português | español | français | català

logo

Database search

Database:
FONS
Search:
COSTUMS ALIMENTARIS []
References found:
701   [Refine the search]
Showing:
1 .. 20   in format [Default]
page 1 of 36
go to page                         


1 / 701
select
print

Bookmark and Share
Sistemes alimentaris observats en el "Llibre [de la] comanda, refató y Imfermeria" (1779-1791) de l'Hospital de Santa Caterina de Girona / Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. vol. 61 (2020) , p. 307-354 : il. (Comunicacions
Notes a peu de pàgina. Resums en català i anglès.

Dono a conèixer i estudio parcialment un llibre de compres de queviures i material divers (1779-1791) de l'hospital de Santa Caterina de Girona. Gairebé totes les despeses consignades són de tipus alimentari. Aquesta mena de registre de comptabilitat el portava un prior o un administrador nomenat per una junta rectora. També comento i reprodueixo altres documents de la mateixa temàtica, anteriors i posteriors a aquest, en qualitat d'annexos. Eren els usos de taula vigents que seguien uns grups socials determinats de dirigents i servidors de l'establiment (prior o comanador/a, metge, apotecari, fadrí apotecari, clergues, dides, germans i germanes, personal d'infermeria, mossos, un escolà, etc.).



Matèries: Hospitals ; Assistència sanitària ; Gestió hospitalaria ; Alimentació humana ; Aliments ; Grups socials ; Costums alimentaris ; Fonts documentals ; Llibres de comptes
Matèries:Hospital de Santa Caterina de Girona
Àmbit:Girona
Cronologia:1779 - 1791
Autors add.:Congrés d'Història de Girona (6s : 2019 : Girona )
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; B. Fages de Climent (Figueres); Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 701
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Calçotada de Valls / Domènec Ribes
Ribes i Mateu, Domènec


En: Kesse: butlletí del Cercle d'Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver. Tarragona, núm. 19 (abril 1996), p.15-17 (Miscel·lània


Matèries: Costums alimentaris ; Tradicions populars
Àmbit:Valls
Cronologia:[1955 - 1996]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Kesse/article/view/298510
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Arxiu Històric de Sabadell; B. Centre de Lectura de Reus; B. Ventura Gassol (Calafell); B. Pública de Tarragona; Biblioteca Popular de Valls; B. Pública de Vila-seca


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 701
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Les Confitures i les menges dolces al segle XVII : el cas de Vic / Isabel Juncosa Ginestà
Juncosa i Ginestà, Isabel


En: Ausa. Vic. vol. XXIX, núm. 185 (2020) , p. 361-446 : il.
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia.


Matèries: Aliments ; Costums alimentaris ; Edat moderna ; Receptes culinàries ; Estris domèstics ; Adroguers ; Sucrers ; Gremis ; Fonts documentals ; Manuscrits
Àmbit:Vic ; Espanya
Cronologia:[1601 - 1700]
Accés: https://raco.cat/index.php/Ausa/article/view/375312
Localització: Biblioteca Episcopal de Vic; B. Joan Triadú (Vic); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; B. Municipal de Manlleu BBVA; Universitat Rovira i Virgili; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat Autònoma de Barcelona; Biblioteca de Torelló (Torelló); B. Centre de Lectura de Reus; Universitat de Girona; B. Caterina Figueras (Tona); B. Bac de Roda (Roda de Ter); B. Antoni Pladevall i Font (Taradell); B. Marquès de Remisa (Sant Hipòlit de Voltregà)


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 701
select
print

Bookmark and Share
Els Bolets al bosc de Poblet / Ramon Clopés Boix
Clopés i Boix, Ramon


En: 147497 Actes de les Segones Jornades sobre el Bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades : els límits de la pressió humana en el medi natural : Poblet, 17 i 18 de novembre de 2006. Poblet : Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge, 2006. p. 113-125 : il

Bibliografia.

Catalunya és un poble micòfil i micòfag i, dintre de Catalunya, Tarragona és una demarcació en què "anar al rovelló" és sinònim de sortir a buscar bolets. Dintre de Tarragona, el bosc de Poblet i rodalia, incloent Prades, és sens dubte el punt més conegut pels boletaires. Es tenen dades de la utilització dels bolets des de fa molts anys, el primer des de l'any 1450 aC, encara que els pobles primitius els aprofitaven principalment per les seves propietats al·lucinògenes. Varen ser els romans els primers grans micòfags, principalment de l'ou de reig i de la tòfona, però no és fins a l'època moderna que els bolets no entren massivament en les cuines i taules dels països micòfags, que s'estudien els valors nutritius, gastronòmics, recreatius i econòmics dels bolets, i que es forma tota una cultura micològica. Dintre del bosc de Poblet i rodalia, destaca la importància dels bolets més coneguts des de sempre com el popular rovelló, l'humil fredolic, la llenega i d'altres, però també de bolets de gran valor gastronòmic però, fins fa poc temps, poc coneguts per gran part dels boletaires, com és el cas dels ceps, de l'ou de reig o del carlet o escarlet. Finalment, es demana que tothom ajudi a millorar un clima i una cultura micològica dignes dels pobles cultes.



Matèries: Espais naturals ; Micologia ; Bolets ; Costums alimentaris
Matèries:Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet
Àmbit:Poblet - Vimbodí i Poblet ; Prades, serra de
Cronologia:[0000 - 2006]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Lleida; Universitat Rovira i Virgili; B. Central Xavier Amorós (Reus); B. Comarcal Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc); B. Mossèn Ramon Muntanyola (l'Espluga de Francolí); B. Pública de Tarragona; Biblioteca Municipal de l'Arboç; B. Marquès d'Olivart (Les Borges Blanques); B. Mossèn Tomàs Capdevila (Sarral)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 701
select
print

Bookmark and Share
El Llibre de cuina de Scala-Dei / [Maria Àngels Pérez Samper]
Pérez Samper, Maria dels Àngels


En: Festa Major La Morera de Montsant. La Morera de Montsant (1996) , p. 57-67



Matèries: Monestirs ; Costums alimentaris
Matèries:Cartoixa d'Escaladei
Àmbit:Escaladei - Morera de Montsant, la
Cronologia:[0000 - 1800]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Tarragona; B. Pere Anguera (Reus)


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 701
select
print

Bookmark and Share
La Diada de la Truita amb suc d'Ulldemolins / Montserrat Flores i Salvador Palomar
Flores Juanpere, Montserrat


En: Caramella : Revista de Música i Cultura popular. Reus, Núm. V (juliol-desembre 2001), p. 12-13



Matèries: Festes populars ; Costums alimentaris ; Tradicions populars
Àmbit:Ulldemolins
Cronologia:[2001]
Autors add.:Palomar i Abadia, Salvador
Localització: B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 701
select
print

Bookmark and Share
Receptes prioratines



En: La Veu del Priorat. Falset, Núm. 39 (març 1994), p. 19-22



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Priorat
Cronologia:[1994]
Localització: B. Pública de Tarragona; B. Pública de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 701
select
print
Text complet
Bookmark and Share
A la vora del ranxos mariners de Baix a Mar / Gabriel Comes, Joaquim Orts
Comes, Gabriel


En: Recull de treballs : revista del Centre d'Estudis Sinibald de Mas. Torredembarra, núm. 19 (vol. 1) (2019) , p. 5-18 : il.


Matèries: Costums alimentaris ; Pescadors ; Vaixells de pesca ; Pesca ; Aliments ; Estris domèstics
Àmbit:Torredembarra
Cronologia:[2019]
Autors add.:Orts, Joaquim
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RecullTreballs/article/view/359647
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Pompeu Fabra; B. Pública de Tarragona; B. Mestra Maria Antònia (Torredembarra)


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 701
select
print

Bookmark and Share
La Verema : cuina i tradició. A taula o al tros, un àpat o un mos / Maria Estruch Subirana
Estruch i Subirana, Maria


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 127, 2020 (primavera-estiu , p. 26-35 : il. (Dossier. La memòria popular de la vinya i el vi) 

Un homenatge a les mestresses, àvies, ties, mares o minyones que posaven cada dia un plat a taula. El menjar era tan senzill com especial. Hom posava en solfa el que hi havia a la cas, al rebost, a l'hort, al galliner... Així sortien a taula safates de cigrons, mongetes de veremar, patates amb rostes de cansalada, confitat, arengades, amanides, escalivades, escudella, cabra o oca estofades, grana de capellà, llangonissa, sucamulla, mostillo, alioli de codony, barreja... i pa, molt pa i bons porrons de vi! Com a colofó, un repertori de jocs, enganyifes, el sarau del most o el ball dels punxencs.



Matèries: Tradicions populars ; Festa de la verema ; Costums alimentaris ; Vinya ; Receptes culinàries
Àmbit:Bages
Cronologia:[0000 - 2020]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 701
select
print

Bookmark and Share
Pa amb vi i sucre / Carme Meix
Meix i Fuster, Carme


[Gandesa] : l'autora, 2018
173 p. ; 21 cm



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Gandesa
Cronologia:[2018]
Localització: B. Dr. Mn. Joan Baptista Manyà (Gandesa)


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 701
select
print

Bookmark and Share
Literatura i cuina a Ilercavònia : propostes per treballar a l'aula / Fina Masdéu, Isabel Castro Ahedo
Masdéu i Abril, Fina


En: 142155 Terres de cruïlla : estudis sobre les comarques de la diòcesi de Tortosa. Benicarló : Onada, 2013. p. 345-356



Matèries: Costums alimentaris ; Literatura ; Recursos educatius ; Guies didàctiques
Àmbit:Terres de l'Ebre
Cronologia:[2013]
Autors add.:Castro Ahedo, Isabel
Localització: Universitat Rovira i Virgili; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 701
select
print

Bookmark and Share
Variacions de xai / M. J. Ramos
Ramos, Maria J.


En: Sortim, Núm. 250 (oct. , p. 38



Matèries: Costums alimentaris ; Festes populars
Àmbit:Gandesa
Cronologia:[2010]
Localització: B. Dr. Mn. Joan Baptista Manyà (Gandesa)


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 701
select
print

Bookmark and Share
Els Anys vint a la nostra taula / Trinitat Gilbert
Gilbert i Martínez, Trinitat


En: Sàpiens. Barcelona, núm. 223 (octubre 2020), p. 56-59 : il. (Reportatge. Segle XX) 

La cuina de les nostres àvies no hauria estat la mateixa sense Josep Rondissoni. Ell va ser el gran cuiner i divulgador de plats que avui considerem imprescindibles en el nostre receptari tradicional.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptaris ; Cuiner
Matèries: Rondissoni, Josep (1890-1968)
Àmbit:França ; Catalunya
Cronologia:[1921 - 1930]
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Arxiu Històric de Sabadell; Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 701
select
print

Bookmark and Share
Arqueologia del banquet : ritualització, semiòtica dels aliments i anàlisi contextual / Samuel Sardà Seuma, Jordi Diloli Fons
Sardà Seuma, Samuel


En: Citerior : revista d'arqueologia i ciències de l'antiguitat, Núm. 5 (2009) , p. 15-56 : il.
Número monogràfic: Ideologia, pràctiques rituals i banquet al Nord-est de la península ibèrica durant la protohistòria. Coordinadors del número: J. Dioli Fons i S. Sardà Seuma. Bibliografia.



Matèries: Arqueologia ; Costums alimentaris ; Ritus funeraris ; Estris domèstics ; Societat
Àmbit:Catalunya ; Món
Cronologia:[2009]
Autors add.:Diloli i Fons, Jordi
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 701
select
print

Bookmark and Share
Comensalitat durant el bronze final i la primera edat del ferro al paratge arqueològic de Can Roqueta : anàlisi dels dipòsits relacionats amb el consum en contextos domèstics i funeraris / F. Javier López Cachero, Silvia Albizuru
López Cachero, F. Javier


En: Citerior : revista d'arqueologia i ciències de l'antiguitat, Núm. 5 (2009) , p. 57-96 : il.
Número monogràfic: Ideologia, pràctiques rituals i banquet al Nord-est de la península ibèrica durant la protohistòria. Coordinadors del número: J. Dioli Fons i S. Sardà Seuma. Bibliografia.



Matèries: Bronze final ; Primera edat del ferro ; Jaciments arqueològics ; Objectes arqueològics ; Costums alimentaris ; Ritus funeraris
Matèries:Jaciment de Can Roqueta de Sabadell
Àmbit:Sabadell
Cronologia:[2009]
Autors add.:Albizuri i Canadell, Silvia
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 701
select
print

Bookmark and Share
Un Servei de vaixella procedent de l'assentament de la primera edat del ferro de Sant Jaume (Alcanar, Montsià) / David Garcia i Rubert, Isabel Moreno Martínez
Garcia i Rubert, David


En: Citerior : revista d'arqueologia i ciències de l'antiguitat, Núm. 5 (2009) , p. 97-162 : il.
Número monogràfic: Ideologia, pràctiques rituals i banquet al Nord-est de la península ibèrica durant la protohistòria. Coordinadors del número: J. Dioli Fons i S. Sardà Seuma. Notes a peu de pàgina. Bibliografia.



Matèries: Primera edat del ferro ; Cultura dels ibers ; Jaciments arqueològics ; Nuclis de població ; Objectes arqueològics ; Costums alimentaris ; Estris domèstics
Matèries:Jaciment de Sant Jaume d'Alcanar
Àmbit:Alcanar
Cronologia:[2009]
Autors add.:Moreno Martínez, Isabel
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 701
select
print

Bookmark and Share
Banquet funerari i elements de banquet en tombes del nord-est de la Península Ibèrica entre la primera edat del ferro i l'ibèric antic / Raimon Graells i Fabregat
Graells i Fabregat, Raimon


En: Citerior : revista d'arqueologia i ciències de l'antiguitat, Núm. 5 (2009) , p. 189-218 : il.
Número monogràfic: Ideologia, pràctiques rituals i banquet al Nord-est de la península ibèrica durant la protohistòria. Coordinadors del número: J. Dioli Fons i S. Sardà Seuma. Bibliografia.



Matèries: Primera edat del ferro ; Cultura dels ibers ; Jaciments arqueològics ; Estructures funeràries ; Objectes arqueològics ; Societat ; Costums alimentaris ; Estris domèstics
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2009]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 701
select
print

Bookmark and Share
Comerc colonial, comensalitat i canvi social a la protohistòria de Catalunya / Joan Sanmartí, David Asensio, M. Carme Belarte, Jaume Noguera



En: Citerior : revista d'arqueologia i ciències de l'antiguitat, Núm. 5 (2009) , p. 219-238 : il.
Número monogràfic: Ideologia, pràctiques rituals i banquet al Nord-est de la península ibèrica durant la protohistòria. Coordinadors del número: J. Dioli Fons i S. Sardà Seuma. Bibliografia.



Matèries: Primera edat del ferro ; Cultura dels ibers ; Comerç ; Societat ; Costums alimentaris ; Canvi social
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2009]
Autors add.:Sanmartí i Grego, Joan ; Asensio i Vilaró, David ; Belarte Franco, M. Carme ; Noguera Guillén, Jaume
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 701
select
print

Bookmark and Share
Poder, vaixella de luxe i cervesa : Polibi i els banquests dels reis ibèrics / Pierre Moret
Moret, Pierre


En: Citerior : revista d'arqueologia i ciències de l'antiguitat, Núm. 5 (2009) , p. 239-252
Número monogràfic: Ideologia, pràctiques rituals i banquet al Nord-est de la península ibèrica durant la protohistòria. Coordinadors del número: J. Dioli Fons i S. Sardà Seuma.



Matèries: Cultura dels ibers ; Fonts documentals ; Societat ; Estris domèstics ; Costums alimentaris
Cronologia:[2009]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 701
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Autors gironins del barroc : Francesc Corominas / text i fotos, Jaume Fàbrega
Fàbrega, Jaume


En: Revista de Girona. Girona, núm. 321 (juliol-agost 2020), p. 58-59 : il. (Les coses delitables


Matèries: Barroc ; Adroguers ; Receptes culinàries ; Costums alimentaris ; Pastissers
Matèries: Corominas, Francesc
Àmbit:Girona ; Catalunya
Cronologia:[1600 - 1700]
Accés: https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/371794
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 36
go to page                         

Database  FONS : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3