português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
FONS
Buscar:
168397 []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 1   en el formato [Estandar]
página 1 de 1


1 / 1
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Barcelona sense universitat i la restauració de la Universitat de Barcelona (1714-1837) / Ferran Soldevila ; pròlegs de Jordi Casassas Ymbert i Enric Pujol Casademont ; [prefaci de Pere Bosch Gimpera ; pòrtic de Dídac Ramírez i Sarrió]
Soldevila i Zubiburu, Ferran


Ed. facsím.
Barcelona : Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2013
44, XXIV, 212 p. : il. ; 22 cm
Facsím., Barcelona : Universitat de Barcelona, Facultat de Filosofia i Lletres i Pedagogia, 1938. Referències bibliogràfiques. Índex.
ISBN 9788447537310

Cinc dies després que les tropes borbòniques entressin a Barcelona, el setembre de 1714, Felip V va decretar el tancament de la Universitat de Barcelona i la supressió immediata dels estudis que s'hi impartien. Els estudiants i els professors havien participat activament en la defensa de la ciutat durant el setge, i el monarca espanyol no va dubtar a considerar-la "fomento de maldades" i, tal com va fer amb les altres universitats catalanes, a suprimir-la com a mesura repressora. Va instituir la Universitat de Cervera, l'única existent al Principat durant cent vint anys, com a premi a la fidelitat dels cerverins. La tradició cultural i acadèmica de Barcelona, però, va saber resistir a l'anorreament a què l'havien condemnat. L'anomenada societat civil -per dir-ho amb una expressió d'ara- va lluitar enèrgicament per evitar l'enfonsament cultural i recuperar els ensenyaments superiors a la ciutat. Amb tot, no va ser fins al 1837, i després de diferents intents fallits a causa dels entrebancs i les dilacions del poder espanyol, que la ciutat va poder restablir allò que mai no li hauria d'haver estat negat: la pròpia universitat. Ferran Soldevila ho va narrar, en plena guerra civil, a Barcelona sense Universitat i la restauració de la Universitat de Barcelona (1714-1837). L'entrada dels militars espanyols, però, va impedir que l'obra pogués veure la llum i els plecs impresos -que reproduïm en aquesta edició facsímil- van quedar en un racó de la Universitat fins que l'any 1950 es van poder enquadernar i distribuir gairebé en clandestinitat. La prosa de Soldevila, elegant i amena, va rebre elogis entusiastes de Josep Pla i Joan Fuster pel seu valor literari i historiogràfic. Llegir-lo avui és recuperar la memòria dels moments més dramàtics però també els més esperançadors de la nostra història. (UB).



Matèries: Universitats ; Repressió ; Nova Planta ; Felip V d'Espanya ; Ensenyament superior
Matèries:Universitat de Barcelona ; Universitat de Cervera
Àmbit:Barcelona ; Catalunya ; Cervera
Cronologia:1714 - 1837
Autors add.:Casassas i Ymbert, Jordi (Pr.) ; Pujol i Casademont, Enric (Pr.) ; Bosch i Gimpera, Pere (Pr.) ; Ramírez Sarrió, Dídac (Pr.)
Autors add.:Universitat de Barcelona
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 1

Base de datos  FONS : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3