Vilosellencs al llibre de cort de les Baronies de Pobles (1782-1785) / Josep Maria Vallès
Vallès i Martí, Josep MariaEn:
208042 Mosaic. XII Trobada d'Estudiosos de les Garrigues. Els Torms, 26 d'octubre de 2019. Les Borges Blanques : Centre d'Estudis de les Garrigues, 2020. p. 335-342
(
Història - Biografia - Demografia)
Els registres de cort, o llibres de cúria, eren anotacions manuscrites dels actes i procediments judicials i no judicials dels òrgans senyorials que impartien la justícia. Es remunten a l'Edad Mitjana i eren testimoni d'actes més aviat econòmics entre el senyor i els súbdits o entre persones físiques o jurídiques. Hi podem trobar conflictes de caire civil, dimanants de contractes incomplerts per la part instada o en altres tipus de justícia mer i mix imperi l'exercici del poder. Les corts dels batlles i els notaris garantien els intercanvis comercials i donaven seguretat jurídica en les relacions entre persones amb la garantia de la fe pública. Al llarg dels segles l'exercici de la justícia, talment com els propis registres de faltes o de caire civil, han anat canviant i a finals del segle XVIII, tot i que moltes escrivanies locals estaven a mans de notaris, també en quedaven a mans dels rectors en funció de fedetari públic. És el cas de Vilosell.
Els mateixos registres són testimoni de l'evolució, ja que, mentre antigament contenien totes les actuacions de la cort, es van anar especialitzant i en el cas que estudiarem, podrem veure com el senyor eclesiàtic: Monestir de Poblet, fa redactar el registre de notificacions dels seus batlles, en cada una de les baronies, per l'escrivà Salvador Alba Molins qui tindrà cura de cursar les ordres pertinents a traves dels porters reials.