Divinas palabras en moldes humanos. Libro e impreso religioso en la Cataluña de la época moderna (ss. XVI - XVIII) / Carlos Blanco Fernández ; José Luis Betrán Moya (Dir.)
Blanco Fernández, CarlosDirigida per: Betrán Moya, José Luis. Universitat Autònoma de Barcelona. Dept. d'Història Moderna i Contemporània, 2010
683 p. : il., gràf. ; 29 cm + 1 disc òptic (CD-ROM)
Bibliografia.
L'importància de la impremta com a vehicle transmissor d'idees ha estat profundament estudiada per la historiografia al llarg de les últimes dècades. Malgrat això, encara es mantenen algunes llacunes, especialment a l'hora d'abordar temes com la circulació de les idees i dels discursos que van marcar l'esdevenir de l'Europa catòlica i que li van dotar d'una identitat cultural pròpia, o bé totes aquelles qüestions vinculades a les relacions entre els mitjans de comunicació i el poder polític, especialment en l'esfera espiritual. L'objectiu d'aquesta investigació és el de conèixer millor aquesta estreta relació entre impremta i reforma catòlica en un escenari tan concret com és la Catalunya d'època moderna. Per a això s'ha portat a terme la reconstrucció de la producció editorial de les seves impremtes en matèria religiosa entre els segles XVI i XVIII i que ha donat lloc a una ingent base de dades que arriba a els gairebé set mil registres. Gràcies a aquesta eina disposem per primera vegada d'una excel·lent plataforma des de la qual observar no només les pròpies característiques de la indústria tipogràfica catalana, des del punt de vista formal i comercial, sinó també l'evolució de les inquietuds espirituals d'una societat plena de temors. El monopoli d'aquestes pors per part dels poders públics, en aquest cas de l'Església, va servir, sense cap dubte, per a forjar una identitat col·lectiva alimentada per la pròpia amenaça que suposaven: definir les seves fronteres, jerarquitzar i ordenar les seves pròpies files, i difondre els nous models d'ordenació social van ser els objectius que es va proposar arribar a l'Església tridentina. Fites totes elles que sense el concurs i la complicitat de la impremta i dels seus protagonistes eren impossibles d'arribar a, a pesar dels riscos calculats que això suposava.