português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
fons
Cercar:
172972 []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 1   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 1
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Els Pirineus a l'època moderna : una via de penetració d'homes i idees "subversives" / Alexandra Capdevila Muntadas
Capdevila i Muntadas, M. Alexandra


En: Ibix : publicació biennal de cultura. Ripoll. Annals 2014-15, núm. 9 (novembre 2016), p. 31-45
Notes. Resum en català i anglès.

De bell antuvi, els Pirineus han estat una via de pas d'homes i, per tant, de circulació d'idees i pensaments, ideologies polítiques i innovacions socials, però també de suposades dissidències religioses tant en un sentit com en l'altre. Tanmateix, en aquesta ponència serà objecte d'anàlisi l'estudi de l'aportació francesa a la realitat catalana. Al llarg de l'època moderna, les crisis econòmiques i els conflictes polítics patits per França van afavorir els desplaçaments humans cap al sud. Si l'esclat de les guerres de Religió i les dificultats econòmiques del Migdia francès van esperonar la sortida d'una part dels seus habitants, a les acaballes del segle XVIII l'esclat de la Revolució Francesa va fer possible una nova migració protagonitzada per eclesiàstics i aristòcrates. En ambdós casos l'objectiu no era altre que buscar unes millors condicions de vida i un entorn més segur i pacífic. Tanmateix, l'arribada d'aquests immigrants va generar els recels de les autoritats catalanes per temor que, en els segles XVI i XVII, aquests nouvinguts esdevinguessin una quinta columna per a la propagació de les idees protestants i, a finals del segle XVIII, per la por que acabessin difonent els idearis de la Revolució Francesa. Així doncs, la present ponència s'articularà entorn a dos grans eixos. Per una banda, es posarà de relleu la importància dels Pirineus com a via de pas d'homes, prestant especial atenció a la importància percentual d'aquestes dues onades migratòries, a la seva distribució i arrelament a la geografia catalana, a les seves zones de procedència i a les seves singularitats o especificitats. Per l'altra, s'exposaran els mecanismes articulats per les autoritats del país per combatre i neutralitzar la possible penetració de nous pensaments o dissidències religioses a l'interior del Principat.


Matèries: Edat moderna ; Territori de frontera ; Protestantisme ; Revolució francesa ; Inquisició ; Persecucions polítiques ; Persecucions religioses ; Moviments migratoris
Àmbit:Catalunya ; Pirineu ; França
Cronologia:[1500 - 1800]
Autors add.:Col·loqui d'Estudis Transpirinencs (9è : 2015 : Canillo (Andorra) )
Accés: https://www.raco.cat/index.php/AnnalsCER/article/view/330903
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; Universitat de Barcelona; UAB: Sibhil·la; Universitat Pompeu Fabra; UAB: Humanitats (Hemeroteca)


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  fons : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3