Els Camins del peix a la muntanya de Tivissa / Maria Montané i Montané, Manel Aguilar i Clufen
Montané i Montané, MariaEn:
Miscel·lània del Centre d'Estudis Comarcal de la Ribera d'Ebre. Flix, núm. 33 (2023) , p. 169-200 : il. (
Articles dedicats a Tivissa)
Resums en català, castellà i anglès.
A finals del segle XVIII va néixer la població de la Cala, que posteriorment va ser i continua sent l'Ametlla de Mar. Des d'aleshores es va crear un fil conductor comercial entre aquesta població i la muntanya de Tivissa. Aquesta zona era densament poblada i rebia el peix que els proporcionaven "los arrieros" que pujaven de la Cala i anaven mas per mas. A través de les vivències dels habitants dels masos de finals del segle XIX i inicis del XX i la interrelació amb els arriers, hem volgut recordar la vida aïllada però no exempta de fils socials i afectius entre aquests hòmens i els masovers, gent humil, treballadora i feliç que fins i tot podien gaudir dels petits luxes gastronòmics, com era el peix fresc.