Mendicitat i Olla de Pobres al Granollers de principi de segle / Mariano Fernández García
Fernández García, MarianoEn:
Lauro : revista del Museu de Granollers. Granollers, núm. 6 (febrer 1994), p. 13-16 : il. (
Treballs)
Notes a peu de pàgina.
El procés d'industrialització té com a conseqüències una nova forma de pobresa entre els obrers industrials. A més a més, el poder dels grans terratinents mena els camperols a condicions de vida precàries. Una forma d'aixoplugar la fam era l'Olla de Pobres. Es tracta d'una tradició que està documentada a Catalunya des del segles XVI. Consistia en un àpat per als pobres, que en alguns llocs ha perdurat fins als nostres dies. El dilluns de Carnestoltes es cuinaven a la Porxada en unes 20 o 25 calderes productes captats per les autoritats entre tots els veïns del poble, i es distribuïa entre els necessitats. La opinió pública es va polaritzar en dos blocs oposats respecte el manteniment d'aquesta tradició. Els grups liberals posaven de manifest la humiliació que suposava aquesta forma de caritat; els conservadors defensaven el manteniment de la tradició.