Pastando en las marismas : una aproximación desde la técnica del microdesgaste dentario a la alimentación del ganado ovino en el Empordà romano (noreste de la Península Ibérica) / Abel Gallego, Florent Rivals, Josep Maria Palet
Gallego, AbelEn:
Pyrenae. Barcelona. Vol. 50, núm. 1 (2019) , p. 93-113 : il.
Bibliografia. Resums en castellà i anglès. Short text in English.
En aquest article presentem un estudi sobre la gestió alimentària que es va realitzar del bestiar oví durant el període romà a l'Empordà (nord-est peninsular). Usant la tècnica del micro desgast dentari, hem analitzat noranta-nou dents d'ovelles d'Empúries, Mes Gusó i Tolegassos. Aquesta ens ha proporcionat dades sobre les últimes ingestes que van realitzar els animals estudiats. Els resultats permeten proposar un sistema d'explotació ramader del mitjà, que es complementaria amb l'agricultura, fent ús de la vegetació associada als aiguamolls de l'Empordà. Aquest model d'explotació és inèdit, ja que no és esmentat en els tractats romans.