L'Elaboració tradicional de terrissa a Breda : una aproximació a la seva història / Jordi Goñi i Sarsanach
Goñi i Sarsanach, JordiEn:
Monografies del Montseny. Viladrau, núm. 37 (2022) , p. 99-111 : il.
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.
Amb aquest article volem apropar-nos al passat històric d'una activitat artesanal que a Breda té una tradició de més de 600 anys. Dels seculars obradors i forns terrissers en queda ben poc, fruit de l'accelerada transformació que aquesta activitat ha experimentat en els darrers 50/60 anys vers la seva industrialització, però també degut a factors externs, derivats de les transformacions i interessos que ha viscut i sofert la nostra societat en les darreres dècades. En aquest article repassarem la història de l'elaboració tradicional de la terrissa bredenca, o sigui, des de les primeres informacions que en tenim fins a principis dels anys 80 del segle passat. A partir d'aquest moment, una mica abans i tot, el procés tradicional de fabricació terrissera sofrirà uns canvis tan importants que l'arraconaran quasi totalment.