Parada i Fonda. Figueres 1875-1900 / Mar Isern Pujol
Isern Pujol, MarEn:
Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Figueres. Vol. 46 (2015) , p. 555-572 : il. (
Premi Treball de Recerca de Batxillerat 2014, História)
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.
Actualment, a Figueres, hi ha un bon nombre d'hotels, restaurants, cafès i altres establiments relacionats amb l'hostaleria. Aquesta situació no és precisament moderna, sinó que prové d'una llarga tradició hostalera que ha anat evolucionant al llarg dels anys i que ens ha portat on som ara. Aquest treball se centra en un període concret d'aquesta evolució que comprèn els anys que van del 1875 fins al 1900. La primera part és una contextualització de la situació històrica de l'Alt Empordà i la ciutat de Figueres que es complementa amb la informació de les principals vies de comunicació de l'època per tal d'entendre la relació de l'interval estudiat amb les fondes. La segona part és una anàlisi de la vida i l'evolució dels set hostals que hi havia a la ciutat en aquell moment amb l'objectiu d'entendre la història de la ciutat des del punt de vista polític, econòmic, social i cultural.