português | español | français | català

logo

Database search

Database:
FONS
Search:
COSTUMS ALIMENTARIS []
References found:
624   [Refine the search]
Showing:
1 .. 20   in format [Default]
page 1 of 32
go to page                         


1 / 624
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Fogons i tupins / M. Soledat Roig Llort
Roig i LLort, M. Soledat


En: Butlletí : Centre d'Estudis Alcoverencs. Alcover, núm. 116 (2009) , p. 13-21 (Col·laboració


Matèries: Costums alimentaris
Àmbit:Alcover
Cronologia:[2009]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/ButlletiCEA/article/view/248635
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Institut Ramon Muntaner; Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 624
select
print
Text complet
Bookmark and Share
El Mandongo i la cuina del Porc / Jordi Fort Besora
Fort i Besora, Jordi


En: Quaderns de Capafonts : revista de recerca i divulgació. Capafonts. Any XII, núm. 24 (juliol 2014), p. 15-18 : il.


Matèries: Tradicions populars ; Festes populars ; Festes familiars ; Costums alimentaris ; Bestiar porcí
Àmbit:Capafonts
Cronologia:[1900 - 1960]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Capafonts/article/view/354384
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 624
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La Cuina antiga / Jordi Fort Besora
Fort i Besora, Jordi


En: Quaderns de Capafonts : revista de recerca i divulgació. Capafonts. Any IX, núm. 19 (desembre 2011), p. 25-34 : il.


Matèries: Costums alimentaris
Àmbit:Capafonts
Cronologia:[2011]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Capafonts/article/view/354350
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 624
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Notes sobre la gastronomia tradicional de Capafonts



En: Quaderns de Capafonts : revista de recerca i divulgació. Capafonts. Any IX, núm. 18 (juliol 2011), p. 35-40 : il.
Consta com autor: Gormand.


Matèries: Costums alimentaris
Àmbit:Capafonts
Cronologia:[2011]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Capafonts/article/view/354345
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Tarragona


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 624
select
print

Bookmark and Share
Els Bolets de les Masies de Roda : una mirada científica i cultural a la diversitat micològica del municipi / Jordi Baucells Colomer
Baucells i Colomer, Jordi


Masies de Roda : Ajuntament de les Masies de Roda, 2019
209 p. : il. col. ; 24 cm
Bibliografia:
ISBN 9788409103553

Aquest llibre pretén descobrir-nos el món dels bolets i ser una guia per als boletaires de tota la vida, pels aficionats, i també, perquè no, per a qui no hi entén gens i s'hi vol iniciar. Descriu una mostra de la gran diversitat d'espècies de bolets que té el municipi, aportant aspectes gastronòmics i culturals, i del coneixement popular. Sense voler ser una guia científica de bolets, sí que aporta informació local sobre l'ecologia, hàbitats i temporades dels nostres bolets. (editorial).



Matèries: Bolets ; Guies ; Micologia ; Costums alimentaris
Àmbit:Masies de Roda, les
Cronologia:[2019]
Autors add.:Ajuntament de les Masies de Roda
Localització: Biblioteca de Catalunya; Bibliobús Guilleries (Osona); B. La Cooperativa (Centelles); B. Municipal de Manlleu BBVA; B. Bac de Roda (Roda de Ter); B. Antoni Pladevall i Font (Taradell); B. Caterina Figueras (Tona)


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 624
select
print

Bookmark and Share
El Meu rebost : elaboració, receptes i secrets dels embotits de sempre / Imma Cros, Narcís Estrach ; fotografia: Anna Corbella Planella
Cros, Imma


Camprodon : Cal Xec, 2017
131 p. : il. col. ; 20 * 20 cm



Matèries: Indústria alimentària ; Receptes culinàries ; Costums alimentaris ; Empreses ; Anecdotari ; Comerç
Matèries:Cal Xec de Camprodon
Àmbit:Camprodon
Cronologia:[1870 - 2017]
Autors add.:Estrach, Narcís ; Corbella Planella, Anna (Il·l.)
Autors add.:Cal Xec de Camprodon
Localització: B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 624
select
print

Bookmark and Share
La Cuina de les cuines de la Vall de Camprodon a taula / coordinació : Josep Guardiola ; fotografies : Eudald Picas ; redacció i receptes : Carles Garriga ... [et al.]



Sant Gregori : Gastronomia Oci, DL 2010
93 p. : il. col. ; 21 cm



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Camprodon, vall de
Cronologia:[2010]
Autors add.:Guardiola, Josep (Dir.) ; Picas, Eudald (Il·l.) ; Garriga, Carles
Localització: B. Comarcal del Pla de l'Estany (Banyoles); B. Comarcal (Blanes); Biblioteca Pública (Cassà de la Selva); B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 624
select
print

Bookmark and Share
Així cuinen les dones de la Vall : 114 receptes de cuina de les dones de la Vall de Camprodon



[Camprodon] : Associació de Dones Vall de Camprodon, 1998
142 p. : il. ; 22 cm



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Dona
Àmbit:Camprodon, vall de
Cronologia:[1998]
Autors add.:Associació de Dones Vall de Camprodon
Localització: B. Carles Rahola (Girona)


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 624
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Del plat a la pàgina escrita. Els receptaris i les notes de cuina, rebosteria, conserves i adrogueria de la família Masó-Aragó de Girona / Rosa Maria Gil Tort, Pep Vila
Gil i Tort, Rosa Maria


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Gerona. Vol. 59 (2018) , p. 493-568 : il.
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.

Editem, comentades i anotades, un fons de receptes de cuina i de rebosteria familiars, una mostra dels sabers i gustos que practicaven les dones de la família Masó-Aragó de Girona entre els anys 20 i els 68 del segle passat. La lectura del receptari ens permet saber que eren bones coneixedores dels fogons.


Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinaries ; Famílies ; Economia domèstica ; Dona ; Mestresses de casa
Matèries: Masó-Aragó, família
Àmbit:Girona
Cronologia:1920 - 1968
Autors add.:Vila i Medinyà, Pep
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/356258
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Humanitats (Hemeroteca); B. Fages de Climent (Figueres); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 624
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Aspectes de la cuina i l'alimentació, a l'època del Barroc, al Convent de Sant Domènec de Girona (1600-1612) / Pep Vila
Vila i Medinyà, Pep


En: Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Gerona. Vol. 57 (2016) , p. 187-234 : il. (Ponències
Notes a peu de pàgina. Inclou apèndix.

A l'Arxiu Municipal de Girona es conserven alguns llibres de comptes de la cuina del convent de Sant Domènec de Girona (1600-1612). Les anotacions diàries, molt detallades, de gairebé dotze anys ininterromputs, ens permeten conèixer de primera mà aspectes de la vida quotidiana, el seu règim alimentari, la distribució dels menjars de cada dia (dinars i sopars majoritàriament) i en diades assenyalades, la compra d'utensilis i de productes diversos.


Matèries: Costums alimentaris ; Convents ; Alimentació humana ; Vida quotidiana ; Condicions de vida ; Edad moderna ; Arxius municipals ; Fonts documentals ; Llibres de comptes
Matèries:Convent de Sant Domènec de Girona
Àmbit:Girona
Cronologia:1600 - 1612
Autors add.:Congrès d'Història de Girona (5è : 2015 : Girona )
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/318920
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; UAB: Humanitats (Hemeroteca); B. Fages de Climent (Figueres); Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida; B. Popular (Palafrugell); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 624
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La confitura a la Catalunya moderna : pràctiques i significats entorn dels dolços (segles XVI-XVIII) [Fitxer informàtic] / Marta Manzanares Mileo : [dirigida per:] María Ángeles Pérez Samper
Manzanares Mileo, Marta


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2018
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2018
1 recurs electrònic (556 p.)

La present tesi té com a objectiu plantejar una primera aproximació a la producció i el consum de dolços a la Catalunya d'època moderna, fent èmfasi en la singularitat dels seus significats, valors i usos en els sistemes alimentaris moderns. Així mateix, es vol avaluar fins a quin punt factors socials i culturals determinaren les formes de producció i consum dels dolços moderns. Aquest plantejament aporta alhora noves dades sobre el Col·legi d'adroguers i confiters de Barcelona, caracteritzat pel caràcter dual de la professió d'adroguer i confiter. Aquesta tesi es divideix en dues parts. La primera part examina els aspectes de producció i distribució de confitures, posant especial atenció al gremi de confiters. En aquesta part s'analitza en què consistia l'art de confiteria, una activitat altament qualificada en la qual era fonamental el domini d'uns sabers especialitzats així com d'unes tècniques específiques. Així mateix, un anàlisi dels receptaris manuscrits confiters posa en relleu el rol cabdal d'aquests textos en els processos d'aprenentatge i execució de l'art confiter. D'altra banda, el present estudi se centra en la conflictivitat gremial al voltant de l'elaboració i la venta de dolços en el mercat barceloní. La reconstrucció dels litigis intergremials permet observar un mercat dinàmic i complex en el qual els confiters es disputaven el control del mercat del dolç enfront de flequers, xocolaters, revenedors i apotecaris. La segona part de la tesi examina la multiplicitat i la simultaneïtat dels usos i funcions dels dolços tenint en compte que aquests eren vistos com medicines i llaminadures al mateix temps. D'una banda, profunditza sobre com els dolços van ser considerats aliments de prestigi, superflus i extraordinaris i, de l'altra, s'analitza com el seu consum es va limitar a determinades pràctiques socials i culturals. La darrera part està dedicada a l'estudi de les col·lacions i els refrescs, unes reunions socials celebrades al voltant del consum de dolços, que esdevingueren una de les principals formes de sociabilitat a la Barcelona moderna.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Indústria alimentària ; Gremis
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1500 - 1800]
Autors add.:Pérez Samper, María dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/666876
Localització: Universitat de Barcelona; TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 624
select
print

Bookmark and Share
La Cuina comarca a comarca : Segarra - Solsonès / amb receptes de: Ferran Marco, Àngels Miró, Oriol Miquel, Carlos Navarro, Francesc Vidal ; [direcció de l'obra: Miquel Sen]



[Barcelona] : Ciro, DL 2005
119 p. : il. col. ; 20 cm (Guies gastronómiques de Catalunya, 9) 
Inclou una guia de restaurants de les comarques.
ISBN 8460966879
ISBN 8460966763 (col·lecció)



Matèries: Guies gastronòmiques ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Segarra ; Solsonès
Cronologia:[2005]
Autors add.:Sen, Miquel (Dir.) ; Marco, Ferran ; Miró, Àngels ; Miquel, Oriol ; Navarro Romero, Carlos ; Vidal, Francesc
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 624
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Sobre el banquet de la primera edad del ferro a Catalunya : els accessoris de condimentació de la beguda / Raimon Graells
Graells i Fabregat, Raimon


En: Revista d'Arqueologia de Ponent. Lleida, núm. 15 (2005) , p. 233-246 : il. (Documents
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.


Matèries: Prehistòria ; Primera edat del ferro ; Objectes arqueològics ; Costums alimentaris ; Estris domèstics
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[700 aC - 501 aC]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/RAP/article/view/251750
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 624
select
print

Bookmark and Share
La Festa de l'Arròs : cultura, tradició i gastronomia a Sant Fruitós de Bages



Sant Fruitós de Bages : Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, 2019
175 p. : il. ; 28 cm
ISBN 9788409086603



Matèries: Festes populars ; Tradicions populars ; Carnestoltes ; Costums alimentaris
Àmbit:Sant Fruitós de Bages
Cronologia:[0000 - 2019]
Autors add.:Ajuntament de Sant Fruitós de Bages


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 624
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Halar, cuina gitana a Catalunya / Fundació Alícia ; fotografies de Ferran Castrillo, Samu Navarrete



Barcelona : Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, 2017
95 p. : il. ; 20 cm
Bibliografia.
ISBN 9788439396024

La Fundació Alícia recull en aquest llibre l'herència i la tradició del poble gitano a Catalunya a través d'alguns dels seus plats més estimats. Les receptes, relatades per dones i homes gitanos residents en diferents poblacions catalanes i amb orígens molt diversos dins del territori peninsular i de més enllà, han estat cuinades per la mateixa Fundació juntament amb els representants del poble gitano i coneixedors de la seva cuina.


Matèries: Gitanos ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[2017]
Autors add.:Castrillo, Ferran (Il·l.) ; Navarrete, Samu (Il·l.)
Autors add.:Fundació Alícia ; Generalitat de Catalunya. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Accés: http://dixit.gencat.cat/web/.content/home/04recursos/02publicacions/02publicacions_de_bsf/05_immigracio/halar_cuina_gitana_catalunya/halar_cuina_gitana_catalunya.pdf
Localització: Biblioteca de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 624
select
print

Bookmark and Share
Cuina i Vi : receptes del Priorat / Eva Artal Rocamora, M. Teresa Castelló Bou, Cristina Giné Miró
Artal Rocamora, Eva


Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2019
144 p. : il. ; 23 cm (Rebost i cuina, 18) 
ISBN 9788417116125

Receptes prioratines on el vi, potent en aroma i cos, confereix una personalitat especial als plats sigui de llegums, peix, salaons, carns de caça o de corral, dolços o conserves. (Editorial).



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Vi
Àmbit:Priorat
Cronologia:[2019]
Autors add.:Castelló Bou, M. Teresa ; Giné Miró, Cristina


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 624
select
print

Bookmark and Share
La Segarra de boca en boca : receptes i remeis : dossier / elaborat per M. Josep Jové i M. Camí Carreres
Jové, Maria Josep


En: Segarra actualitat. Cervera, Núm. 141 (ago. 2008), p. I-VIII



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Segarra
Cronologia:[2008]
Autors add.:Carreres, Maria Camí
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Lleida; B. Comarcal Josep Finestres i Monsalvó (Cervera)


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 624
select
print

Bookmark and Share
Menjar a Cervera : dossier / coordinat per Joan Puig Ortiz ; il·lustracions de Xavier Arumí Salavedra



En: Segarra actualitat. Cervera, Núm. 49 (des. 2000), p. 21-28



Matèries: Restaurants ; Costums alimentaris ; Bars i cafès
Àmbit:Cervera
Cronologia:[2000]
Autors add.:Puig i Ortiz, Joan (Dir.) ; Arumí Salavedra, Xavier (Il·l.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Lleida; B. Comarcal Josep Finestres i Monsalvó (Cervera)


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 624
select
print

Bookmark and Share
Els Fogons de Guissona : la Segarra / [Can Cuadros]



Guissona : Ajuntament de Guissona, 2002
75 p. : il. ; 30 cm



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries
Àmbit:Guissona
Cronologia:[2002]
Autors add.:Ajuntament de Guissona ; Residència-Casa de Pagès Can Cuadros de Guissona
Localització: Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa); B. Comarcal Josep Finestres i Monsalvó (Cervera); Biblioteca de Guissona


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 624
select
print
Text complet
Bookmark and Share
L'Alimentació de la menestralia manresana als segles XIV i XV / Adria Mas Craviotto
Mas Craviotto, Adrià


En: Dovella : revista cultural de la Catalunya Central. Manresa, núm. 124 (tardor-hivern 2018), p. 14-21 : il. (Història
Notes. Inclou transcripció del document.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Menestralia ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Aliments ; Condicions de vida ; Vida quotidiana ; Fonts documentals ; Testaments
Àmbit:Manresa
Cronologia:[1301 - 1500]
Accés: https://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/view/350628
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; B. del Casino (Manresa); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 32
go to page                         

Database  FONS : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3