Alimentació i poder a Catalunya al segle XII. Aproximació al comportament alimentari de la noblesa / Antoni Riera i Melis
Riera i Melis, AntoniEn:
Revista d'Etnologia de Catalunya. [Barcelona], núm. 2 (1993) , p. 8-21 : il. (
Dossier)
Bibliografia. Notes. Resum en català i anglès.
En el segle XII constiueix, com per a la resta d'Occident, l'època de l'ordre senyorial, un ordre que introdueix una radical desigualtat entre les persones. La concentració del poder a mans d'un restringit col·lectiu de grans terratinents armats es reflecteix en el terreny de l'alimentació: els recursos es distribueixen d'una manera molt desequilibrada entre els diversos estaments socials. Els senyors sempre tenen fam i sempre la poden satisfer. La carn i el vi de qualitat ocupen, a les ben proveïdes taules nobiliàries, un lloc destacat. la riquesa es manifesta amb una dieta abundant i diversificada, amb un ampli conjunt d'estris culinaris i amb una vaixella fina i vistosa, que pot arribar a ser de metalls preciosos. El comportament alimentari ha esdevingut un dels principals indicadors de la categoria social dels individus.