La Salaó de peix a Empúries i a l'Escala : [catàleg d'exposició : Museu de l'Anxova i de la Sal : juliol - desembre 2014] : del garum a l'anxova / [Joan Badia-Homs (Coord.)]
L'Escala : Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries : Ajuntament de L'Escala : Museu de l'Anxova i de la Sal, 2014
99 p. : il. col. ; 22 * 24 cm
ISBN 9788480671347
L'Escala ha conservat al llarg dels segles una tradició que l'ha fet coneguda arreu: la salaó d'anxoves. Des de la factoria de salaons de peix de la Neàpolis d'Empúries, del segle I dC, fins a les modernes fàbriques d'anxova, aquest coneixement mil·lenari s'ha anat perpetuant al llarg de temps fins arribar als nostres dies en què l'anxova és un dels elements que defineixen la identitat de l'Escala com a poble, a més de format part dels plats de la cuina més avançada. (Museu de l'Escala).
Conté:
-
226023 Pernau. Josep.
A manera de pròleg. Pregó de la 1a Festa de l'Anxoa, 1989.
-
226024 Bernal Casasola. Darío.
Garum y salsamenta. Del origen fenicio a la democratización romana de una milenaria tradición salazonera.
-
226025 Les Salaons i les indústries de salaó al Golf de Roses.
-
226026 Badia i Homs. Joan.
La Sal i les salaons a l'Edat Mitjana.
-
226027 Boix i Llonch. Lourdes.
La Salaó de peix a l'antic port de l'Escala, segles XVI al XIX. Un poble nascut de la tradició pesquera i saladora.
-
226028 Boix i Llonch. Lourdes.
La Salaó de peix s' expandeix i es modernitza, segle XX.
-
226029 Font. Mariona.
La Memória oral de les fàbriques de salaó.
-
226030 Fàbrega i Colom. Jaume.
Els Usos alimentaris del peix salat, de l' antiguitat fins avui.
-
226031 Fàbrega i Colom. Jaume.
Receptari de la cuina del peix salat.