Has implementing an ecolabel increased sustainable tourism in Barcelona? / Rocío Arenado Rodríguez, Ana García López, José L. Jiménez Caballero
Arenado Rodríguez, RocíoEn:
Cuadernos de Turismo. Murcia, núm. 40 (Julio-Diciembre) , p. 93-134
Bibliografia. Inclou apèndix. Resum en castellà i anglès. També disponible (en pdf) una versió resumida de 4 pàgines en castellà.
L'objectiu principal d'aquest estudi és detectar si la implementació d'una eco-etiqueta en destinacions turístiques amb un model SDM, incrementa la seva sostenibilitat. Per a aquesta investigació, s'han posat en pràctica tres mesures a Barcelona: (1) entrevistes amb agents locals clau (DMOs), per comprovar la seva acceptació i implicació en el projecte de certificació; (2) la posada en pràctica de dues accions rellevants per a l'estudi: (a) contrastar els criteris de la eco-etiqueta objecte d'estudi amb els criteris del GSTC (2016), (b) comprovar si la eco etiqueta s'adequa a l'estudi de Font (2001) sobre les mateixes. Finalment, com a tercera mesura (3), es planteja una discussió per conèixer si els mitjans de comunicació i la població local perceben la ciutat com turísticament sostenible. Els resultats estableixen que tant Barcelona Tourism Board com els agents claus mostren preocupació, interès i compromís enfront de la sostenibilitat turística. I respecte a la ecoetiqueta, pot comprovar-se que és fiable, doncs s'adapta a les exigències tant del model de Font (2001) com als criteris del GSTC. No obstant això, la població local mostra una clara insatisfacció i malestar amb el volum de turistes que visita a la ciutat. Aquesta sembla no entendre d'etiquetes, però sí d'impactes negatius del turisme en les seves vides. La principal limitació de l'estudi és que solament ha estat analitzat el cas de Barcelona. Mentre que la seva contribució més interessant és la posada en pràctica de conceptes àmpliament acceptats, però que en general s'estudien més de forma teòrica que sobre les destinacions turístiques.