Sobre l'absència i la presència de carn a les cuines populars de Barcelona: entre la postguerra i els nostres dies / Mabel Gracia Arnaiz
Gracia Arnaiz, IsabelEn:
Revista d'Etnologia de Catalunya. [Barcelona], núm. 20 (2002) , p. 142-161 : il., gràf. (
Miscel·lània)
Notes. Bibliografia. Resum en català i anglès.
Si, com es diu, el consum de carn esdevé reflex del nivell d'industrialització d'un país, la barcelona urbana dels anys quaranta i inicis dels cinquanta, tot i havent fet ja la seva primera revolució industrial i tecnològica, no semblava estar en situació d'iniciar una nova transformació. En aquells moments, la carn era, justament amb altres aliments, la gran absent de la majoria de les cuines populars del període de postguerra: dues dècades més tard, però, els canvis socioeconòmics i l'augment del nivell de vida es materialitzaven en una variació de la dieta, que indicava que la Barcelona dels anys seixanta i setanta s'estava industrialitzant molt ràpidament. Els barcelonins estaven canviant, generació rere generació, no únicament el contingut de les seves cuines, fent emergir nombrosos plats de base càrnia, sino també la popularització del consum d'un producte, la carn, fins llavors clau per a la diferenciació social.