Compitiendo con el champagne. La industria española de los vinos espumosos antes de la Guerra Civil / Francesc Valls Junyent
Valls i Junyent, FrancescEn:
Revista de Historia Industrial. Barcelona, núm. 33 (2007) , p. 47-79
La indústria espanyola dels vins espumosos en les tres últimes dècades ha mostrat una important capacitat de penetració en el mercat internacional. Al seu torn els dos grups empresarials que lideren el sector han emprès processos d'internacionalització que els han conduït a obrir filials comercialitzadores en els principals mercats i fins i tot plantes de producció en les més reputades regions vitícoles del món. Aquesta trajectòria recent ha cridat l'atenció de l'autor fins al punt de dur-li a preguntar-se pels orígens i el desenvolupament del sector a la seva etapa inicial. En l'article es mostra com la consolidació d'aquesta nova indústria a Espanya va venir de la mà de l'augment de la protecció aranzelària que els successius governs de lar Restauració van dispensar a aquest tipus de vi. Les dificultats per les quals va passar l'exportació francesa de vins espumosos a partir de la Primera Guerra Mundial, juntament amb el creixement de la renda per càpita espanyola durant les dècades de 1910 i 1920 van fer possible l'acceleració del creixement del sector que es perllongaria fins a l'inici de la Guerra Civil espanyola en 1936.