joan. La influència de l'exemple irlandès en l'aparició de l'independentisme polític català a Reus.
- 135304  Nomen i Xatruch. Antoni. Els homenets de Xavier Amorós o una sociologia del franquisme.
- 135305  Roca i Vernet. Jordi. Lectura catalana de la Constitució de 1812 : una proposta federalitzant del liberalisme moderat a catalunya durant el trienni liberal.
- 135306  Vinyes i Roig. Pau. La política educativa de l'Ajuntament de Barcelona en la primera legislatura republicana (1931-1934) : una eina de cohesió identitària.
- 135307  Yuste Alabau. Jordi. El Sometent a la província de Tarragona : anys 1919-1929.
- 135308  Zepeda Iturrieta. Juan Roberto. Els refugiats de guerra al Tarragonès.
- 135309   Història local : cultura, política i identitat.
- 135310  Rújula López. Pedro. El reverso de la moneda. Realismo, carlismo y contrarrevolución en la primera mitad del siglo XIX.
- 135311  Arnabat i Mata. Ramon. Relació de comunicacions. Liberalisme i antiliberalisme. El carlisme.
- 135312  Buigues i Villar. Joan Carles. L'Església tarragonina davant la revolució liberal : el pontificat de l'arquebisbe Echanove (1826-1854).
- 135313  Colom i Bussot. Juli. Simbologia i representació republicana del carlisme. L'obra periodística de Josep Roca i Roca.
- 135314  Dupont. Alexandre. El carlismo entre España y Francia : pistas para una historia transfonteriza.
- 135315  Moliner i Prada. Antoni. El mito de "la Pepa" (1812-1912).
- 135316  Ramisa i Verdaguer. Maties. La implantació de la Constitució de Cadis a Catalunya, 1812-1814.
- 135317  Sánchez i Carcelén. Antoni. Els subministraments de Peramea a don Carles V (1835-1838).
- 135318  Santirso Rodríguez. Manuel. Cap a una cartografia analítica del primer carlisme.
- 135319  Sauch i Cruz. Núria. L'oposició al liberalisme : el primer carlisme a les terres de cruïlla (terres de l'Ebre i Maestrat).
- 135320  Toledano González. Lluís Ferran. La papolatria catalana : la formació d'una identitat política en temps de guerra i revolució, 1860-1878.
- 135321   Liberalisme i Antiliberalisme. El Carlisme.Matèries: Actes de congressos ; Homenatge ; Historiadors ; Historiografia ; Liberalisme ; Revolució liberal ; Carlisme ; Guerres carlines ; Història local
Matèries: Anguera i Nolla, Pere (1953-2010)
Àmbit:Catalunya ; Espanya ; Reus
Cronologia:[1808 - 2010]
Autors add.:Arnabat i Mata, Ramon (Ed.) ; Gavaldà i Torrents, Antoni (Ed.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; Universitat Pompeu Fabra; UAB: Sibhil·la; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre3 / 9
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Simbolització des d'una perspectiva històrica: noves propostes : conferència [Enregistrament sonor] / a càrrec de Stéphanne Michonneau (Escola d'Estudis Superiors Hispans i Ibèrics, França)Reus : Centre de Lectura, 2011
1 fitxer MP3
Conferència celebrada a la Sala d'Actes del Centre de Lectura el dia 14 d'abril de 2011 a les 16.00h organitzada per la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Reus. Programa en format MP3.Matèries: Congressos ; Homenatge ; Historiadors ; Conferències ; Simbologia política ; Societat ; Història
Matèries: Anguera i Nolla, Pere (1953-2010)
Matèries:Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus)
Àmbit:Reus ; Catalunya
Cronologia:2011
Autors add.:Michonneau, Stéphane
Autors add.:Centre de Lectura de Reus ; Universitat Rovira i Virgili ; Diputació de Tarragona
Autors add.:Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus )
Localització: B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registre4 / 9
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Les Primeres activitats de la Secció Artística del Centre de Lectura de Reus, a través de la correspondència rebuda (1902-1903) / Jaume Massó Carballido
Massó i Carballido, Jaume


[S.l.] : [s.n.], [2011]
[9] f. : il. ; 30 cm
Ponència presentada al Congrés Internacional Pere Anguera (Reus : 2011). Exemplar mecanografiat.Matèries: Associacions culturals ; Epistolari ; Fonts documentals ; Activitats culturals ; Art ; Exposicions artístiques
Matèries:Centre de Lectura de Reus. Secció Artística
Àmbit:Reus
Cronologia:1902 - 1903
Autors add.:Congrés Internacional Pere Anguera (Reus : 2011 )
Localització: B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registre5 / 9
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Construcció d'identitats nacionals i mites, símbols i representació : conferència [Enregistrament sonor] / president de la sessió Maurizio Ridolfi (Universitat de Tuscia, Itàlia) ; ponent: José Álvarez Junco (Universitat Complutense de Madrid) ; relator: Pere Gabriel (Universitat Autònoma de Barcelona)Reus : Centre de Lectura, 2011
1 fitxer MP3
Conferència celebrada a la Sala d'Actes del Centre de Lectura el dia 14 d'abril de 2011 a les 17.30h organitzada per la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Reus. Programa en format MP3.Matèries: Congressos ; Conferències ; Documents sonors ; Homenatge ; Historiadors ; Nacionalisme ; Identitat nacional ; Simbologia política
Matèries: Anguera i Nolla, Pere (1953-2010)
Matèries:Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus)
Àmbit:Reus ; Catalunya
Cronologia:2011
Autors add.:Ridolfi, Maurizio ; Alvarez Junco, José ; Gabriel i Sirvent, Pere
Autors add.:Centre de Lectura de Reus ; Universitat Rovira i Virgili ; Diputació de Tarragona
Autors add.:Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus )
Localització: B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registre6 / 9
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Memòria justificativa del Congrés Internacional Pere Anguera "Identitats, símbols i mites de la contemporaneïtat a Catalunya i Espanya", Centre de Lectura de Reus

Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus )


Tarragona : Departament d'Història i Història de l'Art, 2011
14 p., [17] f. : il. ; 30 cm
Exemplar mecanografiat.Matèries: Congressos ; Homenatge ; Historiadors ; Memòries
Matèries: Anguera i Nolla, Pere (1953-2010)
Matèries:Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus)
Àmbit:Reus ; Catalunya
Cronologia:2011
Autors add.:Centre de Lectura de Reus ; Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art
Localització: B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registre7 / 9
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Treballs i els dies de Pere Anguera : conferència inaugural [Enregistrament sonor] / a càrrec de Magí SunyerReus : Centre de Lectura, 2011
1 fitxer MP3
Conferència celebrada a la Sala d'Actes del Centre de Lectura el dia 13 d'abril de 2011 a les 20.00h en motiu de la inauguració del I Congrés Internacional Pere Anguera. Programa en format MP3.Matèries: Congressos ; Inauguració ; Conferències ; Homenatge ; Historiadors ; Historiografia ; Documents sonors
Matèries: Anguera i Nolla, Pere (1953-2010)
Matèries:Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus)
Àmbit:Reus
Cronologia:2011
Autors add.:Sunyer i Molné, Magí
Autors add.:Centre de Lectura de Reus
Autors add.:Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus )
Localització: B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registre8 / 9
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Història local : cultura, política i identitat : conferència [Enregistrament sonor] / presidit per Joseba Agirreazkuenaga ; ponent: Conxita Mir ; relator: Josep FontanaReus : Centre de Lectura, 2011
1 fitxer MP3
Conferència celebrada a la Sala d'Actes del Centre de Lectura el dia 14 d'abril de 2011 a les 10.00h organitzada per la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Reus. Programa en format MP3.Matèries: Congressos ; Homenatge ; Historiadors ; Conferències ; Història local ; Cultura ; Política ; Identitat nacional
Matèries: Anguera i Nolla, Pere (1953-2010)
Matèries:Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus)
Àmbit:Reus ; Catalunya
Cronologia:2011
Autors add.:Agirreazkuenaga Zigorraga, Joseba ; Mir i Curcó, Conxita ; Fontana i Làzaro, Josep
Autors add.:Centre de Lectura de Reus ; Universitat Rovira i Virgili ; Diputació de Tarragona
Autors add.:Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus )
Localització: B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registre9 / 9
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Inauguració del I Congrés Internacional Pere Anguera [Enregistrament sonor]

Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus )


Reus : Centre de Lectura, 2011
1 fitxer MP3
Inauguració celebrada a la Sala d'Actes del Centre de Lectura el dia 13 d'abril de 2011 a les 20.00h. Programa en format MP3.Matèries: Congressos ; Homenatge ; Historiadors ; Inauguració ; Conferències ; Documents sonors
Matèries: Anguera i Nolla, Pere (1953-2010)
Matèries:Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus) ; Centre de Lectura de Reus
Àmbit:Reus ; Catalunya
Cronologia:2011
Localització: B. Centre de Lectura de Reus


Enllaç permanent a aquest registrepágina 1 de 1

Base de datos  FONS : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3