Castelló d'Empúries davant la caestia de gra de 1374-1376 / Per Albert Martí Arau
Martí Arau, AlbertEn:
Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Figueres. Vol. 42 (2011) , p. 263-296 (
Història)
Bibliografia citada. Resum en català i anglès.
Entre 1374 i 1376, la ribera occidental de la mar Mediterrània va experimentar una intensa onada de calor que causà una de les caresties de cereals més greus de la baixa edat mitjana. Atesa la centralitat del pa en la dieta alimentària de la població urbana, els governs municipals catalans es mostraren especialment preocupats davant aquesta penúria de gra, ja que podia provocar importants trasbalsos socials. En aquest article descriurem les mesures enegades del consistori de Castelló d'Empúries a l'hora d'assegurar l'aprovisionament de la població i, per fer-ho, hem dividit les diverses iniciatives en funció de l'àmbit geogràfic en què es produïren: la confiscació i redistribució de gra a nivell municipal; les cerques de cereals per diversos indrets del comtat d'Empúries; i les compres de forment a importants places comercials internacionals, com ara al regne de França o a l'illa de Sicília.