Els Pous de gel al Vallès Oriental / Cinta Cantarell, Pere Ribas i M. Encarna Terrades
Cantarell i Aixendri, CintaEn:
Lauro : revista del Museu de Granollers. Granollers, núm. 4 (desembre 1992), p. 3-6 : il. (
Treballs)
Bibliografia i notes. Inclou una relació dels pous documentats al Vallès Oriental.
Ja des d'èpoques molt antigues, el gel era utilitzat per preparar gelats i begudes fresques i per conservar aliments, a més de ser emprada com a medicina per guarir el mal de cap, la febre. El Vallès Oriental reunia les condicions necessàries per desenvolupar aquest tipus d'indústria gràcies a la seva situació geogràfica entre la serralada Litoral i la Prelitoral. Tenia en les zones muntanyoses llocs idonis per obtenir una bona producció de gel, mentre que les zones més planeres, com Montmeló o Lliçà, tot i tenir pous, sovint no es donaven les condicions òptimes per empouar. En canvi, tenien més facilitat de comunicació i transport amb Barcelona, fet que feia més rendible l'explotació. Les comunicacions entre centres productors i consumidors havien de ser bones i ràpides. La indústria del gel al llarg del temps va tenir molts problemes que van contribuir a la seva desaparició. Un seguit de condicions climàtiques adverses perjudicaren les empouades, però el factor més decisiu fou l'aparició del gel artificial.