português | español | français | català

logo

Database search

Database:
fons
Search:
LA TURBINA []
References found:
Showing:
1 .. 5   in format [Default]
page 1 of 1


1 / 5
select
print

Bookmark and Share
Malars : de molí fariner a colònia industrial / Irene Llop i Jordana, Núria Sadurní i Puigbò
Llop i Jordana, Irene


[Vic] ; [Gurb] ; [Manlleu] : Eumo : Ajuntament de Gurb : Museu del Ter, 2015
145 p. : il. ; 21 cm (La Turbina, 6) 
ISBN 9788497665407

A la devesa on conflueixen el riu Gurri i el riu Ter, en el terme municipal de Gurb, s'alcen els edificis de l'antiga fàbrica i colònia de Malars. Aquest conjunt, actualment en desús, es testimoni silenciós d'una llarga història que comença, com la de tantes altres fàbriques de riu, amb un molí fariner. El llibre, de les historiadores osonenques Irene Llop i Jordana i Núria Sadurní i Puigbò, fa un repàs de la història de la creació d'aquell primer establiment pre-industrial durant el segle XVI; del procés pel qual a principis del segle XIX, protagonitzant el procés d'industrialització a Osona a les vores del Ter, es va convertint en un enclavament industrial important del sector del tèxtil; i de la consolidació i definitiu tancament de la filatura, dirigida pels industrials manlleuencs Rifà, durant el segle XX.



Matèries: Molins fariners ; Colònies industrials ; Industrialització ; Rius ; Energia hidràulica ; Indústria tèxtil
Matèries:Colònia Malars
Àmbit:Gurb ; Roda de Ter ; Ter, riu ; Gurri, riu
Cronologia:[1500 - 2000]
Autors add.:Sadurní i Puigbò, Núria
Autors add.:Ajuntament de Gurb ; Museu del Ter
Localització: Biblioteca de Catalunya; Arxiu Nacional de Catalunya; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; B. Municipal de Manlleu BBVA; B. Dos Rius (Torelló); B. Pilarín Bayés (Vic); B. Bac de Roda (Roda de Ter)


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 5
select
print

Bookmark and Share
Espiadimonis, nàiades, sabaters i cuques de capsa: Els macroinvertebrats dels rius i zones humides de Catalunya / Jesús Ortiz i Marc Ordeix, eds. ; [autors] Antoni Munné, [et al.]



Manlleu ; Vic : Museu Industrial del Ter : Eumo, 2010
171 p. : il. ; 21 cm (La Turbina, 3) 
Bibliografia.
ISBN 9788497663571

Els macroinvertebrats que viuen a l'aigua són poc coneguts, exceptuant els sabaters, que llisquen sobre la pel·lícula de l'aigua, i potser també els barquers i els escarabats, que hi neden. D'alguns se'n coneixen sobretot les fases aèries, com els acolorits espiadimonis. Altres només corresponen al domini dels pescadors de truita, com les efímeres i les dragues o cuques de capsa, que serveixen d'esquers, o dels especialistes en recerca folklòrica, com és el cas de les nàiades. Aquesta és, però, només una part molt petita de la gran diversitat d'invertebrats que viuen a tots els ambients aquàtics. Obra de la selecció natural, per si mateixos posseeixen un valor incalculable. A més, avui dia es fan servir com a indicadors de qualitat de l'aigua a rius ialtres zones humides de tot el món. L'avaluació de l'estat ecològic de rius, i concretament l'anàlisi de la presència i abundància dels macroinvertebrats aquàtics, és un dels components importants dels projectes desenvolupats pel Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis - Museu Industrial del Ter des de l'any 2002, quan va iniciar el seguiment regular de l'estat dels cursos fluvials d'Osona i d'altres comarques.



Matèries: Fauna ; Invertebrats ; Insectes
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2010]
Autors add.:Ortiz, Jesús (Ed.) ; Ordeix i Rigo, Marc (Ed.) ; Munné, Antoni
Localització: Universitat de Barcelona; Universitat de Lleida; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 5
select
print

Bookmark and Share
Devoció, festa i veïnat: capelletes de carrer i capelletes de visita domiciliària a Manlleu / Joan Arimany i Juventeny
Arimany i Juventeny, Joan


Manlleu ; Vic : Museu Industrial del Ter : Eumo, 2009
143 p. : il. ; 21 cm + 1 disc òptic (DVD-Video) (La Turbina, 4) 
Bibliografia. Inclou un DVD amb un audiovisual realitzat per Xef Vila.
ISBN 978-84-9766-351-9

Passejant per Manlleu es pot veure en la façana de molts edificis petites capelletes, també dites fornícules, ocupades per la imatge d'un sant o de la Mare de Déu. Són mostres de devoció popular que protegeixen o representen la comunitat que ofereix l'advocació. Antigament se solien trobar ubicades als ponts, cruïlles de camins o a les portes de nuclis habitats. El llibre descriu i recull la significació històrica de les prop de 30 capelletes de Manlleu, que ens parlen dels carrers i de la gent que hi vivia quan encara el carrer era la unitat principal de relació i veïnatge. Dintre de les cases la religiositat també té una expressió singular amb un caràcter més íntim. És el cas de les capelletes de visita domiciliària, capelletes portàtils també vinculades a una advocació, que segueixen una ruta específica de casa en casa en el context d'una parròquia. El llibre analitza també el funcionament d'aquestes capelletes domèstiques, els seus itineraris i les seves advocacions a Manlleu.



Matèries: Religiositat popular ; Pràctica religiosa ; Devoció ; Festes religioses ; Arquitectura religiosa ; Capelles
Àmbit:Manlleu
Cronologia:[0000 - 2009]
Autors add.:Museu Industrial del Ter
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Lleida; Universitat de Barcelona; Institut Ramon Muntaner; B. La Cooperativa (Centelles); ; B. Marquès de Remisa (Sant Hipòlit de Voltregà); B. Pompeu Fabra (Sant Quirze de Besora); B. Antoni Pladevall i Font (Taradell); B. Caterina Figueras (Tona); B. Dos Rius (Torelló); B. Pilarín Bayés (Vic)


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 5
select
print

Bookmark and Share
Nouvinguts a la ciutat : la construcció urbana de Manlleu, 1900-2005 / Pere Casas Trabal, Carles Crosas Armengol
Casas Trabal, Pere


Manlleu ; Vic : Museu Industrial del Ter : Eumo, 2007
111 p. : il.; 21 cm (La Turbina, 1) 
L'Estudi de base d'aquesta obra va rebre el III Premi Ajuntament de Manlleu (2003) i l'any 2005 es va convertir en l'exposició temporal "Manlleu 1900-2005. La construcció d'una ciutat" al Museu Industrial del Ter.
ISBN 9788497662277

Aquesta obra proposa un recorregut per la història urbana de Manlleu durant el segle XX, a través de la ciutat heretada, l'adormida, la renovada, la de la immigració i la diversa. Explicant com s'han construït els carrers, les places i els barris de la vila, es relata la formació d'un Manlleu cada vegada més divers, especialment pel diàleg que s'hi ha establert entre els nouvinguts i la ciutat que els ha acollit.



Matèries: Desenvolupament urbà ; Urbanisme ; Transformació urbana ; Renovació urbana ; Població ; Immigració ; Població estrangera ; Integració social ; Estructura urbana ; Barris
Àmbit:Manlleu
Cronologia:1900 - 2005
Autors add.:Crosas Armengol, Carles
Autors add.:Museu Industrial del Ter
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. Antoni Pladevall i Font (Taradell); B. Pilarín Bayés (Vic)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 5
select
print

Bookmark and Share
Cantar a la fàbrica, cantar al coro: els cors obrers a la conca del Ter mitjà / Jaume Ayats i Abeyà
Ayats i Abeyà, Jaume


Vic : Eumo, 2009
226 p. ; 21 cm + 1 CD-ROM (La turbina, 2) 
ISBN 978-84-9766-293-2

La creació de les societats corals a la conca del Ter mitjà no es va fer des del no-res. Abans dels coros "i a l'entorn dels coros" ja hi havia una societat que cantava, i que cantava a veus: les dones a les fàbriques; els homes a les tavernes, a les caramelles i a les confraries religioses. Les societats corals, els orfeons i els cors religiosos varen constituir el teixit associatiu "de les ideologies i de l'oci" des del principi de la industrialització, cap al 1860, fins a les crisis tèxtils de les dècades de 1960 i 1970. Cantar a la fàbrica, cantar al coro ens acosta a les preocupacions, a les lluites i als desitjos que, gràcies al fet de cantar junts, els obrers compartien i confrontaven. Tavernes i republicanisme, cors satírics i creences religioses, catalanistes i anarquistes, el "progrés" i la "tradició", les dones i els homes, es barregen en les pàgines del llibre i dibuixen una societat molt activa, potent i amb gran capacitat de transformació. Cantar va ser decisiu en l'entrada a la modernitat i en l'orgull de formar part de la "societat dels treballadors".



Matèries: Obrers industrials ; Lleure ; Vida quotidiana ; Fàbriques ; Bars i cafès ; Agrupacions corals ; Associacions obreres ; Industrialització ; Música ; Dona ; Obreres ; Música popular ; Republicanisme ; Catalanisme ; Anarquisme
Àmbit:Ter, riu ; Osona
Cronologia:1860 - 1970
Localització: B. Pilarín Bayés (Vic); B. Municipal de Manlleu BBVA; B. Bac de Roda (Roda de Ter); B. Marquès de Remisa (Sant Hipòlit de Voltregà); B. Dos Rius (Torelló); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 1

Database  fons : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3