Pellofes & ploms eclesiàstics : un patrimoni numismàtic per descobrir : XVIII Curs d'història monetària hispànica / coordinació del curs Albert Estrada-Rius
Curs d'història monetària hispànica (18è : 2014 : Barcelona )
Barcelona : Museu Nacional d'Art de Catalunya, 2014
172 p. : il. ; 24 cm
Curs celebrat a Barcelona, MNAC Gabinet Numismàtic de Catalunya, l'any 2014. Conté: Presentació/ Pepe Serra; Introdució / Albert Estrada-Rius; El marc historicoeconòmic de les institucions eclesiàstiques / Josep M. Martí i Bonet; De pellofes, bosses de pellofes i encunys de pellofes / Xavier Jorba i Serra; Pellofes i moneda local, una interacció monetària / Xavier Sanahuja i Anguera; Les pellofes a les troballes arqueològiques catalanes / Maria Clua Mercadal; Les pellofes al a documentació local. L'exemple de Cervera / Josep M. Llobet i Portella; Els ploms eclesiàstics de Mallorca: aclariments i novetats / Jaume Boada i Salom; Les Pellofes: el repte d'estudi, conservació i divulgació d'un patrimoni paramonetal eclesiàstic. Taula rodona; Ploms & pellofes, algunes reflexions patrimonials / Albert Estrada-Rius; Un conjunt de pellofes procedents del Monestir de Sant Cugat del Vallès / Alba Rodríguez Lázaro; La reverenda comunitat de santa Maria del Pi de Barcelona i les seves pellofes / Jordi Sacasas i Segura; Conservació i restauració dels ploms eclesiàstics, problemes i solucions per un patrimoni en perill / Benoit de Tapol, María José Alcayde Palanca i Salvador Borrós.
ISBN 9788480432740
La publicació recull les actes del XVIII Curs d'Història Monetària Hispànica que, amb el títol Pellofes & ploms eclesiàstics: un patrimoni numismàtic per descobrir, va celebrar el Gabinet Numismàtic de Catalunya, a la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, els passats 26 i 27 de novembre. El resultat de les exposicions i debats, aleshores plantejats i ara recollits en aquesta obra, fan que sigui un llibre de referència imprescindible sobre un tema que, tot i l'abundància més que notable de materials, és encara massa poc conegut. L'objecte protagonista de l'estudi són les fitxes o getons que, amb el nom formal de ploms o popular de pellofes, van ser utilitzats al dia a dia de moltes de les comunitats religioses des de finals de l'edat mitjana, amb una finalitat paramonetal. Efectivament, durant segles, els canonges de les catedrals, els religiosos d'alguns cenobis i les comunitats de sacerdots beneficiats de moltes esglésies parroquials d'arreu de Catalunya i de Mallorca van fer servir els ploms o les pellofes amb la doble finalitat de controlar l'assistència al res comunitari de l'ofici diví i de retribuir pecuniàriament la dedicació religiosa de cadascú en l'assistència a misses, funerals i altres actes litúrgics. D'aquesta manera, l'assistència era premiada amb el repartiment dels ploms o pellofes -alguns amb valors diversos- que s'acumulaven en mans de cadascú fins a l'acabament d'una mensualitat, quan eren bescanviats per moneda corrent per part de l'administrador de la institució. Les peces eren guardades en bosses especials a càrrec d'un personatge -de nom bosser- que era qui les repartia a cada ofici als assistents. Sovint, a més, està documentat que aquestes pellofes sortien del circuit eclesiàstic restringit que les havia generat i acabaven funcionant com a signe monetari complementari a la moneda local en circulació.